zimne przystawki - 1149 przepisów (strona:45/77)

Sałatka z pierożkami tortellini, papryką i pieczarkami. 2399

Sałatki.. sałatki.. sałatki... już nie jeden raz pisałam, że jestem ich wielką fanką, a moja rodzinka nie wybrzydza, tylko jeszcze zachęca do ich przygotowania

Kuchnia z widokiem na ogród
Spotkanie w warszawskiej La Vinotheque Vine Bar 149

Następny w kolejce był tatar z tuńczyka z kaparami podany z marynowanym w pomarańczowym soku koprem włoskim i świeżą kolendrą. Do tego bagietka francuska bagietka na gryczanym zakwasie. Z przystawek mogliśmy jeszcze skosztować roladek z bakłażana na ciepło z pysznym kozim serem  w środku, podanych z rukolą i koktajlowymi pomidorkami. Następnie podano nam małże z sosie pomidorowym oraz smażone(...)mnie miłym zaskoczeniem. Po miejscu znajdującym się w pasażu hotelowym i wyglądającym jak sklep z winami nie spodziewałam się dobrego jedzenia i ciepłej atmosfery. Liczyłam raczej na małe zimne przekąski, więc tym bardziej wieczór był miły. La Vinotheque Wine Bar Warszawa, ul. Grzybowska 61 Godziny otwarcia: Poniedziałek - sobota 12.00 - 23.00 Niedziela

Kulinarne przygody Gatity
Koszyczki z ciasta francuskiego z jajkiem, szynką i ogórkiem 547

oraz ogórkami. Również czarnuszka na cieście dawała bardzo interesujący posmak i trochę żałuję, że nie posypałam nią wszystkich koszyczków. Takie koszyczki prezentują się świetnie, nie są zapychające, idealne na przystawkę, sprawdzą się również doskonale na Wielkanocnym stole:) Podaję proporcje z jakich ja przygotowałam koszyczki. Nadzienia mi co prawda troszkę zostało, więc albo zmniejszamy ilość jajek do 3, a szynkę redukujemy(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W reszcie kółek wycinamy kieliszkiem mniejsze kółko. Na pełne kółko kładziemy to z dziurką, lekko dociskamy (możemy wcześniej lekko zwilżyć brzeg palcem zamoczonym w zimnej wodzie). Resztki ciasta łączymy, cienko wałkujemy i wykrawamy dodatkowe kółeczka. Środek naszych koszyczków nakłuwamy 2-3 razy widelcem. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Brzegi posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smaki Na Talerzu
Roladki z szynki z pastą jajeczną w galarecie 288

Roladki przygotowane w ten sposób ładnie się prezentują i są smaczne. Przygotowałam je na święta, bardzo wszystkim smakowały. Z powodzeniem możemy je przygotować na różne imprezy

Bajeczna Kuchnia
Chłodnik ze szparagów. 137

     Witajcie Kochani. Dziś mam dla Was świetny przepis na wiosenny chłodnik. Jest orzeźwiający, kremowy i przede wszystkim pyszny! Idealny nie tylko na upały

Rozpustne gotowanie
domowe ogórki konserwowe w curry 150

składniki: 2000 g ogórków gruntowych 3 – 4 cebule 310 g cukru 300 ml octu 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki słodkiej papryki 2

Domowy Smak Jedzenia
Makaronowe muszle ze szpinakiem+ film 208

Makaronowe muszle ze szpinakiem owinięte szynką szwarcwaldzką to znakomita przystawka na domowe przyjęcia lub świetny pomysł na pyszną kolację. Podane na zimno stanowią wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.  składniki na około 17-20 sztuk 250 g makaronu muszelki ( typu Conchiglioni ) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 g sera camembert 200 g szynki szwarcwaldzkiej(...)wzdłuż na długie paski o szerokości około 2 cm. Każdą makaronową muszlę nadziewamy farszem ze szpinaku i sera a następnie owijamy w plaster szynki. Tak przygotowane muszle podajemy jako zimną przekąskę

Smakowite Dania
Falafel w chlebku pita z sosem tahini 136

Kończy się tegoroczna Formuła 1, a wraz z nią dobiega końca Wspólne gotowanie. Dziś GP Abu Dhabi – Zjednoczone Emiraty Arabskie. Przyznam, że Daria swoim zaangażowaniem dała

mojewypiekiinietylko
Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) 173

Oto idealna karnawałowa, zdrowa przekąska. Jeśli lubisz coś chrumkać do puszki z piwem na domówce, albo podczas oglądania sensu w TV, postaw na pikantną i chrupiącą

