zimne przystawki - 1149 przepisów (strona:37/77)

Belgijskie frytki 2463

Cała tajemnica w przygotowywaniu idealnych frytek polega na ich  podwójnym   smażeniu  i uprzednim  moczeniu w wodzie z cukrem . Dzięki

Food Square
Sałatka z brukselką i salsiccia 224

tygodniu…Sałatka z brukselką i salsiccia z dodatkiem ziemniaczków, pieczarek i cebuli. Smaczna i pożywna. Kolorowa i zdrowa. Brukselka dominuje na sklepowych półkach. W Szwecji w postaci gorącej przystawki do świątecznego mięsa, a u mnie w domu ulubione warzywo o tej porze. Gorące sałatki z udziałem ziemniaków i innych warzyw robię bardzo często. Nie lubię jeść samych ziemniaków(...)rozmaryn. Posól i smaż aż ziemniaki będą miękkie i lekko przyrumienione. Przekrój brukselkę na pół i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Brukselka powinna być al dente. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Brukselka zachowa wtedy swój piękny kolor. Rozgrzej resztę masła. Pokrój cebule w krążki i zeszkilj na maśle. Dodaj pieczarki i smaż aż pieczarki odparują. Dodaj do ziemniaków

codojedzenia
KIEŁBASA BIAŁA Z INDYKA 283

mięso się nieco ogrzało. W tym czasie moczymy w wodzie jelita, usuwamy w ten sposób z nich sól i dodatkowo stają się dzięki temu bardziej elastyczne. Do maszynki zakładamy przystawkę do wyrobu kiełbas. Delikatnie naciągamy koniec jelit na końcówkę do maszynki i nasuwamy potrzebną nam długość jelita. Przy tej ilości mięsa, ok 4 metry z powodzeniem powinno wystarczyć. Następnie uruchamiamy(...)staramy gotować na bardzo małym ogniu przez ok 1 godzinę. Ważne jest aby kiełbaski dokładnie się ugotowały. Po tym czasie delikatnie kiełbaski wyjmujemy i szybko studzimy dosyć długo w zimnej wodzie. (Dla pewności możemy użyć termometr kuchenny i wbijając sondę w kiełbaskę ocenić jej temp. Po uzyskaniu 80 stopni gotujemy jeszcze 20 min.) Możemy użyć ulubionych przypraw, ja użyłem sól

Markowy smak
Śledzie w oleju z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą. 188

W okresie świąteczno-noworocznym poszalałam i zakupiłam sporą ilość śledzi solonych i postanowiłam z nimi poeksperymentować. Jednym z takich eksperymentów są właśnie śledzie z dodatkiem suszonych

Kuchnia z widokiem na ogród
Diabelskie żeberka inaczej 274

składników pasuje na niejedną okazję z kategorii „ważnych”. Jednak takie żeberka pokrojone w sposób „co każdą kostkę” i podane z samą tylko lekką sałatką znajdują także zastosowanie jako imprezowa przystawka. Diabelskie żeberka inaczej 2016-05-31 21:02:46 Diabelskie żeberka inaczej – bez keczupu i octu, za to miodem, syropem klonowym oraz sokiem z limonki. Łatwe w przygotowaniu, delikatne, kruche(...)duża garść mieszanki kolorowych sałat 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka siekanego koperku Instrukcje Żeberka kroimy co 2 kostki (można co 1), dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i obtaczamy w niej żeberka. Całość wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny, w międzyczasie przynajmniej raz zamieniając kawałki

Kulinarna Pokusa
Śledź w purpurze 207

Pomysł narodził się podczas ogłoszenia wyników jednego z konkursów, gdzie zostałam wyróżniona.  Wpadł mi w oko jeden z przepisów,  który również znalazł się wśród

Malinowe Pocałunki
FASOLIA GIGANTES 190

Grecja w kuchni. Fasolia gigantes to jedne z moich ulubionych dań kuchni greckiej. Można podać na zimno, lub ciepło, zawsze smakuje wyśmienicie. Po wielu próbach wreszcie

Kuchnia bezglutenowa Loli
Prosta sałatka makaronowa 368

Oto wersja makaronowej sałatki, jest to bardzo pożywna sałatka z uwagi na występowanie makaronu, stanowi doskonały dodatek, kolorowy, smaczny i zdrowy, a także prosty i szybki

kgwjanczewo
Szparagowe trzy po trzy 169

się bałam, że zdominuje delikatne szparagi, ale okazało się, że zamiast tego nadał tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby(...)nich zajrzyjcie - ja już się nie mogę doczekać, żeby sprawdzić, jakie cuda przygotowali!Tartaletki ze szparagami i kozim seremSkładniki:(na 6 tartaletek)kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g zimnego masła1/2 łyżeczki soli1 jajkonadzienie:250 g zielonych szparagów1 cebula20 g masła60 g koziego sera2 jajka100 ml śmietany kremówkisólpieprzlistki z dwóch gałązek świeżej bazyliiMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ziemniaczane krokiety z batatem i groszkiem 180

nich zapomnę. Ziemniaczane krokiety to pyszne wegańskie danie, do którego zdarza mi się przygotować czosnkowy sos. Krokiety świetnie zastępują ziemniaki lub ryż i dlatego również podaję je jako przystawkę do mięsa. Ziemniaki na ogół przepuszczam przez maszynkę. Sprawdza to się w przypadku kopytek czy gnocchi . Do krokietów wykorzystuję zmielone ziemniaki ale od czasu do czasu rozgniecione. Jest to prosty przepis(...)smaku Ziemniaki i batat rozgnieć widelcem. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Zagotuj wodę, posól i wsyp mrożony groszek. Gotuj przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do ziemniaków wraz z cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, grubo pokrojonym szpinakiem, jajkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i uformuj 6 krokietów. Rozmąć jajko w miseczce. Obtocz krokiety

codojedzenia
Sałatka warstwowa z tuńczykiem 197

Pięknie się prezentuje, wyśmienicie smakuje i nie wymaga dużo pracy... sałatka idealna :) Dominuje smak tuńczyka i sosu czosnkowego, z którym współgra lekko pikantna rukola i słodkie

Pyry na Gaz
Sałatka z ryżem i serem żółtym 405

Smaczna i szybka sałatka na zimowe wieczory :) Jeśli szybko potrzebujecie coś zjeść i nie macie ochoty na jakieś super gotowanie i rozkładanie całego warsztatu robót, wystarczy

Kuchnia Pełna Pasji
Cebula faszerowana pęczakiem 188

Przepis powstał na konkurs z serkiem Apetina. Cebulę faszerowaną chciałam przygotować już od jakiegoś czasu, ale akurat teraz miałam dodatkową motywację. Przygotowanie tego dania nie jest

Pasja Smaku
Sałatka ze szparagów, z truskawkami i kurczakiem 163

owolna sałata podzielona na cząstki 1 łyżkę oliwy s ól p ieprz 1 łyżeczka cukru do gotowania szparagów Wykonanie: Szparagi obrałam, odcięłam zdrew niałe końce, przełożyłam do misek z zimną wodą. Po opłukaniu związałam bawełnianą nicią. W dwóch garnkach zagotowałam wodę   z solą z dodatkiem cukru. Szparagi włożyłam do garnka (każde osobno) , tak aby ich główki(...)kawałki z każdej strony. Wystudziłam. Na dużym półmisku rozłożyłam cząstki sałaty i układałam kolejno pozostałe składniki.   Na koniec oprószyłam delikatnie pieprzem Wspaniała sałatka, która doskonale sprawdzi się jako przystawka. Dla dbających o linię z powodzeniem zastąpi obiad. Jest smaczna i pożywna. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Sajgonki z warzywami 158

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na warzywne sajgonki, które świetnie sprawdzą się jako imprezowa przystawka. Do przygotowania porcji ok. 20-25 sajgonek potrzebujemy: - papier ryżowy (25 sztuk) - 2 marchewki - 2 kalarepy - 2 papryki - 1 cukinię - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1-2 łyżeczki cukru - 3 łyżki oleju sezamowego - pieprz do smaku - kupny(...)sojowym, sosem ostrygowym, cukrem oraz pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. 6. Aby papier ryżowy nadawał się do zawijania, należy każdy arkusz papieru kilkukrotnie zanurzyć w letniej wodzie. 7. Zimny farsz nakładamy porcjami na mokry i elastyczny papier ryżowy, a następnie zawijamy jak krokiety: najpierw dół, następnie boki i całość zawijamy ku górze. 8. Gotowe sajgonki układamy sklejeniem

Bez Cebuli