zimne przystawki - 1149 przepisów (strona:30/77)

Krewetki w tempurze na pędach groszku 143

ViolaPassion Wiosna ,wiosna ,wiosna!!!!! "Wiosna2017" Wszystko budzi się do życia. Budzą się również nasze zmysły. Krewetka opiekana w Japońskim stylu, z dodatkiem  wiosennych pędów groszku

Viola cooks with passion
WYTRAWNE PTYSIOWE KOSZYCZKI NA OLEJU RZEPAKOWYM Z PUSZYSTYM KREMEM ŁOSOSIOWYM 122

robi.  Przygotowanie koszyczków nie zawiera zbyt wiele czasu, jeśli wszystko dobrze zorganizujemy.  Koszyczki są aromatyczne i pełne smaków. Polecam je na śniadanie lub przekąskę, a nawet przystawkę na imprezach, domówkach, różnych spotkaniach i okolicznościach. Na 100 % sprawdzą się :)  Ja jestem na tak,  mąż na tak,  reszta domowników na tak, nawet pies(...)przyozdobienia METODA: Ciasto: do garnka wlewamy wodę i olej. Gdy dojdzie do wrzenia, wsypujemy stopniowo mąkę cały czas ucierając mikserem lub wałkiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie całkowicie zimne dodajemy pojedynczo jaja i miksujemy, aż masa będzie jednolita.  Metalowe foremki do pieczenia babeczek odwracamy, tak aby dno było na górze. Co drugą smarujemy masłem ( ciasto rośnie, musi

Kuchnia Paulettes
Figi z boczkiem pieczone i serem blue 197

Figi z boczkiem pieczone i serem blue Figi z boczkiem pieczone i serem blue.    Figi z boczkiem pieczone i serem blue to przepyszna i szybka w przygotowaniu przystawka, czy małe danie :)  Uwielbiam figi, nawet kupiłam sobie drzewko figowe w tym roku w Lidlu ( pięknie rośnie, ciekawa jestem czy owoce zdążą dojrzeć, bo na razie są zielone(...)serem blue  5 fig  5 plasterków boczku wędzonego  10 dkg sera blue ( z niebieską pleśnią )  łyżka oliwy  świeży pieprz  Figi opłukałam pod zimną wodą, odkroiłam ich czubki nacięłam je na cztery od góry. Lekko je ścisnęłam palcami, tak że u góry lekko się rozeszły i zrobiło się miejsce na ser, włożyłam tam po kawałku

Kuchnia na wzgórzu
Zupa z bobem 241

Sezon na potrawy z bobem rozpoczął się już na dobre. Bób ma wiele wartości odżywczych, jest skarbnicą białka, kwasu foliowego, jest bogaty także w witaminę C

Kuchnia Pełna Pasji
Czyżby to ryżyk ? - Czyli sałatka: koperkowa świeżość :) 2448

Kolejna nieskomplikowana sałatka, do przygotowania której potrzebujemy makaronu typu ryżyk - czyli wyglądającego jak ryż makaronu. Sałatka jest pożywna ale spora dawka koperku i ogórka przekłada się

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Buraccio - carpaccio z buraków 187

Baardzo smaczna i lekka przystawka lub kolacja :) A do tego bardzo efektowne. Słodki smak buraka idealnie współgra ze słonym kozim serkiem i wyrazistym sosem balsamicznym. Przepis znalazłam na stronie ' Gotowanie z pasją '. Zapraszam od przygotowań! Składniki dla 2-3 osób: 1 duży burak 12 ziaren bobu 100 g serka koziego 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki cukru koperek CZAS PRZYGOTOWANIA(...)owijamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Pieczemy 60 minut. Wyciągamy, rozcinamy folię i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na 12 cieniutkich plastrów. 2. Bób gotujemy w osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do ostygnięcia i obieramy. 3. Na patelni lub w małym garnuszku umieszczamy cukier i ocet balsamiczny. Podgrzewamy na mało-średnim ogniu aż cukier się rozpuści, co jakiś czas

My Culinary Art
Galaretka z zielonego groszku z mięta 112

Ma gazyn "Kuchnia" podsun ął mi kilka kulinarnych inspiracji. Galaretką z zielonego groszku i mięty zainteresowałam się od razu. Połączenie bardzo  smaczne i   orzeźwiające

Bon appetit mon amie
Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki 158

Przepis na tartę pieczarkową z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki, znaleziony na blogu Gotowanie z Pasją, intrygował mnie od dawna. Za każdym razem

mojewypiekiinietylko
Jajka faszerowane pieczarkami 159

Pomysł na tę przystawkę był prosty - jak zrobić coś dobrego i się nie narobić.   Jeśli święta wielkanocne to jajka, ale te tradycyjne już się nam znudziły. Natomiast nie mam cierpliwości do robienia sałatek - są wymagające, czasochłonne i kaloryczne - przez ogromną ilość majonezu! Stąd pomysł na faszerowane jajka - szybki, prosty i naprawdę smaczny. Dobra alternatywa dla zwykłych jajek na wielkanocnym(...)sól, pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oleju kokosowego Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli (zapobiega wypływaniu białka). Od momentu zagotowania gotujemy 8 minut. Wystawiamy, zalewamy zimną wodą. Obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wkładamy łyżkę oleju w moim przypadku kokosowy - bardzo wydajny i zdrowy, ale nada

Cooking Monster
Roladki z cukinii z serkiem ricotta, suszonym pomidorem, prażonymi orzechami laskowymi z nutą skórki z cytryny 160

Witamy! Dzisiaj propozycja na roladki - idealne na imprezy jako przystawka tzw. finger food. Niestety przegrały z plackami bananowo - jabłkowymi w zmaganiach na fanpage , który przepis lepszy. Jednak ten przepis jest oryginalny i bardzo zdrowy, lekki. Jedna roladka, jeden kęs... ;) A więc... Do dzieła! Składniki na 4 roladki: 3 łyżki serka ricotta 2 suszone pomidorki 1/2 łyżeczki soku z cytryny(...)warzyw wykrajamy plasterki z cukinii (wzdłuż, razem ze skórką). 2. Gotujemy wodę i blanszujemy plasterki z cukinii - dosłownie na chwilę wkładamy i od razu przekładamy do miski z zimną wodą. Osuszamy. 3. Mieszamy serek ricotta z ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem, sokiem i oliwą. Mieszamy dokładnie. Sprawdzamy smak. 4. Prażymy orzechy laskowe i drobno kroimy je. 5. Na każdy plasterek

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Śledzie bazyliowo czosnkowe z pieczonymi ziemniakami w mundurkach jako danie główne 178

miarę często gościły na moim stole był ich smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Można je smażyć, piec, wędzić, solić, marynować – podać jako danie główne z ziemniakami, czy na przystawkę z cebulką, w oleju, itd… Jedzenie śledzi poprawia nastrój – powoduje podwyższenie poziomu serotoniny, działa przeciwdepresyjnie, wzmacnia pamięć i koncentrację. Mam nadzieję, że wystarczy tej zachęty, aby się skusić(...)zależności od potrzeb) - świeże gałązki oregano - suszone oregano - sól morska gruboziarnista - olej - masło (po niedużym kawałku na każdego ziemniaka)   Śledzie płuczemy i na 30 minut pozostawiamy w zimnej wodzie. Cytryny dokładnie szorujemy i wyparzamy (oczywiście dwie, ale zużyjemy 1,5). Przy użyciu obieraczki do cytrusów z jednej cytryny obieramy skórkę. Jeżeli takiej nie posiadamy, możemy skórkę zetrzeć na drobnej

mojewypiekiinietylko
Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką 151

Małe, śliczne i efektowne. Kilka prostych technik i nadziewane jajka przestają być nudne, ale stają się prawdziwymi klejnotami na stole. Lekko pikantne od sosu chili, podane

Karo in the Kitchen
Śledzie w mleczu 180

To stary przepis mojej mamy na śledzie z mleczem  Są wyśmienite nie tylko na święta ale  sprawdzają się na każdej imprezie Składniki • 3 duże

W królestwie smaków Beaty
Kwiaty cukinii, dyni nadziewane twarogiem, smażone w cieście - fiori di zucca ripieni di ricotta 240

                                               Faszerowane kwiaty

zielonacukinka
Kąski z kurczaka w cieście piwnym. 378

Skrzydełka w cieście piwnym. Coś na styl KFC, tylko o niebo lepsze. Szybkie do przygotowania.Polecam.Składniki:ok kg skrzydełek z kurczakaok łyżeczki czarnego pieprzu Kamisok

Malinowe Pocałunki
Fava - grecka pasta z żółtego grochu 168

przysmakami, które miałam przyjemność spróbować podczas moich tegorocznych wakacji. Pasta fava porwała moje serce podczas wycieczki na wyspę Santorini. Tam w maleńkim miasteczku Oia zatrzymaliśmy się na lunch. Na przystawkę wybrałam właśnie pastę fava podaną z pszennym pieczywem. Lekka, a jednocześnie pożywna, bogata w pełnowartościowe białko pochodzące z grochu oraz Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT), których źródłem jest oliwa(...)oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku świeży lub suszony tymianek do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Groch przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, pozostawiamy na minimum 12 godzin do namoczenia. 2. Po 12 godzinach odcedzamy groch z wody, w której się moczył, zalewamy świeżą wodą, dodajemy liście laurowe i gotujemy na małym ogniu do czasu

W kuchni Katie