ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:343/603)

Udo indycze pieczone z ziemniakami w garnku rzymskim 125

ogniu. Wyjmujemy z wywaru (wywar można użyć do zup)  Do garnka rzymskiego wrzucamy obrane ziemniaki, marchewkę ugotowaną pokrojoną na kawałki posypujemy ziołami , podlewamy ok pół szkl wywaru , przykrywamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego)  nastawiamy 220 st .. po nagrzaniu zmniejszamy do 200 i pieczemy ok 45 min. Pod koniec na 15 min zdejmujemy pokrywę

Gotowanie jest łatwe
roladki drobiowe z kaszanką 118

kaszankę i zwijać razem z mięsem w roladę. Zawijańca najlepiej owinąć bawełnianą nitką, żeby podczas pieczenia się nie potargał. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić roladę. Podsmażyć z każdej strony na złoto a następnie przykryć pokrywką i dusić jeszcze około kwadransa. Podawać z ziemniakami i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak duszony z warzywami w sosie pomidorowym 128

warzywa to duet idealny, z którego można stworzyć mnóstwo wariacji smakowych. Tym razem zamiast wersji pieczonej, przygotowałam duszoną. Mięsko wyszło delikatne i soczyste. Składniki na 4-5 porcji 1 kg podudzi/udek z kurczaka (mogą być tez bez kości) 1 duża marchewka 35 dag ziemniaków 1 duża czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 200 g pieczarek

Fabryka pomysłów
Zapiekanka ziemniaczana z warzywamy i wędzonym kurczakiem 210

dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę. Mięso z kurczaka kroimy na kawałki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy: ziemniaki, farsz pieczarkowo-paprykowy, kurczak wędzony. Na wierzchu polewamy wymieszaną śmietaną z jajkiem z solą i pieprzem. Na wierzchu posypujemy startym serem żółtym i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy w temp. 170*C ok. 30 minut. Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami 159

paski, pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowane, pokrojone w plastry ziemniaki, podsmażone z cebulą mięso, paprykę, ugotowane szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Całość posypać pieprzem oraz ziołami. Ser zetrzeć na tarce, dodać 2 jajka i dokładnie wymieszać. Polać zapiekankę. Piec w 180 stopniach około 15 - 20 minut. Podawać na gorąco.  Smacznego

Fit-amina
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 297

cebulką. Następnie kładziemy znów 1/3 ziemniaków i postępujemy tak samo. Na wierzch układamy ostatnią porcję ziemniaków i również posypujemy ziołami i przyprawą. Jajko roztrzepujemy, mieszamy ze śmietaną i startym serem. Polewamy zapiekankę. Naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 25-30 minut ser powinien być rozpuszczony

Kolorowy Przepisownik
Zupa z czerwonej soczewicy 125

kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska  lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący  boczek.Składniki:   - ok. 3 l bulionu- 400g czerwonej soczewicy- puszka (400ml) mleka kokosowego- kilka ziemniaków- 250g boczku- 1-2 marchewki- por- cebula- 5 ząbków czosnku- ok. 2 cm kawałek świeżego

mojewypiekiinietylko
Udka pieczone owinięte boczkiem i z dodatkiem kiełbasy jałowcowej 140

uzyskamy pożądanego efektu :)Takie zwyczajne udka, ale trochę inne. Ważne jednak, żeby nie piec w ten sposób całych udek, a tylko tzw. "pałki". Zdążą się porządnie upiec w środku zanim z boczku zrobi się skwarek ;) Podałam na gałązce tymianku z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz szybką sałatką :)Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Dorsz pod czerwoną pierzynką 188

dorszaok 150 gr czerwonego pesto- przepis tutajwarzywa- mlode ziemniaki, marchew I brokuły  Wykonanie:Najpierw robimy pesto- wykonanie tutaj.Porcjujemy dorsza, nakładamy ok 1 łyżki na porcję pesta z papryki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C , pieczemy ok 15-20 min . Do obiadu pieczone warzywa- I obiad gotowy :)Smacznego

Smaki Edyty
TO JUŻ 6 SZALONYCH LAT! 113

owoców morza. PIECZONY ROSTBEF Z PURE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENNYCH I KARMELIZOWANE WARZYWA SKŁADNIKI: MIĘSO: * rostbef sezonowany – 300-400 g * czosnek – 2 ząbki * musztarda Dijon – 2-3 łyżki * świeży rozmaryn – 2-3 gałązki * olej słonecznikowy – 30 ml * masło – 1 czubata łyżka * sól, pieprz PUREE: * pietruszka – 2 szt * pasternak – 2 szt * ziemniaki – 3 szt * mleko(...)nacieramy musztardą. Odstawiamy na minimum 15 minut do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy na rumiano mięso z 2 stron. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 95C i pieczemy z sondą wbitą w mięso do osiągnięcia 56C w rdzeniu mięsa ( ok. 40-50 minut w zależności od wielkości mięsa ). PUREE: Umyte, obrane warzywa gotujemy z mleku z odrobiną soli

Ostra na Słodko
Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą. 202

Karkówka pieczona w piekarniku z grzybami i warzywami to bardzo pyszna propozycja na obiad. Wystarczy wszystkie składniki powrzucać do naczynia do zapiekania i obiad robi się sam. Takie danie można podać z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy świeżym pieczywem, ja podałam właśnie ze świeżym pieczywem. Nawet nie wiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam(...)ketchupem. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godziny. Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia. 5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie

Izabelawkuchni
Cullen skink – szkocka kartoflanka z wędzoną makrelą 121

zimno w mchu i świeżych gałązkach surowym plamiaku. Rybę po uwędzeniu piecze się na patelni lub grillu, a później gotuje na niewielkim ogniu w mleku. Przepisy na zupę są przeróżne – z dodatkiem rybnego bulionu, bez śmietanki, wyłącznie na mleku, z żółtkami. Z ziemniaczanym puree zamiast z kawałkami ziemniaków, zmiksowana na gładko, ozdobiona płatkami mięsa ryby…   Ta, którą zrobiłam najbliższa

Karo in the Kitchen
155. Barszcz ukraiński 115

kapusty 1 cebula 2 ziemniaki natka pietruszki sok z cytryny ½ szklanki śmietany Sól, pieprz, majeranek 2 listki laurowe ziele angielskie 1. Fasole zalać wodą i zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc). Zlać świeżą wodą, posolić i gotować na małym ogniu do miękkości. 2. Buraczki umyć i każdy z osobna zawinąć w folię aluminiową, następnie piec w piekarniku (200 stopni(...)godziny do miękkości mięsa. Następnie wyjąć z wywaru, ostudzić i pokroić na kawałki. 4. Do mięsnego wywaru dodać, listki laurowe, ziele angielskie i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotować ok. 10 minut i następnie dodać pokrojonego pora, kapustę i podsmażoną cebulę. Zagotować dodać fasolę wraz z wywarem i mięso. Na samym końcu dodać starte buraczki i już

Jadło i czytadło
Sernik z suszonymi śliwkami 186

wykładamy papierem do pieczenia. Oreo umieszczamy w misie blendera i miksujemy na proszek. Dodajemy roztopione masło i miksujemy jeszcze przez chwilę. Tak przygotowaną masą wyklejamy dokładnie spód formy, pomagamy sobie łyżką. Wkładamy do zamrażarki na czas pozostałych przygotowań. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Twaróg mielimy w maszynce do mięsa, przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub miksujemy blenderem(...)wkładamy do piekarnika na 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, wyrównujemy i wkładamy z powrotem do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 35 minut. Po tym czasie sernik wyciągamy (piekarnik pozostawiamy włączony), odstawiamy na 5 minut na bok, a następnie polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem. Wkładamy do piekarnika na ostatnie

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania