Kolejny przepis na jesienne chłodne dni. Tradycyjna domowa zupa ogórkowa. Swoim zapachem przypomina smaki z dzieciństwa, kiedy nasze mamy i babcie nam ją gotowały. Składniki
Kuchnia Pełna Pasjisię nim podzielić również z Wami. Łosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w tym odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego(...)obtoczenia ryby (1 czubata łyżka powinna wystarczyć) sok z 1/4 cytryny 1 jajko sól i pieprz Dodatkowo (na ciasto): 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 250 g bardzo zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 125 ml bardzo zimnej wody Oraz (na naleśniki): 30 g mąki 75 ml mleka 1 jajko po 1/2 małego pęczka koperku i natki pietruszki (w sumie
Ratunku obiadJajek faszerowanych mam na blogu pokaźną kolekcję . Dzisiaj kolejna ekspresowa wersja z serem żółtym, papryką, kukurydzą i szczypiorkiem. Składniki: 10-12 jajek pół puszki kukurydzy pół
Czerwień i błękitSkładniki:pół kilograma śledzi a'la matias3 łyżki octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego2 cebule, pokrojone w krążki2 łyżki oleju 10 łyżek rodzynek, sparzonych wrzątkiem2 łyżki miodułyżka
Kulinarny PamiętnikMaślaki marynowane są bardzo smacznym dodatkiem do wielu sałatek lub śledzi, możemy je również podać jako przystawkę. Składniki: 2 kilogramy maślaków Zalewa: 1 szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 3 duże łyżki cukru po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy Sposób przygotowania: Maślaki oczyszczamy, zdejmujemy wierzchnie skórki(...)dodajemy niewielką ilość kwasku cytrynowego, żeby grzyby nie ściemniały, zagotowujemy. Wrzucamy grzyby na gotującą się wodę, gotujemy przez 5-10 minut, w zależności od wielkości grzybów, grzyby odcedzamy, przelewamy zimną woda. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy pozostałe składniki zalewy, zagotowujemy. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, listek laurowy i gorczycę, przekładamy ostudzone grzyby. Zalewamy
Bajeczna Kuchniagulaszu można dodać w zamian karczochy z zalewy /oliwnej/ . Danie będzie równie pyszne . To niezwykłe warzywo odpowiednio przyrządzone jest smaczną, wartościową przystawką. Szkoda tylko, że karczochy nie rosną w naszym kraju....... Składniki: 2 świeże karczochy 500-600 g mięsa wieprzowego/ łopatka / 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej w proszku szczypta papryki(...)łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonego pieprzu w ziarnach Wykonanie: -Karczochy obrać /zachować również łodyżki/ , pokroić i umieścić w zimnej wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny . Cytryna sprawi, że warzywo zachowuje ładny , naturalny kolor. Zamiast cytryny można użyć zielonej pietruszki. -Rozgrzać 2 łyżki oliwy , wrzucić osuszone karczochy
Zakamarki mojej kuchniTradycyjna Polska ciepła przystawka do obiadu.Szybka, łatwa i bardzo smaczna.Wybornie smakuje z mięsem, rybą czy jajkiem.Ja ją podałam z pysznym kotletem schabowym marynowanym w soku z pomarańczy.Było smacznie... Składniki: 3 duże marchewki 350 g mrożonego groszku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę(...)wrzucić do garnka razem z mrożonym groszkiem, zalać wodą, tak aby warzywa były przykryte.Gotować do miękkości. Doprawić solą masłem i mąką rozpuszczoną w 2-3 łyżkach zimnej wodzy. Zagotować ciągle mieszając...Smacznego
Gosia gotujeWielki rarytas dla wegetarian i nie tylko. Elegancki, delikatny ,smaczny na zimno, ale i na ciepło. Stanowi wykwintną przystawkę, dodatek do dania obiadowego albo składnik kolacyjnego menu. A podstawą tego niecodziennego pasztetu jest włoska kapusta. Pasztet smakiem przypomina brokuły i brukselkę. Jeżeli chcemy ,aby wnętrze było białe, to użyjmy białych liści, a zielonymi wyłóżmy formę.1kg kapusty włoskiej1 szklanka(...)łyżka miodu½ -1 łyżeczka ziaren kolendry4 jajka1 łyżka soku z cytrynysól, pieprz do smakuZ oczyszczonej, opłukanej kapusty zdjąć kilka ładnych liści i blanszować je 2 min we wrzątku. Przepłukać zimną wodą ,osączyć i wyłożyć nimi foremkę do pieczenia pasztetu.Resztę kapusty pokroić ,włożyć do garnka, dodać miód, kolendrę, sok z cytryny, sól, pieprz i zalać śmietaną i mlekiem.Dusi
Kulinarny karnet Christopheraczubate łyżeczki tartego chrzanu Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem i chrzanem. Tempura (w ostatniej chwili): środkowe listki selera naciowego jajko ok. łyżki zimnej gazowanej wody mineralnej 2 łyżki mąki ryżowej (dziś przygotowywałam obiad bez glutenu; można dać pszenną) olej do smażenia bez wyraźnego smaku (ja dałam rzepakowy) Wypłukane listki selera opłukać i osuszyć(...)cieście i smażyć po obu stronach na rozgrzanym oleju na jasny kolor. Wykładać na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. I zaraz potem podawać. Seler w tempurze można podawać jako przystawkę
Weekendy w domu i ogrodzieTak przygotowana kapusta nie zastąpi zapewne tradycyjnego bigosu :) Składniki : średnia główka białej kapusty sok jabłkowy 1 jabłko - kwaskowe 1 cebula masło klarowane sól, pieprz czarny, majeranek
Proste PotrawySkładniki: Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej ( 225g ), plus do podsypywania, 1 łyżeczka suchych drożdży ( 4g ), 2 i 1/2 łyżki oleju ( 30ml ), niecałe pół
W kuchni u Moniki15-18 małych papryczek, 100 ml komosy, 1 cebula, oliwa, 2 ząbki czosnku, garść mięty, 150 g cukinii, chilli, sól, pieprz Quinoa czyli komosa ryżowa, spokrewniona
królestwo garówBr ukselka swym kształtem daje wiele możliwości i pozwala uwalniać wodzę kulinarnych fantazji. brukselka (duże główki) - 0,5 kg pomidorki koktajlowe - 300 g
Jadło i czytadłoJeśli lubicie kebaby, to na pewno posmakuje Wam także to danie;) Jest o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne, bez gęstego, tłustego sosu. Do tego idealne na
Z miłości do słodkościSałatka jarzynowa z kaparami w sosie tuńczykowo-majonezowym na przystawkę Składniki: 1 garść groszku mrożonego 1 garść kukurydzy mrożonej 2 łyżki kaparów z zalewy 3 gotowane na twardo jajka 2 szalotki 2 ogórki kiszone 2 ostre papryczki sól morska pieprz czerwony w kulkach (albo zwykły czarny mielony) 2 łyżki sosu tuńczykowego (moj ą inspiracj ą jest sos podany(...)majonezu (olej słonecznikowy zastąpiłam oliw ą z pierwszego tłoczenia oraz dodałam szczyptę cukru, przepis tutaj ) Wykonanie: Mrożony groszek i kukurydzę należy sparzyć wrzątkiem , a następnie przepłukać pod bieżącą, zimną wodą, odstawić na sito. Do przygotowanej miski w kolejności dorzucamy pokrojon ą w kostkę szalotkę, jajka, ogórki, papryczkę, odsączone kapary oraz kukurydzę z groszkiem. Dodajemy sos tuńczykowy, majonez, (można skropić
Wino Francja Kuchnia