mogę. Przepis całkowicie nieksiążkowy, ale sprawdzony. Polecam wszystkim miłośnikom owoców morza ;) Dajcie znać jak na Was podziałało :D Składniki dla 2 osób jako danie główne lub dla 4 jako przystawka: 1 kg świeżych małży 1-2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła ½ zielonej papryczki chili (posiekanej) 6 gazłązek lubczyku (+ opcjonalnie kilka do dekoracji) ½ pęczka posiekanej natki pietruszki(...)nadają się do jedzenia i mogą wywołać zatrucie. Małże z uszkodzonymi muszlami również należy wyrzucić. Przebrane małże wyszorować, nożem zeskrobać wszystkie narośla, oderwać wiszące nitki ("brody"). Opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. Szalotkę i czosnek obrać, posiekać. Masło roztopić w szerokim rondlu, dodać szalotkę, czosnek i chili, oprószyć solą. Poddusić, nie rumieniąc. Dodać wino, śmietankę i gałązki lubczyku. Gotować
Pełny talerzJakiś czas temu Ania zaproponowała akcję jesienną, której motywem przewodnim miała być gruszka. Zgłosiło się nas kilka i z zapałem zabrałyśmy się za pichcenie. A co
Pieguskowa KuchniaWyrazista w smaku pasta jajeczna z suszonymi pomidorami i twardym serem pecorino romano. Jest to oryginalny dodatek do pieczywa na śniadanie, polecam! Składniki: 5 jajek 1
Wanilia i KardamonW tym roku Wielkanoc jest bardzo wcześnie więc najwyższa pora na propozycje wielkanocnego menu. Jajka faszerowane cebula mają smaczny słodkawy posmak. W formie sowy będą miłym
Pyry na Gaz1 kurczak*, kawałek selera, 1 pietruszka, 1 cebula, 2 marchewki, listek laurowy, pieprz i ziele angielskie, 1 trawa cytrynowa, 28-30 g żelatyny, sól, sok z
królestwo garówPrzepis na te śledziki dostałam od mojej mamy, a Ona od swojej serdeczniej przyjaciółki Kasi :) Było to już jakiś czas temu, a śledziki nadal królują u
Kuchnia z widokiem na ogródŚwietna przystawka <3 Składniki Farsz z mozzarellą: 6 jajek 100 g sera mozzarella 1 średnio dojrzały pomidor 3 łyżki drobno siekanego szczypiorku 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Farsz z łososiem: 5 jajek ugotowanych na twardo 100 g wędzonego łososia 100 g serka śmietankowego Philadelphia 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka mielonej(...)Jajka ugotowałem na twardo. Zahartowałem zimną wodą, odcedziłem, obrałem. Przekroiłem wzdłuż na pół, delikatnie wyjąłem żółtka, które rozdrobniłem widelcem. Pomidora sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem cały miękki środek. Twardy miąższ pokroiłem w drobną kostkę. Mozzarellę odsączyłem z zalewy, posiekałem w bardzo drobną kostkę. Dodałem do żółtek wraz z pomidorem, szczypiorkiem i olejem. Delikatnie, ale dokładnie, wymieszałem. Doprawiłem do smaku
R'n'G KitchenPrzepyszna, zdrowa propozycja na lekki, letni posiłek. Bób i jajko bogate są w białko, polecane sportowcom przy budowaniu masy mięśniowej. Danie jest sycące, kolorowe i pyszne
Pyry na GazTerrina to tradycyjna francuska przystawka podawana na zimno. Terrina mięsna przypomina pasztet, ale przygotowuje się też terriny z warzywami, łososiem i innymi składnikami bez pieczenia. Dzisiaj u mnie terrina z jajkiem, warzywami i szynką jako propozycja na Wielkanoc. Konsystencją przypomina galaretkę, możemy ją przygotować zamiast tradycyjnego pasztetu. Przepis ze strony straga.pl Terrina z jajkiem i warzywami Składniki na keksówkę(...)łyżki majonezu lub sosu majonezowego ziołowego z czosnkiem przyprawy: sól, pieprz Wykonanie: Marchew z groszkiem wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, gotujemy około 5 minut, odsączamy i przelewamy zimną wodą. Warzywa z szynką łączymy w misce. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, zostawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny (uważając, by się nie zagotowała). Żelatynę łączymy z gorącym
Smak mojej kuchniJak już wiecie uwielbiam cukinię, w każdej postaci i będę to zawsze powtarzała. Dziś jemy wczesną wersję, a mianowicie kwiaty. Pewnie już próbowaliście je jeść w
Niezły Młynekmiodowej zaprawie, często wysadzaną goździkami. Do tego ziemniaki, najczęściej tłuczone pure z gęstym sosem gravy zrobionym na bazie soków z indyka, które wyciekły do brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki to zielona fasolka, brukselka i słodkie ziemniaki, w najróżniejszych formach, najczęściej zapiekane, tzw. casserole. No i oczywiście słynny, niezastąpiony sos żurawinowy. Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dla mnie(...)szklanki wody ½ szklanki soku ze świeżej pomarańczy (lub kupionego) 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 1 czubata łyżka świeżej, zmielonej skórki pomarańczowej Zebrać razem wszystkie składniki. Wymyć żurawinę w zimnej wodzie. W rondlu zagotować wodę z sokiem pomarańczowym, dodać cukier i gotować dopóki się nie roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach wrzenia
Jem więc JestemBrytyjskie kruche paszteciki Uwielbiam paszteciki , szczególnie brytyjskie , fakt jest to tłuszczowa rozpusta , ale ten smak..wart każdego grzechu . Dzisiaj żeby, było nieco chudziej ,farsz zrobiłam na
Ogrodnik w podróżymiodowej zaprawie, często wysadzaną goździkami. Do tego ziemniaki, najczęściej tłuczone pure z gęstym sosem gravy zrobionym na bazie soków z indyka, które wyciekły do brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki to zielona fasolka, brukselka i słodkie ziemniaki, w najróżniejszych formach, najczęściej zapiekane, tzw. casserole. No i oczywiście słynny, niezastąpiony sos żurawinowy. Słodka żurawina do mięsa, to podstawa tego święta. Dla mnie(...)szklanki wody ½ szklanki soku ze świeżej pomarańczy (lub kupionego) 4 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny 1 czubata łyżka świeżej, zmielonej skórki pomarańczowej Zebrać razem wszystkie składniki. Wymyć żurawinę w zimnej wodzie. W rondlu zagotować wodę z sokiem pomarańczowym, dodać cukier i gotować dopóki się nie roztopi. Dodać żurawinę i skórkę pomarańczową do rondla z wrzącą cieczą, po kilku minutach wrzenia
Jem więc JestemSzukałam pomysłu na jakąś fajną przystawkę ze śledziem, przekopałam zeszyt babci mojego męża i znalazłam! :) Trzeba przyznać przepis stary i sprawdzony. Klopsiki wyszły rewelacyjne, dlatego jeśli planujecie zrobić je na większą imprezę, proponuje podwoić porcję :) Ja tak zrobiłam, a ciągle się zastanawiam, czy nie będzie mało. Oczywiście jeśli zostanie, też będzie dobrze, bo takie klopsiki można dość długo przechowywać :) Składniki(...)smażenia Zalewa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 10 sztuk ziela angielskiego 3 – 4 liście laurowe 1 kostka rosołowa 1 średnia cebula Śledzie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, a następnie mielimy razem z mięsem i cebulą. Następnie dodajemy jajko, rozmoczoną czerstwą bułkę, pieprz i bułkę tartą. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę, z której następnie formujemy klopsiki
Smakowy RajSałatka śledziowa jest tak szybka jak mój wpis na bloga :) jeśli lubicie śledzie to nie pozostaje nic innego jak tylko zrobić tę sałatkę i się nią
upichcic