Dzisiaj zapraszam Was w podróż do Krainy Tysiąca Jezior . Ta niezwykle piękna i zimna część Europy powszechnie nie słynie ze swojej kuchni. W sumie trudno się
Food Squaremnie pod każdą postacią, uwielbiamy je, dziś zostawiam Wam propozycję na przystawkę w formie zapiekanych jajeczek w orzechowej panierce, na świąteczny stół ale nie tylko! Składniki: 4 jajka 5 łyżek bułki tartej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych 4 łyżki żółtego sera 1/2 szklanki zimnego mleka sól morska do smaku pieprz czarny do smaku 1/2 szklanki mielonych(...)przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, obieramy ze skorupek. W miseczce łączymy zmielone orzechy laskowe z bułką tartą serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, wlać zimne mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać Masą oblepić każde jajko panierować w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem. Ułożyć na pergaminie w blaszce i zapiekać
Wanilia i KardamonMałe , niezobowiązujące tarteletki są świetna propozycją na przekąski, przystawki czy przyjęcia. Wyrazisty farsz z leśnych grzybów w towarzystwie cebulki jest łagodzony smakiem masy jajeczno-śmietanowej. Składniki (na 12sztuk) ciasto: 100g masła 100g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki zimnej wody sól nadzienie: 500g leśnych grzybów duża biała cebula masło klarowane do smażenia sól, biały pieprz ząbek czosnku
Pyry na Gazblaszki z wodą. W foremce keksowej pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną terrinę (dalej w foremce) przykrywamy folią spożywczą i na noc wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień wyjmujemy z formy i kroimy w plastry. Terrina z łososia w maku może zostać podana w plastrach, jako elegancka przystawka, czy np. w formie kanapki (sandwicha) z chlebem pumpernikiel. To potrawa dająca wiele
mojewypiekiinietylkodelikatny, słodkawy smak. Przyznam, że jak dla mnie to jest to przystawka idealna – warto spróbować przyrządzić je w domu, gdyż mogą wyjść równie dobre jak z najlepszej restauracji. Smażone przegrzebki: przegrzebki (3-5 na osobę) 2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia) 4 łyżki zimnego masła 1 duża szalotka 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki
Poezja smakupatelni z ognia dodać do risotto pokrojony w kostkę ser kozi i zimne masło oraz pokrojone listki mięty.Zamieszać dokładnie.Doprawić solą i pieprzem do smaku. Risotto od razu podawać. Włosi jedzą dużo sałaty do swoich dań więc do tego risotto można podać dodatkowo prostą przystawkę z rukoli w winegrecie z oliwy,musztardy i soku z cytryny doprawione sola
Sztuka gotowania w/g SamiryImprezowych przekąsek c.d. Chrupka, przyprawiona cebula, którą odrywa się płatkami zanurza w pysznym Party Dip Barbecue Prymatu. Do szklanki zimnego piwa
Malinowe Pocałunkigdzieś - ktoś podawał podobne kostki ( tyle , że z octem balsamicznym) jako część zestawu przystawek. Spodobał mi się wygląd i jak tylko w domu pojawił się arbuz natychmiast spróbowałam. Tyle , że octu balsamicznego nie miałam. Za to był kawior. Moim zdaniem ciekawy starter. Ważne by arbuz był zimny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDobre na spotkania z przyjaciółmi, rodziną lub jako przystawka na romantyczną kolację. Ciasto jest chrupiące a krewetki delikatne. Zdecydowanie polecam! Składniki: 250g krewetek gotowanych w całości 140g mąki pszennej+mąka do obtoczenia pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia ok.200ml zimnego piwa pieprz, ostra papryk lub chilli olej do głębokiego smażenia Krewetki obieramy zostawiając ogonek. Do miski wsypujemy mąkę
Pudełko rozmaitościsztuki, ogórek zielony 1 sztuka, bułka pszenna 5 sztuk, masło - ile potrzeba, koperek - ile potrzeba filety śledziowe wymoczyć w wodzie zimnej z 30 minut, wodę wylać i wlać zimne mleko i moczyć z 45 minut, wylać na sitko i dobrze odsączyć z mleka posiekać drobno matiasy wymoczone do miski, dodać drobno pokrojone ogórki kiszone bez skórki i cebulę drobno(...)pojemniku), wlałam wodę zimną i w mikrofali na 750 Wat 1,5 minuty gotować, wodę wylać przez sitko na pojemniku, lub ugotować jajka tradycyjnie w skorupkach w garnku bułki pszenne kajzerki, każdą pokroić na 3 kromki, posmarować masłem, nałożyć porcję tatara, ułożyć połowę jajka, dodać plastry pomidora, ogórka zielonego, koperek, pieprz mielony posypać kanapki na przystawkę, przekąskę czy na kolację
W Mojej Kuchni Lubięsoli i przypraw, bo śledzie same w sobie są słone. Doskonała przekąska, przystawka czy jak w przypadku młodszego dziecka - dodatek do śniadania :) 5 filetów śledziowych solonych 1 czerwona papryka pół cebuli 10 dag. żółtego sera natka pietruszki 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jak już pozbędą się nadmiaru soli pokroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePo ciężkim, gorącym i dusznym weekendzie spędzonym w blokowisku liczę na obniżenie temperatury i szybką, lekką kuchnię. Dzisiejsze danie może stanowić przystawkę, śniadanie, kolację a nawet
Czerwień i błękitKiedy robi się gorąco nie musimy stać przy garnkach, wtedy najlepiej spisują się zimne chłodniki. To pyszna i zdrowa propozycja z soczystym arbuzem skąpanymi w słońcu truskawkami i…..bezowymi piankami, czyż nie brzmi to pysznie? Zapewniam, że tak samo smakuje jak wyglada ;) Składniki: 1 kg arbuza 1 szklanka truskawek 1,5 szklanki słodkiej płynnej śmietanki 22% 1 łyżka(...)miksuję przystawką blendera do ubijania piany, w trakcie wsypuję cukier i miksuję do momentu aż piana będzie gęsta i lśniąca-około 1 minuty. Mleko zagotowuję z wydrążonymi ziarenkami wanilii, łyżeczką nabieram pianę z białek i wrzucam na wrzątek, gotuję około 2 minut przewracając pianki w trakcie na drugą stronę, łyżką cedzakową wyciagam z mleka, studzę. Zimny chłodnik
Wanilia i Kardamonprzeznaczeniem na grilla. Ja napełniłam je kaszą jęczmienną z bobem, obłożyłam plasterkami pomidora i upiekłam w piekarniku :) Są na tyle soczyste, że można je zjeść solo bez sosów, jako przystawka lub lekki obiad. SKŁADNIKI: 6 sztuk dużych pieczarek 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej Mazurska Perłowa Średnia Kupiec 200g bobu 2 jajka sól pieprz czarny 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1 pomidor(...)ugotować w 1 szklance osolonej wody. Kasza ma być miękka, a płyn musi odparować. Bób ugotować w wodzie z dodatkiem soli i niewielką ilością cukru. Po ugotowaniu przelać zimną wodą i jeszcze ciepły obrać z łupinek. Do wystudzonej kaszy dodać jajka i wymieszać. Wsypać natkę pietruszki, bób i przyprawić. Tak przygotowanym farszem napełnić pieczarki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki
https:KKuchniaMniamzimnego mleka na około 3 godziny. W trakcie moczenia mleko można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki. Twaróg rozetrzeć ze śmietaną i przyprawami. Do twarogu dodać pokrojoną cebulkę , rzodkiewkę i posiekany szczypiorek. Tak przygotowany twarożek wymieszać ze śledziami. Odstawić, aby smaki się przegryzły. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania z rybą , Przystawki , sałatki
https:KKuchniaMniam