Witam niedzielnie :) Dzisiaj mój blog obchodzi drugie urodziny i z tej okazji zapraszam Was na pyszny schab nakłuwany boczkiem i nadziewany śliwkami. Tak przygotowany schab wychodzi
Kuchnia z widokiem na ogródmorza. Jakie było moje zdziwienie kiedy spróbowałam, trochę od niechcenia, trochę z uprzejmości, a po trosze z ciekawości, małży. Fantastyczne! Od dziś jestem ich wielką fanką. Przystawka jeszcze żywa... Przystawkę stanowiły jeżowce. Nie wiem czy to do końca był pomysł samych kucharzy, czy raczej Gospodarza, jednak można było się ich spodziewać ;) Pierwszy raz jadłam je w Chorwacji (własnoręcznie upolowane(...)cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam w zimnej wodzie. Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem, dodałam natkę pietruszki, masło. Wszystko podlałam wodą i sokiem z cytryny i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, wrzuciłam małże
bastalenaSandacz ryba z rodziny okoniowatych, występuje w w wodach śródlądowych (jeziora, rzeki,...) i przybrzeżnych strefach Morza Bałtyckiego, Czarnego, Kaspijskiego i Azowskiego. Mięso ma białe, delikatne i
królestwo garówZapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej
moj przepis nadobry,Na weekend zostawiam Was z bardzo apetyczną i pięknie wyglądającą sałatką z cukinii i zielonej fasolki z dodatkiem gorgonzoli i orzechów włoskich. Jest piękna prawda? Podajcie taką na przystawkę w czasie przyjęcia, a Wasi znajomi oniemieją;)To jeden z tych przepisów, w których efekt znacznie przewyższa wysiłek włożony w przygotowania. Aby zrobić tę sałatkę, wystarczy wymieszać warzywa z pysznym(...)łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, 1/2 łyżeczki miodu, sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę blanszuj przez ok. 3 minuty w gotującej się wodzie. Następnie przełóż ją do zimnej wody i ostudź. Dzięki temu zachowa żywy zielony kolor. Przygotuj "wstążki" z cukinii odkrawając podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz
Chilli Czosnek i OliwaK iedy mieszkałem w Hiszpanii, wraz z moimi współlokatorami organizowaliśmy często w naszym mieszkaniu międzynarodowe kolacje. Wpadali wtedy znajomi z różnych krajów i każdy przynosił lub
Food SquareGdy przygotowuje szczupaka faszerowanego, zawsze obiecuję sobie, że to już ostatni raz, jednak wracam do tego przepisu jak bumerang, no bo pyszny to on jest
Jadło i czytadłoPierwszy i drugi dzień Świąt zawsze upływał u mnie w domu na rodzinnym biesiadowaniu przy stole, na którym nigdy nie mogło zabraknąć pieczonego boczku. Starannie wybrany
Kulinarna PatilogiaTabbouleh (czyt. tabule) to arabska sałatka z kaszą bulgur (czasem zastępowana kuskusem lub komosą ryżową). Jest jej wiele odmian, ale najważniejsze składniki to duża ilość drobno
Poezja smakukapuśniaczków z pieca jest niepowtarzalny, ale i te z piekarnika są bardzo smaczne. Niegdyś nie mogło ich zabraknąć ani podczas świąt, ani podczas rodzinnych uroczystości. Stanowiły coś na kształt przystawki, kładzione na osobnym talerzu. Nie były dodatkiem do barszczu, bo są tak smaczne, że niczego nie potrzebują. Spotykam się czasami z kapuśniaczkami, gdzie nadzienie przygotowane z kapusty jest dodatkowo okraszony(...)około 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte kapuśniaczki smarujemy żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 25 minut. Podawane są zimne lub ciepłe, wedle upodobań i możliwości. Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Inne przepisy KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ Więcej o Lasowiakach dowiecie się TUTAJ
Trzeci talerzinnych owoców kupowanych w naszych sklepach zimą pochodzi z Chile. Długa linia brzegowa oraz czyste wody powodują że Chile jest potęgą w rybołówstwie, szczególnie w produkcji pstrąga i łososia. Zimny prąd Humbolta opływający wybrzeże sprzyja występowaniu wielu gatunków ryb: anchois, makrele, sardynki, ostroboki, krewetki, mątwy, kałamarnice, miętusy, jeżowce, morszczuki, małże czy słuchotki to tylko niewielka część tego z czego słynie(...)Bordeaux. Od tego momentu zaczął się prawdziwy jej rozkwit. Jako aperitif podano świeże, delikatne, o owocowych aromatach wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc. Naszą Kulinarną podróż rozpoczęliśmy od przystawek - Mule w marynacie / chleb churrasca - Roladka z awokado i kraba królewskiego / pszenica mote (1) z chili merquen(2) / puree cytrynowe / - Sopaipillas(3) / mięso wołowe / pebre(4) z pszenicą mote i awokado
królestwo garówOstatnio usłyszałam, że kiełbasy przez nas przygotowywane wyglądają jak z reklamy kiełbasy: Balcerzak czy kabanosów Tarczyński, którą pokazują w TV. Prawie rok temu na blogu pokazał
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCoś na piątkowy obiad. Przepis z kuchni norweskiej. Prawie jak "po grecku" Składniki 1 kg filetów z dorsza 1 jajko 2 łyżki mleka 1 szklanka mąki
R'n'G KitchenZapachniało wiosną! Wszędzie pełno świeżych warzy i owoców - każdy z nas czekał chyba na ten czas. Bezkarnie można zjadać kilogramy truskawek, a kolorowe
Sajkofanka smakuWitamy serdecznie! Święta jak co roku minęły w mgnieniu oka i wielkimi krokami zbliżamy się do pożegnania roku 2013.. Zimy się nie czuje wcale
Symfonia Smaków