To już trzecia odsłona Lubelskiego Kociołka tym razem burak ćwikłowy w roli głównej!!! Przyznam, że gdy dziewczyny zaproponowały buraka pomyślałam ,,I co ja zrobię?! - Chyba tylko
sierotka maRysia w kuchniPrzepis na piklowane rzodkiewki dostałam od przyjaciółki a został zaczerpnięty ze strony...Gazety Wyborczej ( KLIK ). Jest to genialny sposób na urozmaicenie sobie wiosennych kanapek, lub pyszna
sierotka maRysia w kuchniKolejna propozycja na święta lub sylwestra - szybka a efektowna i pyszna kapusta kiszona z żurawiną. Polecam zajadać się nią szczególnie na drugi dzień - smaki się przegryzą
sierotka maRysia w kuchniSałatka nie musi być nudna i mało syta – w naszej propozycji znajdziecie zarówno bogate smaki, jak i sporo pożywnego białka. Soczysty kurczak, wyrazista rukola i smaczny
Nerds KitchenMięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z
mojewypiekiinietylkoKresowianka – karkówka dojrzewająca Wędliny dojrzewające są u nas w domu niekwestionowanym królem od kilku lat . Robi się je łatwo , zawsze się udają i genialnie smakują
Ogrodnik w podróżyCoraz częściej kupując wędliny w sklepie jestem zdegustowana ich jakością – nastrzykiwane, wypełniane białkiem sojowym, aromatyzowane, podbarwiane…. Jednym słowem dobrze czasem zrobić samemu jakieś mięsko do kanapek
Trzeci talerzKarnawał w pełni, a Ostatki, czyli przysłowiowy śledzik zbliżają się do nas wielkimi krokami ! W związku z tym dziś specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was
Kulinarne przygody GatityKlasyka gatunku jest tematem niby oklepanym, a zarazem takim, na którym najłatwiej złamać sobie nogę. Wystarczy obejrzeć remake klasycznych filmów, żeby nabrać pewności, że pewnych rzeczy
ladykitchenZe względu na choróbsko, które mnie dopadło, większość czasu spędzam w łóżku. Nie chcę jednak do niego przyrosnąć, więc co jakiś czas się zwlekam, by przygotować
Weekendy w domu i ogrodzieS ajgonki, odkąd pamiętam, były jedną z moich ulubionych przekąsek, ale nigdy dotąd nie robiłem ich sam. Temat przewodni naszego ostatniego numeru magazynu Kocioł zachęcił
Food Squarebieżącą wodą, wrzuć do garnka, zalej 2 szklankami wody, przykryj i ugotuj do miękkości (może to zająć od 45 minut do 1,5 godziny). Po ugotowaniu ryż przepłucz pod zimną wodą i wymieszaj z 1 łyżką syropu klonowego oraz 1 łyżką sosu sojowego. W tym czasie oskrob kurki, oczyść je z piasku pod dużym strumieniem wody, osusz. Na patelni rozgrzej(...)naszej roślinnej uczty będzie fit tarta z musem z malin i białą czekoladą z kokosa , czyli mój ulubiony sposób na łakocie bez wyrzutów sumienia. W sumie przygotujemy 2 przystawki, 2 dania główne i deser. Patronat nad wydarzeniem obejmie magazyn Slowly Veggie! Partnerem wydarzenia jest AMANI.PL (ekologiczna warzywa, lokalne produkty, tradycyjne przetwory). Więcej informacji
Food SquareJeśli jakaś potrawa kojarzy mi się mocno ze świętami, to jest to pasztet. Współcześnie używane przepisy pochodzą z Francji. Francuscy pasztetnicy cieszyli się zasłużoną sławą na
ladykitchendzikiego krwawnika w żywych zielonych kolorach, aromatycznej pigwy, jabłkowych nut polskiego cydru, cytrynowej macierzanki i intensywnie pomarańczowych płatków nagietka. Elegancki i prosty w wykonaniu Krem Batatowy to znakomita przystawka. Tworzy wyjątkowy duet z polską młodą gęsią owsianą, marynowaną w brązowym cukrze i długo pieczoną w niskiej temperaturze (domowy-piekarnikowy odpowiednich sous vide :).Kremu z powodzeniem sprawdzi się także z innymi(...)Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć na sicie.Puree: podziurawioną część batata pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do rondla, dodać pigwę startą na tarce, 3 gałązki macierzanki, 100 ml wina
SzczyptaSmaQPo mojej małej nieobecności spowodowanej chorobami dzieciaczków wracam do Was z kolejną pyszną propozycją. Idealna na każdą ważną i tą mniej okazję. Szparagi podane na
Malinowe Pocałunki