Bon Appetit Małgorzaty
Mus z łososia wędzonego 230

łososia wędzonego to przystawka, która idealnie nadaje się na świąteczny stół. Nie ma z nią dużo pracy a efekt jest zachwycający. Myślę, że tak samo dobrze, jak w foremce, będzie się prezentował zrobiony w formie małych porcji w miseczkach czy kieliszkach. Obowiązkowo podany z cząstką cytryny do skropienia. Jeśli jednak kupiliście wędzonego łososia a nie macie ochoty(...)niewoskowanej cytryny3 łyżeczki żelatynyszczypta soli1. Łososia z serkiem kremowym, sokiem i skórką z cytryny i pieprzem cytrynowym zmiksować na gładki krem. 2. 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i zostawić na 10 minut. Następnie dodać 50 ml wrzącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić. Zimną żelatynę (ale uważać, żeby nie zdążyła zgęstnieć!) wymieszać ze zmiksowanym łososiem. Dodać

UgotujmyTo.pl
WIGILIA - Pasztet warzywny 306

Z przetestowaniem przepisu trochę mi zeszło. Ponad rok minął od kiedy jako nowinkę kulinarną recepturę wraz z próbką degustacyjną zafundowała nam koleżanka z pracy. Nadszedł wreszcie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jajka faszerowane na 3 sposoby 209

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Ja mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka, jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem, są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką(...)jajka -4 rzodkiewki -4 plasterki szynki, np. konserwowej -łyżeczka musztardy (opcjonalnie) -łyżeczka curry -sól, pieprz -1- 2 łyżki majonezu Przygotowanie --> Jajka faszerowane pieczarkami: --> Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, studzimy. Następnie obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na połówki. Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, studzimy. Żółtka przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Dodajemy wystudzone pieczarki

Marta Gotuje
Jajka faszerowane na 3 sposoby 198

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Jajka faszerowane to tradycyjna Wielkanocna przystawka. Ja mam dla Was dzisiaj trzy pomysły na jajka faszerowane, idealne na świąteczne śniadanie. Pierwszy to klasyka ? jajka faszerowane pieczarkami , moje ulubione! Koniecznie doprawione ostrą musztardą (dzięki niej mają fajny, wyrazisty smak). Drugie to jajka faszerowane wędzonym łososiem ? są bardzo smaczne i wyglądają efektowanie. Trzecie zaś to jajka faszerowane szynką(...)jajka -4 rzodkiewki -4 plasterki szynki, np. konserwowej -łyżeczka musztardy (opcjonalnie) -łyżeczka curry -sól, pieprz -1- 2 łyżki majonezu Przygotowanie --> Jajka faszerowane pieczarkami: --> Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, studzimy. Następnie obieramy ze skorupek i przekrawamy wzdłuż na połówki. Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem masła, studzimy. Żółtka przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem. Dodajemy wystudzone pieczarki

Marta Gotuje
Śledzie korzenne 128

Aromatyczne i bardzo smaczne śledzie korzenne, idealne na przystawkę nie tylko od święta. Taki śledź nie jest zbyt popularny, ale warto czasami wypróbować inny smak śledzia. Tak przygotowany śledź na pewno, będzie cieszyć się powodzeniem na każdym stole. Jego smakiem powinny zachwycić się osoby, które lubią korzenne przyprawy. Składniki: 4 płaty śledziowe bez skóry typu matias 1 duża cebula Marynata(...)musztardę, sos sojowy, otartą skórkę z cytryny (tylko żółtą część), wyciśnięty sok z cytryny, miód i przyprawy oraz olej. Śledzie sprawdzić, jeśli są bardzo słone, to moczyć je w zimnej wodzie przez około 2 godziny (w zależności jak bardzo są słone). Po moczeniu śledzie odsączyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w pióra. Śledzie wymieszać z cebulą

Kuchcik gotuje
Śledzie z porem i jabłkiem w śmietanie 179

Dziś rządzą śledzie. Tradycyjne z cebulką w oleju, z cytryną i olejem lnianym, z buraczkami, w sosie curry lub musztardowym... Absolutnym zaskoczeniem smakowym u nas okazały

Obiad gotowy