Pyszna, baardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa-krem z pieczonych papryk, pomidorów, cebulki i czosnku. Mniam <3 A całość zwieńczona uprażonym makaronem chińskim :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 4 porcje: 3 papryki (u mnie 2 żółte i 1 czerwona), pokrojone na duże kawałki 4 pomidory (u mnie 2 malinowe i 2 zwykłe), przekrojone na pół 1 duża cebula, pokrojona(...)pokrojone papryki, pomidory, cebulę i czosnek w łupinach. Skrapiamy odrobiną oleju, posypujemy szczyptą majeranku, bazylii, słodkiej i ostrej papryki. Pieczemy 30 minut. 2. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie upieczone warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy gałązki świeżego oregano. Gotujemy 20 minut, a następnie przy pomocy blendera miksujemy na gładki krem. Zabielamy śmietanką, doprawiamy cukrem, solą i świeżo mielonym pieprzem
My Culinary ArtZaczął się rok szkolny. Okres wzmożonej pracy dla uczniów. Ciężki okres dla rodziców, którzy po wakacjach wrócili do pracy zawodowej i domowych obowiązków. Nie wszyscy
Szybko Tanio SmacznieWybiegam z domu do piekarni. Ubrana w bluzę czuję, jak przeszywa całe ciało przenikliwy chłód. Już chcę się wrócić po grubą kurtkę, ale przypomniawszy sobie, że
W kuchni Karmel-itkisamo, bo kombinować nie lubię i stawiam raczej na proste, sprawdzone rozwiązania. Tym razem moją uwagę przykuło napoczęte opakowanie czerwonej soczewicy. Jakiś czas temu niesamowicie zasmakowała mi w zupie krem, a teraz postanowiłam użyć jej do bezmięsnej potrawki. Powstała w ekspresowym tempie, przez kilka minut dusząc się w towarzystwie pomidorów i marchewki, delikatnie doprawiona papryką i kurkumą. Wyszło pysznie, rozgrzewająco(...)podlać niewielką ilością wody. Wrzucić pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kawałeczki marchewki i przepłukaną soczewicę. Całość zagotować i przemieszać, dolewając w międzyczasie odpowiednią ilość wody (powinna delikatnie przykrywać warzywa). Odpowiednio doprawić solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką, a także kurkumą - nada ładnego koloru i aromatu. Po zagotowaniu zmniejszyć moc palnika i trzymać potrawkę pod przykryciem na wolnym ogniu przez
Kuchnia Elliesolimy, wkręcamy świeży pieprz i dodajemy zielone listki rukwi lub rukoli. Serwujemy z kleksem awokado i chrupiącymi płatkami pasternaku. Wystarczy obieraczką do warzyw zestrugać cienkie wstążki, rozsypać po blaszce i w 200C upiec na rumiano w piekarniku. Krem z buraków i soczewicy z musem chrzanowym 1,5kg ugotowanych i obranych podłużnych buraków 150g soczewicy pomarańczowej 2 litr soku z jabłek(...)cukrem. Krótko zagotowujemy. Mieszamy biały ser z chrzanem dodajemy śmietanę i ostudzoną rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. Doprawiamy solą, ewentualnie odrobiną miodu. Ukręcamy na gęsty krem i wkładamy na stężenie do lodówki. Gorącą zupę dopełniamy na talerzu kulką musu , polewamy olejem lnianym, obsypujemy malinami lub przetartym z nich syropem Groch z kaszą jaglaną z grzybami i gęsimi żołądkami 250g namoczonego
karmelowyZupy porowe lubię bardzo, wręcz uwielbiam. Ciecierzycę odkryłam dopiero niedawno. Kiedy znalazłam przepis na tę zupę ucieszyłam się, że będę mogła wypróbować te dwa składniki podane
Smaki Na Talerzuwięcej warzyw, które wyrosły pod gołym niebem. Z tej okazji proponuję zupę kalafiorową. Cóż to za banał, prawda? Jednak proponuje wam przepis ekspresowy, błyskawiczny. Na pewno wam przypadnie do gustu zwłaszcza jeśli zostaje w waszych kuchniach bulion z dnia poprzedniego. Do dzieła! Film Szukasz odpowiedniej patelni lub garnka? Musisz sprawdzić je w tym sklepie. Składniki – błyskawiczna zupa kalafiorowa(...)niej kalafior i mieszamy. Następnie całość zalewamy bulionem i dodajemy pietruszkę. Całość gotujemy ok. 30 minut. Na koniec możemy zupę zabielić śmietaną i dodać świeży koper. Zalecamy podawać z ziemniakami. Możecie też zblendować zupę i podać ja jako krem. Koszt: 15 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 40 minut (bez gotowania bulionu) Błyskawiczna zupa kalafiorowa Błyskawiczna zupa kalafiorowa Czy szukasz
Kuchennyviral.plNie mogę uwierzyć, że za dwa dni święta, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że leje jak podczas byle jakiej jesieni ;-) Nie mogę uwierzyć, że jeszcze jeden dzień
Czary - gary w kuchnisosie własnym roladki schabowe z suszonymi pomidorami. Pomidory oddały swój aromat i smak, więc wywar wykorzystałam do ugotowania zupy pomidorowej w formie kremu. Dodałam do niej również wędzoną paprykę w proszku, która jeszcze bardziej podkreśliła smak pomidorów. Zupę podałam z ugotowanym ryżem. Składniki: 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 marchewka kawałek selera puszka krojonych pomidorów bez skórki(...)pomidorów i czosnku aromat. Pod koniec smażenia dodać jeszcze paprykę słodką i wędzoną w proszku. Obrane i pokrojone na kawałki marchew i selera zalać bulionem. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pomidory z cebulą i czosnkiem, sok z pomidorów i passatę. Gotować około 10 minut, dodać zioła, chili, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Zupę zmiksować. Śmietankę
Czerwień i błękitTen torcik jeżynowy zrobiłam ze specjalną dedykacją dla gospodarzy Akademii Kulinarnej Whirpool , Marco Luca Ghia i Emilliano Castagna. Akademia obchodzi właśnie 3 urodziny. Z tej
kuchnia doskiwszystkie przygotowane są specjalnie na potrzeby tej publikacji. Nowatorskie propozycje, smaczne, zdrowe wpisują się w ideę slow food i powrotu do polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach(...)cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna zupa krem z brukwi i dyni z prażonymi płatkami migdałów – Kotlety z brukwi
WojnaNaSmaki.plJak mowa o dyni to od razu na myśl przychodzi mi zupa z dodatkiem rozgrzewających przypraw, czyli imbirem, czosnkiem, curry i masalą, które odgonią pierwsze katary
Zofianazdrowym jedzeniem, przy maksymalnej oszczędności czasu. Pozwala także ograniczyć zajmowane miejsce w kuchni, ponieważ skutecznie zastępuje wiele kuchennych urządzeń. Nie zmarnuje żadnego składnika odżywczego, wykorzystując pełnię właściwości owoców i warzyw. Dzięki temu urządzeniu, Twój napój zachowa wszystkie obecne w nich witaminy. Produkt posiada ząbkowane ostrze do ścierania sera, siekania orzechów czy mielenia ziaren kawy. Dzięki tym funkcjom możesz wykazać się(...)mycia w zmywarce LINK DO PRODUKTU: KLIK MOJA OPINIA: Blender Nutri Boost spisał się świetnie! Przyrządzałam w nim już kilkanaście różnych smakowitych deserów, w tym koktajli, musów, zup-kremów, a urządzenie wygląda jak nowe. Blender jest niewielki, dzięki czemu mieści się w mojej małej kuchni bez problemu. Jest wygodny i bardzo prosty w obsłudze. Potrawy przyrządza się błyskawicznie. Teraz
TetiisheriPada u mnie rzadko ,ale jeśli już zacznie to nie przestaje za szybko .Więc leje od trzech dni ,wreszcie , a ja piekę pomidory i podaję pachnący
Ladylaura.