zimne przystawki - 1149 przepisów (strona:51/77)

Ziemniaki Hasselback- i cóż że ze Szwecji? 193

się do zawodu szefa kuchni Leif Elisson, w 1953 roku wymyślił i podał na jedne z zajęć poświęconych kartoflom tak upieczone ziemniaki.   Serwowane zawsze na gorąco, mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego. W Szwecji nierzadko spotyka się je jako potrawę śniadaniową, a także podaje się je… z chlebem.   Bazą tego dania są odpowiednio wybrane ziemniaki(...)zimie i na jesieni, kiedy w polskich sklepach dominują mączne odmiany ziemniaków, bardzo lubię hasselbacki podane tylko z gęstym jogurtem lub naturalnym twarogiem. Równie pyszne są z kwaśną śmietaną, zimnym wędzonym łososiem i świeżo usiekanym koprem. Jako dodatek do obiadu piekę je najczęściej razem z mięsem, oszczędzając i prąd, i czas. SKŁADNIKI 600g małych, owalnych ziemniaków 2 czubate łyżki

Karo in the Kitchen
Szynka w galarecie 277

Cześć Wielkanoc to dla mnie święta, które oprócz jajek, białej kiełbasy i sernika kojarzą mi się także z różnego typu galaretami. Alternatywą dla tradycyjnych nóżek w

blog.moje-pasje.info
Lekka przekąska sylwestrowa. Ziołowy dip serowy (light) z orkiszowo-słonecznikowymi chrupakami. 161

Nowy Rok zbliża się do nas wielkimi krokami. Dopiero co zakończyliśmy nasze kulinarne świąteczne zmagania, a już czas rozglądać się za szybkimi przepisami sylwestrowymi. Dlatego dziś

Słodkie okruszki
Pikle pomorskie 284

Kaszub słoiczek zjadłam sama, na stojąco :) Były tak dobre, że postanowiłam przygotować kilka słoiczków na zimę. Są naprawdę rewelacyjne! Można je wykorzystać jako dodatek do obiadu, albo jako świetną przystawkę. Można je podać faszerowane np. kawałkami ostrego sera itp. W wersji, którą poznałam, używa się średnich, pękatych ogórków, które po obraniu przekrawa się wzdłuż na 2 części i łyżeczką usuwa(...)ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i odrobinę gorczycy. Ogórki układamy w słoiku pionowo – w każdym słoiku powinno znaleźć się 8 połówek ogórka. Dokładamy marchewkę i paprykę. Przygotowanie zalewy: Wodę (zimną), ocet, cukier i sól mieszamy razem. Zalewę wlewamy do słoików i mocno zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy słoiki w taki sposób, żeby nie stykały się ze sobą

Trzeci talerz
Sałatka z wędzonym łososiem 216

Lekka sałatka na drobnym makaronie z wędzonym łososiem od firmy Suempol   podana w szklanych pucharkach zyskuje na wyglądzie, idealna również do zabrania ze sobą

Wanilia i Kardamon
Orzeźwiająca sałatka z bobem i miętą 308

Moja wariacja na temat klasycznej sałatki z bobem i miętą. To dzięki niej polubiłam bób, którego kiedyś nie znosiłam. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca, a jej przygotowanie

Poezja smaku
Ogórki konserwowe po warszawsku 157

Ogórki konserwowe po warszawsku – najlepsze ogórki na zimę, jakie można sobie wymarzyć. Lekko octowe (ale nie wykrzywiają twarzy), lekko słodkawe (ale nie są mdlące). Uwaga

Pociąg Do Kuchni
Paszteciki z ciasta francuskiego z kaszą jaglaną 141

Dzisiaj prezentujemy kolejną wariację na temat ciasta francuskiego. Wegańskie ciasto dostaniecie w większości supermarketów. Żeby uprzedzić pytania o to, czy przypadkiem nie ma tam masła - nie

Bananowe Pole
Śledzie po cygańsku. Pikantne z ogóreczkami chili. 175

Na blogu jest już dość sporo przepisów na śledzie, a ja dalej nie mogę się im oprzeć i odkrywam coraz to nowe smaki i przepisy ( a

Kuchnia z widokiem na ogród
Limonkowo-miętowa sałatka ryżowa 182

Jest to jedna z moich ulubionych sałatek. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje :) Przepis na nią podpatrzyłam w programie kulinarnym prowadzonym przez Pascala Brodnickiego. Zmieniłam składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Groch z cebulą 174

Groch z cebulą to jeden z zaległych przepisów wigilijnych, które jeszcze czekają w kolejce do wprowadzenia. Mimo, że za grochem nie przepadam, to ta wersja bardzo

UgotujmyTo.pl
Wiosenny ryż z patelni 171

Wiosenny ryż z patelni Wiosenny ryż , to taka śliczna , apetyczna i doskonała w smaku potrawa , która do tego jest banalnie prosta . Tu nie ma co schrzanić

Ogrodnik w podróży
Temari sushi 159

Jedną z najbardziej fascynujących mnie kuchni świata jest kuchnia japońska. To nie tylko sztuka gotowania, ale też podawania potraw. Ceniona na całym świecie za niezwykłe walory

mojewypiekiinietylko
Galaretka z kurczaka. 162

Galaretka z kurczaka inaczej nazywana w moim domu galaretą drobiową to przystawka , która budzi różne wspomnienia. W mojej pamięci wyłącznie te pozytywne, bo przygotowaną przez mamę uwielbiałam zajadać już jako dziecko. A u Was jakie skojarzenia budzi?  Wiele imprez i uroczystości nie może obejść się bez galarety i oczywiście na świątecznym stole także jak najbardziej jest wskazana(...)ciepłym (nie może być gorący) wywarze.  Na dnie miseczek układamy jajko, groszek konserwowy, marchewkę, kawałki mięsa z kurczaka i całość zalewamy wywarem. Pozostawiamy do ostudzenia. Gdy wywar będzie zimny, galaretki wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby stężały. Galaretki wyjmujemy z miseczek i podajemy polane sokiem z cytryny lub octem. Smacznego

Symfonia smakowa
Parówki w cieście francuskim z serem, boczkiem i musztardą 546

Parówki w cieście francuskim zna chyba każdy. Osobiście najczęściej wybieraną przeze mnie wersją ich przygotowania jest ta, gdzie ciasto francuskie kroimy na paseczki i owijamy parówkę

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania