zimne przystawki - 1149 przepisów (strona:22/77)

Fasola w sosie serowym 145

Fasola w sosie serowym na obiad. Bardzo lubię przystawki, na które składają się ogólnie dostępne warzywa. Zielona fasola szparagowa to właśnie takie nieskomplikowane warzywo, dostępne przez cały rok. Można je przyrządzić na wiele sposobów. Jest smaczna i pożywna. Latem robię zapasy i mrożę fasolę. Ten sposób moim zdaniem jest najlepszy. Ugotowana fasola w słoikach traci swój świeży zielony kolor. Mrożona(...)fasola smakuje jak latem. Wystarczy ją lekko obgotować i opłukać pod zimną wodą. W ten sposób fasola podobnie jak inne zielone warzywa zachowuje swój piękny, naturalny kolor. Lubię fasolę w sałatkach . Uwielbiam fasolę od dzieciństwa z tartą bułką na słodko. Obecnie wolę jednak zastąpić bułkę czy panko zmielonymi orzechami lub migdałami. Fasola w sosie serowym idealnie pasuje do mięsa

codojedzenia
Kibiny litewskie z ziemniakami 153

Składniki 500 g mąki pszennej 2 jajka 120 g masła szczypta soli 2-3 łyżki śmietany 500 g ziemniaków kostka bryndzy ok 250 g białego sera

Gaździnka warzy
Zielona fasolka z gremolatą 147

naraz. Fasolka ładnie prezentuje się podana w całości, posypana gremolatą. Można również użyć fasolki, nadmiarowo ugotowanej na obiad, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z gremolatą, oliwą i podać jako przystawkę, zabrać na piknik lub do pracy. GREMOLATA ZIELONA FASOLKA Z GREMOLATĄ Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 litry wody Gremolata: 3/4 posiekanej(...)cytryny (tylko żółta część skórki) 2 duże ząbki czosnku dodatkowo: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz czarny Przygotowanie: Fasolkę obrać, oczyścić, przełożyć do garnka z zimną wodą. Dodać sól i cukier, zagotować. Od momentu zagotowania wody, gotować fasolkę 15-20 minut. Młodą fasolkę gotuje się krócej, starszą nieco dłużej. W trakcie gotowania trzeba kontrolować miękkość fasolki

Codziennik Kuchenny
Śledzie w śmietanie 91

Klasyczne śledzie w śmietanie  Składniki 400 g filetów ze śledzia (matjas) 1 jabłko 1 cebula 3 małe ogórki kiszone sól pieprz 3 łyżki octu 500

R'n'G Kitchen
Pappardelle po sycylijsku – z filecikami anchois i czosnkiem 223

popęka podczas krojenia.   Jeśli płaty makaronu już się nie kleją, zawińcie wywałkowane fragmenty ciasta w rulon lub rozłóżcie na płasko i pokrójcie, według uznania. Kroić można zwykłym nożem, przystawką krojącą do maszynki do makaronu, ozdobnym radełkiem z falbanką albo specjalnym nożem z kilkoma ostrzami. Wstawcie w dużym garnku wodę z solą i zagotujcie. Makaron najlepiej gotuje się zaraz(...)makaron do stanu „al dente” (jędrny, twardy, lekko stawia opór przy gryzieniu) gotujemy tylko około dwóch-trzech minut i od razu wyławiamy. Nie kropimy oliwą i nie przelewamy go zimną wodą. W szerokim rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, rumienimy grubo zmieloną (np. w malakserze) czerstwą bułkę, posypujemy ją granulowanym czosnkiem, Mieszamy i zsypujemy do miseczki.   W rondlu rozpuszczamy klarowane masło

Karo in the Kitchen
Śledzie w sosie musztardowym 131

Napiszemy wprost...Pycha! Składniki 500 g filetów śledziowych 2 cebule 150 ml śmietany 18 % 2 łyżki majonezu 4 łyżki musztardy rosyjskiej 1 łyżeczka curry 1 jabłko

R'n'G Kitchen
matiasy z pieczarką,papryką,konserwowym ogórkiem,cebulą w oleju... 143

