Natrafiłam na tę zupę w jednej z licznych książek o gotowaniu jakie posiadam. Zainteresowała mnie. Ciekawe połączenie fasoli z makaronem. Wyszło smacznie. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: Porcja kości do zupy 2-3 skrzydełka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Liść laurowy, ziele angielskie 100 gram białej fasoli 2 cebule 100 gram cienkiego makaronu 200 gram kiełbasy ( najlepiej(...)łyżka smalcu 1 łyżka maki ¼ łyżeczki cząbru suszonego ¾ szklanki słodkiej śmietany Wykonanie: Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia, gotujemy ją w tej samej wodzie z dodatkiem cząbru. Warzywa wraz z jedną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim, kośćmi i skrzydełkami gotujemy w 2 litrach osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzamy. Odlewamy 2 szklanki i gotujemy w nich boczek, który
Smaki EwyUwielbiam zupy kremy, o czym już Wam wielokrotnie wspominałam. Są lekkie i smaczne, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. W spiżarni znalazłam dorodnego kalafiora, jak tylko go zobaczyłam wiedziałam, że będzie z tego krem :D Bardzo pyszny i delikany, z mnóstwem wspaniałych dodatków - karmelizowanym porem, prażonym kalafiorem w curry oraz chipsami z szynki parmeńskiej. Prawdziwa eksplozja smaków :) SKŁADNIKI krem(...)przyprawy curry szczypta soli dodatkowo 6 plasterków szynki parmeńskiej kiełki rzodkiewki lub inne ulubione SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Selera i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnki i zalać wodą tak aby przykryła warzywa. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz odrobinę soli. Gotować warzywa do miękkości. W czasie gdy warzywa się gotują
DefinicjaSmakuMniaaaammmm! Kochani zapraszam Was na przepyszny krem z pomidorów przepis prosto z Sycylii. Uwielbiam takie połączenia smaków, słodkie pomidory, czosnek podprażany na aromatycznej oliwie z oliwek
SMYKWKUCHNIW moim domu na zupę fasolową mówi się grochowa, a na grochową...też grochowa. Jakoś tak jest na tych wiejskich wschodnich terenach, że fasoli od grochu
sierotka maRysia w kuchniDelikatny w smaku krem z cukinii i natką pietruszki. 2 składniki i kilka przypraw i mamy pyszny krem na obiad. Można go podać z prażonymi pestkami
CookYourselfreguły gotuję zupy wieczorem jeśli wiem, że rano nie będę miała czasu. Tak bardzo popularne w ostatnich latach zupy krem u mnie nie znajdują entuzjastów. Przez ostatni rok eksperymentuję ze smakami i niektóre zupy smakują bardziej, inne mniej. Ta oto zupa właściwie powstała spontanicznie. Jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a do tego smaczna, gęsta, lekko pikantna. Jest też sycąca(...)aromatyczna, a składniki nie wyszukane i łatwo dostępne. Zatem zapraszam do gotowania Na około 4-5 porcji potrzeba: kość na zupę lub bulion 100 g marchewki pokrojonej w plastry 100 g batata pokrojonego w 1 cm kostkę papryka biała papryka czerwona szklanka czerwonej soczewicy przyprawy : 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-4 ziarna pieprzu czarnego i zielonego
Niebieski kubek z kawadzięki czemu ułatwia proces odchudzania. polecany jest także ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B oraz fosforu, którego ma najwięcej z pośród wszystkich korzeniowych. ZUPA (4 porcje) : 3 duże ziemniaki, 1/2 kalafiora, seler objętościowo jak 1.2 ziemniaka, 1 l bulionu warzywnego (może być drobiowy),* 1/2 łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny(...)oleju sezamowego łyżka śmeitany lub jogurtu Do bulionu dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu przez 30-45 min. Czas zależy od tego, jak grubo były pokrojone warzywa. Kiedy seler będzie miękki, blendujemy. Można posypać czymś zielonym, dodać grzanki lub chipsy z wędliny. Krem dobrze komponuje się także ze słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym - robimy
Kuchnia od dwojgaświęta kojarzące się z wiosną, słońcem i lekkością. Postanowiłam więc, aby barszcz był również w takiej lżejszej smakowo formie. Jest to gęsty krem zmiksowany z jabłkiem, który dodaje własnie tej wiosennej lekkości. Jeśli nie lubicie zup gotowych bez mięsa, to zamiast wody dodajcie rosół lub mięsny bulion. Składniki: ok. 1 kg buraczków 4-5 średnich jabłek (najlepiej kwaskowatych(...)garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, dodać czosnek, cukier i krótko przesmażyć. Dołożyć buraki i jabłka. Wszystko razem poddusić, a następnie podlać wodą. Powinno jej być niewiele ponad poziom warzyw. Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z makaronem i z dodatkiem śmietany
Codzienna kuchnia niecodziennawchłanianie i dobroczynne działanie przez dodanie do niej tłuszczu – w wypadku smoothie wystarczy mleko o jego średniej zawartości (przynajmniej 1,5%). Jeśli używacie mleka odtłuszczonego, koniecznie dodajcie do miksowanych warzyw i owoców łyżkę zdrowego oleju – np. lnianego. Mleko którego ostatnio używam do naszych smoothies pochodzi z Biedronki, jest dodatkowo witaminizowane. W 100ml ma 74kcal, z czego 1,3g tłuszczu(...)brak. *Używam blendera Philips, aktualnie jest to model HR2096, Pro Blend 6. Jest pierońsko mocny, świetnie kruszy lód, idealnie robi smoothies. Daje sobie radę z zamrożonymi owocami, szybko robi zupy-kremy. Szybko i wygodnie się myje. Pojemność dzbana to 2l. Zakup własny, nie dostałam go do testów ani do reklamy, po prostu uwielbiam blendery Philips. Wcześniej korzystałam przez 3 lata
Karo in the KitchenSkładniki: 50 dag fasoli, 2 kostki rosołowe, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki rozmarynu, 3 ziela angielskie, 3 liście laurowe, sok z połowy cytryny
Pobite gary BarbaryKREM Z DYNISkładniki:- 1kg dyni- 3 marchewki- 1 pietruszka- 1/4 selera- 3 duże ziemniaki- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- 20g korzenia imbiru- 2 kostki rosołowe
Mentor Smakumożna zrobić z cukinii? Prawdopodobnie najpopularniejszą potrawą z tego warzywa są placki z cukinii, bardzo szybkie w wykonaniu, delikatne w smaku, proste i smaczne, przypadną do gustu smakoszom zielonych warzyw. Doskonale smakują z keksem ze śmietany, bądź sosem czosnkowym. Składniki na 14-15 placków 1 cukinia (ok. 800g) 1 jajko 4-5 łyżek mąki pszennej Sól Pieprz Olej(...)układamy na ręcznikach papierowych, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Placki podajemy z sosem czosnkowym, kwaśną śmietaną lub po prosu solo Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów Leczo z cukinią Zupa krem z cukinii Sos czosnkowy Artykuł Placki z cukinii sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-SmakuZupa krem marchewkowy z pomarańczą...Kremowa, gęsta zupa o intensywnie pomrańczowym kolorze.Z dużą ilością marchewki i soku z pomarańczy.Zabielona słodką śmietanką, doprawiona chili.Oprószona koperkiem i startą skórką pomarańczową.Pycha! Składniki:1 kg marchwi;2 średnie pietruszki;Biała część pora;Sok wyciśnięty z 3 średnich pomarańczy;Skórka starta z 1 pomarańczy;Płaska łyżeczka chili;1 łyżka ulubionej przyprawy(...)jednej pomarańczy zetrzeć skórką, a ze wszystkich 3 wycisnąć sok.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać 5 łyżek oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora i chwilkę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę i często mieszając, podsmażać wszystko krótką chwilę.Lekko podsmażone warzywa zalać około 1 litrem zimnej wody (wody ma być tyle, aby przykryła wszystkie warzywa), dodać
Gospodyni MiejskaPyszna kremowa zupa z dodatkiem sera i czosnku. Ilość czosnku można sobie dostosować pod swój smak więc jeśli ktoś woli mocno czosnkowe smaki wystarczy dodać więcej czosnku. Sery można dodać dowolne tylko żeby dobrze się topiły, ja wybrałam te ostrzejsze w smaku-cheddar i parmezan. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 700 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 1 duża(...)dodać ziemniaki i całość zalać bulionem. Dodać także tymianek. Gotować aż warzywa będa miękkie. W miedzyczasie sery zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gdy warzywa będą już miękkie dodać starte sery. Wymieszać i jeszcze chwilkę gotować aby sery się rozpuściły. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na krem. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze do smaku solą. Podawać z grzankami
Monia miesza i gotuje