ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:363/603)

Pasztet drobiowy 123

mielenia mięsa mielimy mięso drobiowe. Następnie mielimy również gotowane warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Potem do zmiksowanych składników dodajemy bułkę tartą, przyprawy – mieszamy wszystko. Następnie sprawdzamy smak i doprawiamy. Potem dodajemy jajko, mieszamy. W kolejnym kroku wyrabiamy wszystko i przekładamy do blachy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy godzinę w 180st. Finalnie pasztet kroimy po całkowitym ostygnięciu ( następnego dnia

Dorota Smakuje
Sałatka z gruszką, orzechami włoskimi i serem pleśniowym z dressingiem orzechowym 79

Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sałatka z pieczonym kalafiorem, daktylami, miętą i sosem jogurtowo – szafranowym → Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą → Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim → Sałatka z kurczakiem, awokado, pomidorkami, orzechami sosem z gorgonzoli → Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami serem lazur

Oryginalny smak
Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). 293

jednak jeżeli najdzie Was ochota na niego w inny dzień roku, warto dodać także np. mięso z kaczki. Do barszczu można podać paszteciki lub pieczone pierogi z kapustą kwaszoną . Wigilijny barszcz czerwony z pieczonych buraków (bez zakwasu). Składniki: Na rosół jarzynowy:  pęczek włoszczyzny, liść kapusty cebula, 2 liście laurowe, kilka kulek pieprzu i kilka kulek ziela(...)szczelnie w folię aluminiową. Włożyć na blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec przez około 90 minut lub do czasu, aż będą miękkie. Gdy wystygną, należy je obrać i pokroić w kostkę.  Przygotowanie właściwe barszczu czerwonego: Składniki: 2 litry czystego bulionu warzywnego,  2 kg upieczonych, pokrojonych ziemniaków 1 cebula  łyżka oliwy liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Schab zapiekany w papilotach z warzywami 151

pieprz 1/2 papryki czerwonej  1 marchewki  5-6 ziemniaków młodych  natka pietruszki  cebula czerwona  kilka różyczek brokuł  łyżka oliwy z oliwek  Mięso i warzywa kroję w kostkę. Całość doprawiam majerankiem, papryką, kolendrą, solą i pieprzem. Polewam łyżką oliwy z oliwek. Papier do pieczenia kroję na dwa duże kwadraty, na śrdoku każdego z nich

Mango Papaja
Mamo czy jadłaś już królika? Przepis w sam raz dla niemowlaka. Udziec z królika pieczony pod pierzynką z warzyw. Z cyklu czym za 204

cieknie ślinka. Powodzenia w kuchni ! WAŻNE ! Ten przepis nie wymaga podsmażania mięsa na patelni. A może zupka do tego? Przepis tu : Orientalna, warzywna zupa curry dla niemowlaka. Przemycamy warzywa. Pieczony udziec z królika pod pierzynką z warzyw 500 gramów udźca z królika 1/3 selera 1 mała marchew 1/3 dużego jabłka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki(...)oncentrat mieszamy z wodą i zalewamy całość. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w 175 stopniach góra dół pod przykryciem przez 2 godziny. Na 20 minut przed końcem, zdejmujemy pokrywkę i lekko mieszamy warzywa z sosem. Przykrywamy z powrotem.  Królik smakuje dobrze z kaszą, ryżem, czy ziemniakami. Dobrze komponuje się z buraczkami ale także z surówką z marchewki

Krupeczki
Pasterskie babeczki 128

dużo, jest dość wilgotna i mogłaby przesadnie rozmiękczyć ciasto. Dokładamy następny plaster ziemniaka i plastry kiełbasy- 3-4 na babeczkę. Następnie rogi ciasta, w miarę możliwości ściągamy do środka i sklejamy na czubku. Jeśli jednak pozostanie do tego za mało ciasta nie martwmy się, ciasto podczas pieczenia i tak urośnie i ładnie zamknie całą zawartość. Pieczemy 15 minut

Pichceniomania
Pieróg biłgorajski 189

puree. • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. • Ziemniaki wymieszać z kaszą, twarogiem i roztopionym masłem. • Wbić jajka, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ma być jednolita masa. • Przyprawić solą i pieprzem. • Z tej porcji wyszły mi 3 keksówki. • Formy wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożoną masę wygładzić mokrą ręką. • Pieroga piec przez

To co kocham
Placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką wg. przepisu Karola Okrasy 175

blachy żeliwnej, więc wykorzystałam patelnię z bardzo grubym dnem) Przygotowanie Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką pszenną i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na rozgrzanej blasze żeliwnej Nakładamy na rozgrzaną blachę żeliwną placki  ziemniaczane o grubości około 0,5 cm, po czym pieczemy je z obu stron na złoty kolor. Cebule pokrojone w piórka smażymy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe frytki bez tłuszczu 211

frytek potrzebujemy: – kilka ziemniaków – sól, pieprz – świeże/suszone zioła Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Umyć, osuszyć i wsypać do miski. Dodać przyprawy – sól, pieprz i najlepiej świeże zioła (bazylię, pietruszkę, rozmaryn), ale suszone też będą super. Całość zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku ok 20-30 minut aż będą miękkie. Możemy je ugotować

Szybko Tanio Smacznie
Indyk z dynią, marchewką, cukinią, brokułem i mozzarellą 174

tego kulki mozzarelli, troszkę śmietany i pysznie wyszło. Jako dodatek pieczone ziemniaczki z burakiem :) Składniki: filet z indyka dynia (ja miałam połówkę małej ) 2 marchewki brokuł mała cukinia ząbek czosnku sól olej kokosowy do smażenia kulki mozzarelli śmietana 18% lub jogurt typu greckiego Dodatkowo: ziemniaki burak papryka czerwona wędzona oregano oliwa Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dynię

kruche babeczki
Wiewiórkowy chlebek bananowy. FIT 509

cukru trzcinowego łyżeczka przyprawy do piernika Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy topione masło, cukier i mąkę, mieszamy. Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i ziarnami oraz orzechami. Mieszamy do połączenia składników. Formę (keksówkę) smarujemy masłem, przekładamy do środka ciasto i pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczony chlebek wyciągamy z formy i studzimy

Kocham Czekoladę
Alfa-odżywiania - sposób na pełnie zdrowa i smukłą sylwetkę :) 147

sól morska lub kamienna  Alfa-odżywianie  pozbawione jest natomiast: nabiału ziemniaków zbóż, kaszy nieskiełkowanych strączków słodzików, polepszaczy smaku, konserwantów, rafinowanych olejów  Alfa-odżywianie dopuszcza pewne formy obróbki termicznej i mechanicznej żywności. Są to: rozdrabianie, mieszanie, wyciskanie, wytłaczanie, kiszenie, suszenie, moczenie, mielenie, kruszenie, blendowanie pieczenie, gotowanie, mrożenie, odparowywanie, blanszowanie, wekowanie Efekty, które daje alfa-odżywianie : świeżość energia poprawa

Zdrowie na języku :P
Schab nadziewany śliwkami 123

druga to na każdy centymetr z szerokości schabu piec 12 minut. Podczas pieczenia utworzy się pyszny sos. Nigdy go nie wylewajcie, nawet jak chcecie podać na zimno. Można go swobodnie zamrozić i wykorzystać przy innej okazji. Jeśli chcecie go go podać na obiad, to wystarczy ugotować ziemniaki i polać je wytworzonym sosem. Schab jest pyszny, polecam

Kuchnia Pokoleń
Kurczak z warzywami w piwie 476

zagotowujemy 500 ml wody z 2 kostkami bulionowymi), wkładamy części kurczaka, ziemniaki, pieczarki i warzywa, gotujemy 10 minut. Następnie przekładamy całość do żaroodpornego naczynia, bulion z garnka mieszamy z karmelowym piwem i zalewamy tym płynem wszystko co znajduje się w żaroodpornym naczyniu, obkładamy świeżym tymiankiem, pieczemy w 160 stopniach w piekarniku 30 minut, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, podwyższamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka ziemniaczana z sosem pieczarkowym 241

pęczek koperku łyżeczka cebuli suszonej sól, pieprz cayenne   Przygotowanie Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na drobnej tarce. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki na babkę wkładamy do jednej miski i mieszamy. Masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez około 1,5 h w temp 180 C. Pieczarki oczyszczamy i kroimy

e-PrzepisyKulinarne
Powidła śliwkowe z piekarnika 160

Piekarnik nagrzać do 180 - 200 st C. Wstawić przykryte naczynie i piec przez 3,5 godziny bez odkrywania i mieszania.  w tym czasie wyparzyć i osuszyć słoiki ( 2 x ok 250 ml lub 3 mniejsze) Wyjąć naczynie z piekarnia, odkryć i przy pomocy tłuczka do ziemniaków owoce rozdrobnić, tak aby otrzymać jednolitą masę. Jeżeli masa wyda nam się zbyt

Stare Gary
Twarogowy Tradycjonalista 155

solimy i ubijamy z cukrem wanilinowym. Do żółtek dodajemy zmielony ser i ziemniaki. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy rodzynki lub inne kandyzowane owoce. Następnie stopniowo dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Jest to porcja na mega sernik. Wylewamy więc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół, 160 stopni) na przynajmniej

Karczma Honorietty
Jeczpomaki pierogi z kuchni tatarskiej 141

Przygotuj farsz: podsmaż cebulkę, dodaj marchewkę, niech ostygnie. Dodaj do ziemniaków, dokładnie wymieszaj, dodaj natkę i podsmażone wystudzone mięso. Całość wymieszaj. Ciasto rozwałkuj cienko na ok. 3 milimetry, wytnij kwadraty 15 na 15 cm. Napełnij je farsze i zacznij zwijać od rogu do końca. Piecz w piekarniki 190 stopni ok 35-40 minut w zależności

AZgotuj!
Szybki barszcz czerwony zabielany z krakersami 139

zupy zagęszczone mleko. Zagotuj. Dodaj zeszkloną cebulę. Zagotuj. Podawaj  z ziemniakami pure lub z krakersami własnej roboty. Krakersy: szklanka mąki orkiszowej sól szczypta soli drożdże wielkość orzecha laskowego na tą ilość mąki. Zagnieć ciasto. Rozwałkuj na cienki placek. Wycinarką do faworków wycinaj małe kwadraty. Piecz ok 10 minut w piekarniku, aż zaczną być rumiane (180 stopni

AZgotuj!
Wielkanoc na luzie 252

będą minimalistyczne. Będą: - jajka z majonezem - sałatka ( zrobimy z 1 ziemniaka i odpowiednio 2 jajek itd. ) - sos tatarski - ćwikła -pasztet ( kupny ,,Kapelana,, z Krakowskiego Kredensu) - biała kiełbasa opiekana na gorąco ( 4 sztuki) - żurek z jajkami i białą kiełbasą - polędwica surowa wędzona -szynka wędzona ( z pieca - ,, Tarczyńskiego,,) - filet z indyka pieczony - ciasto ( chyba sernik i coś tam ) * wędliny w ilościach

Buniabaje w kuchni
Zapiekanka ziemniaczana 195

zalewamy przygotowanym sosem i jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na to przygotowane pieczarki, kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonym w plasterki serem żółtym i pieczemy jeszcze przez 30 minut

Zainspirowana w kuchni
Pieczony łosoś z awokado i koprem włoskim 176

wkładamy przyprawiony pieprzem cytrynowym filet z łososia ułożony na folii aluminiowej. Pieczemy 15-20 minut 2/ Na patelni przesmażamy pokrojony w małą kostkę koper włoski i pomidorki pokrojone na 4 części. Solimy, dodajemy pieprzu i na koniec przesmażania kolendrę. Odstawiamy 3/ Awokado zgniatamy praską do ziemniaków dodając sól i sok z limonki. Nakładamy na talerz. 4/ Upieczonego łososia kładziemy obok

Kuchnia PROzdrowotna
Pieczarki z ryżem i chipsy domowe:) 185

cienkie plasterki i posypujemy ostrą papryką lub jakąś fajną mieszanką do ziemniaków (bez konserwantów i cudacznych dodatków). Na wysmarowaną oliwą blaszkę układamy plasterki i chop do piekarnika poniżej pieczarek. Wszystko zapiekamy ok. 15 min. Całość ma fajnie się zapiec. Jak na zdjęciach powyżej. No to piecze nam się danie główne, teraz czas na dodatki, czyli surówka i sos. Sos składniki

vegetanie
SCHAB z garnka rzymskiego 175

zimnej wodzie.,,---na wierzch  układamy plasterki jabłka ,zamykamy garnek i pieczemy tyle ile waży mięso tzn,1,5 godziny.Po tym czasie mięso jest gotowe do spożycia ,soczyste ,mięciutkie i smakowite..Mięso nadaje się na kanapki ,na zimno....surówka -fasolka szparagowa ze słoika ,z ogródka....ziemniaki   .Smacznego

w mojej kuchni
Muffinki z ziemniakami-Muffins con patate 153

misce trzepaczką ,dodć olej i mleko.Mokre skladniki wymieszać ,ze startym ziemniakiem do polączenia wszystkich skladników. Suche skladniki połączyc z  mokrymi składnikami mieszając łyżką. Dodać posiekane suszone pomidory i ser .Wszystko wymieszac na jednolita masę.  Nakładać do muffinek wyłożonych  papierowymi papilotkami do 3/4 ich wysokości.  Piec w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut do ich zrumienienia

w mojej kuchni
Kartoflak czyli babka ziemniaczana 234

ziemniaki przekładamy na sitko,żeby odciekły z nadmiaru wody.  Do ziemniaków dodajemy boczek i cebulę oraz wbijamy jajka i wsypujemy mąkę. Doprawiamy majerankiem i tymiankiem oraz solą i pieprzem.  Całość dokładnie mieszamy. Dno żaroodpornego naczynia wykładamy plasterkami boczku. Na nie wlewamy gotową masę ziemniaczaną. Pieczemy około godziny w 180 stopniach C.  Czas pieczenia zależy

Bon Appetit Małgorzaty
Ryba w Płatkach Kukurydzianych 205

surówkami i ziemniakami w dowolnej postaci (od frytek po puree). Ryba w Płatkach Kukurydzianych - Składniki:ok. 4 filety z białej rybyciasto:         2 łyżki maki pszennej         3/4 łyżki mąki ziemniaczanej         łyżka octu         1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Słodka Strona
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 154

nadrobię to :) Gulasz ulubione danie w moim domu, super smakuję z ziemniakami jak i z kaszą a w placu ziemniaczanym pyszny. Wykorzystując to co daje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła takie jak rozmaryn, tymianek uwolniły podczas pieczenia cudny aromat, który unosił się po domu. Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli(...)dokładnie wymieszam z tłuszczem i całość zalewam nasze mięso z warzywami.- do nagrzanego piekarnika do 190 stopni wkładam naczynie i piekę ok 1 godzinyco jakiś czas zaglądam i przykrywam folią aluminiową, aby warzywa nam się nie spaliły- długość pieczenia zależy także od naszego piekarnika i rodzaju mięsa ,  trzeba spróbować mięsa czy jest już miękkie i takie nam odpowiada. Najczęściej

Basia w kuchni
WĘGIERSKA POTRAWKA Z SOCZEWICY. 196

liściem laurowym  Wrzucam obrane i drobno pokrojone marchewki i ziemniaki, chwilę przesmażam,  wlewam bulion i duszę pod przykryciem,  aż warzywa nieco zmiękną.  Jeśli zajdzie taka potrzeba, by uzupełnić płyn,  dodać bulion lub ewentualnie wodę. Następnie wrzucić odcedzoną na sicie soczewicę, pokrojoną w kosteczkę pieczoną paprykę, koncentrat pomidorowy, śmietankę. Mieszam, chwilę podgotowuję, dodając przyprawy - paprykę

W kuchni Karmel-itki
Na zimno i na gorąco Francja-Szwecja. 138

drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak.  Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec, suszyć. Przed spożyciem należy bulwy dokładnie myć, ponieważ najlepiej gotować w łupinach

Kulinarny karnet Christophera
Zdrowe frytki i talarki ziemniaczane 301

jedną dużą porcję): cztery ziemniaki łyżeczka oleju rzepakowego szczypta soli Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie wyszorowałam (nie obierałam!). Dwa pokroiłam na talarki średniej grubości, a dwa w słupki. Blachę wysmarowałam olejem (przy pomocy pędzelka) i ułożyłam na niej frytki i talarki, które również posmarowałam cienką warstwą oleju. Piekłam ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Przed podaniem obsypałam solą

Kulinarny Pamiętnik
Gnocchi z batatów z masłem cytrynowo-pietruszkowym / Bataten-Gnocchi mit Zitronen-Petersilenbutter 244

Gnocchi z batatów są nieco trudniejsze do wykonania, niż tradycyjne, z ziemniaków. Sprawia to struktura batatów, moim zdaniem bardzo przypominająca dynię; miąższ jest więc bardziej wodnisty i trudno formować z ciasta zgrabne kulki lub ciąć kopytka. Dlatego proponuję formować kluseczki za pomocą dwóch łyżek (filmik instruktażowy poniżej) - do ciasta wystarczy niewielka ilość mąki, a samo formowanie nie wymaga wiele wprawy(...)Batata w całości piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25-30 min. Nakłuć patyczkiem w najgrubszym miejscu, jeśli jest twardy w środku, dopiekać kolejne 5-10 min. Wyjąć, zanurzyć w zimnej wodzie, zdjąć skórkę, jeszcze ciepłego przecisnąć przez praskę do ziemniaków. odstawić do całkowitego wystygnięcia. 2. Masło wymieszać z pozostałymi składnikami, wstawić do lodówki na co najmniej

Kuchnia Prezydentowej
Puree z selera 72

puree z selera Puree można przyrządzić zarówno z selera gotowanego, jak i pieczonego. Ja przygotowuję z pieczonego, ponieważ ma bardziej wyrazisty smak. Selera dzielimy na kawałki, każdy kawałek owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. Gdy planuję na obiad puree z selera, to dodatkowo piekę razem z nim też inne warzywa, które pasują do selera: jest(...)czosnek i czasem też pietruszka. Takie puree można przyrządzić zarówno z samego selera, jak i zmieniać jego smak poprzez dodatki. Pyszne jest połączenie selera i ziemniaków, ja czasem dorzucam także pietruszkę. Przepis na puree z selera to kolejna propozycja na danie z selerem w ramach mojej akcji: “Kalendarz smaków” . W tym roku będę proponować Wam dania zgodne

Wiszniówka
Wieprzowina w piwie z glazurowaną marchewką 128

cebulą. Przełożyć do brytfanki, wlać piwo i piec w 150 st C przez ok 1,5 godziny. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. podsmażyć na łyżce masła. Wlać miód, a następnie zalać odrobiną bulionu lub wody. Trzymać na ogniu, aż płyn odparuje (ale jej nie rozgotować) Połączyć z miękkim mięsem, podać z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem.. Smacznego

Gaździnka warzy
Dietetycznie: barszcz ukraiński. 211

łyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy i zalewamy 1 szklanką wody. Solimy, zagotowujemy. Odstawiamy(...)samej wodzie z sosatkie obranego czosnku i listków laurowych. Jeżeli będzie taka potrzeba dodajemy wody. Buraki myjemy, osuszamy. Każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200st (ok 1h). Obieramy, ścireamu na tarce na dużych oczkach. Kurczaka myjemy i obieramy ze skóry, odkrawamy również wszystkie części gdzie jest tłuszczyk. Wkładamy

Brzuszki Łakomczuszki
Puree ziemniaczano-kalafiorowe 204

super pyszny i prostu sposób na jego urozmaicenie. Możemy do niego dodać nieco  selera z chrzanem , wtedy będzie charakterne, albo delikatnego kalafiora, wtedy będzie aksamitne i kremowe.  Ziemniaki i kalafiora ugotowałam na parze - wtedy warzywa zachowują najwięcej smaku i wartości odżywczych - potem zrobiłam  z nich puree, dodałam masło i przyprawy. I wyszło pysznie! Zapraszam po przepis 😍.   Parę(...)warzywne według Jamiego Olivera Pieczony kalafior z przyprawami   Pieczony kalafior Indyjska zupa krem z kalafiora Zupa krem serowo-kalafiorowa Klasyczna zupa kalafiorowa Rozgrzewający krem z kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Puree ziemniaczano-kalafiorowe Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g ziemniaków 1 opakowanie  kalafiora Poltino 2 łyżki masła 2-3 łyżki

Kulinarne przygody Gatity
Deser malinowy z porzeczkową pianką 188

mojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy oraz przepyszna pianka porzeczkowa. Uwierzcie mi przepyszna pianka porzeczkowa. Piankę częściowo wyjadaliśmy z mężem z miski, jeszcze przed dekoracją deseru, nie mogliśmy się opanować. Pomysł na deser i dekorację mój autorski, pomysł na piankę(...)cudownie pyszny i aksamitny – królewski. Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na mus malinowy: 1000 gr świeżych lub mrożonych malin Maliny umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia, schować do lodówki na 2-3 godziny. Składniki na masę malinowa: 1 opakowanie

moj przepis na
Bułka pszenna drożdżowa 174

bułka pszenna drożdżowa, którą miałam okazję piec przed Świętami, ale jakoś nie miałam okazji wcześniej jej dodać na bloga. Przepis znalazłam na blogu blog-babeczka.blogspot.co.uk . Ta bułka pszenna różni się znacznie od tej, która już jest na blogu – http://ugotujmyto.pl/bulka-pszenna/ . Ta poprzednia jest wilgotna dzięki dodatkowi gotowanych ziemniaków, zaś dzisiejsza jest bardziej delikatna i dzięki temu bardziej przypomina smakiem(...)lekko obsypany mąką blat i podzielić na 3 części. Każdą część uformować w wałek. Końce wałków skleić razem i spleść luźny warkocz. Przełożyć go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 min. Białko roztrzepać widelcem i posmarować wierzch wyrośniętej bułki. Można posypać- jak ja -makiem lub sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl