Tak sobie myślę, że ileż to niektórzy ludzie mają tupetu! Jaki niesamowity brak samokrytyki i dystansu do własnych niedoskonałości! Mam alergię na takich! Niestety... Jak jest
Czary - gary w kuchnipierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź(...)oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona
Kulinarne przygody Gatityeksperymentowanie i przesiadywanie w kuchni bądź po prostu chwilowo brakuje mi pomysłów, wtedy jemy najprościej jak się da. A najprościej dla wegan oznacza przeważnie proste warzywne dania w formie zupy krem, sałatek czy potrawy na bazie roślin strączkowych jak poniżej. Uwielbiam bataty w prawie każdej postaci i zawsze trzymam dwie lub trzy sztuki pod ręką – ich zawiesista słodycz rozpływająca się(...)marchew przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplasterki. Cebulę posiekaj w grubą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć liście laurowe. Odczekaj kilka sekund, a następnie dorzuć pokrojone warzywa i smaż całość na dużym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj opłukaną soczewicę, wlej gorący warzywny bulion i zamieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj
Roślinna - blog wegańskiPłynne Czwartki Jak co czwartek zapraszam Was na zupę. Dziś przygotowałam delikatną zupę dyniowo-marchewkową , która jest lekko słodka i cudownie aksamitna. Jej przygotowanie jest bardzo
Codzienne Gotowanienienawidziłam tej zupy. Mama gotowała ją na wędzonce, strasznie mi wtedy nie smakowała. Postanowiłam ugotować ją po mojemu i zrobić z niej zupę - krem. Powiem Wam szczerze, że to był dobry pomysł. Przekonałam się do tej zupy i zjadłam jej sporą porcję. To najlepszy dowód na to, że była naprawdę przepyszna. Często warto spróbować klasyczne dania zrobić trochę inaczej, wprowadzić(...)dużego garnka, zalać bulionem i doprowadzić do zagotowania. Łyżką cedzakową ściągnąć szumowiny, zmniejszyć ogień i gotować około 20 - 30 minut. Po tym czasie dodać liść laurowy oraz drobno pokrojone warzywa. Gotować, aż groch i warzywa zmiękną. Z zawartości naczynia wyciągnąć liść laurowy. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiełbasę pokroić
Zakątek rozkoszy kulinarnychsamą myśl o zjedzeniu tej papki mam odruch wymiotny). Zrób to sam Gotowałam głównie zupki typu krem. W dobrym mięsnym kupowałam kawałek mięsa – kaczka, królik, indyk – plus minus po 200-300g na garnuszek taki 1.5l. Do tego warzywa lub zioła tj. koperek, natka pietruszki i lubczyk. Nie ukrywam, że często zmieniałam smaki przyrządzanych dla Młodzieńca zupek. Zdecydowanym(...)woda ryż 18,8% sok z białych winogron ziemniaki 4,8% olej rzepakowy seler CENA: 2.99 zł I teraz drodzy Rodzice policzcie sobie, ile Was wyniesie przygotowanie 1.5l zupy? 1 opakowanie włoszczyzny około 3 zł 1 kg marchewki bio 5 zł 200 g wołowiny (16.99 za 1 kg) doniczka z lubczykiem 4.49 zł, a jeszcze taniej, gdy sami sobie
ClauditteMissCookingDzisiaj przychodzę do was z przepisem na pyszny , aksamitny pełen witamin krem z buraka i... podgrzybków ! O wspaniałym aromacie cynamonu i goździków , podany z mlekiem kokosowym
Marcepanowa kuchniaNa dworze buba (ostatnio moje ulubione określenie, na to co się dzieje za oknem:P), zimno, mokro, szybko ciemno... Tylko ciepły kocyk, wygodna kanapa, świeczki dookoła
TrufelkowoKolejna, ciekawe która, wariacja na temat zupy dyniowej, która nie musi być nudna i zawsze smakować tak samo. Uwielbiam kombinować z odmianami dyni, które dają
