Składniki – porcja na formę 25 x 13: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 2 łyżki musztardy, 4 ząbki czosnku, 1 surowe jajko, 1 papryka, sól
Coś bym zjadłasery podpuszczkowe z ziołami oliwa chili w płatkach czosnek kilka ziaren pieprzu Sery pokroić w kostkę, dodać przyprawy , zalać oliwą, odstawić na ok tydzień .
Gotowanie jest łatweJajka na tydzień należy zamarynować w zakwasie do barszczu czerwonego. Takim jak robimy na wigilię. Sery wędzone sałata, pomidorki koktajlowe roszponka szczypiorek Jajka przekroić ułożyć z
Gotowanie jest łatwe1 kg piersi z kurczaka mąka sól 2 jajka bułka tarta marynata; 1,5 octu 3 szkl wody szczypta chili w płatkach pół łyżeczki słodkiej papryki
Gotowanie jest łatwe3-4 filety śledziowe marynowane 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 jabłko 1 cebula 300 g majonezu Śledzie pokroić na małe kawałki, ziemniaki, jabłko i cebulę
Gotowanie jest łatwe1 skrzydełek ok 1 kg marchewka pietruszka 2 cebule 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru pieprz 1 szkl octu 2 szkl wody ziele angielskie listek laurowy
Gotowanie jest łatwe2 ziemniaki 1 marchewka 1 jabłko 1 puszka białej fasoli 1 cebula 300 g śledzia marynowanego 1 łyżka kaparów 2 łyżki majonezu 1 łyżki śmietany kwaśnej
Gotowanie jest łatwe2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach 6-8 filetów śledzia marynowanego mały słoiczek majonezu 3 jajka ugotowane na twardo ugotowana marchewka 1 cebula kilka oliwek czarnych
Gotowanie jest łatwesałata kolorowa strzępiasta kilka małych pomidorów pół czerwonej papryki pół cebuli 4 plastry prosciutto 2 łyżeczki musztardy soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól pieprz Sałatę
Gotowanie jest łatwe100 g suszonej kiełbasy (chorizo, palcówka) 3 jajka na twardo pół główki sałaty pół cebuli natka pietruszki koperek 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1
Gotowanie jest łatweA oto przykład jak wykorzystać pastę kanapkową z makreli i ciasto na ciasteczka cebulowe :) Wierzcie lub nie, ale dzieciaki i goście będą zachwyceni. Jak zrobić pastę
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego mięsa wieprzowego (schab lub szynka) 500 g mięsa wołowego (polędwica) 4 ugotowane jajka 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzonej ostrej papryki
ClauditteMissCooking500 g śledzi marynowanych 200 ml śmietany 18% 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula 1 jabłko sól pieprz 1-2 pieczone lub gotowane buraczki 1 łyżka
Gotowanie jest łatwe1 polędwiczka słodka sól pieprz cebula 2 ogórki konserwowe odrobina przegotowanej wody 2-3 żółtka Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić przy pomocy robota. Dodać
Gotowanie jest łatwe1,5- 2 kg nóżek i kolanek wieprzowych 2 marchewki 5-6 ząbków czosnku ziele angielskie listek laurowy sól pieprz pieprz ziołowy groszek z puszki natka
Gotowanie jest łatwegarść rzeżuchy ogrodowej (duża garść) 4 łyżki ziaren słonecznika 1 szkl oliwy sól pieprz 40 g tartego parmezanu Rzeżuchę opłukać, odwirować w suszarce do warzyw, lub
Gotowanie jest łatweJako że sezon na ogórki juz w pełni więc i u mnie ogórki małosolne pojawiły się na stole, a do tego domowy smalczyk z żurawiną.
Gotowanie jest łatwe1 puszka Makreli z pastą pomidorowo-czosnkową w oleju Graal 1 pomidor 1/4 cebuli gałązka bazylii 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz pieprz ziolowy oliwa garść
Gotowanie jest łatwe500 g bobu 1 puszka łososia Graal 1 cebula czerwona garść roszponki 1 pomidor sól pieprz pieprz ziołowy 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego 1
Gotowanie jest łatwe200 ml suchej kaszy jaglanej 1 papryka 2 puszki łososia w oleju Graal 2 pomidory ćwierć cebuli ćwierć pęczka szczypiorku 2 łyżki usiekanej rzeżuchy ogrodowej
Gotowanie jest łatwe1 op podwędzanego łososia pół czerwonej papryki rzeżucha lub sałata nori ryż do sushi 1,5 szkl ocet ryżowy ok 6 łyżek 4 łyżki cukru pół
Gotowanie jest łatwedaktyle boczek w cienkich plastrach brązowy cukier pieprz Daktyle zawinąć w boczek, z obu stron namoczyć w cukrze, posypać pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do
Gotowanie jest łatwe5-6 filetów śledzia marynowanego garść zielonych winogron sałata pół cebuli pół słoiczka pomidorów suszonych z zalewy sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka
Gotowanie jest łatwe1 puszka ciecierzycy 3 pomidory pół cebuli 100 g sera feta 2 łyżki usiekanej natki pietruszki szczypta pieprzu pomarańczowego lub cytrynowego 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka
Gotowanie jest łatwe5-6 filetów śledzia marynowanego 100 g sera feta 2 łyżki oliwy garść suszonej żurawiny 1 łyżka kaparów cebula pieprz pomarańczowy ewent czarny Śledzie pokroić w
Gotowanie jest łatweśledzie ok 6 płatów (marynowane lub solone) 100 g serka sałatkowego (Falvita) 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz
Gotowanie jest łatweśledzie (marynowane) 5-6 filetów 4 łyżki śmietany 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz do dekoracji papryczka powidła Śmietanę
Gotowanie jest łatweśledzie matiasy 5-6 filetów 4 ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1 ogórek kiszony 200 ml śmietany 18% sól pieprz cukier marchewka i natka pietruszki do
Gotowanie jest łatwe4 płaty śledziowe matias 1 cebula 3 jajka 2 łyżki kaparów kilka grzybków marynowanych pół ogórka kiszonego mały słoiczek majonezu ok 200g Śledzie wymoczyć w wodzie
Gotowanie jest łatwe500 g śledzi solonych 1 szkl majonezu 1- 1,5 jabłka 1 pomarańcza lub 4-5 mandarynek 1 cebula 2 ogórki kiszone cukier pieprz sól Filety
Gotowanie jest łatwe1 ośmiornica listek laurowy 1-2 łyżeczki oregano 2-3 ząbki czosnku sól odrobina chili suszonej w płatkach ocet jabłkowy oliwa Ośmiornicę umyć, oczyścić, wyciąć oczy
Gotowanie jest łatwe1 szkl ugotowanego na sypko ryżu 100 g marynowanej ośmiornicy przepis 1 mała cebula 10 oliwek zielonych 10 oliwek czarnych 1 łyżeczka kaparów marynowany czosnek natka
Gotowanie jest łatwe100 g oliwek czarnych 50 g oliwek zielonych 1 łyżka kaparów 1 łyżka soku z cytryny szczypta papryczki chili w płatkach 2 łyżki natki pietruszki 4
Gotowanie jest łatwe10 pomidorków równej wielkości 3/4 szkl kaszki kuskus 2 puszki łososia w sosie pomidorowym 3 jajka sól pieprz natka pietruszki pół małej cebuli ziarenka pieprzu Pomidorki
Gotowanie jest łatwe10 jajek zakwas buraczany pół słoiczka suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypta papryki słodkiej szczypiorek oliwki Jajka ugotować na twardo , obrać i
Gotowanie jest łatwe. Na miseczki: 1 opakowanie tortilli 2 łyżki oleju. Na sałatkę: 2 gotowane lub pieczone piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 2 czerwone papryki 1
Gotowanie jest łatwepół głowy wieprzowej 3 nóżki wieprzowe 4 l wody sól pieprz czosnek 2-3 marchewki cebula listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka jajek na twardo
Gotowanie jest łatwepół szk kaszy bulgur z vermicelli kawałek pieczonego kurczaka ok 200 g 1 cebula 1 biała papryka garść pomidorków cocktailowych garść czarnych oliwek sól pieprz 3
Gotowanie jest łatwe150 - 200 g wędzonego dorsza 200 g makaronu (w kształcie ryżu) pół czerwonej papryki 3/4 puszki groszku zielonego 1 cebula 4-5 łyżek majonezu natka pietruszki
Gotowanie jest łatwepieczony kurczak, ok 250 g pieczona dynia ok 200 g pieczone ziemniaki ok 250 g 1 cebula puszka groszku sól pieprz majonez musztarda natka pietruszki Składniki
Gotowanie jest łatwe*** Przepis jest inspiracją na danie z zeszytu kulinarnego MSM MOŃKI, który dostałam wraz z paczką od producenta. Aczkolwiek ja ten przepis zmodyfikowałam ponieważ nie dopuszczam do
ClauditteMissCookingPlacki ziemniaczane i na obiad i kolację, zimne jako przystawka, i na słodko i na słono.U mnie będzie czosnkowo!Czas przygotowania to ok. godziny, ale to tylko dlatego że to ja tarłam ziemniaki, a nie mój mąż...gdyby było odwrotnie to 40 min. i jemy! Dla 3 osób:- 2 duże i jeden mniejszy ziemniak obrane i umyte
Pasje Jolkinaszym wielkanocnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki, m.in: Szynka w galarecie Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Szynka faszerowana kremem chrzanowym Pasztet faszerowany z jajkiem Dzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienite w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowne, ale i mało pracochłonne danie: galaretka wielkanocna, czy też inaczej Terrina wielkanocna, będzie prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Jajko, które(...)rosołu, 6 łyżeczek żelatyny, sól i czarny pieprz, Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Groszek z marchwią gotujemy ok. 5 minut (muszą być jędrne), przelewamy zimną wodą, zostawiamy na durszlaku do ostudzenia., Szynkę kroimy w grubą kostkę. Mieszamy warzywa: marchewkę, groszek, kukurydzę i pokrojoną szynkę. W gorącym rosole rozpuszczamy wcześniej napęczniałą w zimnej wodzie żelatynę (żelatynę zalewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękraj o gorącym klimacie w godzinach południowych Kreteńczycy zwykle mają sjestę. Restauracje są otwarte o tej porze: możemy liczyć na orzeźwiającą cafe frappe , a także na lekkie zimne i ciepłe przystawki ( meze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju past i dipów, a także do zawijania gyrosu tzatziki - dip z jogurtu greckiego(...)grillowane warzywa smakowały u niej nieziemsko! Każdy gość tawerny dostaje na początek dzbaneczek zimnej wody serwowany przez wnuczkę Katarinę oraz koszyczek z pieczywem oraz talerzyk ze świeżymi warzywami i kawałkiem sera feta. Wszystko oprószone oregano i tymiankiem zerwanymi ze zbocza gór. Potem przychodzi czas na przystawki i dania główne z karty. W menu nie ma deserów (w większości tawern
W kuchni Katienaszym wigilijnym stole sprawdzają się wszystkie zimne przekąski i przystawki z rybami, m.in różne śledzie z grzybami, z cytrusamiDzisiaj zaś proponuję Wam przygotować wyśmienitą w smaku, ale przede wszystkim bardzo efektowną, ale i mało pracochłonną Świąteczną terrinę z łososiem, na którą przepis podawałam przy okazji wpisu o dekoracji świątecznego stołu, ta terrina będzie prawdziwą ozdobą wigilijnego stołu.Były już(...)wędzonego łososia2 łyżki żelatyny250 ml śmietany 30%250 ml sosu chrzanowego Winiaryświeży koperek i natka pietruszkisok z cytrynysól i biały pieprzŻelatynę wsypujemy do rondelka i zalewamy 4 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści, nie zagotowujemy. Schłodzoną śmietanę 30% wlewamy do miski i ubijamy trzepaczką na sztywno, dodajemy sos chrzanowy, posiekany świeży koperek i posiekanego bardzo drobno łososia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobejmowało 6-daniowy set degustacyjny o wartości 180 zł każdy. Aby zrealizować zaproszenie musieliśmy jednak wcześniej dokonać rezerwacji, na wizytę wybraliśmy sobotę w przedostatni weekend czerwca. Ponieważ była to zimna sobota nie spędziliśmy jej na tarasie lokalu tylko zaprowadzono nas do dużej eleganckiej części restauracyjnej, przechodząc przez mniej formalną część kawiarnianą. Z tego co udało nam się dowiedzieć trzeba mieć(...)dania o różnych smakach uznaliśmy, że najlepszym napojem, który pomoże niwelować w ustach różne smaki będzie woda mineralna. W dużych kieliszkach podano nam S. Pellegrino. Degustację zaczęliśmy od przystawek, jako pierwszą zimną zakąskę podano nam delikatne carpaccio z gambasa (duża krewetka), z pomidorkami i z dodatkiem kiełków groszku cukrowego. Jako ciepłą przekąskę, na stół wjechały ślimaki z kurkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękoszyku do gotowania na parze. To podanie mnie uwiodło, chipsy też niczego sobie, nie ociekały tłuszczem i były idealnie chrupiące – brakowało tylko do nich jakiegoś ciekawego dipu. W ramach przystawek zostaliśmy również poczęstowani tempurą, w czterech odsłonach: krab, krewetka, kalmar i chyba najlepszy, batat (38,70zł). Ten ostatni przypadł do gustu nie tylko przeciwnikom owoców morza – batat był rzeczywiście ciekawy(...)przyjęte przez społeczność Yelp! Była też zupa Pho (21,90zł), ale tego dnia, gdy na zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła się na daniach zimnych. W ramach przystawek na stole pojawiły się również sajgonki (15,20zł), w wersji z marynowanym kurczakiem oraz piklowanym tofu oraz dwoma sosami. Sajgonki były ok, ale ten sos orzechowy… Mega
Fill The Bowlkoszyku do gotowania na parze. To podanie mnie uwiodło, chipsy też niczego sobie, nie ociekały tłuszczem i były idealnie chrupiące – brakowało tylko do nich jakiegoś ciekawego dipu. W ramach przystawek zostaliśmy również poczęstowani tempurą, w czterech odsłonach: krab, krewetka, kalmar i chyba najlepszy, batat (38,70zł). Ten ostatni przypadł do gustu nie tylko przeciwnikom owoców morza – batat był rzeczywiście ciekawy(...)przyjęte przez społeczność Yelp! Była też zupa Pho (21,90zł), ale tego dnia, gdy na zewnątrz temperatura była iście azjatycka, większość z nas skupiła się na daniach zimnych. W ramach przystawek na stole pojawiły się również sajgonki (15,20zł), w wersji z marynowanym kurczakiem oraz piklowanym tofu oraz dwoma sosami. Sajgonki były ok, ale ten sos orzechowy… Mega
Fill The Bowlimprezy bez takiej szynki, dlatego przygotowuję ją na przeróżne okazje. Przez to, że ma bardzo wyraźny smak chrzanu jest doskonałym dodatkiem do sałatki i nieodzownym elementem tzw. zimnej płyty. To przystawka, która kosztuje parę groszy a efektownie wygląda i smakuje. Składniki: 9 plastrów szynki konserwowej 200 g serka białego z chrzanem 1/2 małego słoiczka chrzanu 1 szklanka rosołu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardziej znanych i zarazem uniwersalnych dodatków w wielu kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips
Kulinarna Pokusa