tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i surówką. Można podawać również z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Inne dania z rybą, w tym kotleciki, krokiety i sałatki, a także przepis na pieczonego karpia znajdziecie TUTAJ
Trzeci talerztaki przedświąteczny błyskawiczny piątek . Postanowiłam przygotować coś na szybko i będą to moskole czyli placki pieczone na blasze. Moje będą co prawda smażone i podam je z dodatkiem sosu grzybowego. To doskonałe danie na wigilijną kolację. Zapraszam! Składniki : * 500g ugotowanych ziemniaków * 250g mąki pszennej * 1/2 szklanki kefiru * 2 jajko * sól, pieprz * olej
Magiczne Życie Martymuszkatołowa do smaku • masło do wysmarowania formy • szczypiorek do posypania Wykonanie: • Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. • Mleko wymieszać ze śmietaną, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. • Zalać ziemnaki. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 45 minut. • Podawać na gorąco
To co kochammieszamy. I to jest wersja podstawowa, danie ludzi ciężko pracujących w polu czy fabrykach. Kapusta i ziemniaki były powszechnie dostępnymi i tanimi produktami. A sama potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu, co było bardzo istotne. Bardziej wypasione wersje to te z pieczonymi żeberkami lub innym kawałkiem mięsa. Nie można nie wspomnieć, że od czterech lat w gminie Kochanowice
Dieta moja pasjapowrotem do kapusty, doprawiamy zmielonym kminkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy
Kubki smakupomarańczy. Najlepiej zostawić kaczkę na noc w lodówce, ale nie jest to konieczne. Po prostu smaki wejdą bardziej w głąb kaczki. Są różne techniki pieczenia, ale ja lubię jak na początku kaczka piecze się w naczyniu zamkniętym, wszystkie smaki i zapachy nie wydostają się na zewnątrz i nie będzie wysuszona. Do naczynia żaroodpornego gdzie jet kaczka dodać garść grzybków suszonych(...)piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 170 C i piec 45 minut.. Następnie zdjąć pokrywkę i polać kaczkę powstałym sosem. Gdyby było za mało dolać troszeczkę wody, ale nie dolewać za dużo. Sos z kaczki powinien być tłusty i bardzo aromatyczny, a nie wodnisty. Piec następne 40 minut, polewając sosem podczas pieczenia. Na sam koniec wyjąć
Kuchnia Pokoleńmoją ulubioną odmianą. Obie dynie mają bardzo intensywnie pomarańczowy kolor miąższu i nie trzeba ich obierać. Pieczenie dyni podbija jej smak, a puree z niej przygotowane możecie przechowywać przez kilka dni w lodówce (3-4) lub zamrozić. Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 200 g puree z dyni 1 jajko 120 g mąki pszennej+do podsypania 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Smakowity Blog Kulinarnyprzez praskę. Dodać biały ser i bryndzę. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle i chłodną wmieszać do ziemniaków. Farsz doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować. Podzielić na prostokąty, nakładać farsz i zawijać w trójkąty. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać szczyptą papryki i piec do zarumienienia w 180 st C. Smacznego
Gaździnka warzykrążki. Warzywa obtoczyć w bułce tartej. Układać w naczyniu, posmarowanym wcześniej masłem, na przemian: bakłażan, pomidor, ziemniak. Można kawałeczki masła powkładać między warzywa, zarumienią się jeszcze ładniej. Zapiekankę posypać suszoną bazylią, oregano, solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 20 minut. Wyjąć zapiekankę i obłożyć plasterkami mozzarelli. Piec około 10 minut do zarumienia się sera. Udekorować świeżą
Ania i Marcin gotująpory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksować na gładki krem. Dodać serek, zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chleb ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i posypać solą. Piec w 200 st. C. 10-15 minut, aż będzie chrupki (czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniesolonej wodzie i wystudzony do naczynia żaroodpornego wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać dodać pokrojone w talarki ziemniaki, cząstki kalafiora, delikatnie wymieszać z olejem ser żółty morski rozdrobniłam w rozdrabniaczu, posypać wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 35-45 minut zapiekankę podać z jajkami sadzonymi, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny i smakuje
W Mojej Kuchni Lubięmięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Inne przepisy na wielkanocne dania: Wielkanocna sałatka z jajkami i ziemniakami Wielkanocny serowiec z orzechami Świąteczna zupa chrzanowa
My Chcemy Jeśćkuskus, z groszkiem i fasolką na roszpunce, z sosem z tahini i płatków drożdżowych (vegan) ziemniaki z karmelizowaną cebulką, ciecierzycą i groszkiem z garam masala (vegan) smażony (tarty) batat, z cebulką i pieczarkami, z tahini i płatkami drożdżowymi, ryż (vegan) pieczone orzechowe falafele (vegan) i ostatnie słodkie wypieki, wczoraj był jeszcze jeden (dla brata ciotecznego
More food, love and dreamswodę i gotuj kilka-kilkanaście minut (w zależności od wielkości kostki), aż będą prawie miękkie. 5. Odcedź ziemniaki i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami oraz przyprawami. 6. Przekrój papryki na pół, następnie nafaszeruj. 7. Przykryj folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i piecz przez 20-30 minut, aż papryka będzie miękka. 8. W wersji z serem - połóż ser na wierzchu
Powiedz dietom niemiękkie . W razie potrzeby podlewamy wodą , gdyby się okazało że zbyt odparowuje podczas duszenia . Powstały przy pieczeniu sos zagęszczamy mąką , rozprowadzoną w około 1/2 szklanki wody , gotujemy w nim około 5 minut roladki . Gotowe , danie smakuje doskonale z każdym dodatkiem , kaszą , ziemniakami lub soczewicą . Smacznego Post Pieczarkowe rolady z szynki pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży