jakiś czas temu. Krem z pieczonych buraczków świetnie smakuje ze świeżo posiekaną miętą i chrupkami z pieczonej ciecierzycy albo łyżką kremu kokosowego. Można go również jeść bez żadnych dodatków. Zupa idealnie nadaje się na chłodne jesienne i zimowe dni jako danie główne ale w czasie chłodów można ją także potraktować jako rozgrzewające śniadanie. Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz(...)Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz być zawsze na bieżąco? Obserwuj mój Instagram , dołącz do mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Krem z pieczonych buraków Drukuj Porcje: 1,5l ok. 4-5 porcji Czas przygotowania: ok, 1,5 godziny Składniki: 500g buraków 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 cm obranego korzenia świeżego
Book of spellsPyszny, delikatnie słodki (tak tak słodki - bo po upieczeniu czy ugotowaniu, rzodkiewki są słodkie) krem z rzodkiewek i jabłek. Idealnie kremowy sycący. Jeśli zastanawiacie się czy
CookYourselfKrem z kalafiora i jarmużu jest aromatyczny, a kolor ma apetyczny. Zioła, przyprawy charakter podkreśliły, a mleczko kokosowe i serek Apetina całość złagodziły. Białe z zielonym
Moniki SmakołykiGdy zobaczyłam tą zupkę na zdjęciu u Martyny ( SzczyptaChili.pl , przepis TU ) od razu wiedziałam, że też ją ugotuję! Pomysł tak mi się spodobał, że za 2
Kolorowy Przepisownikbeluga która z wyglądu przypomina kawior. Nadaje się do zup oraz pikantnych przekąsek. W sklepach można dostać także soczewicę koralową, która ma różowy kolor i soczewicę pomarańczową, która, podobnie jak czerwona i żółta, ma delikatny, słodkawy smak i łatwo się rozgotowuje, dzięki czemu można z niej uzyskać konsystencję kremu lub puree. Najdroższa i najbardziej aromatyczna jest ciemnozielona francuska soczewica(...)słoiku łączymy olej, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chilli, zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy, doprawiamy do smaku 7. Ugotowaną, jeszcze ciepłą soczewicę łączymy z dressingiem, podajemy z warzywami i pokruszoną fetą
Słodki KompromisSKŁADNIKI: 5 dużych pomidorów 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek włoszczyzna porcja rosołowa 1 puszka pomidorów 2 liście laurowe 3 ziarenka
ClauditteMissCookingSą takie dni, kiedy wraca się do domu i dopiero po zamknięciu za sobą drzwi czuć, jak w czasie drogi chłód rozgościł się na naszych policzkach
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZielony groszek warto jeść z kilku powodów: zapewnia wzmocnienie kości, ponieważ dostarcza do organizmu witaminę K, ale również witamina B3 oraz duża zawartość błonnika ma
ChilliJemyKremowa zupa z kurczaka z dzikim ryżem to danie zadzwiające: lekkie, ale sycące, delikatnie chrupiące od dzikiego ryżu, słodkawe od śmietany, słonawe od bulionu, aromatyczne od
Pociąg Do Kuchniróżowe spagetti (kolor różni się w zależności od światła). Tym daniem zadziwiłam sama siebie, bo przyszło do mnie nagle i niespecjalnie chciałam wierzyć w jego powodzenie. Wyszła domowa, polska zupa buraczkowa w makaronowej wersji fusion, a smakowała mi o wiele bardziej, niż mogłam sobie to wyobrazić. :D Żurawina złamała mdły akcent, a podanie ze szczypiorkiem i kiszonymi ogórkami było strzałem(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. W piekarniku na blasze wykładamy folię aluminiową i wykładamy na nią buraki. Dobrze, by były one jednakowej wielkości, wtedy równomiernie zmiękną w tym samym czasie. Warzywa pieczemy do miękkości w temperaturze 200 stopni, uważając, by się nie przypaliły. Następnie pozostawiamy je do ostygnięcia, po czym obieramy ze skórki. Obrane buraki kroimy każdy na 4 części i umieszczamy
Kuchenna KontrrewolucyaMadzia zrobiła mi niespodziankę :) Na mój powrót z pracy zrobiła taki mega wypasiony obiad. To znaczy, żeby nie było, często robi obiady. Ale ten był naprawdę
Marder&Marder Manufacturefosforu. Dynia jest warzywem niskokalorycznym, dlatego polecana jest osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy. Niestety jest warzywem o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego powinni z niej zrezygnować diabetycy. Dynia działa odkwaszająco na organizm, a wysoka zawartość potasu, a niska sodu pomaga regulować ciśnienie krwi. Jedna porcja zupy (ok. 350 ml) podanej z jogurtem naturalnym i grzankami dostarcza około 281 kalorii(...)składniki do garnka, zalewamy około 1,5 litra wody. Gotujemy przez około 15 minut. Wyjmujemy liście laurowe, goździki, ziarenka ziela angielskiego i gałązkę rozmarynu. 6. Miksujemy zupę za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiamy odrobiną miodu, solą i pieprzem. 7. Pieczywo kroimy w niedużą kostkę, opiekamy na suchej patelni na małym ogniu na grzanki - mieszamy od czasu do czasu
W kuchni Katiekwiaty z bibułki, palmy wielkanocne. Piecze sękacze. W stodole znajduje się mini skansen starych przedmiotów gospodarstwa wiejskiego. Znakiem rozpoznawczym tego gospodarstwa są również przetwory z własnych owoców i warzyw. Przetwory, wyroby rękodzieła ludowego do kupienia w sklepiku. Dla wtajemniczonych stary dziki sad za stodołą, a w nim stare odmiany jabłek - pyszne. Nam udało się uczestniczyć w pokazie wypiekania opłatków(...)następnym razem to nadrobimy. Hotel i Restauracja Stara Drukarnia – niestety najsłabszy punkt programu -placki ziemniaczane dobre, dobrze usmażone. Pierogi ruskie tak pieprzne, że smaku już się nie czuło, zupa krem z dyni poprawna, ale nie zachwycała. Ciastka Sokołki – gościniec z podróży z Sokołowa – nie wiem, jak są pieczone i z czego, ale brak mi w nich smaku naturalnych składników
królestwo garówZupa krem z pora Przygotowałam na dzisiaj krem z pora, trochę spontanicznie, a trochę tak, że po prostu był pod ręką. Przepis jest bardzo prosty, zwykle nie dodaje się do tego typu kremów aż tak dużo przypraw, raczej te podstawowe, sól, pieprz i gałka muszkatołowa, lecz ja mam ogromną do nich słabość i zawsze będąc w nowym miejscu (tym razem(...)wody. Marchew obraną i umytą zetrzeć na dużych oczkach. Szalotkę i czosnek posiekać. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. W garnku roztopić masło, dodać w kolejności przygotowane warzywa: szalotka, czosnek, ziemniaki, marchew, oprószyć solą i cukrem, chwilę poddusić, a następnie dodać por oraz resztę przypraw wraz z liśćmi laurowymi. Podlać cydrem, chwilę podgotować, około 10 minut
Wino Francja Kuchniamożna się tym spokojnie najeść. I do tego ten piękny, słoneczny kolor! Korzystajcie z sezonu na cukinie, bo to naprawdę rewelacyjne i wszechstronne warzywo. Można z niej zrobić co tylko dusza zapragnie - od makaronu, poprzez zupy, aż do słodkich wypieków. Co kto lubi. Ja postawiłam na klasykę w wersji wegetariańskiej, czyli cukinię faszerowaną kaszą gryczaną. Sprawdźcie sami jak wyszło(...)lekkiego przestygnięcia. W tym czasie przekrój cukinie wzdłuż na pół i wydrąż miąższ, zostawiając ok. 1 cm zapasu po bokach. Miąższ możesz dodać do farszu lub np. do zupy krem. 5. Nafaszeruj obficie cukinie. Następnie ułóż je na blaszce z papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Piecz 40 minut w 180 stopniach. Jeśli używasz sera, posyp nim cukinie
Powiedz dietom nie