Składniki: matiasy 8 sztuk, cebula 1 sztuka, ogórek konserwowy Smak 4 sztuki, pieczarki 10 sztuk, papryka czerwona 1 mała, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1

W Mojej Kuchni Lubię
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 293

dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał mnie wielkim apetytem, ale oczywiście zrobiłam tak jak mnie poinstruowano. Ku mojemu zdziwieniu poczułam w ustach pyszny i wyrafinowany smak. Smak pomidorów, korzennych przypraw i chrzanu(...)Vegas. Wciąż pojawia się w menu wielu tradycyjnych restauracji, w szczególności tych o włosko-amerykańskich korzeniach. Dlaczego piszę o Shrimp Cocktail? Ponieważ przez dekady był on niezastąpioną zakąską i przystawką do drinków na amerykańskich świątecznych przyjęciach. W szczególności na Boże Narodzenie. Dlaczego wspomniałam Bloody Mary? Ponieważ istnieją wersje Shrimp Cocktail z wódką, które smakują tak jak Krwawa Mary. Pomyślałam więc

Jem więc Jestem
Bloody Mary + Krewetki = Shrimp Cocktail idealny na świąteczne przyjęcie lub kaca 264

dyndającymi na jej brzegach krewetkami i kawałkiem cytryny. Polecono mi skropić krewetkę sokiem z cytryny, „zanurzyć” ją w „keczupie” a następnie zjeść. Pomysł zjedzenia zimnej krewetki w keczupie nie napawał mnie wielkim apetytem, ale oczywiście zrobiłam tak jak mnie poinstruowano. Ku mojemu zdziwieniu poczułam w ustach pyszny i wyrafinowany smak. Smak pomidorów, korzennych przypraw i chrzanu(...)Vegas. Wciąż pojawia się w menu wielu tradycyjnych restauracji, w szczególności tych o włosko-amerykańskich korzeniach. Dlaczego piszę o Shrimp Cocktail? Ponieważ przez dekady był on niezastąpioną zakąską i przystawką do drinków na amerykańskich świątecznych przyjęciach. W szczególności na Boże Narodzenie. Dlaczego wspomniałam Bloody Mary? Ponieważ istnieją wersje Shrimp Cocktail z wódką, które smakują tak jak Krwawa Mary. Pomyślałam więc

Jem więc Jestem
KULKI NA PRZYSTAWKĘ, KTÓRE UZALEŻNIAJĄ Z KASZY JĘCZMIENNEJ I GORGONZOLI 154

Kulki na przystawkę, które uzależniają zrobione są z kaszy jęczmiennej i gorgonzoli ale uwaga raczej dla osób, które lubią ser. Jest on dosyć mocnym akcentem w tej przystawce więc trzeba go kochać. Takie cudo będzie bez wątpienia zaskakującym pomysłem a do tego tak pięknym, na stół podczas uroczystości rodzinnej czy spotkania.  Składniki:  szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej  łyżka(...)mielona papryka słodka, ok. 2 łyżek  3 łyżki pestek słonecznika  sól, pieprz, natka pietruszki  Sposób przyrządzenia:  Kaszę namoczyć na 2 godziny w szklance zimnej wody. Po tym czasie dodać 3 szklanki wody, masło, sól i gotować na małym ogniu do całkowitego rozklejenia. Zostawić do wystudzenia.  Następnie kaszę ucierać na gładką masę drewnianym tłuczkiem. Musi być

pieprzny smaczek
Gotowane krewetki argentyńskie z awokado i sosem balsamicznym 141

Bardzo dobry sposób na przygotowanie krewetek. Gotowane w ten sposób są delikatne i bardzo krewetkowe.  Dorodne, argentyńskie krewetki, awokado, lekko kwaśny sos - pyszna przystawka gotowa. Polecam! składniki  - 2 porcje 450 g czerwonych krewetek 1 l wrzącej wody /na każde 500 g krewetek 1 łyżka soli morskiej/ na 1 l wody sos 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka octu balsamicznego(...)worcester lub do smaku sól,pieprz dodatki 1 jajko 1/2 awokado 1/2 papryczki jalapeno - opcjonalnie ew płatki paprykowe do posypania przygotowanie Krewetki rozmrozić  wkładając je do  zimnej wody  lub, jeżeli mamy czas, w lodówce. W głębokiej, dużej patelni zagotować 1 litr wody  z łyżką soli morskiej. Naszykować miskę z dużą ilością zimnej wody , najlepiej z dodatkiem

Stare Gary
Galaretka jajeczna z zielonym groszkiem 138

Pyszna, kolorowa przystawka. Składniki: 9 jajek 1 łyżka octu 3 szklanki wywaru warzywnego 3 łyżeczki żelatyny 3 ogórki konserwowe 5 dag szynki natka pietruszki 1 puszka groszku konserwowego sól do smaku Wykonanie: Zagotować jeden litr wody z dodatkiem soli i octu i ugotować jajka w koszulkach, wbijając je nad samą powierzchnią wody. Po chwili jajka wyjąć (gdy białka dobrze się(...)zetną) i ostudzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a w międzyczasie przygotować wywar (może być z kostki) i rozpuścić w nim żelatynę. W szklanych miseczkach (3 szt.) układać warstwami- jajka po 3 sztuki, groszek, ogórki i szynkę pokrojone w kostkę oraz pokrojoną natkę pietruszki. Po czy zalać ostudzoną galaretką warzywną, odstawić w chłodne miejsce. Podawać z dobrym pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
Rustykalne tartaletki z kremem kokosowym i warsztaty „Owocowe szaleństwo w wytrawnej odsłonie” 164

komponować swoje przystawki z owoców, warzyw, wędlin, mięsa, ryb, makaronu, dodatków typu octy balsamiczne, sosy,  oleje, warunek był jeden przystawki miały zawierać produkty ETERNO. Nagrodzono najsmaczniejszą, najładniejsza i najoryginalniejszą przystawkę (niestety nasze się tym razem nie załapały na te miano :P) Zdjęcia z warsztatów znajdziecie na FB BlogerChef: cz. 1 tu i cz. 2 tu  i na fanpag(...)kokosowym i jagodami   1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej + trochę do podsypania 1/2 kszklanki kaszki kukurydzianej 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczka soli 125 g margaryny zwykłej Bielmar, zimnej, pokrojonej na kawałki + 1 łyżka do wysmarowania formy na muffiny 3/4 szklanki jogurtu greckiego 2 żółtka jajek Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypujemy do misy robota. Dodajemy margarynę pokrojoną w kostkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasztet cielęcy 208

wołowina, królik, dodatkowo wątróbka, włoszczyzna. cebula. Ugotowane i ostudzone mięso mieli się dwu lub trzykrotnie, dodaje przyprawy, często także gałkę muszkatołową. Pasztet to wspaniały dodatek na świąteczny stół, jako przystawka lub kolacja. Dziś prosty przepis na delikatny pasztet cielęcy. Składniki: 1 kg cielęciny bez kości 40 dag boczku 3 suszone grzyby, np. podgrzybki 1 większa cebula 30 dag wątróbki cielęcej(...)czerstwe kajzerki 2 liście laurowe + 3 ziela angielskie sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra, majeranek Przygotowanie pasztetu: mięso płuczemy i razem z boczkiem kroimy w kostkę, zalewamy 2 szklankami zimnej wody, dodajemy namoczone i odciśnięte grzyby, pokrojoną w kostkę cebulę, liście i ziele, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką; ugotować i odstawić do ostygnięcia; mięso, boczek i grzyby wyjąć

Zasmakuj Kuchni
śledzie w jałowcu 133

2 płaty śledzi z zalewy, garść suchych igieł jałowca, 6 jagód jałowca, 1 liść laurowy, 1 cebula, 6 ziaren pieprzu czarnego, 1 cytryna, 50 ml ginu

królestwo garów
Jajka w pomidorach 130

Jajka w pomidorach z dodatkiem ryżu to bardziej syta przystawka, śniadanie bądź  kolacja. Smakują pysznie, można je jadać na zimno bądź na ciepło . składniki na 4 porcje 8 jajek 2 puszki pomidorów 25 dag długoziarnistego ryżu 1 cebula 1 pęczek szczypioru z dymki 3 łyżki masła  pół szklanki bulionu z kostki 1/2 łyżeczki cukru sól i pieprz przepis(...)Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo około 10 minut , zalewamy zimną wodą studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Szczypior drobno siekamy. Pomidory z puszki rozgniatamy widelcem, zagotowujemy, dodajemy pól szklanki bulionu, zeszkloną na maśle cebulę, doprawiamy sola i pieprzem, dodajemy połowę pęczka  posiekanego szczypioru. Całość chwilę gotujemy. Nalewamy

Smakowite Dania
Sylwestrone przystawki z ciasta francuskiego w 2 wariantach! 1097

wieczorne przystawki mam dla Was kilka pysznych i prostych (!) propozycji!Słone ciasteczka z ciasta francuskiegoSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego1 słoiczek pomidorów suszonych1 mozarellakilka oliwek zielonychbazylia, mozarella250g pieczarek1 duża cebula10 plastrów salamiser (u mnie emmentaler)sól, pieprz1 łyżka masła rozbełtane 1 jajko (żółtko+białko) Przygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do ok. 190'C. 1. farsz: Pomidory i oliwki płuczemy pod zimną wodą

Kitchens Alphabet
matiasy z pieczarkami w buraczkach ćwikłowych w oleju... 146

Składniki: 6 sztuk matiasy, 2 sztuki cebula czerwona, 250 gram słoik pieczarki w zalewie, 8 sztuk buraczki ćwikłowe całe, 1 łyżeczka cukier, 2 łyżeczki suszone mielone

W Mojej Kuchni Lubię
Łosoś w galarecie z warzywami 243

Jeżeli ryba nie będzie całkowicie zanurzona, należy uzupełnić płyn wrzątkiem. Gotować 5 min, a następnie odstawić do całkowitego wystudzenia. Łososia wyjąć delikatnie z zalewy i odsączyć. Białko wlać do zimnego wywaru i roztrzepać. Postawić na ogniu i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Białko powinno się wytrącić (zważyć), a pomiędzy nim będzie widać przeźroczysty, klarowny płyn. Przecedzić przez gazę i uzupełnić(...)wstawiłam do lodówki. Kiedy już zaczęła tężeć, wyłożyłam następną porcję i znów zalałam galaretą. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bez pieczenia , Boże Narodzienie , Dania bez glutenu , Dania z rybą , Przystawki , Wykorzystanie białek Tagged: marchewka , por , zielony groszek , łosoś , żelatyna

https:KKuchniaMniam
Sałatka z ryżem i szczypiorkiem 373

Dziś w poście prosto i łatwo -sałatka z ryżem i szczypiorkiem to propozycja na przystawkę czy jako dodatek do bułeczki na śniadanie, jest pyszna i aromatyczna. Warto spróbować! Składniki: 100 g ryżu 5 jaj 3-4 ogórki konserwowe 1/2 cebuli 1/2 pęczka szczypioru 1/2 jabłka 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka musztardy Dijon 2 łyżki majonezu sól i pieprz(...)smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku na sypko, zostawiamy do wystudzenia. Przesypujemy do miski. Jajka gotujemy na twardo, obieramy zimne kroimy w kostkę , tak samo ogórka konserwowego, cebulę i szczypiorek, oraz jabłko, mieszamy wszystkie składniki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majonez i musztardę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, całość mieszamy. Schładzamy przed podaniem w lodówce

Wanilia i Kardamon
Zielona zupa warzywna z kurczakiem / Green vegetable soup with chicken 204

Chyba każdy lubi zjeść sobie pyszną i sycącą zupę w chłodny jesienny wieczór po ciężkim dniu pracy. Szczególnie taką, która jest nieszczególnie trudna w przygotowaniu:) Proponuję

karmelowy
Parówki w cieście 229

Parówki w cieście kukurydzianym , czyli Corn dogs podwójnie panierowane. Corn dogi to cienka parówka pokryta ciastem kukurydzianym, nadziana na patyk do szaszłyków i smażona w gorącym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
śledziki matiasy z oliwkami,pieczarkami,czerwoną cebulą... 139

Składniki: filety z matiasa marynowane w oleju 10 szuk, oliwki zielone 10 dag, pieczarki marynowane 15 dag, cebula czerwona 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię