zimne przystawki - 1149 przepisów (strona:51/77)

Pasta z kurczaka 2656

Na blogu znajdziecie wiele fajnych przepisów na proste i szybkie potrawy, które  oprócz tego, że świetnie smakują to ograniczają nasz czas spędzony w kuchni do minimum

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SOS POMIDOROWO-PAPRYKOWY - do pizzy, marynat, przystawek 381

wypróbowany przepis krok po kroku. Sos pomidorowo-paprykowy, niezwykła eksplozja smaków. Z powodzeniem możecie przygotować go w domu na zimę . Świetny nie tylko do pizzy, ale i również do przystawek, przekąsek, jako baza do zup i innych sosów lub marynowania mięsa i warzyw. Polecam Wam przepis, wypróbowałam, korzystajcie z niego i ulepszajcie! Pięknie polecam i pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI(...)zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki

Moja Książka Kucharska
HUMMUS IDEALNY 142

Hummus idealny, czyli zupełnie gładki, bez grudek, w smaku zbilansowany. Jest kilka zasad o których trzeba pamiętać: do namaczania ciecierzycy koniecznie dodaj sodę oczyszczoną, ciecierzycy nie

Kuchnia bezglutenowa Loli
Szaszłyki drobiowe z sosem gorgonzola 209

Ciepła kolacja, czy imprezowa przekąska - w obu przypadkach szaszłyki drobiowe sprawdza się doskonale. A żeby nie było nudno...szaszłyki proponuje podać z sosem z sera gorgonzola

kolorowotorcikowo
Sos mojo verde do jajek 230

O sosie mojo verde pisaliśmy już przy okazji "Zupy rybnej z sosem mojo verde canario" . Zazwyczaj ma on luźniejszą konsystencję dobrą do polewania jedzenia. Kiedy podajemy

SzczyptaSmaQ
Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem 305

Dopiero co pieściliśmy nasze podniebienia pączkami i innymi słodkimi wypiekami tłustoczwartkowymi, a już pora dogodzić sobie słonym, postnym śledzikiem. Pamiętny wyraz wsparcia kryzysowego ze strony bratnich

mojewypiekiinietylko
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 307

nadać bulionowi gorzki posmak) i dokładnie wypłukać wszystkie odpadki rybie na bulionwarzywa obrać,pokroić na mniejsze kawałki,cebulę przekroć na pół,opalić, wraz z resztkami ryby i przyprawami zalać zimną wodą i powoli doprowadzić do wrzenia.Zdjąć szumowiny i gotować na małym ogniu przynajmniej 30 minutgotowy bulion przecedzić przez sito.Zużyć od razu lub przechowywać w lodówce do 3 dni.Mo(...)ŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI:dodatek śmietany można pominąć i podać czystą zupę rybną.Przed dodaniem kawałków dorsza warzywa mozna zmiksować na krem ,zupa stanie się wtedy bardzo elegancką przystawką.Oprócz dorsza można dodać każde inne kawałki ryb,krewetki lub raki co bardzo wzbogaci jej smak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
GALARETA W „JAJKACH” 155

Dzisiaj zapraszam na świąteczną przekąskę podaną w bardzo efektowny sposób. Warzywa i indyk w aromatycznej galarecie w kształcie jajka na pewno przykuje uwagę na świątecznym stole

Pieguskowa Kuchnia
Bruschetta z blanszowanym bobem 186

Bardziej wiosennie już chyba nie można! Króciutko gotowany bób – zielony i chrupiący. Jego smak podkreślają i zaostrzają ziołowy serek, czosnek, mięta, sok z cytryny i ser

Karo in the Kitchen
Jajko w koszulce pod parmezanem na grzance z zielonymi pomidorami i sosem paprykowym. 165

W tym tygodniu tyle się dzieje i czas gdzieś tak ucieka, że z niczym nie potrafię się wyrobić. Za dwa tygodnie święta, a ja jeszcze nawet

BaRepas
PLACUSZKI Z CHLEBA, SZYNKI I MOZZARELLI 191

Stwierdziłam, że jeśli można zrobić zapiekankę z chleba, to i placuszki  o podobnym smaku wyjdą ok :-) I nie myliłam się. Placuszki z chleba (im

Walijskie Pichcenie
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 270

Sezon na fasolkę szparagową powoli dobiega końca, przynajmniej w moim ogródku:) Jednak ze względu na spore ilości witamin jakie posiada, staram się ją przyrządzać możliwie jak

Z miłości do słodkości
Zupa rybna z pomidorami 182

krewetek to najgorsza część – jak to już zrobimy, potem pójdzie z górki. Składniki użyte do przygotowania rybnej są dość wykwintne (krewetki, łosoś, dorsz), więc zupa może być idealną przystawką na świąteczny lub uroczysty obiad. Ja ją uwielbiam – od razu wpałaszowałam z dużą dokładką. Mogłabym ją jeść na okrągło. Polecam – nawet tym, którzy za rybami nie przepadają. Zupa(...)mamy, możemy pominąć, warto jednak mrozić sobie takie niepotrzebne „resztki” właśnie na zupę rybną), a także włoszczyznę, anyż, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy 2,5 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy przez 1 do 1,5 godziny. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odcedzamy i odstawiamy w chłodne miejsce na noc – smaki przegryzą się

Poezja smaku
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 193

Jako baza do wykonania każdej z nich przyda się dobra jakościowo grubo- lub średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne lub kamienne, elektryczny lub ceramiczny (ręczny) młynek do kawy, przystawka do ręcznego blendera z ostrzami tnącymi. Przydadzą się też blaszki do pieczenia ciasta, na których po przygotowaniu każdą wymagającą tego mieszankę suszymy. • SÓL BEKONOWA – do jajek w każdej postaci – sadzonych(...)ROZMARYNEM – do dań z ryb i owoców morza, idealna do ziemniaków smażonych i frytek, risotto. Świetna do jagnięciny i mielonego mięsa wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy z solą i listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy

Karo in the Kitchen
Sushi w tempurze 171

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw

Food Square