Małe, śliczne i efektowne. Kilka prostych technik i nadziewane jajka przestają być nudne, ale stają się prawdziwymi klejnotami na stole. Lekko pikantne od sosu chili, podane
Karo in the KitchenTo stary przepis mojej mamy na śledzie z mleczem Są wyśmienite nie tylko na święta ale sprawdzają się na każdej imprezie Składniki • 3 duże
W królestwie smaków BeatySkrzydełka w cieście piwnym. Coś na styl KFC, tylko o niebo lepsze. Szybkie do przygotowania.Polecam.Składniki:ok kg skrzydełek z kurczakaok łyżeczki czarnego pieprzu Kamisok
Malinowe Pocałunkiprzysmakami, które miałam przyjemność spróbować podczas moich tegorocznych wakacji. Pasta fava porwała moje serce podczas wycieczki na wyspę Santorini. Tam w maleńkim miasteczku Oia zatrzymaliśmy się na lunch. Na przystawkę wybrałam właśnie pastę fava podaną z pszennym pieczywem. Lekka, a jednocześnie pożywna, bogata w pełnowartościowe białko pochodzące z grochu oraz Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), których źródłem jest oliwa(...)oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku świeży lub suszony tymianek do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Groch przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na minimum 12 godzin do namoczenia. 2. Po 12 godzinach odcedzamy groch z wody, w której się moczył, zalewamy świeżą wodą, dodajemy liście laurowe i gotujemy na małym ogniu do czasu
W kuchni Katiemigdałowe (do ozdoby) Odmierzamy 2,5 raza więcej wody niż mamy kaszy – solimy ją i zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Kaszę jaglaną przez godzinę moczymy w zimnej wodzie, następnie płuczemy do momentu, aż woda będzie klarowna. Odsączamy na gęstym sicie, przekładamy garnka z wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem, nie mieszając, przez 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Odstawiamy(...)solą himalajską i faszerujemy przygotowana kaszą. Wierzch ozdabiamy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20 minut. Podajemy gorące. Kasza jaglana zapiekana w portobello to wspaniała przystawka, ale również i pożywne danie kolacyjne. Dzięki wysokiej zawartości skrobii kasza jaglana jest doskonałym źródłem energii. Dzięki zawartości krzemu jest lekkostrawna i poprawia przemianę materii. Nie zawiera także glutenu, więc
mojewypiekiinietylkoWersja tradycyjnej galarety , ale tym razem z przewagą wołowiny i agarem ( zastępuje żelatynę ) Składniki 1 golonka wieprzowa 1 nóżka wieprzowa ogon wieprzowy kg wołowiny extra 4
R'n'G KitchenKolejna odsłona brukselki. Dobrze przygotowana, potrafi zaskoczyć swym nielubianym smakiem. na 20 mini szaszłyków brukselka - 20 dużych kulek szynka, boczek lub inna wędlina- 20 kawałków pomidorki
Jadło i czytadłoBardzo szybki i prosty w wykonaniu przy tym smaczny tatar ze śledzia. Doskonały nie tylko na Wigilię, czy świąteczny stół, na każdej imprezie dużej czy małej
Kuchnia z widokiem na ogródTo już chyba trzecia odsłona kotletów z kaszy jaglanej...Każda z nich jest pyszna i inna od poprzedniej...Dziś trochę bardziej kaloryczna no ale od wielkiego
NaKońcuJęzykaChrzanowe roladki to taka przystawka, która bardzo sprawdza się podczas różnych uroczystości. Moja wersja zdecydowanie jest dla miłośników wyrazistego chrzanowego smaku, lecz jeśli ktoś preferuje łagodniejszą wersję - wystarczy odrobinę zmodyfikować ilość dodanego chrzanu. Myślę, że jest to jedno z tych dań, które efektownie będzie się prezentować na waszych stołach przy wielu różnych okazjach. Składniki: 200 g szynki konserwowej(...)dekoracji : marynowane grzybki, marynowane cebulki, oliwki, pomidorki koktajlowe Przygotowanie: W gorącej wodzie rozpuszczamy kostkę rosołową. Dodajemy żelatynę i całość bardzo dobrze mieszamy. Odstawiamy do czasu aż żelatyna będzie zimna. W międzyczasie przygotowujemy roladki. Twaróg mieszamy z ricottą oraz 3 łyżkami chrzanu. Wszystko dokładnie mieszamy. Dosmaczamy solą i pieprzem. Gdy żelatyna ostygnie dodajemy 2-3 łyżki do serka. Mieszamy
Taste Therapyciepłych dni jakimi zaskoczył nas wrzesień. My jak najbardziej! Spacer zamiast podróży zatłoczonymi autobusami, posiłek na świeżym powietrzu... Co dziś na obiad? Może na początek macie ochotę na przystawkę? Zapewniamy Was, że tarta, którą Wam dziś zaserwujemy będzie bardzo syta i pyszna. Wiadomo, jako kobiety, które mają w jakiś tam sposób zakodowany w głowach modny dziś fit tryb(...)będzie nam smakować i na co mamy ochotę. Tymczasem zapraszamy Was na naszą - z boczkiem i porem. Składniki na półkruche ciastook. 250 g mąkiok. 130 g masła (zimnego)odrobina soli (szczypta lub dwie)pół łyżeczki cukrułyżka śmietany 18%*1 żółtko PrzygotowanieMasło kroimy nożem na małe kawałki, wrzucamy do miski, przesiewamy mąkę do tej samej miski i "dziabiemy" dalej masło
Symfonia SmakówRobicie od czasu do czasu różne smarowidła do chleba? Ja robię je dość często, zwykle z makreli,wędlin albo jajek (przepisy znajdziecie w menu), ale ostatnio
Bon appetit mon amieUwielbiam wytrawne tarty. Są doskonałe na kolację. Quiche z gruszkami i kozim serem pachnie tymiankiem i ma przyjemny w smaku miodowy akcent dzięki koziej roladce Merci
Poezja smakuTaka galareta na pewno jest dietetyczna i zdrowa , nie ma w niej żadnych tłustych kawałków. A przecież o to chodzi
W kuchennym oknie EwyKolejna propozycja na zbliżający się sezon szparagowy .Pyszna tarta z pomidorkami koktajlowymi ,szparagami i masą serowo jajeczną smakowała mojej rodzinie .Niewiele przy niej pracy ,a efekt
Ladylaura.Majowe wyzwanie blogerek i blogerów to piknikowe smakołyki. Moja propozycja to tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić
Stare Gary