Składniki: (na 2 porcje) Na bulion warzywny: 2-2,5 szklanki wody garść świeżej poszatkowanej natki pietruszki pół łyżeczki sosu sojowego 1,5 łyżki czerwonego wina
KreatywnePinypomidory powoli się zaczyna i na pobliskich bazarkach już można takie spotkać- pachnące, czerwone. Ahh uwielbiam je! Dlatego postanowiłam wykorzystać je w mojej kuchni i zrobiłam przepyszną pomdorowo-pomidorową zupę krem z pływającymi kostkami mozzarelli. Całość uzupełnia bruschetta z pomidorami, mozzarellą, bazylią, cebulką, czosnkiem. Mniami! Składniki: 5 pomidorów świeżych jedna puszka pomidorów pięć pomidorów suszonych łyżka oliwy z oliwek(...)szklanką bulionu, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu i całość dusimy przez około 15-20 minut aby wszystkie smaki dobrze ze sobą współgrały. Po tym czasie blenderujemy całość na gładki krem i dodajemy śmietanę, uważając przy tym by się nie zważyła. Ponownie wstawiamy na ogień i podgrzewamy wszystko, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest to konieczne. Teraz czas
Mango Papajaproduktów (pokrojonych i zwyczajnie zblendowanych), zachowujemy więc pełnię wartości odżywczych. Składniki rozdrabniamy, są więcej łatwiej trawione i lepiej przyswajane. W formie takiej zmiksowanej zupy jesteśmy w stanie zjeść więcej warzyw i owoców niż w wersji surowej. A zielony kolor mojej dzisiejszej wersji gazpacho - ach to dopiero jest hit w świecie koktajlowym! Bo chlorofil, zielony barwnik, który odżywia ciało i oczyszcza(...)seler naciowy również wspierają naturalną detoksykację organizmu, więc zupełnie niechcący (a może chcący po tym koktajlowym projekcie) wyszło mi gazpacho oczyszczające :) Jak więc sami widzicie, gazpacho to nie tylko zupa, czy nawet chłodnik :) To coś arcyzdrowego, a moja dzisiejsza zielona, ogórkowa wersja to już w ogóle - tylko fit i git, miód i orzeszki! I niczym koktajl, gazpacho można przelać
Chilli Czosnek i Oliwainne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Niegdyś uznawany za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup, przystawek, jako jarzynka do ziemniaków(...)sosem. Na talerzu posypałam parmezanem i gotowe. Można zajadać. Smacznego! Inne propozycje z j a r m u ż e m ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI ZUPA KREM Z BROKUŁ I JARMUŻU
potrawyregionalneBędzie na pewno dużo atrakcji, uśmiechów i pogaduszek. Wracając do tematu. Karta dań jest czytelna, propozycje zachęcające, miałam oczywiście problem co wybrać, bo ochota była na wszystko! Na początek krem ze świeżych pomidorów, z kluseczkami z parmezanu i domowym pesto. Przyjemny, bardzo dobry. Na danie główne zamówiłam Ravioli, najpierw chciałam ze szpinakiem i ricottą, ale kiedy kelner polecił danie(...)szpinakiem, więc wymieniliśmy się jednym pierożkiem. Przemysław poprosił o gnocchi z szynką tyrolską. Mama tagliatelle z prawdziwkami. Dziadkowie zdecydowali się na łososia z grilla z warzywami. Wszystkie dania były pięknie podane i bardzo smaczne. Były nad nimi ochy i achy, niebo w gębie! Spróbowałam od każdego po trochu, ale moje ravioli pobiły wszystkie dania. Pierożki były idealne, delikatne
TrufelkowoKrólewska kartoflanka Kartoflanka , nie kojarzy mi się zbyt dobrze, jeśli sięgam pamięcią do dzieciństwa . Nie zawsze była pyszna , czasami był to mój najgorszy prześladowca , obiadowe zombii
Ogrodnik w podróżyPłynne Czwartki Po długiej przerwie wracam z Płynnymi Czwartkami, czyli czwartkowymi przepisami na zupy :) Ponieważ jest zima potrzebujemy rozgrzewających i sycących potraw i taką właśnie
Codzienne GotowanieZaczęło się od ziemniaków. No tak, to oczywiste. Nic odkrywczego, skoro ma być kartoflanka. Chodzi o to, że właściwie jej nie miało być, ale zostały mi
mojewypiekiinietylkoSą takie miejsca, do których mogę wracać nim jeszcze wyjadę. Już na samą myśl o wyjeździe mały smutek pojawia się w mym umyśle, żal po prostu
Right Behind The KitchenDość nietypowe połączenie słodkiej kukurydzy i pikantnych klopsików, które w towarzystwie mleka kokosowego i kolendry smakuje rewelacyjnie! Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji :D SKŁADNIKI
DefinicjaSmakuNo i w końcu przyszła. Najpierw nieco przymroziła, a dziś w nocy sypnęła śniegiem. Zima! W sumie się cieszę, że łaskawie zawitała też do Poznania. Szkoda
Przysmaki KarolkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
kulinarnyswiatdomipółcentymetrowe plasterki. 2 Pokrojone warzywa umieszczam w garnku, dodaję lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie i zalewam ok. 0,5l przefiltrowanej wody, tak aby wszystkie warzywa były przykryte. 3 Gotuję na dużym ogniu, aż woda się zagotuje a następnie zmniejszam ogień i gotuję na wolnym ogniu, bez przykrycia ok. 20 minut lub do momentu aż warzywa zmiękną. 4 W między czasie(...)posypuję miętą. 15 Smacznego! :) Wskazówki Chłodnik można również podać w wersji owowegetariańskiej z dodatkiem ugotowanych na twardo i pokrojonych w ćwiartki jajek. Wywar z warzyw można przygotowa dzień wcześniej. Zamiast płynnego mleka kokosowego można zastosować krem kokosowy z puszki, wtedy chłodnik będzie bardziej gęsty. Można też przygotować chłodnik pół na pół z mlekiem i kremem kokosowym
Book of spellsdesery i kolacje. Wszystkie dania Darii można zapakować do pudełek i zabrać ze sobą do pracy/szkoły :) Znajdziecie tu m.in. przepis na kanapki z pastą z wędzonego pstrąga, zupę krem z kolorowych papryk, batony mocy, czy - mój hit o tej porze roku - leczo z czerwoną fasolą i dynią. Ogromnym atutem tej pozycji są piękne zdjęcia - zarówno potraw(...)można na wierzch posypac orzechami laskowymi. Smacznego :) Basia napisała: Witam, Gdy jest dzień że nie mam ochoty gotować, a jestem glodna po pracy to robię takie oto szybkie danie: Warzywa na patelnie (najlepiej lubię te z biedronki mają w sobie ziemniaki, brokuła, marchew), podsmażam na patelni, doprawiam wedle uznania (lubię używać bazylii, oregano, chili, ziół prowansalskich, soli, pieprzu). W czasie
Moje Kuchenne RewelacjeKapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm(...)delikatna i lekka, gdyż zawiera niewielką tylko ilość oleju. Wzdymające właściwości kapusty łagodzi majeranek, więc... jedzmy ją bez obaw :) Jeśli lubicie kapustę, to możecie ja również wykorzystać od przygotowania zupy krem, podobnej do białego kremu z pietruszki i kalarepy . Niebawem pokażę Wam własnie taką kapuścianą delikatną zupę
Codzienna kuchnia niecodzienna