zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:132/167)

Wegańska zupa cebulowa 126

Jesień w pełni i nie jest to niestety polska złota jesień. Za oknem szaleje wiatr i deszcz, a temperatura spada bezlitośnie. Jest jednak bardzo prosty sposób

Bananowe Pole
132. Złota jesień, czyli: czosnkowa zupa krem muśnięta musem z buraków. 244

dzień - piękny, jesienny i słoneczny, choć wietrzny. Wraz z jesiennymi promieniami słońca zapraszamy Was na czosnkową zupę krem - sporządzony w dość standardowy sposób, bo na bazie pieczonych ziemniaków i batatów.. Ale żeby nie było nudno (jak to u nas w zwyczaju) zupę urozmaiciłyśmy musem z octu balsamicznego, czerwonego wina.. z pieczonych buraków. Jesteście chętni, aby spróbować? Zapraszamy(...)kilka łyżek oliwy z oliwek, pół szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego do zabielenia oraz świeży, drobny szczypiorek Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy na 190*C. Ziemniaki, bataty i buraki obieramy. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę. Czosnek obieramy i siekamy na dość drobno (nie trzeba się tu jednak nie wiadomo jak męczyć, ponieważ zupa będzie blendowana). Imbir obieramy i ścieramy

Symfonia Smaków
ZUPA KREM Z PIECZONEGO BURAKA 139

Buraki są łatwo dostępne,niezwykle zdrowe i działają odkwaszająco.Krem z pieczonego buraka jest bardzo pyszny :). SKŁADNIKI 6 buraków 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szklanki

Mała w garnku miesza
Zupa krem z pieczonych batatów i marchewki 114

grochówkę ;)  Tymczasem ostatni dzwonek na zupę z marchwi, batatów i imbiru. Bo zupa taka jeszcze jesienna, na chłodne i deszczowe dni. Zupa jest gęsta i mocno kremowa, takie zupy trzeba lubić :) A przed nami piękny, ciepły i słoneczny weekend. Nareszcie wiosna!!!    Składniki: 2-3 średnie bataty (ok. ½ kg) 2 średnie marchewki  1 litr bulionu 1 średnia(...)warzywa będą miękkie (ok. 30-40 minut). W trakcie pieczenia możemy je dwa razy przemieszać.  Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Kiedy jest już złota, dodajemy zmiażdżony czosnek i starty imbir. Do kielicha blendera przekładamy upieczone warzywa, podsmażoną cebulę z czosnkiem, wlewamy bulion i sok z cytryny. Całość miksujemy na gładki i aksamitny krem.  Przyprawiamy

bistro mama
Zupa z gruszki i pietruszki 174

Dziś kolejna zupa krem, którą uwielbiam (tak samo, jak wszystkie inne zupy kremy, na które podałam Wam przepisy :), jest kremowa, lekko słodka i rozgrzewająca. Jej smak doskonale uzupełniają prażone orzechy, czy małe chrupiące grzanki. Idealnie sprawdza się jako gorący kubek w pracy :) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA (4 porcje) 4 duże korzenie pietruszki 1 duża słodka gruszka lub 2 mniejsze 1 liść laurowy(...)gotować zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy ziele angielskie, całe gałązki tymianku, liść laurowy oraz pieprz. Smażymy chwilę, aż przyprawy uwolnią aromat i wrzucamy do nich pokrojoną pietruszkę. Smażymy kilka minut. Gdy pietruszka zrobi się lekko złota, dorzucamy do niej obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki gruszkę. Smażymy chwilę. Całość zalewamy wodą, tak aby woda jedynie przykryła warzywa. Gotujemy około

DefinicjaSmaku
Zupa krem z cukinii 192

Uwielbiam cukinię, jest pyszna a jednocześnie niskokaloryczna (100 g to jedyne 15 kcal, jedna sztuka 600 g - 90 kcal) i co najważniejsze - bardzo

Powiedz dietom nie
Zapiekanka z jaglanki i suszonych pomidorów 191

zawiera glutenu. A najbardziej lubię ją za neutralny smak, dzięki któremu można ją przyrządzać na słodko i na słono. Nadaje się w zasadzie do wszystkiego - zupy, zapiekanki, sosy, burgery, ciasta, kremy, pudingi, ciasteczka lub co tylko przyjdzie Wam do głowy :) Mi do głowy wpadł pomysł na niezwykle prostą, wegetariańską zapiekanę z użyciem suszonych pomidorów, papryki i mnóstwem świeżych ziół. Wyszła(...)passatę pomidorową i trzymać na ogniu kilka minut,aby smaki się przeniknęły.  Na koniec doprawić solą, pieprzem. Dodać posiekane świeże zioła oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Kaszę z warzywami przełożyć do naczyń do zapiekania. Posypać serem feta i parmezanem lub innym ulubionym serem. Można też pominąć ser, wtedy danie będzie bardziej dietetyczne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

DefinicjaSmaku
Najlepszy krem z pomidorów 114

gęsta i bardzo sycąca. Spokojnie może zastąpić drugie danie. Polecam.   Najlepszy krem z pomidorów     Składniki: 1 cebula 3-4łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 3-4 pomidory 400 ml przecieru pomidorowego 1łyżka koncentratu pomidorowego 100 g parmezanu lub mozzarelli 60 ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego 1łyżka sosu worhestershire 1łyżka ziółprowansalskich pieprz, sól Wywar(...)cebulę i pomidory. Dusimy około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy sosem Worcestershire, solą, pieprzem i ziołami. Pomidory pozostawiamy do ostygnięcia. Gotowy wywar odcedzamy na sitku. Warzywa i mięso odkładamy na bok, a płyn przelewamy z powrotem do garnka. Do blendera wkładamy ugotowana marchewkę oraz pomidory. Blendujemy na gładką masę. Do wywaru wlewamy zawartość blendera, włączamy kuchenkę

Mania Gotowania
ZUPA KREM Z BOCZNIAKÓW I BAZYLI 215

Póki jeszcze nie ma prawdziwej wiosny, to wykorzystałam zimne dni na rozgrzewającą zupę z boczniaków. Oczywiście wyszła rewelacyjna. Papryczka chilli, którą dodałam jest głównym wodzirejem

pieprzny smaczek
Krem z pieczonych buraków z czosnkiem na bulionie z białym winem, serem feta i grzankami 90

Uwielbiam wszelakie zupy kremy. To danie powstało zupełnie spontanicznie i w zasadzie z tego, co miałam w lodówce. Bez historii tym razem : Składniki: Bulion: ½ kg szpondra z kością 30 dag wędzonego boczku 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 4-5 listków laurowych 2 pieczone cebule kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu kilka ziaren jałowca 1 łyżka soli 1 szklanka białego(...)zalałam ok.3,5 -4 litrami wody, dodałam przyprawy i gotowałam na wolnym ogniu ok. 2 godziny (po pierwszych 45 minutach łyżką cedzakową zebrałam szumy białkowe). Po tym czasie dodałam warzywa oraz pieczoną cebulę i gotowałam kolejną godzinę. Wlałam białe wino i podgotowałam ok. ½ godziny. W międzyczasie buraki obrałam, natarłam niewielka ilością oliwy z oliwek, oprószyłam papryką wędzoną, tymiankiem, odrobiną soli

Kate's Kitchen
Detoks - dzień 3 157

Zestaw startowy ;) Jak zaczynałam dietę, bałam się, że będę cały czas głodna, że będę pochłaniać niewiarygodne ilości warzyw. Przygotowałam się na to i w weekend zaatakowałam giełdę warzywną kupując po 10 kg buraków, marchwi, selera itd (także z przeznaczeniem na wyciskanie dużej ilości soków). Okazuje się jednak, że wcale nie jem objętościowo więcej niż zwykle i wcale nie jestem jakoś(...)zostało bo to przecież nic przyjemnego, z drugiej jednak strony czekam na to, bo to by oznaczało, że organizm się naprawdę oczyszcza. Może jutro? Dzisiejsze menu: Śniadanie: - zupa krem z buraków (doprawiona czosnkiem, pieprzem i suszonymi pomidorami jest pyszna i działa rozgrzewająco) - sok z botwiny, selera naciowego i jabłka - jabłko Obiad: - leczo warzywne (papryki w 3 kolorach, kalarepa, cukinia, cebula

pyszne zdrowości
Kremowa zupa brokułowa – fit i ze smakiem 203

zupa-krem, ale kremowa brokułowa. Bez ani jednej kropli śmietany. Light i fit – ale w żadnym wypadku nie mdło czy byle jak. Oszczędzamy kalorie, ale nie smak. Brokuł myjemy, trzonek oddzielamy, koronę dzielimy na małe różyczki. Duże róże brokułu kroimy na pół. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pora rozcinamy nie całkiem do końca wzdłuż i dokładnie płuczemy go między listkami(...)Mieszamy – zawartość garnka szybko i widocznie zgęstnieje. Mieszając pora, wędzonkę i zasmażkę wlewamy do garnka rosół lub bulion, wrzucamy różyczki brokułu, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy zupę na bardzo małym ogniu, do miękkości warzyw. Doprawiamy solą (najlepiej sola czosnkową) i pieprzem według uznania. Na koniec zupę można potraktować dwojako – odławiamy łyżkę wędzonki, pora i brokułu. odkładamy do dekoracji, a pozostałą

Karo in the Kitchen
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 185

razem zrobię ją właśnie po to, bo bardzo ciężko było mi się powstrzymać, żeby nie wyjeść wszystkiego, zanim jeszcze zupa się ugotowała... Do kremu z marchewki pasuje wspaniale, a C. cieszył się wyjątkowo, bo w zupach lubi mieć coś do pogryzienia. Ta wyszła taka, jak lubimy najbardziej - dość gęsta, pikantna, z chrupiącymi kuleczkami ciecierzycy. Imbir i kolendra nadają jej charakterystycznego(...)kostkę cebulę, a po 1 minucie posiekany czosnek.Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Chwilę smażyć, po czym zalać bulione. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksować na gładko.Gdy zupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę:Sól, paprykę, imbir, kolendrę i olej wymieszać. Dodać osączoną i osuszoną ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa krem z cukinii 179

zobaczyłam przepis za zupę krem z cukinii na jednym z moich ulubionych blogów, od razu wzięłam się za gotowanie. Nie przepadam jednak za kostkami rosołowymi i nie posiadam ich w lodówce. Nie miałam też serka topionego, który był w przepisie, musiałam więc dostosować recepturę do własnych potrzeb. W niecałe 20 minut powstała wspaniała kremowa zupa, tak pyszna, że zniknęła jeszcze(...)kostkę, dodać do cebuli. Całość zalać 1,5l wody, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (oprócz pieprzu i kolendry). Gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć listek laurowy, zmiksować na krem.Kolendrę i pieprz lekko rozgnieść w moździerzu. Połowę dodać do zupy i dokładnie wymieszać. Pozostałą mieszanką udekorować zupę w miseczkach.Smacznego!Wyliczenia:cukinia

Obiad za dychę