wodzie. Dymkę razem ze szczypiorem i rukolę siekamy. Ugotowane i odcedzone brokuły i ziemniaki blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy dymkę, szczypior, rukolę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy dłońmi formujemy burgery. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy grillowaną cukinię, a na niej po jednym burgerze. Przykrywamy kolejnym plastrem cukinii. Wstawiamy
My Chcemy JeśćJeżeli miałabym wskazać, których dań w kuchni najbardziej się boję, bez wahania powiedziałabym, że wszelkich obiadowych mięsiw. Rolad wołowych, zrazów wieprzowych, karczków, szynek pieczonych w jednym kawałku i podawanych w tradycyjnym zawiesistym sosie. Kiedy zapraszam teściów na obiad, kombinuję tak, żeby było w miarę tradycyjnie, a zarazem smacznie. Najczęściej więc jest... kurczak. Udka kurczaka, piersi kurczaka albo pałki kurczaka(...)końca, należy je delikatnie "dopchnąć" z powrotem. Roladę przekładamy do brytfanny i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez równe 2 godziny. Jeżeli schab jest już mocno przypieczony z góry, a czas jeszcze nie minął, przykrywamy go folią aluminiową i kontynuujemy pieczenie. Po upływie 2 godzin wyciągamy brytfannę z upieczonym schabem z piekarnika i odstawiamy, aby chwilę
bistro mamaszklanki mleka i jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy na masę mięsno-warzywną. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i tłuczemy. Dodajemy posiekany koperek oraz 1/2 szkl mleka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso. Całość zapiekamy około 40 minut w temperaturze 200st. Ostatnie 10 minut pieczenia z termoobiegiem
Gotowanie moimi oczamiktóre skrzętnie omijałam i zostawiałam na talerzu (do tej pory nie przepadam za ziemniakami gotowanymi w zupie). W związku z moją sympatią do tego warzywa w najbliższym czasie możecie spodziewać się kolejnych przepisów z brukselką w roli głównej, a tymczasem zapraszam na pyszną sałatkę z pieczoną brukselką, dynią i żurawiną. Sałatka jest fantastyczna i polecam wszystkim, nawet tym, którzy
Codzienne Gotowaniełyżki oleju Dynię (użyłam mrożoną) i paprykę ugotować razem. Odcedzić na cedzaku. Ziemniaki ugotować osobno, Odcedzić, dodać dynię z papryką, przyprawy do smaku, olej i zmiksować przy pomocy blendera na jednolitą masę, dodać jajko i mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszać. Wlać w formę do tarty . Piec w temp 180 st przez ok 20- 25 min Zapiekane pure podałam z sosem mięsno
Gotowanie jest łatwewłoszczyzną zalać wrzątkiem- odstawić na 30 minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, pomiędzy ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby wyciągnięte z wywaru, następnie marchewkę, pomidorki, zalać wywarem grzybowym i przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg), dusić 60 minut, a następnie odkryć i piec 15 minut- do lekkiego zarumienienia się mięsa. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaalbo inny tłuszcz. Dotyczy to m.in. też wspomnianej kaczki po tajsku, gdzie najpierw pieczemy mięso praktycznie bez żadnych dodatków. Kaczy smalec ma specyficzny aromat, a także – jak większość tłuszczów zwierzęcych – wysoki punkt dymienia. Dlatego dobrze nadaje się nie tylko do tak prostych rzeczy jak przysmażanie ziemniaków, ale też np. do takich potraw z różnych rodzajów drobiu, gdzie jedną z pierwszych
Kulinarna Pokusabrązowieć. Dodać drobno pokrojoną paprykę, podsmażać jeszcze moment. Dodać cieciorkę, szparagi, ziemniaki, przemieszać. Masę jajeczną wylać na warzywa na patelni. Przykryć, smażyć na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec przez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła
Stare Garyłyżka masła 2 jaja sól pieprz Wykonanie: Kaszę sparzyć wrzącym mlekiem, dodać przetarte ziemniaki i ser- następnie utrzeć. Dodać stopione masło, 1 jajo, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do formy na pergaminie. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem i włożyć do gorącego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni, podawać z kwaśną śmietaną na zimno
Tradycyjna Kuchniakalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ugotowanego kalafiora rozgniatamy widelcem/tłuczkiem do ziemniaków lub kroimy na mniejsze kawałki serek wiejski odcedzamy, żeby uzyskać samą gęstą część mieszamy ze sobą kurczaka, jajka, kalafiora, serek wiejski i przyprawy przekładamy masę do formy silikonowej lub żaroodpornego naczynia pieczemy w temp. 200 stopni przez około 50-60 minut możemy jeść zaraz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki * czosnek- 1 spory ząbek * warzywa- u mnie kalafior i marchewka Miseczki ziemniaczane: Ziemniaki ugotować, ostudzić, a następnie dokładnie rozgnieść (lub przecisnąć przez praskę) z dodatkiem masła, jajkiem oraz gałką, kurkumą, solą i pieprzem. Masę nabrać dużą łyżką, ułożyć na blaszce (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) i uformować okręgi (grubość około 1 cm, a średnica około 6 cm). Pozostałą masę
Kraina Miodem PłynącaRyby pieczone w folii aluminiowej zawsze się udają. Oto przepis na delikatnego łososia z czosnkiem i koperkiem. Składniki na 2 porcje 30 dkg łososia (filet bez skóry) ¼ kostki masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku cytryna sól Przygotowanie Łososia przekroić na pół, aby powstały dwie porcje ryby. Każdą z nich odrobinę posolić i skropić cytryną(...)Zawijamy wszystko szczelnie w folię. Powtarzamy wszystko z drugą porcją łososia. Oba zawiniątka pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 170 ° C. Można podawać z folią aluminiową – wtedy każdy odpakuje sobie rybkę na talerzu, ale ja wolę ułożyć łososia na sałacie i podać z opiekanymi ziemniakami. Gotowe pakunki możemy też zamrozić. Świetna sprawa w razie niespodziewanych gości, albo kiedy brakuje
Kulinarne Inspiracjegodziny. Upieczone zostawiam w piekarniku na dwie godziny, potem zlewam sos z pieczenia do rondelka, zagotowuję, dodaję sos pieczeniowy cały czas mieszając, wsypuję kakao, cukier, a na końcu doprawiam octem balsamicznym. Mięso dziele na porcje, układam na talerzach , polewam sosem czekoladowym i podaję z ziemniakami z wody. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenObrane i umyte ziemniaki kroimy w plastry a następnie w cienkie paski. Pokrojone ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy olejem, posypujemy przyprawą curry raz słodką mieloną papryką, dokładnie mieszamy najlepiej dłonią tak aby każda frytka pokryła się warstwą oleju i przypraw. Na dużej blasze do pieczenia rozkładamy pojedynczą warstwę frytek. Frytki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st.C około
Smakowite Daniamąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki ze skiełkowanych ziaren 3 garście zmielonych ziemniaków po 1 łyżeczce soli, zmielonego majeranku, kminku 1 łyżka zmielonej kozieradki 3 małe jajka, łyżka masła, nieco wody Przygotowanie : Wszystkie składniki połączyć, wyrobić mikserem lub ręcznie Uformować dość cienkie placuszki i piec około 1/2 godz. ( ja piekłam w temp. 180 *C, temp. w przepisie nie była podana ) Przeoczyłam(...)grubsze. Część usmażyłam na oleju i te zdecydowanie bardziej nam smakowały. Autorka podając recepturę na ziołowe placuszki i pisząc, że są zdrowe nawet dla chorych - miała na myśli te pieczone :) Można je smarować pasztetem z soczewicy , smalcem z gęsi. Smażone podałam do białego barszczu. Jeśli ktoś oczekuje od tych placuszków, że będą kruche, takie do kawy
Proste Potrawy