przepis na pikantny krem z kalafiora, od razu zdecydowalam sie jaka zupe ugotuje;) Zupa ta jest idealna jako danie glowne lub przystawka, wspaniala jest takze na zimno. Z pewnoscia przypadnie do gustu wszystkim wege oraz osobom ktore nie przepadaja za kalafiorem, poniewaz jak powiedzial moj najwiekszy krytyk i znawca pan K., kalafiora w ogole w tej zupie nie czuc(...)garnku rozgrzac olej i przesmazyc na nim przyprawy - kumin, czarnuszke i kolendre. Wrzucic kalafior, pokrojone w gruba kostke ziemniaki i cebule, a takze czosnek i imbir. Chwile przesmazyc az warzywa pokryja sie oliwa i przyprawami. Nastepnie zalac bulionem i gotowac na niewielkim ogniu. Dodac przyprawy: kurkume, kolendre, papryke, garam masala, doprawic sola i pieprzem, dokladnie wymieszac i gotowac az warzywa
Codzienne GotowanieZupa krem z pieczonych pomidorów z chipsami parmezanowymi...Aromatyczna, kremowa zupa z upieczonych pomidorów.Z dodatkiem cebuli, czerwonej papryki i czosnku.Podana z parmezanowymi chipsami.Niebo w gębie!Składniki:1 kg pomidorów;1 duża, czerwona papryka;2 średnie, czerwone cebule;6 ząbków czosnku;500 ml bulionu (u mnie 500 ml gorącej, przegotowanej wody + kostka rosołowa);Oliwa z oliwek;1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)obydwu blachach obficie posypać solą i pieprzem, a następnie skropić oliwą.Obie blach wstawić na raz do piekranika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) i piec przez 45 minut, aż warzywa będą lekko przyrumienione.Upieczone warzywa przełożyć do garnka, w którym będzie gotowana zupa. Wlać bulion i zblendować na gładką masę.Zupę przyprawić słodką papryką, solą i pieprzem.W międzyczasie przygotować chipsy parmezanowe
Gospodyni MiejskaTaki miałam dzisiaj kaprys. Zaczęłam robić zupę na skrzydełkach z kurczaka. Początkowo miał być rosół, ale mi się odwidziało. I tak powstała moja marchewkowo groszkowa zupa
kuchniabellissima.wordpress.comjest proste w przygotowaniu i bazuje na niedrogim, ale zdrowym pęczaku, który doskonale łączy się z różnymi składnikami w dowolnych konfiguracjach, zwłaszcza z pieczonymi, grillowanymi lub podpiekanymi na patelni warzywami. Jednym z naszych ulubionych zestawów jest pęczak wymieszany z pieczoną, kolorową papryką, podprażonym jarmużem i chorizo . Słodycz papryk łączy się tu z nieco goryczkowym jarmużem, któremu pikanterii dodają smażone chorizo(...)ziołowej masy powstają bardzo aromatyczne, zielone placki, pachnące jak ziemniaczane, ale za to znacznie zdrowsze. Przepis na placki z jarmużu i cukinii. Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką Polecamy Wam ten przepis na pomidorowo-paprykowy krem – lekko słodki z delikatną nutą kwaskowych pomidorów, zagryziony chrupiącą, podpieczoną ciabattą, udekorowaną jabłkiem pokrojonym w słupki, siekanym porem i pokruszonym serem pleśniowym
Niedzielny kucharzjesienno - zimową atmosferę, jest lekka, a jednocześnie cudownie rozgrzewająca. Aromatyczny krem z buraczków kojarzy mi się także ze świętami oraz właśnie ze Skandynawią, chyba głównie przez owoce jałowca użyte w przepisie. Gorąco polecam tę pyszną, aromatyczną zupę buraczkową - jestem pewna że każdemu poprawi humor! :) Aromatyczna zupa buraczkowa Składniki: 1 cebula posiekana w drobną kostkę 1 marchewka obrana(...)cebulę, czosnek, marchewkę i selera naciowego. Smażyć przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy - anyż, jałowiec, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i imbir, wymieszać i chwilę smażyć. Jeżeli warzywa mają zbyt sucho podlać niewielką ilością wody. Dodać buraki, zalać bulionem, dodać ocet winny, wódkę lub gin, sól i pieprz, przykryć i zagotować, po czym zmniejszyć gaz i powoli gotować
Codzienne Gotowanieciepłych płynów i … o pożywnym, rozgrzewającym jedzeniu! Dziś zajmiemy się najważniejszym posiłkiem dnia jakim jest ciepły obiad. Zupa krem, którą dziś proponujemy ma piękny i słoneczny kolor.. Konsystencja kremu sprawia, że jest bardzo pożywna, a dodatek imbiru i czosnku nadaje jej rozgrzewające właściwości. Wersja wykonania jest nieco inna od pierwowzoru, ponieważ jest sporządzana na mleku – co również ma wpływ(...)Kilka łyżek wody do ewentualnego podlania Sól, pieprz Dodatkowo : szynka ( u mnie wędzona), garść słonecznika (kilka odłożyć do dekoracji), garść posiekanego szczypioru Zupę można komponować z różnymi składnikami, wedle upodobania! Można dodać grzanki, kurczaka, krewetki, inne warzywa - co tylko chcecie, wszystko zależy od Was! (; Przygotowanie: Szynkę i ziemniaka kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy drobno. Szynkę odkładamy
