krem z pieczonego buraka (przynajmniej nie na święta😜), to nad samymi uszkami przystańcie na chwilę, bo powiadam Wam, że są nieziemsko smaczne i do zwykłego barszczu będą pasować równie idealnie! Zresztą nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała. Mój tester, czyli Mąż był zachwycony. Choć do końca nie wiedział, że w środku są ziemniaki (był przekonany, że to kapusta(...)naturalny Pierogi (ciasto): Ok 400g mąki pszennej + do podsypywania 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki Wielkopolskiego oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli Pierogi (farsz): 600g gotowanych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków 3 cebule 150g boczku wędzonego (można pominąć) 5 łyżek Wielkopolskiego oleju rzepakowego Sól do smaku 1 niepełna łyżeczka pieprzu (najlepiej dozować i samemu stwierdzić czy farsz nie jest
Kuchnia w czekoladziewody lub też odsmażyć. Moje ulubione – z dodatkiem masła szałwiowego, posypane dużą ilością grana padano. Skusicie się ? Składniki (4 porcje): 1 dynia hokkaido (około 1 kg) * 1/2 kg ziemniaków 1 niepełna szklanka mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki sera grana padano – drobno startego + dodatkowo odrobina 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)rozłóż na blasze do pieczenia skórką do dołu. Piecz w 200 C około 45 – 60 minut – lub do momentu aż dynia będzie miękka. Warto sprawdzać co jakiś czas – czy widelec swobodnie zagłębi się w miąższu. Dynię po upieczeniu obierz ze skórki a miąższ zmiksuj na gładką masę. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie
Moja pasja smakuburaki 4 duże ziemniaki 1 pietruszka 2 marchewki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 2 małe cebulki ząbek czosnku puszka białej fasoli 1/2 szkl śmietany 1-2 łyżki octu/soku z cytryny 2 skrzydełka lub udko 1 łyżeczka kucharka liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki do posypania Buraki szorujemy i pieczemy lub gotujemy do miękkości. Obieramy i ścieramy
Smakołyki Asizawsze mamy też w zamrażalniku zapas zamrożonych porcji, wykorzystywanych później jako baza zup i dodatek do sosów. Gotujemy rosoły esencjonalne z kilku rodzajów mięsa, ale też buliony na szkielecie pieczonego drobiu ( przepis znajdziecie tuta j). Ugotowaną włoszczyznę mamy więc w kuchni często. Warzywa trafiają jednak najczęściej do zapiekanki pasterskiej (shepard’s pie), ale też do innych domowych sosów(...)charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami. Do klasycznej wersji będziecie potrzebować: * 4 średniej wielkości ziemniaków * 2 pietruszek * 2 łyżek masła * Pół szklanki mleka * 2 łyżek siekanej zieleniny * Szczypty gałki muszkatałówej * Soli * Pieprzu Warzywa (ziemniaki i pietruszkę) trzeba ugotować, a następnie utłuc, wymieszać z mlekiem, masłem i przyprawami i utrzeć na puszyste
Niedzielny kucharzKarkówka po flisacku Kruche, soczyste i bardzo smaczne mięso wieprzowe pieczone w jednym naczyniu razem z warzywami. Cały obiad za jednym zamachem. Do przyrządzenia tego dania nie użyłam żadnego bulionu ani innego płynu, gdyż szczelnie zamknięta potrawa puści soki (zarówno mięso jak i warzywa) i całość dusi się trochę w wywarze, a trochę na parze. To danie(...)żaroodpornego *** *** Na kapuście układamy podsmażone mięso *** *** Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w grube plastry *** *** Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa układamy na mięsie *** *** Boczek wędzony kroimy w kostkę i posypujemy na wierzchu potrawy *** *** Całość posypujemy solą i pieprzem *** *** Potrawę przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nastawionego
Blog z ApetytemNie dziwię się przepisom na ciasta z warzyw. Sama mam już na blogu całkiem sporo takich: z marchewką, z dynią, z ziemniakami czy nawet burakami. Pomysłów
