Z nadmiaru ziemniaków nie wiedziałam co zrobić, za każdym razem kiszka albo babka. Dzisiaj trochę inna odsłona bo ziemniaki w quiche - pysznie. Świetny obiad
Niezły Młynekszynkę. Smażyć kilka minut, aż szynka się zarumieni i dodać pomidory, a po chwili ziemniaki i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbełtać w misce. Farsz przełożyć do formy na tartę, wylać masę jajeczną, tak aby dobrze przykryła całą powierzchnię naczynia. Piec w temperaturze 180 stopni aż jajka się zetną, około 30 min. Smacznego
Zgrabne Gotowaniejajka 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko, wystudzić. Ziemniaki rozgnieść, dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, jajka,śmietanę, przyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html. Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki
Anioły w kuchnipieczonych mięs i ryb. Pierwsze obsmażenie, a właściwie gotowanie w oleju, spowoduje utworzenie bariery, która zabezpieczy ziemniaczki przed wchłanianiem tłuszczu do środka. Po usmażeniu będą miały chrupiącą skórkę i miękki środek. Jeśli nie mamy termometru cukierniczego musimy smażyć na wyczucie. Część sosu salsa brava można wymieszać w równych proporcjach z majonezem. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków
cool and mintyseler średniej wielkości 1-2 ziemniaki 1-2 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka mleka 1 łyżka masła liść laurowy sól biały pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny Cebule kroimy w drobną kostkę podsmażamy na łyżce masła, ja podsmażałam od razu w średnim garnku, dodajemy po chwili pokrojony w drobną kostkę seler i ziemniaki, chwile podsmażamy doprawiamy solą i białym(...)mleko po gotowaniu warzyw ( ok 1 szklanki) łyżka masła płaska łyżka mąki dwie łyżki sosu z pieczonej szynki Do małego rondelka przelewamy mleko dodajemy sos z pieczeni (jeśli nie piekliśmy mięsa nic się nie stanie, możemy pominąć i doprawić do smaku ulubionymi przyprawami). Dodajemy mąkę mieszamy by nie powstały grudki dorzucamy masło i zagotowujemy co jakiś czas mieszając
Piekielna Kuchnia Patigotują i robi się je błyskawicznie a potem tylko siup do pieca i możemy na 45 min zająć się sobą Na długi czas zapomniałam zupełnie o tym daniu. Nie wiem w sumie dlaczego. W każdym razie na niedzielnym obiedzie kąski robiły furorę. Idealne będą zarówno z ryżem, ziemniakami czy frytkami, w zależności na co macie ochotę. Jedyne na co trzeba(...)mniejsze kawałki. Krakersy rozdrabniamy według uznania. Mięso doprawiamy, zanurzamy w jogurcie i obtaczamy w okruchach krakersów. Kładziemy na blaszce posmarowanej lekko olejem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 45 min. W połowie czasu pieczenia przewracamy kąski na drugą stronę. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/chrupiace-kaski-z-kurczaka/ BosowKuchni Artykuł Chrupiące kąski z kurczaka pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w Garnkukluskami śląskimi i burakami. Zapraszam do spróbowania. Do świętowania z gęsią użyłem: 2 nóg gęsi - razem około 1 kg, 250 gram szalotek, 1/2 litra cydru, 3 buraków, 1 kg ziemniaków, 150 gram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, garści świeżego tymianku, 3 łyżek suszonego majeranku, 2 ząbków czosnku, 1 cytryny, 5 ziarenek ziela angielskiego, 4 liści laurowych, 4 łyżek octu jabłkowego(...)patelnię niewielką ilość cydru, aby zebrać z niej resztki pozostałe po smażeniu gęsi, a następnie przelałem całość do naczynia z gęsią. Dodałem do naczynia pozostały cydr, przykryłem je i piekłem gęś przez 2,5 godziny w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Buraki bez obierania ich ze skóry ugotowałem w wodzie - przez około 1,5 godziny. W przypadku bardzo dużych
Wyprawy kulinarneKugel to tradycyjne żydowskie danie - babka ziemniaczana z cebulką i in. pieczona w piecu. Danie to znane jest również w kuchni polskiej i litewskiej. W
Moje Małe Czarowanienieco innej formie – jako koszyczki pieczone w piekarniku. Jest dużo zdrowiej, choć amatorzy placków ziemniaczanych powiedzą, że to nie to samo, co smażone. Ja takie koszyczki traktuję w kategorii przekąsek. Podane razem z musem z łososia cieszą zarówno oczy jak i podniebienie. Ziemniaczane koszyczki: ok. 300 g ziemniaków (2 duże) 1 cebula 1 jajko 35 g roztopionego
Smaki Na TalerzuDelikatna z lekką nutą słodyczy zupa krem z kukurydzy. Krem podałam z chipsami z wędzonego boczku i kukurydzą w ziarenkach. Zupa jest pyszna i pożywna
Ala piecze i gotujewaniliowego 4 łyżki miodu/syropu z agawy (mniej light: cukru trzcinowego) 0,5 łyżeczki cynamonu (można dodać przyprawę do pierników) 0,5 łyżeczki imbiru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżki oliwy z oliwek lub rozpuszczonego masła 1/4 szkl. mleka w proszku (rozpuszczone w odrobinie wrzątku) 1-1,5 szkl. startej marchewki orzechy włoskie * można(...)dodałam) Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy pomocy blendera. Można to zrobić również widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, wszystko zależy od stopnia twardości fasoli. ;) Puree musi być gładkie! Jest to bardzo ważne by w cieście nie pojawiły się kawałki fasoli. :) Do purre dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz marchewki
coolinarnastrefa.blogspot.comrodzajów kluseczek zarówno z buraków jak i ziemniaków. Poza tym takie kluseczki można zrobić łącząc ziemniaki z innymi warzywami lub też całkowicie pominąć ziemniaki i przyrządzić gnocchi z batatów . Gnocchi mają przeróżne zastosowanie w mojej kuchni. Podaję je mięsnych sosów, do smażonej ryby, a nawet do zupy. Zupa z gnocchi zamiast tradycyjnych ziemniaków? Czemu nie! Jak zrobić gnocchi? Włoskie gnocchi(...)moje dzieci można zrobić nie tylko z ziemniaków ale również z innych warzyw. Będą wtedy zawierały mniej węglowodanów . Gnocchi z buraków przyrządziłam z buraczanego puree. Ważne jest, aby puree nie zawierało zbyt dużo soku. Aby osiągnąć właściwą konsystencję buraków należy je ugotować w mundurkach lub upiec w piekarniku uprzednio obrane. Gotowane lub pieczone buraki miksuję na puree
codojedzeniatarty lub ser grana -pieprz,sól,oliwa z oliwek -czosnek i cebula -koperek,seler naciowy -oregano A na wierzch parmezan tarty, pomidor w plastrach, kiełbasa lub ostre salami Trzemy ziemniaki jak na placki ziemniaczane, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach by nam wióreczka wyszły. Wkładamy do misy, dodajemy jajka, koperek i seler naciowy, sół, oliwę ,pieprz, przeciśnięty przez praskę(...)trzemy parmezan, układamy plastry pomidora, kiełbasy tudzież salami , posypujemy oregano...skrapiamy oliwą z oliwek..i do piekarnika na 180 stopni nawet na 200 ale trzeba patrzeć i regulować. Pieczemy dobre 45 minut . Podajemy z surówkami , gulaszem, grzybami...jak kto woli. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniodpowiednio miękki. Kurczak według tego przepisu z wierzchu ma mocno pikantną, lekko przypalona panierkę. Od spodu, na dnie naczynia, zbiera się pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do upieczonych ziemniaków. Diabelski kurczak dotąd kojarzył się nam z dużą ilością pieprzu kajeńskiego, albo z panierką z ostrego jak brzytwa sosu pomidorowego z dodatkiem chili. Okazuje się jednak, że ostrości można szukać(...)Piecz 5 minut, do momentu aż skórka stanie się złocista. Wyciągnij udka z piekarnika i posmaruj solidnie marynatą. Przewróć udka nieposmarowaną stroną do góry i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyciągnij, pokryj równomiernie marynatą i wstaw na kolejne 5 minut. Obserwuj jak zachowuje się mięso. Jeśli zacznie się przypalać, wyciągnij je z pieca. Kurczaka można podać z pieczonymi
Niedzielny kucharzodpowiednio miękki. Kurczak według tego przepisu z wierzchu ma mocno pikantną, lekko przypalona panierkę. Od spodu, na dnie naczynia, zbiera się pyszny sos, który jest doskonałym dodatkiem do upieczonych ziemniaków. Diabelski kurczak dotąd kojarzył się nam z dużą ilością pieprzu kajeńskiego, albo z panierką z ostrego jak brzytwa sosu pomidorowego z dodatkiem chili. Okazuje się jednak, że ostrości można szukać(...)Piecz 5 minut, do momentu aż skórka stanie się złocista. Wyciągnij udka z piekarnika i posmaruj solidnie marynatą. Przewróć udka nieposmarowaną stroną do góry i wstaw do piekarnika na kolejne 5 minut. Wyciągnij, pokryj równomiernie marynatą i wstaw na kolejne 5 minut. Obserwuj jak zachowuje się mięso. Jeśli zacznie się przypalać, wyciągnij je z pieca. Kurczaka można podać z pieczonymi
Niedzielny kucharz