Szybko Tanio Smaczniekrem z cukinii Dodatek ziemniaków do zupy z cukinii sprawi, iż stanie się ona nie tylko smaczniejsza i bardziej sycąca, lecz również nabierze niezwykle " puszystej" i gładkiej konsystencji. Składniki dla czterech osób 4-5 średnich cukinii 1 cebula 1 litr bulionu 4-5 młodych ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka(...)resztę wrzucamy do garnka z cebulą i ziemniakami, gotując przez kolejne 7-10 minut. Kiedy cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować), garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron na reszcie oliwy . Garnek ze zmiksowanymi warzywami ponownie wstawiamy na ogień, dodajemy słodką śmietanę, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotowujemy
Miód i pieprzPo weselnym weekendzie i wielkiej wyżerce, czas na odpoczynek i delikatny obiadek Szczawiowa z jajkiem SKŁADNIKI: 1 duża młoda marchewka, starta na tarce 300 g
MarciochaKucharzyNasze babcie wierzyły, że dobry bulion leczy. I miały rację. Dobry rosół nie tylko rozgrzeje, lecz także dostarczy witamin, gorzej przyswajalnych z surowych warzyw. To ważne zwłaszcza dla osób walczących z przeziębieniem czy grypą. Hamuje wydzielanie śluzu, nie mówiąc o tym, że jest naturalnym inhalatorem dla dróg oddechowych. Okazuje się, że bulion wpływa na produkcję komórek układu odpornościowego, zmniejszając stan(...)który podaję tradycyjnie z makaronem. Jest to ulubiona zupa moich dzieci. Jednak czasami lubię poeksperymentować i przygotować rosół na bazie ryb lub owoców morza. Do rybnego rosołu pasuje zarówno makaron, grzanki jak i pierożki tortellini, które wzbogacą jego smak. Takie pierożki można przygotować też jako dodatek do innych zup. Mój krem z dyni z takimi właśnie pierożkami podbił serca
Smakowity Blog KulinarnyZa oknem raz słońce, raz deszcz. Wychodzę z domu z parasolką, nie pada. Kiedy jej zapomnę - leje jak z cebra. Przemoczonawracam do domu, zła na cały
W kuchni Karmel-itkiNiskokaloryczne, bogate w witaminy i składniki mineralne. To wszystko znajdziemy w ziemniakach. Idealne jako dodatek do dania głównego, składnik zup i smaczne warzywo w sałatkach. Oto przepis na prostą i pożywną sałatkę, w której ziemniak zagrał główną rolę. Składniki 750 g ziemniaków 400 g ogórków kiszonych 1 opakowanie jogurtu greckiego light 1 pęczek dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)sposób układamy całą sałatkę. Jest bardzo pożywna, więc można ją podawać jako samodzielne danie. Inne przepisy z ziemniakami, w których można przeczytać o ich właściwościach to: Rozgrzewający krem ziemniaczany Pieczone ziemniaki
My Chcemy JeśćMając duży zapas papryki, zdecydowałam się przygotować zupę - krem. Dawno nie jadłam żadnej zupy i miałam na nią wielką ochotę. Ta okazała się strzałem w dziesiątkę - jest pyszna, rozgrzewająca, w sam raz na te chłodne, wciąż zimowe dni. Przepis zaczerpnęłam z książki New Covent Garden Food Co - A Soup for a Every Day , z moimi modyfikcjami. 6 czerwonych papryk(...)posiekaną bazylią oraz solą i przeprzem. Piec przez godzinę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę, smażyć aż cebula się zeszkli. Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika, dać im chwilę, aby przestygły, a następnie ściągnąć z nich skórkę (powinna łatwo odchodzić) i wrzucać do garnka z przesmażoną cebulą. Chwilę smażyć, mieszając, wlać bulion, przykryć
Codzienne Gotowanie