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżka mielonego siemienia lnianego 1 - 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez glutenu) Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. Formę na muffiny wyłożyć jednorazowymi papilotkami. Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda przykryła je. Odstawić by napęczniały(...)masę. Można je również przepuścić przez praskę do ziemniaków. Wszystkie sypkie produkty (mąki, przyprawy, proszek, soda, kakao, siemię lniane ) wsypać do miski i dokładnie wymieszać. Do sypkich produktów dodać masę daktylową, bananową, miód, melasę i olej. Dokładnie wszystko bardzo energicznie wymieszać. Masa powinna być gładka i błyszcząca. Przełożyć masę do papilotek. Piec 25 minut. Wyjąć. Wystudzić babeczki na kratce. Krem
maniapieczeniaskórką na 3-4 kawałki. Rozkładamy dynię na blasze do pieczenia, skórką do dołu, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po upieczeniu dynię wyjmujemy na blat, dajemy jej przestygnąć i kroimy kawałki dyni w grubą kostkę, jak ziemniaki do zupy. Dynia Hokkaido o wadze 1400g to ok. 1000g surowej dyni(...)Mięsożercy mogą bez przeszkód zrobić zupę na drobiowym rosole i podać ją z naturalnym jogurtem na bazie mleka krowiego, a uzupełnić makaronem udon i pokrojoną w paski gotowaną lub pieczoną piersią kurczaka lub kaczki. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje 1 dynia Hokkaido, ok 1,400g (1kg miąższu ze skórką) 1 łyżka oliwy lub oleju ryżowego 2 łyżki oleju
Karo in the Kitchenmielona- słodka i ostra *** Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i tłuczemy. Dodajemy masło, mleko i ewentualnie dosalamy do smaku. Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w kosteczkę i mieszamy z ziemniakami *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Połowę startego sera dodajemy do duszonych ziemniaków i dokładnie mieszamy *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę(...)ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku *** *** Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na mięsie wykładamy warstwę z ziemniaków *** *** Ziemniaki smarujemy z wierzchu delikatnie olejem i posypujemy mieloną papryką – słodką i ostrą *** *** Całość obsypujemy pozostałym startym żółtym serem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez około 20 minut – bez przykrycia *** *** Zapiekanka powinna się ładnie zrumienić z wierzchu w tym czasie
Blog z Apetytemobieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem na około 40-45 min., sprawdzając by się nie przypaliły. Po około 30 min. przewracamy plasterki ziemniaków na drugą stronę. Studzimy. Podajemy posypane lekko solą morską. Na każdej domówce, oprócz przekąsek przygotowanych przez
Kuchnia MagdaLenyciepło z serem albo z jajem w koszulce czy sadzonym, posypanym grubo szczypiorem. Jeśli zostaną ziemniaki z obiadu to tym razem zamiast kopytek zróbcie te przepyszne placki, zapraszam. Pierwotnie placki były wypiekane na kamieniu, potem na płycie kuchni a teraz można je piec jak uważacie: na patelni suchej, ja na płycie grillowej, a jeśli ktoś jeszcze posiada kuchnię węglową
Moje Małe Czarowaniefilię aluminiową i włóż do lodówki na noc. Następnie przełóż do brytfanny lub na blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ( bez tłuszczu ) przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po upieczeniu usuń folię , mięso pokrój na grube plastry. Podawaj z ziemniakami i surówką
Przepisy i porady kulinarneWarzywne frytki Batat Marchew Korzeń pietruszki Ziemniak Tymianek Oliwa z oliwek Ogórek kiszony (eko Lidl ) SOS bieluch z czosnkiem Warzywa kroimy, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Pieczemy 20 minut
Szkrab Je Samserowania. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Buraczki połączyć z ziemniakami, dodać jako, sól, pieprz oraz mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać. Na dłoni formować średniej wielkości kulki z masy warzywnej, delikatnie spłaszczać. Gotowe ułożyć na papierze do pieczenia. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W połowie pieczenia dobrze jest placuszki przewrócić
mecookskoniecznie zjeść w wersji z wędzonym łososiem! Do przygotowania 4 sztuk potrzebujemy: 300 g poduszonych ziemniaków 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 ekologiczne jajko szczyptę soli Z powyższych składników zagniatamy ciasto, które dzielimy na 4 części. Każdy kawałek układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i spłaszczamy aż będą okrągłe. Każdy chlebek przed włożeniem do piekarnika nakłuwamy widelcem. Pieczemy
Szybko Tanio Smacznie