Najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Sos podawany do smażonego, grillowanego i pieczonego mięsa, zapieczonego pieczywa, grillowanych warzyw. Na pewno go znacie. Ale moje tzatziki ma polski akcent – w postaci rzodkiewek ogrodowych i ogórków małosolnych. Lubię mieszać smaki i komponować nowe na bazie tego, co już znam. A czy małosolne ogórki kiedyś komuś zaszkodziły? Pasują do tego zestawu tak samo dobrze(...)zioła, doprawcie do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przełóżcie całość do miseczki w której będziecie podawać tzatziki na stół i schłodźcie mocno w lodówce. Najlepsze jest zimne. My pochłonęliśmy tą porcję w 4 osoby, do grillowanych kurzych skrzydełek i młodych ziemniaków pieczonych w całości. Jak się uprę, sama wciągam połowę tej porcji jako zdrowe, lekkie
Karo in the KitchenAlko galaretki cytrynowe z limoncello (jelly shots) Są słodkie, smaczne, bardzo łatwo "wchodzą", ale w zbyt dużych ilościach mogą pozbawić umiejętności utrzymania postawy pionowej. O czym
Pełny talerztruskawkami i serkiem zostało mi jeszcze jedno opakowanie, postanowiłam, że tym razem upiekę coś wytrawnego. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania - jest naprawdę pysznie! Roladki świetnie sprawdzą się jako przystawka, a także jako szybka przekąska w pracy. Pycha! :) Roladki z pieczarkami: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) 350 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 plastry wędzonego parzonego boczku 4 plastry(...)posypuję lekko serem na górze. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - 25-30 minut Roladki powinny ładnie wyrosnąć i się zarumienić. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, ale sprawdzą się także jako zimna przekąska. Ja swoje polałam ketchupem, ale można także przyrządzić do nich sos czosnkowy i sałatkę. Jest pysznie
Cooking Monsterskładniki na ciasto: 350 g mąki 20 g drożdży 100 g masła 90 ml mleka, ciepłego 1 łyżka cukru 1 jajko 1 łyżeczka soli dodatkowo: 12
Domowy Smak JedzeniaPyszna przekąska, którą możemy zaserwować podczas spotkania z przyjaciółką przy winie, uroczystej kolacji, romantycznym spotkaniu... Jej świeży smak pozostanie z nami na dłużej. Idealna na każdą
Malinowe Pocałunkisamej kapusty, cebuli i czosnku gotowy do konsumpcji w ciągu tygodnia. Pycha. Kapusta pekińska jest delikatniejsza od białej a azjatyckie dodatki i przyprawy zamieniają ją w smaczną przekąskę czy przystawkę SKŁADNIKI: 1 duża kapusta pekińska 2 cebule 2 cebulki dymki ze szczypiorem na pastę przyprawową: 3 całe małe główki czosnku (obrać ząbki ze skórki) 5 cm kawałek imbiru(...)dwie tak by po zmieleniu powstała gęsta pasta. Dodać do pasty cebule i szczypior, wymieszać i marynować tak przez kilka godzin. Kapustę dokładnie opłukać na sicie pod bieżącą zimna wodą wypłukując z niej całkowicie sól. Kapusta na tym etapie powinna być delikatnie tylko słona. Teraz lepiej zabezpieczyć dłonie rękawiczkami i pastę chili z cebulą wymieszać z kapustą. Umieścić kapustę
Sztuka gotowania w/g Samiryhttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Jest to bardzo prosta i szybka przekąska, która oprócz smaku - zachwyca wyglądem. Kruche blaty
Di gotujePrzepis na tego śledzia dostałam w ubiegłym roku od koleżanki. Powiedziała, że to był hit poprzednich świąt i niej w domu. Zrobiłam i muszę
Sto kolorów kuchniWstajesz rano rześki i wypoczęty. Z uśmiechem na ustach, podążasz za wydobywającym się z kuchni zapachu świeżo parzonej kawy. Słyszysz stukanie sztućców, brzdękanie talerzy. I już
W kuchni Karmel-itkiPrzepis autorski (mój). Uwielbiam tarty - te wytrawne i na słodko.... Pychota! Tu przedstawiam Wam bardzo prostą propozycję z mnóstwem sera, z szynką i delikatną
Di gotujeSkładniki: 1 kg mięsa( łopatki,szynki) 2 piersi z kurczaka 2 cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli po 1 łyżeczce
kgwjanczewoPrzepis autorski (mój). Czy lubię pizzę? Hmmm, niekoniecznie, chyba że jest domowa... Ale tarta.... Pychota. Tu przedstawiam Wam propozycję z mnóstwem sera, z boczkiem
Di gotujeLubię risotto a risotto ze szparagami zwłaszcza. Z risotto w naszym pięknym kraju i jeszcze piękniejszych internetach, jest tak, że każdy składnik wymieszany z papką ryżową
ladykitchendługo – popęka podczas krojenia. Jeśli makaron już się nie klei, zawińcie wywałkowany fragment ciasta w rulon lub rozłóżcie na płasko i pokrójcie, według uznania. Kroić można zwykłym nożem, przystawką krojącą do maszynki do makaronu, ozdobnym radełkiem z falbanką albo specjalnym nożem z kilkoma ostrzami. Ja to zrobiłam świeżo zaostrzonym nożem szefa i powstało pappardelle- szerokie i długie wstążki(...)opór przy gryzieniu) gotujemy tylko około dwóch-trzech minut. Jeśli nie zużyjecie od razu całego ciasta, gotowe surowe zblanszujcie – wrzucając na 30 sekund do wrzątku. Przelejcie koniecznie zimną wodą, dokładnie osączcie na sicie, skropcie delikatnie oliwą żeby się nie posklejał, zawińcie w worek foliowy do zamrażania z grubej folii i ciasto trzymajcie w lodówce lub zamrażalce. Po odmrożeniu
Karo in the KitchenNie ma to jak zemsta sprzętu kuchennego.... dwie blaszki mini ptysi upieczone, a trzecia stoi czeka na stole na swoją kolej ... 7 minut
Malinowe Pocałunki