ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:341/603)

Pieczone bulwy i korzenie z quinoą i orientalną nutą (bez glutenu, bez laktozy, wegańskie) 113

przepis na pieczone bulwy i korzenie z quinoą i dressingiem z kiszonej cytryny, przyprawione kuminem i kolendrą. Czujecie już ten aromat? Ja użyłam warzyw w nietypowych kolorach, ale możecie skorzystać z takich, jakie akurat macie pod ręką.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 brukiew 1 fioletowy ziemniak truflowy 1 żółty burak kilka bulw topinamburu 2 fioletowe(...)najlepiej wyszorować szczoteczką), tylko topinambur obieramy ze skórki, pozostałe warzywa przekrawamy na pół, lub w grube plastry, smarujemy olejem kokosowym, delikatnie solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30-35 minut. Kiszoną cytrynę blendujem na gładki sos razem z oliwą z oliwek, kumin  ugniatamy w moździerzu i podprażamy

Quinoa Raz!
Ziemniaczana zapiekanka z brukselką i papryką 462

kostkę i lekko obsmażyć na oleju przyprawiając sosem sojowym, papryką w proszku, pieprzem i solą. Zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić dodając również pokrojone papryki. Ziemniaki wymieszać z pozostałymi warzywami i mięsem. Wyłożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Roztrzepać jajka z ricottą oraz kremówką doprawiając dość sporą ilością soli, pieprzu i tymianku. Wylać na warzywa(...)przykryć. Podawać gorące. Smacznego :) Zapiekanka piekła się w formie od #myAmbition Taką formę, jak i wiele innych produktów Ambition można zakupić ze zniżką 10% na hasło ZDROWA-JESIEŃ w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Na specjalne okazje , Obiad , Zapiekanki Tagged: brukselka , papryka , ricotta , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Pierogi z ziemniakami 103

każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje się do śmietany lub jogurtu cukru). Pierogi najczęściej okrasza(...)zależności od farszu) piecze się je w 200C na środkowej półce bez termoobiegu na złoty kolor. Ciekawostka: pierogi wymyślono w Chinach. Do Polski moda na nie dotarła w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z ziemniakami 168

każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Popularne są nadzienia z twarogiem, ziemniakami, nadzieniem rybnym. Latem fajnie sprawdzają się nadzienia owocowe, np. z truskawkami, malinami czy jagodami. Polewane są śmietaną lub jogurtem (niekiedy dodaje się do śmietany lub jogurtu cukru). Pierogi najczęściej okrasza(...)zależności od farszu) piecze się je w 200C na środkowej półce bez termoobiegu na złoty kolor. Ciekawostka: pierogi wymyślono w Chinach. Do Polski moda na nie dotarła w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki

Zasmakuj Kuchni
Niedziela: Hamburger idealny ze stoutem 196

według nas niepotrzebny zabieg, przez który kotlet robi się za tłusty i jeszcze bardziej kaloryczny. Dlatego polecamy Wam przepis na równie smakowitego burgera, bez niepotrzebnych kalorii. Burgery podaliśmy z pieczonymi w piekarniku grubo krojonymi frytkami. Robi się je w mega prosty sposób, a smakują doskonale. Składniki: Na kotleta: 500 g mielonej wołowiny 1 średniej wielkości cebula Szklanka stouta(...)wzdłuż bulwy (trzy z jednego ziemniaka), a te na grube frytki. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Krok 2 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyciągamy frytki z wody, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy olejem i obtaczamy w tłuszczu. Następnie posypujemy oregano. Rozkładamy frytki na tacy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut, albo

Niedzielny kucharz
SERNIK Z MAKIEM 197

zagnieść ciasto. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowanym ciastem wyłożyć boki i spód tortownicy, a następnie wstawić ją do lodówki. Mak zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po upływie danego czasu przecedzić dokładnie przez gęste sito. Twaróg przetrzeć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka(...)Wyjąć tortownicę z ciastem z lodówki i naprzemiennie wykładać na środku oba ciasta ( tak jak zebrę ), aż do wykończenia się składników. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 1 godz. Wystudzony sernik wstawić do schłodzenia do lodówki. Najsmaczniejszy chłodny :). Artykuł SERNIK Z MAKIEM pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Bitki schabowe w sosie słodko-kwaśnym z kluskami śląskimi 133

bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka przyprawy do mięs  1/2 łyżeczki pieprzu i chili  1 łyżka domowej vegety 1/2  szklanki oleju ziemniaki 1 jajko mąka ziemniaczana sól, pieprz Wykonanie :   Plastry schabu myjemy, osuszamy i troszkę rozbijamy. wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i z olejem, nacieramy nimi mięso. Cebulę obieramy i kroimy(...)rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie piekarnika około 40/45 minut a dokładnie tak długo aż mięso po włożeniu widelca będzie się delikatnie rozpadać.Jeśli wasz piekarnik za mocno grzeje w tej temperaturze to blaszkę można przykryć np : folią aluminiową. Mój przepis na kluski jest taki że najczęściej robię je z ziemniaków z poprzedniego dnia które mi zostały

Sama słodycz i szczypta chili
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym 190

Żeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę  oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym

Ala piecze i gotuje
Kluski śląskie 168

codziennie. To popularna potrawa w kuchni śląskiej. Kluski śląskie smakowaliśmy z różnymi mięsnymi kotletami, gulaszami mięsnymi lub grzybowymi z dodatkiem różnych surówek, buraczków, marchewki z groszkiem. Wiadomo, że ugotowane ziemniaki z wody są szybsze w przygotowaniu. Tu, mimo że należy się ciut więcej uwagi i pracy, naprawdę warto. Jak z pierogami..pracy jest, ale smak niezastąpiony:) Zawsze robię ich więcej(...)chwilę we wrzątku, smażę lub piekę w jakimś aromatycznym sosie. Moja Babcia zazwyczaj robiła wszystko na oko. Po prostu mieszała, dodawała i wychodziło. Ja zauważam u siebie taką samą smykałkę, dlatego czasami trudno mi pisać o konkretnych proporcjach. Jednak postarałam się po raz kolejny i przygotowałam pyszne kluski śląskie. Oto przepis: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej jajko sól

Zasmakuj Kuchni
sernik z wiśniami + kilka słów o Toruniu :) 172

deser był GENIALNY! rozpływał się w ustach... Ja zamówiłam gęś pieczoną podawaną z flanem z kaszy pęczak i borowików, śliwkami confit, faszerowanym porem i sosem śliwkowym - niebo w gębie i na talerzu!  Mój Narzeczony zamówił kaczkę z sosem żurawinowo-jabłkowym, pierś z kaczki z ziemniakami au gratine, kapustą modrą i peklowanym jabłkiem. Wyglądało cudownie. Na deser oboje zamówiliśmy(...)sztywno. W drugiej misce zmieszać mikserem ser, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, miąższ z wanilii, sok z cytryny oraz ubite białka. Całość przełożyć do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą i piec ok 30 minut. Po tym czasie wymieszać śmietanę z cukrem pudrem i wylać na wierzch sernika i piec jeszcze 15 minut. Schłodzić. Wiśnie zalać wodą, dodać cukier, gotować aż będą

Trufelkowo
Łosoś z salsą cebulowo-koperkową 131

Pieczony łosoś z salsą cebulowo-koperkową to pomysł na szybki i smaczny obiad. Według mnie łosoś najlepiej smakuje, gdy jest przygotowywany w naczyniu żaroodpornym, ponieważ po upieczeniu jest zwarty i soczysty w smaku. Łososia z salsą cebulowo-koperkową możecie podać z ziemniakami jak i ryżem.  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 0,5 kg łososia ze skórą(...)sól, pieprz odrobina oleju Łososia umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (wystarczy go naciąć!). Przyprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z limonki. Przyprawionego łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w 200ºC  przez około 15-17 minut. W międzyczasie przygotować salsę cebulowo-koperkową. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę

Ugotować
Krem z purpurowej marchwi z pieczoną papryką i czerwoną czubrycą 105

mikrofalówki i piekłam każdą z trzech stron (papryka miała trzy boczki) po 5 minut na najwyższej mocy. Bezpośrednio po wyjęciu z mikrofalówki włożyłam do foliowej torebki, ściśle związałam i odłożyłam do wystudzenia. Marchew obrałam, opłukałam i pokroiłam w grubsze kawałki (do tej czynności założyłam rękawiczki, bo purpurowa marchew bardzo brudzi - ślady zupy widnieją nawet na kuchennym suficie :/). Ziemniaka obrałam, opłukałam

Kuchenne zapiski Edyty
Surówka z rzodkiewki 117

pora to moja kolejna propozycja dodatku do obiadu. Idealna propozycja w ostrzejszym wydaniu do pieczonego, gotowanego lub smażonego mięsa. Taką surówkę można podać także z posiekanym szczypiorem, zrezygnować ze śmietany, dodać starte i ugotowane jajko na twardo – świetna propozycja do mięs i ziemniaków! Tak prosta a świetnie podkreśli smak łagodniejszych dań. Polecam Wam także moje inne surówki

Zasmakuj Kuchni
Udka z kurczaka na sposób włoski 93

miski. Dodajemy bulion, udka, posiekaną cebulę i czosnek, pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w kostkę boczek, suszone zioła, sól i pieprz. Składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 60-65 min w temperaturze 200°C . Kilkanaście minut przed końcem pieczenia posypujemy startą mozzarellą. Podajemy z posiekanymi, świeżymi ziołami

R'n'G Kitchen
Cukinia faszerowana mielonym mięsem i ryżem, zapiekana z pomidorami 88

pieprzem, dodać oliwę i wymieszać. Na pomidorach układać cukinie, przykryć częściowo pokrywką lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 40 minut. Podawać na gorąco lub na zimno z dowolnymi surówkami. W towarzystwie sosu pomidorowego pasują nawet ziemniaki, jak przy klasycznych gołąbkach. Jak wykorzystać środek wydrążony z cukinii? Zrób pyszną kremową zupę z cukinii

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania