ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:334/603)

Zapiekanka warzywna z kurkami 146

pomocą kawałka ręcznika papierowego, i wszystko do niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony na małe różyczki oraz groszek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy śmietanowo - jajecznej

Pora na pora
Ziemniaczane curry z sezamem i pieczoną modrą kapustą 121

przyprawy oraz sezam, i podsmaż przez 2-3 minuty stale mieszając. Dodaj pokrojone w dużą kostkę ziemniaki. Dokładnie wymieszaj, a na samym końcu dodaj sok z cytryny (2-3 łyżki). oraz skórkę. Kapustę pokrój na 8 części. Skrop oliwią i posyp solą. Piecz w temp. 17-180 C około 20 minut na dolnej półce piekarnika. Smacznego

greenscarf
Żeberka w sosie cebulowym. 217

Całość gotuję jeszcze ok. 3 minuty na wolniutkim ogniu aż sos zgęstnieje. Żeberka podałam z ziemniakami purre i Sałatką Rubinową  firmy ORZECH Sałatka rubinowa to surówka z białej kapusty i tartych buraczków, lekka, zdrowa i chrupiąca, doskonale pasująca do duszonych i pieczonych mięs. Polecam, bardzo smaczna :) Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Żur na zakwasie chlebowym 201

Piotra Kucharskiego "chleb domowa piekarnia", na którego publikację często się powołuję (zwłaszcza jeśli chodzi o pieczenie chleba).  Zobacz również inne przepisy na ----> żur Żur na zakwasie chlebowym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu na żur z zakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól

Moje Qulinaria
Zapiekanka mięsno-warzywna 161

papryką słodką, ostrą, wędzoną i dusimy ok. 5 min. 6. Gotujemy kalafior i ziemniaki. 7. Kalafior i ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem masła i natki pietruszki. 8. Do kokilek nakładamy farsz mięsno-warzywny i przykrywamy go puree ziemniaczano-kalafiorowym. 9. Całość pieczemy w 180⁰C przez ok. 15-20 min. Zapiekanka jest bogata w: - likopen (pochodzący z pomidorów), który jest

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Mięso mielone zawijane w cukinię i boczek 170

Układać wszystko w naczyniu żaroodpornym posypanym odrobiną bułki tartej lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180'C przez około 40 min. (aż boczek się zarumieni wedle upodobania bardziej lub mniej a po bokach mięso zmieni kolor) Gotowe! Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą z surówkami lub ulubionymi sosami

Tagebuch po polsku
Grzybowa pieczeń z sosem grzybowym 145

posiekaną cebulkę na łyżeczce oleju, dodać grzyby i łyżkę tłuszczu który wytworzył się podczas pieczenia pieczeni  podlać wodą ok pół szklanki. Zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką, dodać troszeczkę wody i zagęścić sos. Na koniec zblendować i przyprawić do smaku. Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem

Gotowanie jest łatwe
Pieczona noga z kurczaka i frytki 90

SKŁADNIKI 1 duży ziemniak 1 noga z kurczaka ulubione zioła 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE Ziemniaka obrać i pokroić na kawałki (frytki). Przełożyć do miski. Wlać 1 łyżkę oliwy i dodać ulubione zioła dziecka. Wymieszać. Przełożyć na papier lub naczynie do pieczenia. Nogę z kurczaka natrzeć łyżką oliwy i ulubionymi ziołami dziecka. Piec razem w piekarniku

ClauditteMissCooking
Pieczone udka z miodem 137

Kolejny pomysł na szybki i smaczny obiad. Pieczone udka z dodatkiem ulubionych przypraw i miodu, który nadaje charakterystycznego smaczku i powoduje, że skórka bardzo fajnie się rumieni. Robi się je bardzo szybko, wystarczy włożyć zamarynowane udka do naczynia bądź rękawa i zapiec. 4 udka z kurczaka miód, np. gryczany 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki(...)obficie miodem i włożyć jeszcze na godzinę lub dwie do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, piec ok. godziny - półtorej w 180 stopniach. Pięknie wypieczone udka z rumianą skórką Dodatek miodu sprawia, że skórka jest fajnie podpieczona i rumiana U nas z ziemniakami i sałatką z buraczków i papryki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jajka zapiekane z pieczarkami. 167

odparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i na dno ułożyć plastry ziemniaków, a następnie pieczarki. Zrobić w pieczarkach trzy dołki i w każdy wbić jajko. Śmietanę wymieszać ze startym żółtym serem, solą, pieprzem, papryką i zalać całość. Piec w 180 stopniach około 15 minut, aż śmietana z serem się przyrumieni. Przed podaniem posypać koperkiem. jajka

O kuchni z uczuciem
Ziemniaki Hasselback 156

żółtego 6 łyżek stopionego masła 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Obieramy, myjemy i osuszamy ziemniaki. Nacinamy je po całej długości. Układamy nacięciem do góry na wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem blaszce, polewamy połową masła i przyprawiamy solą i pieprzem. Łącznie pieczemy około 40 minut, po 20 minutach polewamy pozostałym masłem i posypujemy serem wymieszanym z bułką tartą

NA MOIM TALERZU
Ciasto ziemniaczane z serem i papryką 299

gniazd nasiennych i kroję w paski. Na oleju podsmażam paprykę. Oprószam solą i pieprzem. 3. Do ziemniaków dodaję jajka, pokrojoną w kostkę cebulę oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 4. Masę ziemniaczaną przekładam na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wyrównuję. 5. Na masę ziemniaczaną wykładam podsmażoną paprykę. Wierzch ciasta posypuję startym

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tortilla z jarmużem 170

pokrojone wędliny, podsmażać jeszcze moment. Dodać ziemniaki i szczypior, przemieszać. Masę jajeczną wylać na ziemniaki na patelni. Przykryć  smażyć  na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C.  Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię do środka bez przykrywania. Piec przez ok 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć patelnię

Stare Gary
Szaszłyki z papryką w orientalnej marynacie 117

Paprykę i cebulę pokroić w plastry. Na szpadki nadziewać naprzemiennie mięso i warzywa.  Pieczemy przez 30-3 5  minut na  grillu  (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze  16 0°C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja podałam do nich gotowane ziemniaki sałatę z vinegretem i   buraczki . Smacznego

Gosia gotuje
Zupa czosnkowa zapiekana z chipsem z parmezanu i prażonymi migdałami. 162

wielu dań, mięs, zup, zapiekanek, a także jem go samego zapiekanego z masłem i rozmarynem w piecu. Dziś będzie przepyszna zupa mojego pomysłu na bazie właśnie czosnku. Czego potrzebujemy? -czosnek 8-10 ząbków, posiekanych na drobne plasterki, im cieńsze tym lepiej -3 ziemniaki pokrojone w małe kosteczki -1 cebula posiekana w drobne wiórki -kości wędzone 400 gram -łyżeczka masła -mała

BaRepas