Chłodnik to pyszne danie, które doskonale nadaje się na upalne dni, świetnie spisuje się w roli przystawki, lub dodatku do mies przy grilowaniu. Robi się go szybko i łatwo a smakuje rewelacyjnie. Składniki: 500 ml kefiru 3 - 4 ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku ½ pęczku koperku ½ pęczku szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, koperek(...)drobno posiekać. Do ogórka dodać kefir, posiekany szczypiorek i koperek oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Chłodnik wstawić do lodówki na co najmniej godzinę, podawać zimny
Mama Gotujepotrzebę, to możemy dosypać przyprawy. Ja tego nie czynię. Marynowany śledź po szwedzku. Popularny "szwedzki bufet" to nie przypadek ,że króluje prawie w każdej hotelowej restauracji . W Szwecji tradycje zimnego bufetu sięgają czasów dawnej szlachty, która wydawała często przyjęcia. Ponieważ goście zjeżdżali z różnych, dalekich stron ,a nie było TGV ani samolotów, była potrzeba przyrządzania potraw trwałych, które nie psują(...)świecie, nasz poczciwy śledź nie smakuje tak wybornie, jak w krajach nadbałtyckich .Szczególnie świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów. Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia.Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.Składniki:3 świeże śledzie0,5 litra białego wytrawnego wina0
Kulinarny karnet Christopherasami mój przepis na " Uśmiech Lata ":) Cieszmy się słońcem, ciepłem, spotkaniami w gronie rodziny i znajomych. Kochani korzystajcie z lata ... uśmiechu Wam życzę zawsze :) Sałatka może stanowić przystawkę, zakąskę, a dzięki wieprzowej polędwiczce nawet pełnowartościowy, lekki samodzielny posiłek. Polecam! SKŁADNIKI: 1-2 polędwiczki wieprzowe ok. 30 dag świeżych truskawek 1 i 1/2 szklanki ryżu ugotowanego(...)czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego kilka liści sałaty 1 łyżka posiekanego koperku natka pietruszki do dekoracji Sos: 3 łyżki soku oraz skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody 1 i 1/2 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki oliwy sól i biały pieprz PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy sos : sok z cytryny rozcieńczamy wodą, mieszamy z musztardą, oliwą
Moja Książka KucharskaW tunelu wciąż dojrzewają melony i wiążą się ogórki posiane przez Mamę w sierpniu. Na dworze chłodno, choć Słońce mocno operuje. Dzisiejsza pogoda skojarzyła mi się
Weekendy w domu i ogrodzietego ostatniego powinniśmy dobrać z niejaką ostrożnością. Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami 2014-12-17 15:07:04 Ta nietrudna w przygotowaniu sałatka może znaleźć zastosowanie zarówno jako przystawka jak i samodzielna przekąska na śniadanie, kolację czy np. sylwestra. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 1 duży filet z kurczaka (250g) 100g białych szparagów z zalewy 100g zielonych(...)łyżeczki soli 2 lub 3 szalotki 1 mała papryczka chili lub jej kawałek – stosownie do upodobań Instrukcje Z mięsa kurczaka usuwamy błonki, chrząstki i inne niepożądane elementy. Płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy w niezbyt dużą kostkę o boku ok. 2cm. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy na nią
Kulinarna PokusaKolejny przepis na jesienne chłodne dni. Tradycyjna domowa zupa ogórkowa. Swoim zapachem przypomina smaki z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały. Składniki
Kuchnia Pełna Pasjisię nim podzielić również z Wami. Łosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w tym odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego(...)obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 125 ml bardzo zimnej wody Oraz (na naleśniki): 30 g mąki 75 ml mleka 1 jajko po 1/2 małego pęczka koperku i natki pietruszki (w sumie
Ratunku obiadSkładniki:pół kilograma śledzi a'la matias3 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego2 cebule, pokrojone w krążki2 łyżki oleju 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem2 łyżki miodułyżka
Kulinarny PamiętnikMaślaki marynowane są bardzo smacznym dodatkiem do wielu sałatek lub śledzi, możemy je również podać jako przystawkę. Składniki: 2 kilogramy maślaków Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 3 duże łyżki cukru po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie skórki(...)dodajemy niewielką ilość kwasku cytrynowego, żeby grzyby nie ściemniały, zagotowujemy. Wrzucamy grzyby na gotującą się wodę, gotujemy przez 5-10 minut, w zależności od wielkości grzybów, grzyby odcedzamy, przelewamy zimną woda. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy pozostałe składniki zalewy, zagotowujemy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy i gorczycę, przekładamy ostudzone grzyby. Zalewamy
Bajeczna Kuchniagulaszu można dodać w zamian karczochy z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne . To niezwykłe warzywo odpowiednio przyrządzone jest smaczną, wartościową przystawką. Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju....... Składniki: 2 świeże karczochy 500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka / 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku szczypta papryki(...)łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach Wykonanie: -Karczochy obrać /zachować również łodyżki/ , pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny . Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można użyć zielonej pietruszki. -Rozgrzać 2 łyżki oliwy , wrzucić osuszone karczochy
Zakamarki mojej kuchniTradycyjna Polska ciepła przystawka do obiadu.Szybka, łatwa i bardzo smaczna.Wybornie smakuje z mięsem, rybą czy jajkiem.Ja ją podałam z pysznym kotletem schabowym marynowanym w soku z pomarańczy.Było smacznie... Składniki: 3 duże marchewki 350 g mrożonego groszku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę(...)wrzucić do garnka razem z mrożonym groszkiem, zalać wodą, tak aby warzywa były przykryte.Gotować do miękkości. Doprawić solą masłem i mąką rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wodzy. Zagotować ciągle mieszając...Smacznego
Gosia gotujeWielki rarytas dla wegetarian i nie tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik kolacyjnego menu. A podstawą tego niecodziennego pasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę.1kg kapusty włoskiej1 szklanka(...)łyżka miodu½ -1 łyżeczka ziaren kolendry4 jajka1 łyżka soku z cytrynysól, pieprz do smakuZ oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu.Resztę kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem.Dusi
Kulinarny karnet Christopheraczubate łyżeczki tartego chrzanu Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem i chrzanem. Tempura (w ostatniej chwili): środkowe listki selera naciowego jajko ok. łyżki zimnej gazowanej wody mineralnej 2 łyżki mąki ryżowej (dziś przygotowywałam obiad bez glutenu; można dać pszenną) olej do smażenia bez wyraźnego smaku (ja dałam rzepakowy) Wypłukane listki selera opłukać i osuszyć(...)cieście i smażyć po obu stronach na rozgrzanym oleju na jasny kolor. Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. I zaraz potem podawać. Seler w tempurze można podawać jako przystawkę
Weekendy w domu i ogrodzieTak przygotowana kapusta nie zastąpi zapewne tradycyjnego bigosu :) Składniki : średnia główka białej kapusty sok jabłkowy 1 jabłko - kwaskowe 1 cebula masło klarowane sól, pieprz czarny, majeranek
Proste PotrawySkładniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej ( 225g ), plus do podsypywania, 1 łyżeczka suchych drożdży ( 4g ), 2 i 1/2 łyżki oleju ( 30ml ), niecałe pół
W kuchni u Moniki