zimne przystawki - 1149 przepisów (strona:29/77)

Krewetki po tajsku ze słodkim sosem chili 141

Pyszne krewetki po tajsku, lekko ostre i aromatyczne, smażone na klarowanym maśle i podawane z pysznym słodko-ostro-kwaśnym sosem chili. Czego chcieć więcej? Idealne na przystawkę oraz jako samodzielne danie z ryżem lub bagietką. Polecam, smakują wybornie!Będziemy potrzebować (na 4 porcje):800 g dużych, surowych (nieobgotowanych) krewetek w całości, tj. ok. 24-28 sztukNajsmaczniejsze będą krewetki(...)głowy i obrać delikatnie z pancerzy. Następnie delikatnie naciąć każdego skorupiaka na środku grzbietu i oczyścić z jelita. Tak samo postąpić z żyłą po stronie brzusznej. Oporządzone krewetki przepłukać zimną wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę.Marynata:1 papryczka chili1 dymka, posiekanałyżeczka świeżo startego imbiru2 starte ząbki czosnkusok z 1/2 limonkiszczypta soliPapryczkę oczyścić z gniazda nasiennego i połączyć

Food Square
Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem 136

podajcie je z jajkiem sadzonym lub posypcie serem feta. Ziemniaczki zresztą możecie serwować jako dodatek do wielu potraw, np. grillowanej ryby, z kolei cytrynowy bób potraktować jako sałatkę czy przystawkę. Dzisiejsze danie przygotowałam w ramach akcji wspólnego gotowania młodych ziemniaków razem z Anią , Emilią , Mopsem i Panną Malwinną . Młode ziemniaczki z sosem jogurtowym z harissą i cytrynowym bobem - Przepis Składniki(...)świeżej natki pietruszki oliwa lub olej 2 ząbki czosnku sól, pieprz sok i skórka z 1/2 cytryny Przygotowanie: Bób gotuj we wrzącej wodzie przez 5 minut. Odcedź i przelej zimną wodą. Zdejmij z bobu skórki - ja nacinam ziarenka małym nożykiem, ściskam i ziarenka bobu same wyskakują. Młode ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Nie obieraj ich. Większe sztuki pokrój na ćwiartki

Chilli Czosnek i Oliwa
Kalafior kiszony w słoikach, smaczny i chrupiący. Domowe przetwory. 184

serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu. Kalafior kiszę niemal identycznie jak ogórki, z tym,że nie dodaję chrzanu. Tak ukiszony jest bardzo smaczny i chrupiący. Doskonale nadaje się jako przystawka do obiadu, czy grilla, wykorzystuję go tez jako składnik do różnych surówek i sałatek. Polecam :) Składniki - kalafior - koper ( łodygi i baldaszki ) - czosnek - sól Wykonanie Surowy kalafior dzielę na mniejsze różyczki(...)mnie 0.9 litra ) na dno układam po dwa ząbki czosnku, kilka kawałków kopru i wypełniam je bardzo ściśle różyczkami kalafiora, na wierzch dodaję znowu koper i czosnek. Zalewam zimna zalewą, zakręcam pokrywki. Tak przygotowane kiszonki zostawiam w temperaturze pokojowej ok.3-4 dni, jak rozpocznie się proces kiszenia, dokręcam mocno zakrętki i słoje wynoszę w chłodne miejsce. Uwagi : Ze średniej wielkości kalafiora

Kuchnia z widokiem na ogród
SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ, TUŃCZYKA I POMIDORÓW 108

Składniki ok 500 g fasolki szparagowej (u nas żółta, szeroka) 1 cebula 2 małe lub jedna duża puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 pomidory posiekana

OliveandThyme
SZPARAGI W TEMPURZE 198

sosem np. z jogurtu i mięty lub z sosem sojowym z dodatkiem imbiru i ziaren sezamu, ja osobiście wolę je same, bez żadnych dodatków. Doskonale nadają się na przystawkę lub przekąskę. Dla 4 osób Przygotowanie : 10 min. Smażenie : 10 min.   • 500 g szparagów (białych lub zielonych)* • 1 l oleju arachidowego (lub innego) do smażenia Sól(...)szparagi i gotuj około 5 -10 minut, w zależności od ich grubości, jeśli wolisz, możesz je ugotować na parze. Szparagi powinny pozostać jędrne i lekko chrupiące. Ugotowane szparagi ostudź zimną wodę, aby zachowały kolor i odsącz na durszlaku. Przygotowanie tempury : w misce wymieszaj energicznie trzepaczką rózgową żółtko, sól, lodowatą wodę, do uzyskania jednolitej masy, choć mogą w niej pozostać grudki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Galaretka mięsna-jajka 420

Pierwszy raz przygotowałam te jajeczka na Wielkanoc kilka lat temu. Rodzina i goście byli mile zaskoczeni tak efektowną przystawką. Nie dość, że doskonale smakuje to jeszcze stanowi świetną ozdobę wielkanocnego stołu.  Może i Wy zaskoczycie w tym roku rodzinę podając takie jajeczka? ;)   wydmuszki: 10 sztuk 15 dag szynki parzonej (lub innej, może być kurczak) 1/2 puszki groszku konserwowego(...)Przed napełnieniem jeszcze raz sparzyć wrzątkiem. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Wydmuszki poukładać w pudełku do jajek i napełniać szynką, groszkiem, marchewką i natką do 2/3 wysokości. Zalać zimnym bulionem i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do stężenia. Przed podaniem obrać jak zwykłe jajka ze skorupki i układać na półmisku

Smakołyki Asi
ŚLEDZIE W OLEJU Z PIECZARKAMI 155

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT  (+ OKOŁO 2 GODZINY NAMOCZENIE ŚLEDZI) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 3 filety z

JejKuchnia
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 119

Śledzie w śmietanie są idealne jako danie wigilijne bądź jako codzienna przekąska. Przygotować je można w kilka chwil, wystarczy tylko kilka składników i możemy się zajadać

Zrób to smacznie
Krewetki z czosnkiem 173

   Pyszne i proste do zrobienia krewetki. Przepis znalazłam tutaj. Sądzę, że można je zastąpić krewetkami gotowanymi, należy wtedy nieco skrócić czas smażenia..składniki20

Stare Gary
Creme Brulee 305

przypieczone, a środek galaretowaty, lekko sprężysty. Upieczony krem wyciągnęłam na blat kuchenny i tu powinien wystygnąć do temperatury pokojowej. Ja znowu przyspieszyłam ten proces studząc foremki w zimnej wodzie. Kiedy deserki były już wystudzone wstawiłam je do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągnęłam je z lodówki, wierzch osuszyłam ręcznikiem papierowym przykładając go delikatnie do wierzchu, aby zebrać ewentualną(...)piekarnika z włączoną funkcją grill na dosłownie kilka sekund, do momentu skarmelizowania cukru. Warstwa cukru powinna tworzyć cienką skorupkę. No to, co, smacznego! */post zawiera lokowanie produktu - Zestaw do przystawek STAUB - 5 elementów / SMACZNEGO życzy

Blondynka Gotuje
JAJKA MIMOZA Z KREWETKAMI 161

Jajka mimoza” to popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, i posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”. Możecie je podać dla odmiany na wielkanocne lub codzienne śniadanie.     Przygotowanie: 20 min. Gotowanie(...)musztardy ● 150-200 ml oleju o neutralnym smaku*** ● 1 łyżeczka octu (np. jabłkowego lub winnego) ● 1 łyżka soku z cytryny ● sól i pieprz   Jajka zanurz w garnuszku z zimną wodą¸ tak, by woda zakrywała jajka. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień, i gotuj jajka przez około 10 minut. Zalej je następnie zimną wodą, ostudzone jajka obierz ze skorupek i przekrój

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tatar z mięsa wołowego z dodatkami 135

się od niego z daleka. W tamtym roku odwiedzając Kraków trafiłam do dość dużej ale przytulnej restauracji. Restauracja ta serwowała tradycyjne dania kuchni polskiej. Nie wiem jakim cudem jako przystawkę zamówiłam właśnie tatara. Był rewelacyjny. Podany z wędzonymi szprotkami, świeżutkim pieczywem. Niebo w gębie. To był dzień, w którym tatar powrócił do moich łask. Od tego czasu robię go często(...)zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 250 dkg polędwicy wołowej 1 łyżka maggi 3 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli pieprz 2 korniszony pieczarki marynowane (8 sztuk) cebula czerwona 2 żółtka Ja swojego tatara wykonałam z mięsa, które zmieliłam. Można oczywiście pobawić się

mecooks
Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką 1439

najlepsze Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką: 6 ćwiartek z kurczaka kolorowe mini papryki natka pietruszki ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant łągodna papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego Ćwiartki kurczaka myjemy, osuszamy(...)wielkości ćwiartek. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy każdą ćwiartkę kurczaka glazurą z miodu i sosu sojowego, pieczemy jeszcze 30 minut aby ćwiartki się zarumieniły. Faszerowane ćwiartki kurczaka są rewelacyjną przystawką na zimno, mogą być okładem na kanapki, czy podane na gorąco stanowić danie obiadowe. Polecam. The post Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Hummus 207

Pierwszy raz hummus jadłam na jakichś warsztatach. Tym razem postanowiłam przygotować go sama. Jednak zamiast gotowanej ciecierzycy użyłam takiej z puszki. Za to pastę tahini zrobiłam

Pasja Smaku
Krewetki w tempurze na pędach groszku 143

ViolaPassion Wiosna ,wiosna ,wiosna!!!!! "Wiosna2017" Wszystko budzi się do życia. Budzą się również nasze zmysły. Krewetka opiekana w Japońskim stylu, z dodatkiem  wiosennych pędów groszku

Viola cooks with passion