zimne przystawki - 1149 przepisów (strona:56/77)

Frytki z piekarnika 150

Frytki z piekarnika –podobnie jak placek ziemniaczany z piekarnika to pyszna, dietetyczna alternatywa dla frytek smażonych w głębokim oleju. Jeśli lubicie frytki, a jednocześnie chcecie zdrowo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowanie i wędzenie z jajem! Wędzone lub grillowane jaja na Wielkanoc 176

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne. Warto w tym okresie pamiętać, że jaja mają religijną symbolikę i znaczenie. Mogą również w te święta spektakularnie smakować wędzone

naRuszcie
Roladka ze śledziem - oszukane sushi po polsku 146

Klasyczne sushi jadam okazyjnie, bo nie przepadam za surową rybą. Co innego nasze śledzie, które bardzo lubię ;) Po lekturze pewnego artykułu na temat bakterii, które lubią

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 210

gotowanych grzybów- olejSkładniki na ciasto:- 500g mąki pszennej (dałam poznańską)- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka soli- ok. 1,5 szklanki wrzątku Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy (zostawiamy trochę wody do kapusty), studzimy i siekamy (można blenderem)  lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej(...)okresie świątecznym. Ugotowane i okraszone cebulką podane na obiad lub, najbardziej przeze mnie lubiane, odsmażone na rumiano, i do tego kubek czerwonego barszczu. W okresie sylwestrowym, między zakąskami i przystawkami znajdzie się zapewne wielu amatorów pierogów ze słodką kapustą i grzybami. Smacznego.  Wydrukuj przepisThe post Pierogi ze słodką kapustą i grzybami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pasta kanapkowa z fasoli jaś 208

Ostatnio fascynuje mnie pieczenie chleba... wyhodowałam już własny zakwas. Testuję różne przepisy na chleby i brakowało mi czegoś nowego do kanapek. Treściwego i smacznego. Takiego w

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z bobem, warzywami i fetą 103

Moja babcia, jak ktoś nie chciał jeść warzywa, mówiła, że jarzyny mają zęby i kolą w podniebienie spożywającego. Do tej pory prześladuje mnie widok zębatej marchwi

ladykitchen
Chłodnik ogórkowy z suszonymi pomidorami i migdałami 167

Gorąc. Gorąc zakrada się do mieszkania przez otwarte okna i promienie szaleńczo palącego słońca. Straszne jest lato w mieście. Pył, kurz, szum, jazgot karetki pędzącej do

Życie zamknięte w smaku
Marynowane bakłażany z papryką 224

Muszę się przyznać, że dawno mi nic nie smakowało tak bardzo, jak te marynowane bakłażany z marynowaną papryką. Jest to bardzo smaczna przekąska w stylu włoskim

UgotujmyTo.pl
Sałatka śledziowa po sułtańsku 188

Połowa listopada więc zaczęło się przedświąteczne odkurzanie przepisów sprawdzonych i poszukiwanie nowych… Oczywiście jednym z obowiązkowych składników na świątecznym stole są śledzie, które można podawać

UgotujmyTo.pl
Pieczone koszyczki ziemniaczane z musem z łososia 112

Czy znacie danie bardziej tradycyjne niż placki ziemniaczane? Często przyrządzane są w zaciszu domowej kuchni, jak i wybierane do swojego menu przez restauratorów. My, Polacy, bardzo

Smaki Na Talerzu
MARYNOWANY ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM 175

Moja dzisiejsza propozycja, łosoś w cieście francuskim okazał się ogromnym hitem. Co roku staram się przygotować na Święta „coś nowego”. Danie, którym można mile

Pieguskowa Kuchnia
SKRZYDEŁKA W ZALEWIE OCTOWO-POMIDOROWEJ 320

  Doskonała przekąska na zimno na wszelkie imprezy....zawsze pierwsza znika ze stołu.Wiem,że już na Sylwestra nie zdążycie,ale przed Nami karnawał więc doskonały

Niespełnione zdolności kulinarne
TATAR Z KATOBLEFASA – WIEDŹMIN 238

tłuszczu PRZYGOTOWANIE KUPNO MIĘSA Dobrej jakości mięso od zaufanego sprzedawcy to podstawa tatara – mięso spożywamy na surowo, więc warto zadbać o dobre źródło. Jak wspomnieliśmy, najlepsza do tej przystawki jest polędwica, która jest jednak bardzo droga. Zamiennie można użyć innych chudych kawałków wołowiny, np. z rostbefu czy udźca. Możecie też zapytać sprzedawcy – jeśli naprawdę zna się na swoim fachu(...)plastry, później na paski i malutkie kawałki. Na końcu siekamy całość do uzyskania bardzo drobnej konsystencji. 2 . WODA + OLEJ + PIEPRZ (2 min) Posiekanie mięso wrzucamy do miski, wlewamy zimnej gazowanej wody (pozwoli utrzymać ładny kolor mięsa i wpłynie na pulchność masy) oraz nieco oleju. Całość mieszamy ręką przez ok. 1 min, „masując” mięso palcami. Otrzymana masa powinna być lekko błyszcząca

Nerds Kitchen
Słoneczna sałatka z quinoa i ciecierzycą 191

Dziś zapraszam Was na aromatyczną letnią sałatkę z ciecierzycy, komosy ryżowej, pomidorów, papryki, z dodatkiem rozmarynu, szczypiorku i pieprzu kajeńskiego. Do jej przygotowania użyłam cieciorki z

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pyry z gzikiem 158

Część z Was pewnie nie słyszała o gziku. Sama pierwszy raz pyr z gzikiem spróbowałam za sprawą mojego Lubego, gdyż to tradycyjna potrawa z jego regionu

Zielona Kuchnia