Gęsty i pożywny barszcz z pieczonych buraków. Z dodatkiem pokrojonej w kostkę dyni, selera i marchewki. Z poszatkowaną białą kapustą, ciecierzycą z puszki i świeżymi pomidorami. Opcjonalnie także z niewielką ilością liofilizowanych buraków. Te ostatnie nie tylko nadają intensywnego koloru zupie, ale przede wszystkim podnoszą jego walory smakowe i zdrowotne. Liofilizacja bowiem jest procesem suszenia poprzez błyskawiczne zamrażanie(...)opcjonalnie 1-2 łyżki liofilizowanych buraków / użyłam takich DO PODANIA : ugotowane ziemniaki, posiekany koperek, śmietana 18% WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 200℃, z funkcją góra/dół bez termoobiegu. Buraki myjemy, osuszamy i każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową. Układamy w żaroodpornej foremce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 1 godzinę lub do momentu, gdy buraki będą zupełnie miękkie (drewniany
cool and mintyszczególności tym którzy sceptycznie podchodzą do pieczenia chleba lub boją się kulinarnej porażki Składniki : na 1 bochenek: 450 g mąki pszennej chlebowej 75 g mąki żytniej razowej szczypta cukru 1 płaska łyżka soli 25 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej 260 ml letniej wody poniżej 40 st C 190 g surowych ziemniaków, umytych i nieobranych (startych na tarce o najdrobniejszych(...)między palcami. Ścieramy całe ziemniaki wcześniej dokładnie umyte i osuszone. Ja ścieram na najdrobniejszych oczkach na tarce lub w małym malakserze. 3.W drugim naczyniu mieszamy ciepłą wodę, starte ziemniaki, wlewamy ocet - Od razu dodajemy do suchych składników i wyrabiamy klejące ciasto. Wyrabiamy ok 5-8 minut dokładnie zagniatając. Tak wyrobione i przykryte odkładamy na 10 minut. 4.Po
vaniliowoczekoladowaPlacek Drwala w tej restauracji był pieczony. Dla wygody i oszczędności czasu usmażyłam kilka mniejszych. Dodałam do niego kawałek cukinii, bo nie chciałam, by mi się zmarnowała. Ważnym składnikiem sosu są grzyby leśne, które sprawiają, że od tamtego pobytu na Podlasiu bardzo chętnie przygotowuję to danie w domu. Składniki : Placek 3 ziemniaki opcjonalnie: kawałek cukinii jajko mała cebula
Weekendy w domu i ogrodzieWszyscy kochamy jednogarnkowe dania, nie dość że mniej naczyń do mycia, to przeważnie są to dania łatwe i szybkie do zrobienia. Warzywa podczas pieczenia lekko się rozpadają i nadają całej potrawie lekko kremowej konsystencji. To danie może nie jest ekspres bo potrzebuje godzinki w piekarniku, ale jego przygotowanie zajmuje 10 minut i możecie je przygotować dzień wcześniej, schować do lodówki(...)wsyp do niego suchy! ryż, dodaj olej, przyprawy. Ziemniaki i dynie obierz, pokrój w kostkę mniej więcej 1 cm, seler w podobnej wielkości kawałki, dodaj do ryżu. Wymieszaj wszystko dokładnie. Wlej litr wody. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Po 30 minutach zdejmij pokrywę i „piecz” kolejne 30 minut, może to trwać ciut
greenscarfSkładniki: 2 golonki z indyka 1 pęczek włoszczyzny 4 ziemniaki 1 kalafior 1 śmietana 30% 1 łyżkę octu winnego 2 listki laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego
kgwjanczewoW sezonie śliwkowym przynajmniej raz muszę je zrobić. Knedle z dodatkiem twarogu, bo takie lubimy najbardziej w środku z śliwką polane bułką tartą z masełkiem. Pycha
Ala piecze i gotujemożna ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę, czosnek(...)zarumienienia, aby możliwie szczelnie „zamknąć” mięso. Klopsy wkładamy niezwłocznie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, najlepiej na blasze lub płaskiej brytfannie, początkowo szczelnie przykryte np. folią aluminiową. Pieczemy przez 45 minut. Na 10 minut przed końcem usuwamy przykrycie, i odwracamy klopsy na drugą stronę (wcześniej mięso powinno wypuścić niewielką ilość sosu, który teraz zapobiegnie wysuszeniu jego powierzchni). W międzyczasie
Kulinarna Pokusapędy idealnie sprawdzą się np. w plackach ziemniaczanych. Dodaje się je do startych ziemniaków i placki zyskują zupełnie nowy smak. W ogóle czosnek można dodawać do każdej potrawy. Uwydatni i wzmocni jej smak. A my dzisiaj chcieliśmy przedstawić Wam klasyczne danie kuchni francuskiej, czyli pieczonego kurczaka z czterdziestoma ząbkami czosnku. Tak, dobrze widzicie, aż 40. Ale nie obawiajcie się
Marder&Marder ManufacturePamiętacie jak mi smakował Pstrąg pieczony z pistacjami ? Postanowiłam spróbować go w podobnej wersji, ale z orzeszkami piniowymi, aromatyczną szałwią i znowu wyszło pysznie! Poza tym taki obiad to szybki i mało pracochłonny obiad. Rybkę podałam z młodymi ziemniakami gotowanymi w łupinkach, pomidor, który uwielbiam i kefir z koperkiem, taki zestaw lubię bardzo. Każdy czerwony wyraz(...)cytryny i wymieszałam. Mieszanką z drugiej miseczki polałam pstrągi z wierzchu, posypałam ziarnami czerwonego pieprzu. Owinęłam ryby folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam je 30 minut. Zachwyciliśmy się smakiem tego połączenia. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujewypieków 1,5 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g. gorzkiej czekolady 100 g. mlecznej czekolady 1 mniejszy burak 1 czubata łyżka ciemnego kakao 1 łyżka soku z limonki Buraka obierz, umyj i zetrzyj na tarce na papkę (tak jak ziemniaki na placki ziemniaczane). Startą papkę włóż na drobniutkie sitko i mocno(...)ciemne kakao, namoczony proszek i sodę oraz znowu trochę czekolady. Zmiksuj. Wlewaj resztę czekolady i miksuj, aż składniki się połączą. Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Papier oraz boki tortownicy posmaruj odrobiną masła. Do formy wyłóż ciasto. Wstaw do piekarnika uprzednio nagrzanego do 180°C i piecz około 50 minut (do suchego patyczka). Wyjmij ciasto
Delicious Placekilka wersji kotletów do burgerów. W użyciu były burgery z czerwonej fasoli jak i burgery z ciecierzycy . Dzisiaj nadszedł czas na kotlety z batata lub, jak kto woli, słodkiego ziemniaka i białej fasoli. Pewnie zastanawiacie się, który wegański burger z obecnych na blogu będzie najlepszy dla Was… ja sam nie wiem, który dla mnie jest najlepszy, więc(...)ogórek, pomidor, sałata lub/i cebulka. Jak to roślinne kotlety, można je zarówno smażyć, jak i piec lub grillować. Ja jednak preferuję tą pierwszą opcję. Odrobina oleju kokosowego do smażenia, a na kotletach panierka z bułki tartej lub płatków kukurydzianych… pychota! Wczoraj pieczone bataty , dzisiaj kotlety z batata , a co przyniesie nam jutro? Już wkrótce kolejny przepis
BlendmanogrodowymiPrzygotowanie:Spód:Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim tartaletki. Nakłuwamy spód widelcem i pieczemy około 7-10 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do uzyskania lekko zlotego koloru.Nadzienie:Pierś z gęsi myjemy, osuszamy i nacinamy skórę. Od strony mięsa przyprawiamy solą, pieprzem(...)śmietanę, jajko, smalczyk roślinny, sól i pieprz. Mieszamy i wypełniamy tartaletki. Posypujemy parmezanem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut (180’C), aż jajka się zetną.Puree:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, dodajemy śmietanę, smalczyk roślinny, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków i dekorujemy upieczone tartaletki. Smacznego Przepis na tartaletki z gęsią i kasztanami bierze udział w zabawie kulinarnej
Oryginalny smakdodatkiem sody, innym razem z proszkiem do pieczenia albo w ogóle bez tych dodatków. Z jajkiem i bez. Z mlekiem albo z maślanką. Swój wybór opiszę poniżej. Podawałam z genialną wołowiną Maćka. Dzieciaki tradycyjnie wybrały z cukrem. Jedne i drugie były smaczne. Wypróbujcie :) Składniki: 500 g ziemniaków surowych o wysokiej zawartości skrobi 150 ml maślanki
zadanie-gotowaniedzisiaj dla tych tradycyjnie przygotowywanych kluseczek mam doskonałą alternatywę. Zamiast ziemniaków bazą jest ser, a by knedle zyskały na smaku zostały przeze mnie uperfumowane odrobiną ekstraktu migdałowego, jeśli nie macie zastąpcie go tradycyjnym olejkiem (aromatem). Sos, bez niego kluski nie funkcjonują. Dzisiaj prosty i niezwykle aromatyczny sos z pieczonych brzoskwiń. Macie dzieci, to koniecznie musicie zaserwować im takie danie(...)kroimy na ćwiartki usuwając pestki. Osuszamy. Kładziemy na patelni. Skórką do góry. Zasypujemy cukrem i gotujemy 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy syrop i rozgniatamy owoce tłuczkiem do ziemniaków. 3. Zakwaszamy sos przez dodanie 2 łyżek soku z cytryny. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia sosu. Możemy też przelać sos i finalnie go zblendować. Lub przetrzeć przez sito
vaniliowoczekoladowaplacków, naleśników czy zapiekanek stało się dla mnie niemalże codziennością. Kotlety kalafiorowe to danie, które w ostatnich tygodniach stało się jednym z moich ulubionych. Świetnie smakuje podane z pieczoną cukinią, świeżą rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Musicie koniecznie wypróbować -składników jest zaledwie kilka, a cała praca zajmuje niecałe 10 minut. Składniki: na ok. 7-8 kotletów(...)przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Do masy dodać płatki ryżowe, humus, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Gdyby masa była zbyt rzadka, należy dodać odrobinę więcej suchych płatków ryżowych. Z podanej masy uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Łącznie powinno wyjść ich 6-7. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 15-20 minut
Kuchnia Ellie