zimne przystawki - 1149 przepisów (strona:17/77)

Idzie wiosna więc zrzuć zbędne kilogramy jedząc perską mizerię 41345

znajduje się w mojej lodówce ponieważ możliwości jego użycia są praktycznie nieograniczone i nigdy nie wiadomo do czego się może przydać. Może być użyty na 1001 sposobów, w potrawach zimnych i gotowanych, słodkich i słonych, śniadaniu, deserach i obiadach, jako substytut śmietany lub mleka. Kupujący mają do wyboru dziesiątki rodzajów jogurtu naturalnego: grecki, bałkański, szwajcarski, tłusty, odchudzony, półtłusty. Niektórzy(...)Odchudzone jogurty to najczęściej nieco wodnista lub galaretowata tekstura, nijaki kolor i zdecydowanie kwaśny posmak. Jeden z moich ulubionych sposobów przyrządzania jogurtu naturalnego został rozpropagowany przez kuchnie perską. Ich przystawka z naturalnego jogurtu z zielonymi perskimi ogórkami i miętą stała się kolejną, niezastąpioną na moich domowych imprezach. Podany z ciepłym chlebem pita, który macza się w jogurcie, zadowoli podniebienie najwybredniejszego

Jem więc Jestem
Śledzie z cebulką 350

Składniki : 4 płaty śledziowe 2 cebule świeżo zmielony pieprz czarny sok z cytryny natka pietruszki olej Wykonanie: Śledzie myjemy przedkładamy do miski zalewamy zimną wodą zostawiamy

kgwjanczewo
Biała kiełbasa 197

pieprzu (według uznania) 1/2 litra wody zimnej  jelita cienkie ( ok. 2 m) Wykonanie Krok 1 . umyte mięso pokroić w kostkę i zmielić .  Krok 2 . do mięsa dodać przyprawy , mieszać ( mówi się na to maserować ) . Dodawać po trochu wody i  wyrabiać  aż masa będzie kleista . Krok3 . jelito umyć . Nałożyć na przystawkę do kiełbas i napychać . Jelito musi

Eli Gotowanie
Cebula nadziewana 202

danie jest świetne jako przystawka lub jako danie główne z dodatkiem sosu i ziemniaków. Wypróbujcie, warto:) Składniki: 6 dużych cebul 25 dag mięsa mielonego 10 dag ryżu 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka masła lub margaryny natka pietruszki koperek sól pieprz szczypta kurkumy Wykonanie: Cebule obieram, myję w zimnej wodzie, wrzucam do lekko osolonego wrzątku i gotuję 10 minut.  Wyjmuję

Bea(u)ty kitchen
matiasy w curry z papryczką chilli... 207

Składniki: matiasy 8 sztuk, majonez 5 łyżek, papryczka chilli 1 mniejsza, sok z cytryny 1 łyżka, curry 2 łyżeczki śledzie matiasy wymoczyć dwa razy w zimnej

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem 199

Podstawowym składnikiem wielu polskich dań jest ziemniak. Tym razem wiedzie on prym. Nadziany 'naszymi' smakami, boczkiem, pieczarkami...niebo dla podniebienia. A do tego bardzo zimny kefir

R'n'G Kitchen
62.Szparagi pod puszystą chmurką: czyli zapiekane szparagi pod łososiową "pierzynką"! 216

Witmy we wtorkowe południe! W kalendarzu Beaty Pawlikowskiej "Dzień dobrych myśli" 14 maja jest oznaczony dniem zimnych ogrodników czyli inaczej dniem zimnej Zośki i faktycznie

Symfonia Smaków
Cebula marynowana w occie do słoików na zimę 208

idealnie pasuje do sałatek, kanapek, rozmaitych przystawek. Składniki ½ kg cebuli ( pół na pół z czerwoną), 2 łyżki soli, ¼ szklanki octu na 3/4 szklanki wody ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w talarki i włożyć do garnka z  osoloną wodą i pozostawić na noc. Następnie odlać, przelać zimną przegotowaną wodą. Po chwili włożyć do wyparzonych

Tradycyjna Kuchnia
Kwiaty robinii akacjowej w cieście 165

Jeśli podamy z jakimś sosem, będzie aromatyczną przystawką. Ale możemy też podać jako element dania głównego. Składniki (na 2 porcje): 6 kiści kwiatów robinii akacjowej jajko ok. 50 ml lodowatej wody 2 łyżki mąki olej do smażenia Kwiaty opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej. W misce widelcem roztrzepać jajko z zimną wodą. Dosypać mąkę. Trzy razy roztrzepać widelcem. Zostawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy 444

białej kiełbasy. Te koreczki to pyszna przystawka łącząca tradycyjne smaki- białą kiełbasę, chrzan i majonez z rzadko wykorzystywanymi w polskiej kuchni przepiórczymi jajkami. Efekt wow, gwarantowany! 12 jajek przepiórczych 2 parzone domowe białe kiełbasy rzeżucha 1 łyżka chrzanu + 1 łyżka majonezu Winiary Jajka gotujemy na twardo 2,5 minuty, studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek. Białą kiełbasę kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczarki duszone z oregano 247

odchudzajacych.Tak przygotowane pieczarki sa miekkie i delikatne.Moga byc swietna przystawka do drugiego dania lub kolacji ,stanowic skladnik salatki lub marynaty.Smakuja wysmienicie na cieplo i na zimno.Skladniki:300-500 g malych pieczarekoregano lub natka zielonej pietruszkiodrobina wody+1/3 lyzeczki bulionu warzywnego w proszkuWykonanie:pieczarki oplukac szybko pod malym strumieniem biezacej zimnej wody,jesli trzeba podciac koncowki ogonkowwsypac pieczarki do rondelka.W bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
śledzie matiasy na ostro w oliwie z oliwek... 153

Składniki: 5 sztuk matiasy, 1 sztuka cebula biała, 2 mniejsze papryczka chilli kolorowa, 1 łyżeczka cukier, - ile potrzeba oliwa z oliwek, 1 łyżeczka ocet winnymatiasy 1x

W Mojej Kuchni Lubię
matiasy z zielonym ogórkiem... 169

Składniki: matiasy 4 filety, ocet jabłkowy 1 łyżka, cukier 1 łyżeczka, pieprz - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 1 sztuka, ogórek zielony 1 mały filety

W Mojej Kuchni Lubię
Hummus z bobu 146

curry. Znakomita pasta śniadaniowa lub przystawka do podania z pieczywem, podpłomykami, chlebkami naan lub nachosami. Świetnie smakuje także jako pasta do makaronu i dip do warzyw. Hummus z bobu jest lżejszy i mniej wymagający w przygotowaniu niż hummus z cieciorki. Składniki: 300 g bobu, 2-3 łyżki tahini, ok. 100 ml zimnej wody, 2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku wyciśnięty

SzczyptaSmaQ
Jajka faszerowane z majonezem i łososiem 265

Prosta i efektowna przystawka na zimno dla miłośników jajek, majonezu i łososia. Zapisz przepis Drukuj Składniki 6 dużych (L) jajek wędzony łosoś w plastrach (ok. 60-80g) 15 łyżeczek majonezu 1-2 gałązki koperku Instrukcje Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut) w mocno osolonej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i chłodzimy. Jajka na twardo kroimy wzdłużnie

Kulinarna Pokusa