Symfonia SmakówWielokrotnie Karmel-itka łasiła się na zupę marchewkową - marchewkowy krem, ale do tej pory się nie odważyła,by coś podobnego wyczarować w kuchni. Bała się, chyba przede wszystkim to było powodem, reakcji domwnikówna wszelkie takie ekscesy.Ale Karmel-itkę dopadła choroba, a choremu się nie odmawia, prawda? Sprytna i podstępna dziewucha wykorzystałaswój stan i przyrządziła w końcu to, na co czaiła(...)blogu Delimamma, dodane zostało mleko kokosowe oraz papryczka chili.W oryginale było zupełnie inaczej, chociaż podobnie. Wyszła totalnie inna wersja. Ale pyszna. Kremowa, świeża,a smakowała, aż się uszy trzęsły! KREM MARCHEWKOWY Z POMARAŃCZĄ. /inspiracja: Delimamma;/ dla 2-3 osób. 5-6 dużych marchewek 5 łyżek oleju rzepakowego sól morska 1 por 2 pietruszki sok z 2 pomarańczy 1/2 szklanki słodkiej
W kuchni Karmel-itkiPłynne czwartki Od dawna chodziła za mną jakaś dobra, wyrazista zupa, przeglądając książkę Kate McMillan "Smaczne Zupy" trafiłam na interesujący przepis i od razu wiedziałam, że
Codzienne Gotowaniezwykle prosto i smacznie. Najprostsza zupa krem z cukinii, którą zrobimy w około pół godzinki! :) Najprostszy krem z cukinii Przepis na około 4-5 porcji Potrzebujemy: - 3 niewielkie cukinie - 3-4 małe ziemniaki - 1 średniej wielkości cebula - 3 ząbki czosnku - 2-3 niewielkie różyczki brokuła (do podkreślenia koloru i smaku :) - 3 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - pieprz, sól(...)wydrążać pestek- kiedy jednak używamy jednej dużej cukinii z grubą skórką, wtedy lepiej ją obrać oraz wyjąć środek z pestkami). Wrzucamy to do garnka, w którym będziemy gotować zupę. 2. Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę. Dorzucamy do cukinii. 3. Obrany czosnek rozgniatamy płaską częścią noża, aby jego aromat się uwolnił i kroimy na mniejsze części. Również dorzucamy
Bananowe Polebędzie nabierać odpowiedniego zapachu (lekko kwaskowego, ale absolutnie nie zepsutego). Tak przygotowany zakwas zlać do butelki/ słoika i szczelnie zamknąć. W lodówce można go przechowywać do 2 tygodni. Żurek: Warzywa obrać i pokroić. Zalać wodą, dodać żeberka. Dodać białą kiełbasę, wędzonkę, liście laurowe, ziele, gotować około 20 minut. W międzyczasie zdejmować szumowiny. Kiełbasę i wędzonkę wyjąć; białą kiełbasę i wędzonkę(...)zupę). Doprawić solą i pieprzem. Zabielić śmietaną (pamiętajcie, żeby zahartować – do miseczki ze śmietaną dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i porcjami dodawać do garnka). W razie potrzeby można zagęścić mąką ziemniaczaną – u mnie nie było potrzeby. Podawać najlepiej w chlebku (ściąć czubek i wydrążyć), żurek udekorować jajkiem na twardo i gałązką świeżego majeranku. Podobne przepisy Krem
Pociąg Do Kuchniwyrośnie” ;) W tym roku, jak i w poprzednim będę miała dla Was mnóstwo, fantastycznych dyniowych przepisów na m.in. Tortellini, Ciasto dyniowe z kremem, Pierogi, Zupy i wiele wiele innych … Ale narazie nie o przepisach mowa ;) Pogadajmy sobie właśnie o dyni ach … Taka uśmiechnięta dynia chyba wszystkim kojarzy się ze świętem Halloween. Nie zawsze jednak tak było(...)sałatek, gotowanych warzyw i innych potraw przygotowywanych na zimno. Powinien być przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu. Nie powinno się go ogrzewać. Może być stosowany również jako kosmetyk przy każdym typie skóry, ale szczególnie polecany jest dla skóry suchej, łuszczącej się, pękającej, dojrzałej (wygładza zmarszczki). Można używać go również przeciw rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, kremów i peelingów
Ostra na SłodkoOstatni tydzień był dla mnie pełen wyzwań i zleciał tak szybko, że zapomniałem, w trakcie przygotowywania dzisiejszego obiadu, że to przecież czas na kolejny przepis z
BaRepasPyszna, baardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych papryk, pomidorów, cebulki i czosnku. Mniam <3 A całość zwieńczona uprażonym makaronem chińskim :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 3 papryki (u mnie 2 żółte i 1 czerwona), pokrojone na duże kawałki 4 pomidory (u mnie 2 malinowe i 2 zwykłe), przekrojone na pół 1 duża cebula, pokrojona(...)pokrojone papryki, pomidory, cebulę i czosnek w łupinach. Skrapiamy odrobiną oleju, posypujemy szczyptą majeranku, bazylii, słodkiej i ostrej papryki. Pieczemy 30 minut. 2. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie upieczone warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy gałązki świeżego oregano. Gotujemy 20 minut, a następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładki krem. Zabielamy śmietanką, doprawiamy cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem
My Culinary ArtZaczął się rok szkolny. Okres wzmożonej pracy dla uczniów. Ciężki okres dla rodziców, którzy po wakacjach wrócili do pracy zawodowej i domowych obowiązków. Nie wszyscy
Szybko Tanio SmacznieWybiegam z domu do piekarni. Ubrana w bluzę czuję, jak przeszywa całe ciało przenikliwy chłód. Już chcę się wrócić po grubą kurtkę, ale przypomniawszy sobie, że
W kuchni Karmel-itki