zupa krem z warzyw - 2500 przepisów (strona:97/167)

Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami 205

zimnej wodzie (ok. 4 godzin). W tej samej wodzie potem gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy). W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej z pestek winogron. Warzywa – marchew, seler, batat, ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw marchew, seler – podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego batata i po chwili ziemniaki. Całość(...)oraz pozbawioną nasion ostrą papryczkę – gotowe dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki będą całkiem miękkie odstawiamy garnek z kuchenki i miksujemy zupę przy użyciu blendera „żyrafy” (ostrożnie, bo zupa jest gorąca). Następnie doprawiamy do smaku solą, dodajemy 2 ząbki czosnku (można więcej, jak kto lubi), mielony cumin i ponownie miksujemy na gładki krem. Jeżeli zupa jest za gęsta dodajemy bulionu

mojewypiekiinietylko
Zupa z białych szparagów 107

uwielbiam zupy. Wszelakie. W zasadzie bez wyjątku. Chociaż z pewnością mam kilka swoich ulubionych. I myślę, że właśnie do tego ścisłego grona wchodzi kolejna: kremowa zupa z białych szparagów. Nie jest to taki gęsty krem, jak czasami się robi np. z dyni. Jest nieco rzadsza, ale idealnie kremowa. I perfekcyjnie smaczna. Na 3 porcje: 2 pęczki białych szparagów 4 szalotki(...)warzyw, a następnie odcinamy główki. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki, około 2 cm. Wrzucamy do garnka z szalotką i czosnkiem i zalewamy bulionem. Dodajemy imbir, gałkę muszkatołową, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wrzucamy główki szparagów i gotujemy jeszcze 3 minuty. Kilka główek zostawiamy, przydadzą się później. Tak mniej więcej 5 na osobę. Zupę

Marder&Marder Manufacture
KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI. 224

ciemno, nieprzyjemnie... ale smacznie! Ostatnio szukamy specyfików, które rozgrzeją, uszczęśliwią i nie przemęczą naszych żołądków. Nadeszła więc w naszym domu era gorących kremów. W listopadowy dzień najlepiej sprawdzają się z pozoru delikatne a w rzeczywistości bardzo charakterne zupy. Dziś kremowa przewidywalność została przełamana akcentem chrupkości - ziarnami "Piekło - Niebo", które podkręcają również charakterek potrawy (jak na nasz wytwór przystało - siła musi(...)mieszanka maluteńkich ziarenek i jeszcze mniejszych cząsteczek ziół i przypraw ma piekielnie ogromną moc. Podkreśla smaki niczym kulinarne turbo-doładowanie. Na delikatnym kremie prezentuje się bajecznie i w magiczny sposób dodaje zupce to coś. W sumie zarówno zupa jak i ziarenka zachowują się podobnie - dopiero po chwili dociera smak właściwy. To połączenie to niezły kamuflaż - niby takie delikatne i niewinne

Wypisz Wymaluj
Błyskawiczna brokułowa z orzechami włoskimi i serem pleśniowym 115

kremowy. I co ciekawsze, charakterystyczny zapach minimalizuje się tuż po dodaniu go do kremu brokułowego. Błyskawiczna brokułowa z orzechami włoskimi i serem pleśniowym Brokuł sztuk jeden. Odcinamy różyczki. Wrzucamy je do mocno gotującej, delikatnie osolonej, wody. Dzięki temu brokuł nie straci koloru. Wyciągamy warzywo do drugiego garnka jak tylko nóż z łatwością przejdzie przez podstawę różyczki. Dolewamy stopniowo wodę(...)momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem, niczym więcej. W oczekiwaniu na ugotowane brokuły przygotowujemy orzechy włoskie i ser, które to następnie układamy na środku talerza. Wlewamy zupę. Warto pamiętać, żeby nie wlać schłodzonej zupy, gdyż zgęstnieje i będzie taka ciamciaramcia. Na koniec kilka kropel oliwy. Wg mnie jedno z lepszych zestawień kulinarnych jakie człek zmyślił sobie - specyficzny posmak

Right Behind The Kitchen
Co Lila jadła w środę? 37 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 223

nasiąknie , który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Śniadanie 8:00 Płatki jaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat. II Śniadanie 10:30 Jabłko. Zupa 13:00 Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaczki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). II Danie 16:00 Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka. Podwieczorek 17:30 Domowe raffaello. Przepis znajdziesz(...)tutaj >>> . Kolacja 19:00 Placki z batata i cukinii. Pierwszy raz robiłam takie cudo 😋 Składniki to cukinia, ugotowany batat, kilka łyżek roztopionego masła, jajko i mąka. Warzywa ścieramy na tarce, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy placki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. W trakcie pieczenia należy placki przewrócić na drugą stronę. Moje się trochę przypiekły

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Zupa z zielonego groszku 131

kremu. Tak przygotowana zupa jest idealna zarówno w lecie, jak i w zimie. Jest bardzo smaczna i zdrowa. To zdecydowanie jeden z wielu smaków mojego dzieciństwa:) Zupa z zielonego groszku Składniki: 450 g mrożonego groszku marchewka pietruszka kawałek selera 2 liski laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego 5-6 ziarenek pieprzu czarnego kostka rosołowa drobny makaron sól Wszystkie warzywa obieramy

PatiGotuje
Zupa pomidorowa z kluseczkami (ze świeżych pomidorów). 169

warzyw w przeciery, ketchupy i inne przetwory na zimę.  Smak mojego dzieciństwa to właśnie zupa pomidorowa mojej mamy, gotowana na wywarze mięsno-warzywnym, z duszonych długo na maśle pomidorów, z dodatkiem dużej ilości gęstej śmietany i makaronem domowej roboty. Wspaniały smak. Nie do zapomnienia. Ja również gotowałam taką zupę i długo nie dawałam się przekonać, że gęsty krem

Moja Mama Gotuje
Krem szpinakowy 156

zupa krem ze szpinakiem, a przede wszystkim szybka w przygotowaniu :) >Składniki: 0,5l bulionu 300g szpinaku 2 średniej wielkości ziemniaki marchewka duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyzki śmietany 12% sól, pieprz do smaku >Przygotowanie: 1.Cebule i czosnek drobno kroimy i zeszklić na rozgrzajen patelni. 2. Ziemniaki i marchewke obrać i pokroić w drobną kosteczke. 3. Przygotowane warzywa

FITBUuK
Zupa krem z marchewki 194

zupa krem z marchewki idealnie sprawdzi się w mroźne styczniowe dni - polecam szczególnie na śniadanie. W mojej wersji dla zagęszczenia zupy dodaję ziemniaki i doprawiam na ostro lubczykiem, chilli, solą oraz pieprzem. Składniki (2 porcje) - 4 marchewki - 1 ziemniak - lubczyk - chilli - sól - pieprz - ziarna słonecznika Przygotowanie 1. Marchewki i ziemniaka obrać a następnie gotować około pół godziny. 2. Warzywa utrzeć

Kuchenne innowacje
Bosacka po polsku – Katarzyna Bosacka – Recenzja 200

Zupy – Już na początku tego rozdziału możemy dowiedzieć się, że statystyczny Polak zjada jej w ciągu roku aż 103 litry. Jesteśmy niekwestionowanymi mistrzami w tej dziedzinie. Na początek Kasia proponuje trzy chłodniki. Na botwinie z przepiórczym jajkiem, ogórkowy z nutką mięty i malinami oraz jagodowy z uszkami na słodko. Później jest już tylko lepiej ;-) Krem z białych warzyw

Mr. Taste
Zupa krem z cukinii i sera brie 195

kroimy w kostkę. Na maśle przesmażamy warzywa, po czym dodajemy je do rosołu. Całość gotujemy do miękkości. Ser kroimy w kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do zupy wlewamy rozmieszaną ze śmietaną mąkę kukurydzianą, aby zagęścić zupę (jeżeli uznamy, że po zmiksowaniu będziemy mieli wystarczająco gęstą zupę, to zagęszczanie możemy pominąć) Chwilę gotujemy(...)czym całość miksujemy na gładki krem.   Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Krem z dyni 112

Krem z dyni Składniki: 2 małe dynie 4 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz majeranek estragon imbir 4 łyżki oliwy z oliwek

nietadieta
Puszysta kartoflanka z curry 139

krem, to moje ulubione danie. Jest kremowa, sycąca i bardzo smaczna i aromatyczna.  Kolejna moja  propozycja na pyszną zupę ziemniaczaną. Składniki: 500 gram ziemniaków 3 marchewki 1 duży por 2-3 cebule 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 litr wywaru (może być z kostki) 200 ml. śmietany 4 kromki chleba tostowego olej czosnek sól pieprz Wykonanie: Warzywa

Bea(u)ty kitchen
Pieczona dynia 162

straganach aż mieni sie od jesiennych kolorów ! Odmianę z wyspy Hokkaido, Uchiki Kuri na pewno wszyscy smakosze dyni znają, dzisiaj obok niej pojawia się nowa odmiana tego warzywa: Futsu Black. Ta odmiana, tak jak  i Hokkkaido nadaje się do jedzenia ze skórką. Pieczona dynia wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą(...)bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić.Na blogu jest już przepis na zupę krem z pieczonej dyni.  Pieczona dynia Składniki:  2 dynie Hokkaido 2 dynie Futsu Black oliwa z oliwek EV sól kumin chili czosnek   Wykonanie w dwóch wersjach

Kulinarne przygody Gatity
Dwukolorowa zupa krem z papryki 144

Bardzo prosty a efektownie wyglądający dwukolorowy krem z paprykiSKŁADNIKI                                                                                        ZUPA CZERWONA 2 czerwone papryki1 czerwona cebula2(...)ząbki czosnku2 łyżki oliwy1/2 l bulionusól, pieprz, kurkuma PRZYGOTOWANIEZupy gotujemy  w dwóch garnkach.Zupa czerwona - rozgrzewamy w garnku oliwę i podsmażamy czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę (pomidory bez gniazd nasiennych).Chwilę smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu okj. 20 min i doprawiamy do smaku. Miksujemy. Zupa żółta - podsmażamy cebulę na oliwie

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania