W okresie świąteczno-noworocznym poszalałam i zakupiłam sporą ilość śledzi solonych i postanowiłam z nimi poeksperymentować. Jednym z takich eksperymentów są właśnie śledzie z dodatkiem suszonych
Kuchnia z widokiem na ogródskładników pasuje na niejedną okazję z kategorii „ważnych”. Jednak takie żeberka pokrojone w sposób „co każdą kostkę” i podane z samą tylko lekką sałatką znajdują także zastosowanie jako imprezowa przystawka. Diabelskie żeberka inaczej 2016-05-31 21:02:46 Diabelskie żeberka inaczej – bez keczupu i octu, za to miodem, syropem klonowym oraz sokiem z limonki. Łatwe w przygotowaniu, delikatne, kruche(...)duża garść mieszanki kolorowych sałat 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka siekanego koperku Instrukcje Żeberka kroimy co 2 kostki (można co 1), dokładnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i obtaczamy w niej żeberka. Całość wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny, w międzyczasie przynajmniej raz zamieniając kawałki
Kulinarna PokusaPomysł narodził się podczas ogłoszenia wyników jednego z konkursów, gdzie zostałam wyróżniona. Wpadł mi w oko jeden z przepisów, który również znalazł się wśród
Malinowe PocałunkiGrecja w kuchni. Fasolia gigantes to jedne z moich ulubionych dań kuchni greckiej. Można podać na zimno, lub ciepło, zawsze smakuje wyśmienicie. Po wielu próbach wreszcie
Kuchnia bezglutenowa LoliOto wersja makaronowej sałatki, jest to bardzo pożywna sałatka z uwagi na występowanie makaronu, stanowi doskonały dodatek, kolorowy, smaczny i zdrowy, a także prosty i szybki
kgwjanczewosię bałam, że zdominuje delikatne szparagi, ale okazało się, że zamiast tego nadał tartaletkom pazura i sprawił, że stały się dużo bardziej wyraziste. Całość smakowała nam ogromnie - idealne na przystawkę przed uroczystym obiadem, wieczorną przekąskę na ciepło lub lekki lunch, podane z sałatą. Szparagi nie giną, ale idealnie współgrają z serem, delikatną masą jajeczno-śmietanową (trzeba uważać, żeby(...)nich zajrzyjcie - ja już się nie mogę doczekać, żeby sprawdzić, jakie cuda przygotowali!Tartaletki ze szparagami i kozim seremSkładniki:(na 6 tartaletek)kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g zimnego masła1/2 łyżeczki soli1 jajkonadzienie:250 g zielonych szparagów1 cebula20 g masła60 g koziego sera2 jajka100 ml śmietany kremówkisólpieprzlistki z dwóch gałązek świeżej bazyliiMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich zapomnę. Ziemniaczane krokiety to pyszne wegańskie danie, do którego zdarza mi się przygotować czosnkowy sos. Krokiety świetnie zastępują ziemniaki lub ryż i dlatego również podaję je jako przystawkę do mięsa. Ziemniaki na ogół przepuszczam przez maszynkę. Sprawdza to się w przypadku kopytek czy gnocchi . Do krokietów wykorzystuję zmielone ziemniaki ale od czasu do czasu rozgniecione. Jest to prosty przepis(...)smaku Ziemniaki i batat rozgnieć widelcem. Obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Zagotuj wodę, posól i wsyp mrożony groszek. Gotuj przez 3 minuty, odcedź i opłukaj zimną wodą. Dodaj do ziemniaków wraz z cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, grubo pokrojonym szpinakiem, jajkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj i uformuj 6 krokietów. Rozmąć jajko w miseczce. Obtocz krokiety
codojedzeniaPięknie się prezentuje, wyśmienicie smakuje i nie wymaga dużo pracy... sałatka idealna :) Dominuje smak tuńczyka i sosu czosnkowego, z którym współgra lekko pikantna rukola i słodkie
Pyry na GazSmaczna i szybka sałatka na zimowe wieczory :) Jeśli szybko potrzebujecie coś zjeść i nie macie ochoty na jakieś super gotowanie i rozkładanie całego warsztatu robót, wystarczy
Kuchnia Pełna PasjiPrzepis powstał na konkurs z serkiem Apetina. Cebulę faszerowaną chciałam przygotować już od jakiegoś czasu, ale akurat teraz miałam dodatkową motywację. Przygotowanie tego dania nie jest
Pasja Smakuowolna sałata podzielona na cząstki 1 łyżkę oliwy s ól p ieprz 1 łyżeczka cukru do gotowania szparagów Wykonanie: Szparagi obrałam, odcięłam zdrew niałe końce, przełożyłam do misek z zimną wodą. Po opłukaniu związałam bawełnianą nicią. W dwóch garnkach zagotowałam wodę z solą z dodatkiem cukru. Szparagi włożyłam do garnka (każde osobno) , tak aby ich główki(...)kawałki z każdej strony. Wystudziłam. Na dużym półmisku rozłożyłam cząstki sałaty i układałam kolejno pozostałe składniki. Na koniec oprószyłam delikatnie pieprzem Wspaniała sałatka, która doskonale sprawdzi się jako przystawka. Dla dbających o linię z powodzeniem zastąpi obiad. Jest smaczna i pożywna. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u KrysiCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na warzywne sajgonki, które świetnie sprawdzą się jako imprezowa przystawka. Do przygotowania porcji ok. 20-25 sajgonek potrzebujemy: - papier ryżowy (25 sztuk) - 2 marchewki - 2 kalarepy - 2 papryki - 1 cukinię - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1-2 łyżeczki cukru - 3 łyżki oleju sezamowego - pieprz do smaku - kupny(...)sojowym, sosem ostrygowym, cukrem oraz pieprzem, a następnie odstawiamy do przestygnięcia. 6. Aby papier ryżowy nadawał się do zawijania, należy każdy arkusz papieru kilkukrotnie zanurzyć w letniej wodzie. 7. Zimny farsz nakładamy porcjami na mokry i elastyczny papier ryżowy, a następnie zawijamy jak krokiety: najpierw dół, następnie boki i całość zawijamy ku górze. 8. Gotowe sajgonki układamy sklejeniem
Bez CebuliWspaniała, prosta sałatka z udziałem śledzi, które jak wiemy powinny się znajdować w naszych jadłospisach z uwagi na ich wartości odżywcze, dlatego taka sałatka jest na
kgwjanczewoKolejna pyszna propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej .Coś dla miłośników pasztetów bez mięsa .Ten jest wyjątkowo smaczny i na pewno warto go upiec. Składniki:na keksówkę
Ladylaura.Nazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około
Tradycyjna KuchniaBigos to niezwykle pracochłonne danie, dlatego zawsze przygotowuję go z większej ilości składników i mrożę. Na obiad na ostatnią chwilę albo kolację na ciepło jak znalazł
Humanistka w kuchni