Spożycie jajek w Polsce sięga blisko 160 sztuk rocznie na jedną osobę. Liczą się tutaj jednak tylko te jajka jedzone w postaci gotowanych na twardo lub
Jacob Tastesszparagowy w pełni –a że nie trwa nie wiadomo jak długo – trzeba go wykorzystać! Szparagi zgrillowane na patelni z kilkoma dodatkami, które podbijają i podkręcają smak. Na lunch lub przystawkę, jako dodatek do ryby czy delikatnego białego mięsa. Tak podane grillowane szparagi dla mnie samej są pełnowartościowym obiadem. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek(...)ustawiamy na 7 minut i dokładnie tyle czasu gotujemy jajka na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Po 7 minutach jajka wyławiamy i natychmiast schładzamy – najlepiej w misce z lodem i zimną wodą. Obieramy delikatnie jajka ze skorupek. Rozkładamy porcje grillowanych szparagów na talerze, skrapiamy je sokiem z cytryny i oliwą truflową, posypujemy pozostałym tartym parmezanem. Jajka przepoławiamy ostrożnie, żeby nie wylać
Karo in the KitchenJ ak pisałam już poprzednio przy wstawianych przepisach na śledzia, dla mnie grudzień to miesiąc śledzia właśnie. Dziś zapraszam na kolejną wariację na temat tej pysznej
Kulinarne przygody Gatity„Hamburgera wymyślił w 1904 roku garncarz Fletcher Davis. Podejmował się on gotowania podczas wystaw garncarskich, a także prowadził bar w Teksasie. Zaproponował on swoim gościom mielony
mojewypiekiinietylkosię do zawodu szefa kuchni Leif Elisson, w 1953 roku wymyślił i podał na jedne z zajęć poświęconych kartoflom tak upieczone ziemniaki. Serwowane zawsze na gorąco, mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego. W Szwecji nierzadko spotyka się je jako potrawę śniadaniową, a także podaje się je… z chlebem. Bazą tego dania są odpowiednio wybrane ziemniaki(...)zimie i na jesieni, kiedy w polskich sklepach dominują mączne odmiany ziemniaków, bardzo lubię hasselbacki podane tylko z gęstym jogurtem lub naturalnym twarogiem. Równie pyszne są z kwaśną śmietaną, zimnym wędzonym łososiem i świeżo usiekanym koprem. Jako dodatek do obiadu piekę je najczęściej razem z mięsem, oszczędzając i prąd, i czas. SKŁADNIKI 600g małych, owalnych ziemniaków 2 czubate łyżki
Karo in the KitchenCześć Wielkanoc to dla mnie święta, które oprócz jajek, białej kiełbasy i sernika kojarzą mi się także z różnego typu galaretami. Alternatywą dla tradycyjnych nóżek w
blog.moje-pasje.infoNowy Rok zbliża się do nas wielkimi krokami. Dopiero co zakończyliśmy nasze kulinarne świąteczne zmagania, a już czas rozglądać się za szybkimi przepisami sylwestrowymi. Dlatego dziś
Słodkie okruszkiKaszub słoiczek zjadłam sama, na stojąco :) Były tak dobre, że postanowiłam przygotować kilka słoiczków na zimę. Są naprawdę rewelacyjne! Można je wykorzystać jako dodatek do obiadu, albo jako świetną przystawkę. Można je podać faszerowane np. kawałkami ostrego sera itp. W wersji, którą poznałam, używa się średnich, pękatych ogórków, które po obraniu przekrawa się wzdłuż na 2 części i łyżeczką usuwa(...)ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i odrobinę gorczycy. Ogórki układamy w słoiku pionowo – w każdym słoiku powinno znaleźć się 8 połówek ogórka. Dokładamy marchewkę i paprykę. Przygotowanie zalewy: Wodę (zimną), ocet, cukier i sól mieszamy razem. Zalewę wlewamy do słoików i mocno zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy słoiki w taki sposób, żeby nie stykały się ze sobą
Trzeci talerzLekka sałatka na drobnym makaronie z wędzonym łososiem od firmy Suempol podana w szklanych pucharkach zyskuje na wyglądzie, idealna również do zabrania ze sobą
Wanilia i KardamonMoja wariacja na temat klasycznej sałatki z bobem i miętą. To dzięki niej polubiłam bób, którego kiedyś nie znosiłam. Sałatka jest bardzo orzeźwiająca, a jej przygotowanie
Poezja smakuOgórki konserwowe po warszawsku – najlepsze ogórki na zimę, jakie można sobie wymarzyć. Lekko octowe (ale nie wykrzywiają twarzy), lekko słodkawe (ale nie są mdlące). Uwaga
Pociąg Do KuchniDzisiaj prezentujemy kolejną wariację na temat ciasta francuskiego. Wegańskie ciasto dostaniecie w większości supermarketów. Żeby uprzedzić pytania o to, czy przypadkiem nie ma tam masła - nie
Bananowe PoleNa blogu jest już dość sporo przepisów na śledzie, a ja dalej nie mogę się im oprzeć i odkrywam coraz to nowe smaki i przepisy ( a
Kuchnia z widokiem na ogródJest to jedna z moich ulubionych sałatek. Mam nadzieję, że Wam też posmakuje :) Przepis na nią podpatrzyłam w programie kulinarnym prowadzonym przez Pascala Brodnickiego. Zmieniłam składniki
Weekendy w domu i ogrodzieGroch z cebulą to jeden z zaległych przepisów wigilijnych, które jeszcze czekają w kolejce do wprowadzenia. Mimo, że za grochem nie przepadam, to ta wersja bardzo
UgotujmyTo.pl