Przepis na te rolmopsy znalazłam jakiś czas temu robiąc... nalewkę żurawinową :-). Wypróbowałam i oczywiście się nimi zachwyciłam! Uwielbiam śledzie w occie i te jak dla mnie
sierotka maRysia w kuchniPrzepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory"Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku.Ogórki, pomidory, dynie i inne
Proste PotrawyWitamy po nieco długiej przerwie! Święta wpłynęły na nas nieco leniwie, a do ich interwencji dołączyła również piękna pogoda, która zaowocowała w parodniowy relaks na
Symfonia SmakówSłodkie ziemniaki mogą stać się doskonałym zastępnikiem ziemniaków i urozmaiceniem codziennej diety, tym bardziej, że zawierają wiele witamin i składników mineralnych, zwłaszcza pieczone. Uwielbiam bataty w
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaBardzo prosta sałatka pełna smaków i kolorów. Idealna na imprezę ale równie pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole. Normal 0 21 false false false PL
W garach u GosiK iedy mieszkałem w Hiszpanii empanadillas były podstawą mojego codziennego wyżywienia. Spędzając cały dzień na zajęciach, w przerwie na lunch kupowałem takiego pierożka w uniwersyteckim barze
Food SquareSwoje pierwsze sushi mam już za sobą. Zrobione własnoręcznie, bez zbytniego nakładu sił. Wystarczy kilka składników, a poza etapem przygotowywania ryżu, sushi robi się naprawdę szybko
Pasja SmakuDOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, przekąsek, makaronu, baza do sosów i mięsa. Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się(...)zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki
Moja Książka KucharskaHarynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że
Bon Appetit MałgorzatyOgólnie rzecz biorąc, nie znoszę jedzenia typu fast-food. Na samą myśl, aż się wzdrygam, widząc przed oczami olbrzymie hamburgeryociekające tłustymi sosami, wielkie kebaby, hot-dogi
W kuchni Karmel-itkiSos tatarski to ciekawa sałatka. Mimo że ma niewiele składników, każdy ma na nią inny przepis. W moim domu od zawsze sos tatarski przygotowuje się z
Trzeci talerzbardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne – świetnie nada się zarówno na randkę, jak i na rodzinny obiad. Mniejszą ilość możemy serwować też jako przystawkę. Makaron w kształcie muszli powinniśmy znaleźć w większości dużych sklepów – warto się w niego zapatrzyć jak już go spotkamy. A sos pomidorowy do muszli – obowiązkowo! Muszle nadziewane wędzonym(...)możemy też ugotować makaron. Gotujemy go w osolonym wrzątku na al dente lub zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie ok. 8 minut). Po tym czasie przelewamy go zimną wodą, aby muszle nie parzyły nas w ręce podczas nadziewania. Gdy sos i makaron się gotują, możemy przygotować farsz. Wędzonego łososia kroimy w małą kostkę. Szpinak płuczemy, wrzucamy na sitko
Poezja smakuDziś przedstawiam chyba już moją ulubioną sałatkę z pieczoną na różowo piersią z kaczki, pieczonymi w syropie klonowym burakami, pomarańczą i prażonymi orzechami z dressingiem z
karmelowyZapraszam na wspaniały schab po sztygarsku. Tak przygotowany schab doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe i równie wybornie podany na zimno jako domowa wędlina. Taki
Kuchnia z widokiem na ogródSpring rolls nauczyła mnie robić moja koleżanka Tajka. Sama przygotowywała warzywa, makaron, owoce morza oraz sosy, a później siadaliśmy z grupą przyjaciół do stołu i każdy
Food SquareSkładniki:3 pojedyncze filety z piersi kurczaka8-10 plastrów szynki parmeńskiej1 opakowanie szpinaku w liściach mrożonego6-8 szt. pomidorów suszonych z oleju1/2 opakowania sera feta3 ząbki
kolorowotorcikowoTarta z figami i kozim serem to moje tegoroczne odkrycie. Dodatek karmelizowanej cebuli dodatkowo wzbogaca jej smak. Uwielbiam wytrawne tarty a szczególnie te z dodatkiem mąki
Pieguskowa KuchniaTarta z figami i kozim serem to moje tegoroczne odkrycie. Dodatek karmelizowanej cebuli dodatkowo wzbogaca jej smak. Uwielbiam wytrawne tarty a szczególnie te z dodatkiem mąki
Pieguskowa KuchniaPrzepis na te bułeczki znalazłam na wielkim żarciu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robilam już podobne z farszem pieczarkowym, czy tuńczykowym, tyle,że były one zapiekane w
Smaki Na Talerzumojprzepisna.pl | Pasztet z ciecierzycy Ostatnio nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, za to chętnie sięgam po warzywa czy ryby. Powoli wprowadzam do swojej kuchni więcej
moj przepis naM ój ulubiony sezon szparagowy dobiega już niestety końca... Na straganach widać już ostatnie pęczki, a sprzedawcy robią miejsce na to, czym obdarzy nas natura latem
Food Square