zimne przystawki - 1149 przepisów (strona:48/77)

Wytrawne roladki z ciasta francuskiego 270

truskawkami i serkiem zostało mi jeszcze jedno opakowanie, postanowiłam, że tym razem upiekę coś wytrawnego. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - jest naprawdę pysznie! Roladki świetnie sprawdzą się jako przystawka, a także jako szybka przekąska w pracy. Pycha! :) Roladki z pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 350 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 plastry wędzonego parzonego boczku 4 plastry(...)posypuję lekko serem na górze. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25-30 minut Roladki powinny ładnie wyrosnąć i się zarumienić. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, ale sprawdzą się także jako zimna przekąska. Ja swoje polałam ketchupem, ale można także przyrządzić do nich sos czosnkowy i sałatkę. Jest pysznie

Cooking Monster
domowe hot dogi 215

składniki na ciasto: 350 g mąki 20 g drożdży 100 g masła 90 ml mleka, ciepłego 1 łyżka cukru 1 jajko 1 łyżeczka soli dodatkowo: 12

Domowy Smak Jedzenia
Limonkowa mozzarella 163

Pyszna przekąska, którą możemy zaserwować podczas spotkania z przyjaciółką przy winie, uroczystej kolacji, romantycznym spotkaniu... Jej świeży smak pozostanie z nami na dłużej. Idealna na każdą

Malinowe Pocałunki
Kruchy przekładaniec z żółtym serem 177

https://www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com    Przepis autorski (mój). Jest to bardzo prosta i szybka przekąska, która oprócz smaku - zachwyca wyglądem. Kruche blaty

Di gotuje
PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ NA KANAPKI. 231

Wstajesz rano rześki i wypoczęty. Z uśmiechem na ustach, podążasz za wydobywającym się z kuchni zapachu świeżo parzonej kawy. Słyszysz stukanie sztućców, brzdękanie talerzy. I już

W kuchni Karmel-itki
Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką 152

Przepis autorski (mój).   Uwielbiam tarty - te wytrawne i na słodko.... Pychota!   Tu przedstawiam Wam bardzo prostą propozycję z mnóstwem sera, z szynką i delikatną

Di gotuje
Pieczeń drobiowo-wieprzowa 203

Składniki: 1 kg mięsa( łopatki,szynki) 2  piersi  z kurczaka  2 cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli po 1 łyżeczce

kgwjanczewo
Tarta z boczkiem, serem i marynowanymi pieczarkami 173

Przepis autorski (mój).  Czy lubię pizzę? Hmmm, niekoniecznie, chyba że jest domowa... Ale tarta.... Pychota.   Tu przedstawiam Wam propozycję z mnóstwem sera, z boczkiem

Di gotuje
Risotto ze szparagami 182

Lubię risotto a risotto ze szparagami zwłaszcza. Z risotto w naszym pięknym kraju i jeszcze piękniejszych internetach, jest tak, że każdy składnik wymieszany z papką ryżową

ladykitchen
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 184

długo – popęka podczas krojenia. Jeśli makaron już się nie klei, zawińcie wywałkowany fragment ciasta w rulon lub rozłóżcie na płasko i pokrójcie, według uznania. Kroić można zwykłym nożem, przystawką krojącą do maszynki do makaronu, ozdobnym radełkiem z falbanką albo specjalnym nożem z kilkoma ostrzami. Ja to zrobiłam świeżo zaostrzonym nożem szefa i powstało pappardelle- szerokie i długie wstążki(...)opór przy gryzieniu) gotujemy tylko około dwóch-trzech minut.   Jeśli nie zużyjecie od razu całego ciasta, gotowe surowe zblanszujcie – wrzucając na 30 sekund do wrzątku. Przelejcie koniecznie zimną wodą, dokładnie osączcie na sicie, skropcie delikatnie oliwą żeby się nie posklejał, zawińcie w worek foliowy do zamrażania z grubej folii i ciasto trzymajcie w lodówce lub zamrażalce. Po odmrożeniu

Karo in the Kitchen
Hiszpańskie mini pączusie. 170

Nie ma to jak zemsta sprzętu kuchennego....  dwie blaszki mini ptysi upieczone,  a trzecia stoi czeka na stole na swoją kolej ...  7 minut

Malinowe Pocałunki
Lody śmietankowe z dwóch składników– bez maszyny, bez jajek, bez gotowania 393

nawet jej nie użyłam. Misa chłodząca nie chciała się zmieścić do mojej zamrażalki.   Nie kupiłam i nie kupię maszynki do lodów. Po pierwsze – autonomiczna maszyna czy nawet przystawka zajmuje od cholery miejsca a służy tylko i wyłącznie do zrobienia jednej rzeczy – lodów. Mamy sporą kuchnię, ale kuchenne szafki nie są z gumy – jestem w stanie zmieścić w domu tylko(...)napowietrza całość – to właśnie dzięki niej te lody pozostaną kremowe, miękkie i łatwe do formowania w kulki. WYKONANIE Śmietanę i mleko schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. Śmietanę wlewamy do wysokiej miski lub misy robota planetarnego i ubijamy na średnio wysokiej mocy miksera do momentu, aż śmietana zacznie zachowywać się jak piana z białek i zacznie

Karo in the Kitchen
Bruschetta z ricottą, bobem i miętą. 183

Po pierwsze: to danie jest bardzo niepozorne. Po drugie: jest swojego rodzaju śródziemnomorskim fusion - włoska forma i zdecydowanie egipski smak. Po trzecie: jest to najsmaczniejsza rzecz

zadanie-gotowanie
Pomysł na imprezową przekąskę – lekkie mini burgery z wołowiny i pomidorków koktajlowych 241

Urocze, kolorowe i lekkie, w sam raz na jeden gryz i do tego w smaku tak łudząco podobne do ciężkich burgerów :), których przecież na imprezie nie

Eat me! Fit me!
Polenta 206

Polenta – włoska potrawa ludowa sporządzana pierwotnie z mąki kasztanowej, obecnie na ogół z mąki kukurydzianej lub kaszki kukurydzianej, niekiedy z dodatkiem sera i różnych sosów

mojewypiekiinietylko
Roladki z szynki konserwowej z serkiem w galarecie 198

Roladki z szynki konserwowej są obowiązkowym punktem każdej imprezy jaką organizuje. Może pomyślicie, że to monotonne i nudne, ale nic podobnego. Roladki zawsze szybko schodzą, dlatego

Smakowy Raj