zimne przystawki - 1149 przepisów (strona:58/77)

Śledzie cytrynowe w oleju rzepakowym 186

Śledzie cytrynowe w oleju rzepakowym Mówi się, że kto nie gra, ten nie wygrywa. Postanowiłam więc podjąć wyzwanie i wziąć udział w konkursie "Blogerzy odkrywają walory

Pełny talerz
Spring rolls z warzywami i makaronem 175

   Piękna, słoneczna i ciepła pogoda sprzyja zmianie nawyków żywieniowych. Coraz częściej sięgamy po lekkie dania na bazie warzyw. Chcę Wam przedstawić nowy produkt marki

kolorowotorcikowo
Boczek rolowany, peklowany, pieczony w niskiej temperaturze. Domowa wędlina na kanapki. 280

Boczek rolowany, odpowiednio zapeklowany i pieczony w niskiej temperaturze, to wymarzona domowa wędlina. Przygotowany z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo aromatyczny, miękki i soczysty. Doskonały zarówno

Kuchnia z widokiem na ogród
Rolmopsy – idealne śledzie na święta 185

Przepis na te rolmopsy znalazłam jakiś czas temu robiąc... nalewkę żurawinową :-). Wypróbowałam i oczywiście się nimi zachwyciłam! Uwielbiam śledzie w occie i te jak dla mnie

sierotka maRysia w kuchni
Czosnek marynowany w winie 152

Przepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory"Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku.Ogórki, pomidory, dynie i inne

Proste Potrawy
57.Słonecznie i lekko: czyli wytrawne ciasto z fasoli w nieco pikantnej wersji! 220

Witamy po nieco długiej przerwie!  Święta wpłynęły na nas nieco leniwie, a do ich interwencji dołączyła również piękna pogoda, która zaowocowała w parodniowy relaks na

Symfonia Smaków
FRYTKI Z BATATÓW Z DIPEM Z AWOKADO 178

Słodkie ziemniaki mogą stać się doskonałym zastępnikiem ziemniaków i urozmaiceniem codziennej diety, tym bardziej, że zawierają wiele witamin i składników mineralnych, zwłaszcza pieczone. Uwielbiam bataty w

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kolorowa sałatka ze śledziem i buraczkiem 138

Bardzo prosta sałatka pełna smaków i kolorów. Idealna na imprezę ale równie pięknie będzie się prezentować na świątecznym stole. Normal 0 21 false false false PL

W garach u Gosi
Empanadillas de atún y verduras verdes al horno - hiszpańskie pieczone pierogi z tuńczykiem i zielonymi warzywami 93

K iedy mieszkałem w Hiszpanii empanadillas były podstawą mojego codziennego wyżywienia. Spędzając cały dzień na zajęciach, w przerwie na lunch kupowałem takiego pierożka w uniwersyteckim barze

Food Square
Sushi maki z łososiem i awokado 133

Swoje pierwsze sushi mam już za sobą. Zrobione własnoręcznie, bez zbytniego nakładu sił. Wystarczy kilka składników, a poza etapem przygotowywania ryżu, sushi robi się naprawdę szybko

Pasja Smaku
DOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, makaronu, marynat i mięsa 1264

DOMOWA HARISSA - fantastyczny, pikantny sos do przystawek, pizzy, przekąsek, makaronu, baza do sosów i mięsa. Domowa harissa - fantastyczny i pikantny sos, który z powodzeniem możecie przygotować w domu. Sos ten może mieć w Waszej kuchni wiele zastosowań - jako baza do sosów, zup, do przekąsek, pizzy, jako marynata do mięs i tak dalej i dalej... ;) Przygotowuje się(...)zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności od wielkości słoików ) wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia; - w piekarniku - wkładamy słoiki do zimnego piekarnika, ustawiamy  temperaturę na 100- 120 stopni (w zależności od wielkości słoików) i pasteryzujemy przez 30 minut  (licząc od czasu uzyskania pożądanej temperatury). Gorące słoiki

Moja Książka Kucharska
HARYNKI W CEBULOWEJ ZOŁZIE (2 wersje) 705

Harynki w cebulowej zołzie to kawałki słonego śledzia pod pierzynką cebulowego sosu z  dodatkiem śmietany. Są potrawą postną i tanią. Tradycja mówi, że

Bon Appetit Małgorzaty
PARÓWKI Z SEREM W CIEŚCIE FRANCUSKIM. 176

Ogólnie rzecz biorąc, nie znoszę jedzenia typu fast-food. Na samą myśl, aż się wzdrygam, widząc przed oczami olbrzymie hamburgeryociekające tłustymi sosami, wielkie kebaby, hot-dogi

W kuchni Karmel-itki
Sos tatarski mojej mamy 506

Sos tatarski to ciekawa sałatka. Mimo że ma niewiele składników, każdy ma na nią inny przepis. W moim domu od zawsze sos tatarski przygotowuje się z

Trzeci talerz
Muszle nadziewane wędzonym łososiem, szpinakiem i ricottą 240

bardzo efektowne, a jednocześnie wcale nietrudne do wykonania. Wszechstronne i pyszne – świetnie nada się zarówno na randkę, jak i na rodzinny obiad. Mniejszą ilość możemy serwować też jako przystawkę. Makaron w kształcie muszli powinniśmy znaleźć w większości dużych sklepów – warto się w niego zapatrzyć jak już go spotkamy. A sos pomidorowy do muszli – obowiązkowo! Muszle nadziewane wędzonym(...)możemy też ugotować makaron. Gotujemy go w osolonym wrzątku na al dente lub zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (u mnie ok. 8 minut). Po tym czasie przelewamy go zimną wodą, aby muszle nie parzyły nas w ręce podczas nadziewania. Gdy sos i makaron się gotują, możemy przygotować farsz. Wędzonego łososia kroimy w małą kostkę. Szpinak płuczemy, wrzucamy na sitko

Poezja smaku