ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:330/603)

Zapiekanka „Hobbita” 486

przypraw , solimy do smaku i układamy na dnie wysmarowanej olejem formy o wysokich brzegach , zalewamy śmietanką . Na ziemniakach układamy pieczarki , następnie podsmażone mielone, cukinię , cebulę ponownie solimy i pieprzymy . Na koniec pomidory z puszki , całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 160 C przez 2 godziny . Następnie zdejmujemy folię i smarujemy wierzch jogurtem greckim , wymieszanym

Ogrodnik w podróży
Omlet ze szparagami na bogato 164

misce, dodajemy jogurt i oliwę z oliwek. Roztrzepujemy widelcem. Doprawiamy solą i pieprzem. W okrągłej formie układamy ziemniaki i szparagi. Posypujemy fetą i zalewamy jajkami. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe. Posypujemy bazylią i oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni i pieczemy 30-40 minut. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Omlet ze szparagami na bogato podajemy na gorąco z sałatą

My Chcemy Jeść
Udka po hiszpańsku - danie z jednej blaszki. 102

polewamy olejem, przyprawiamy solą, pieprzem i wędzonymi paprykami. Mieszamy by dobrze je obtoczyć w przyprawach. Na ziemniaki układamy pokrojone w grube plastry marchewki, pokrojone w ćwiartki cebule i pomidory. A także pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Na samą górę układamy udka. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni na środkowej wysokości przez ok. 2 godzinki. Smacznego

Magia jedzenia.
Kotleciki z mintaja 146

tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i surówką. Można podawać również z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Inne dania z rybą, w tym kotleciki, krokiety i sałatki, a także przepis na pieczonego karpia znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Błyskawiczny piątek - Moskole 143

taki przedświąteczny błyskawiczny piątek . Postanowiłam przygotować coś na szybko i będą to moskole czyli placki pieczone na blasze. Moje będą co prawda smażone i podam je z dodatkiem sosu grzybowego. To doskonałe danie na wigilijną kolację. Zapraszam!  Składniki : * 500g ugotowanych ziemniaków  * 250g mąki pszennej  * 1/2 szklanki kefiru  * 2 jajko  * sól, pieprz  * olej

Magiczne Życie Marty
Zapiekane ziemniaki 96

muszkatołowa do smaku • masło do wysmarowania formy • szczypiorek do posypania Wykonanie: • Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. • Mleko wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Zalać ziemnaki. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 minut. • Podawać na gorąco

To co kocham
Ciapkapusta - proste danie kuchni śląskiej. 116

mieszamy. I to jest wersja podstawowa, danie ludzi ciężko pracujących w polu czy fabrykach. Kapusta i ziemniaki były powszechnie dostępnymi i tanimi produktami. A sama potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu, co było bardzo istotne. Bardziej wypasione wersje to te z pieczonymi żeberkami  lub innym kawałkiem mięsa. Nie można nie wspomnieć, że od czterech lat w gminie Kochanowice

Dieta moja pasja
Tarta z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym A. Polana 196

powrotem do kapusty, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem.  Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy

Kubki smaku
Kaczka pieczona w pomarańczach. 107

pomarańczy. Najlepiej zostawić kaczkę na noc w lodówce, ale nie jest to konieczne. Po prostu smaki wejdą bardziej w głąb kaczki. Są różne techniki pieczenia, ale ja lubię jak na początku kaczka piecze się w naczyniu zamkniętym, wszystkie smaki i zapachy nie wydostają się na zewnątrz i nie będzie wysuszona. Do naczynia żaroodpornego gdzie jet kaczka dodać garść grzybków suszonych(...)piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 C i piec 45 minut.. Następnie zdjąć pokrywkę i polać kaczkę powstałym sosem. Gdyby było za mało dolać troszeczkę wody, ale nie dolewać za dużo. Sos z kaczki powinien być tłusty i bardzo aromatyczny, a nie wodnisty. Piec następne 40 minut, polewając sosem podczas pieczenia. Na sam koniec wyjąć

Kuchnia Pokoleń
Dyniowe gnocchi z masłem szałwiowym 136

moją ulubioną odmianą. Obie dynie mają bardzo intensywnie pomarańczowy kolor miąższu i nie trzeba ich obierać. Pieczenie dyni podbija jej smak, a puree z niej przygotowane możecie przechowywać przez kilka dni w lodówce (3-4) lub zamrozić.  Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 200 g puree z dyni 1 jajko 120 g mąki pszennej+do podsypania 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Smakowity Blog Kulinarny
Kibiny litewskie z ziemniakami 147

przez praskę. Dodać biały ser i bryndzę. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle i chłodną wmieszać do ziemniaków. Farsz doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Podzielić na prostokąty, nakładać farsz i zawijać w trójkąty. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać szczyptą papryki i piec do zarumienienia w 180 st C. Smacznego

Gaździnka warzy
Warzywa zapiekane 135

krążki. Warzywa obtoczyć w bułce tartej. Układać w naczyniu, posmarowanym wcześniej masłem, na przemian: bakłażan, pomidor, ziemniak. Można kawałeczki masła powkładać między warzywa, zarumienią się jeszcze ładniej. Zapiekankę posypać suszoną bazylią, oregano, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć zapiekankę i obłożyć plasterkami mozzarelli. Piec około 10 minut do zarumienia się sera. Udekorować świeżą

Ania i Marcin gotują
Mój tajemniczy ogród i krem z młodych ziemniaczków 157

pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą. Piec w 200 st. C. 10-15 minut, aż będzie chrupki (czas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
zapiekanka kalafiorowo ziemniaczana z jajkiem sadzonym na obiad... 138

niesolonej wodzie i wystudzony do naczynia żaroodpornego wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać dodać pokrojone w talarki ziemniaki, cząstki kalafiora, delikatnie wymieszać z olejem ser żółty morski rozdrobniłam w rozdrabniaczu, posypać wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 35-45 minut zapiekankę podać z jajkami sadzonymi, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny i smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Wielkanocny pasztet z indyka i kaszy jaglanej z pistacjami 149

mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Inne przepisy na wielkanocne dania: Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna zupa chrzanowa

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania