ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:111/603)

Frytki domowe 240

sklepowe frytki są produkowane z mąki ziemniaczanej, suszu, czyli pokrojonych i wysuszonych ziemniaków i oleju roślinnego. Do smażenia najlepiej wybrać specjalną odmianę ziemniaków do pieczenia i smażenia. Kupimy ją w każdym większym markecie.  Po usmażeniu warto frytki dokładnie obsączyć papierowym ręcznikiem kuchennym, pozbywając się w ten sposób nadmiaru

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone ziemniaczki 335

Pieczone młode ziemniaczki z dodatkiem przypraw - delikatne i bardzo smaczne. Jako dodatek do mięs. Można zrobić je też na grilu - świetnie smakują z szaszłykami. Podawać z sosem tatarskim Winiary. Składniki: 4 duże młode ziemniaki, sól, pieprz kolorowy, tymianek łyżeczka oleju, 2 łyżeczki masła Sos Taratarski WINIARY Przygtowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy. Nacinamy na około 3-4 mm  plastry(...)szczyptą tymianku. Zawijamy w folię aluminiową - każdego osobno. Pieczemy przez 30minut w temp. 200 stopni. Następnie wyjmujemy - otwiermy folię i wkładmy po pół łyczeki masła. Pieczemy dalej przez 30minut. Tak samo możemy przygotować ziemniaki na grillu

Lena Gotuje
GNIECIONE ZIEMNIACZKI PIECZONE Z ROZMARYNEM 184

gruba chrupiąca otoczka na zewnątrz i miękki puszysty środek. Ziemniaki należy wcześniej obgotować, a później obtoczyć w gorącej oliwie, posypać świeżym rozmarynem, rozgniecionym czosnkiem i piec prawie godzinę w piekarniku.  Gotowe ziemniaczki smakują najlepiej posypane gruboziarnistą solą morską i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.  Najczęściej podaję je do pieczonych lub smażonych mięs. Dobrze komponują się także z majonezem(...)minut. Używając rękawic ochronnych wyjmujemy formę z ziemniakami z piekarnika. Każdy ziemniak rozgniatamy tylną stroną łyżki i posypujemy odrobiną soli morskiej. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż ziemniaki nabiorą złocistobrązowego koloru. Upieczone ziemniaczki wyjmujemy na blat. Czosnek wyciskamy z łupin i mieszamy z rozgniecionymi ziemniakami. Doprawiamy pieprzem i natychmiast podajemy

cool and minty
Idealnie upieczony kurczak z ziemniakami i papryką z prostą sałatką 241

blogu na pieczonego kurczaka w całości, który jest niesamowicie soczysty i bardzo smaczny. Kurczak jest złocisty, skórka chrupiąca zatem czego chcieć więcej. Porcję kurczaka zaserwowałam z pieczoną papryką i ziemniakami oraz prostą sałatą z dressingiem. Całość jest smaczna, soczysta, lekka a zarazem bardzo rozgrzewająca. Idealny pomysł na niedzielny obiad. Składniki (na 4-6 porcji): kurczak cały o wadze(...)kolejne 25 minut. Po tym czasie wyciągam kurczaka z piekarnika, wylewam wytopiony tłuszcz i ponownie umieszczam kurczaka na marchewkach, tym razem piersiami do góry. Kurczaka piekę przez kolejne 50 minut. W międzyczasie gotuję ziemniaki i kroję na ćwiartki paprykę. Warzywa nacieram składnikami marynaty. Wyciągam kurczaka z piekarnika, wylewam wytopiony tłuszcz z naczynia i układam w nim warzywa z marynatą. Całość

Mango Papaja
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 353

łyżką oliwy z oliwek i 1/2 łyżeczki soli. Rozłóż je równomiernie na blaszce do pieczenia. Piecz warzywa na górnej półce piekarnika, a kurczaka na dolnej przez 25 minut. Po tym czasie wyjmij kurczaka a warzywa przełóż na dolną półkę i piecz kolejne 15 minut. W międzyczasie w większej patelni rozgrzej oliwę, włóż czosnek i chili i smaż przez około(...)wlej bulion i dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, zioła i dopraw solą i pieprzem. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, cukinię, kurczaka, pieczone warzywa i kapary. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, bez przykrycia, przez 35 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem

karmelowy
Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości 194

pieczemy na ruszcie. Jeśli nie macie blachy do pieczenia z rusztem, kładziemy ją na kratce piekarnika, najpierw piersiami do góry, a pod spód wkładamy brytfankę na tłuszcz. Pieczemy kaczkę w tej temperaturze przez 3,5 godziny i odwracamy ją po godzinie co kolejne 30 minut, smarując resztą mieszanki sosu sojowego i octu.   UWAGA! Nie nakłuwamy kaczki podczas pieczeniapieczemy(...)kaczką można upiec w folii aluminiowej 3-4 buraczki, jadalne kasztany albo całe jabłka z wydrążonymi gniazdami nasiennymi – wkładamy je na kratkę po 1h pieczenia mięsa. Podajemy z ziemniakami z wody lub pieczonymi, okraszonymi tłuszczem z kaczki. Do kaczki świetnie pasuje żurawina, czerwona kapusta, konfitura porzeczkowa, agrestowa lub CHUTNEY Z RABARBARU . Tłuszcz z brytfanki zlewamy do słoika i przechowujemy

Karo in the Kitchen
Karkówka pieczona w worku z warzywami 154

cząbru, pół łyżeczki granulowanego czosnku, sól i pieprz do smaku, Można dodać również brokuł, kalafiora, cukinię i co tam jeszcze jest w lodówce ... Sposób przygotowania karkówki pieczonej w worku z warzywami: Ziemniaki obieram ze skórki i kroję w łódki. Cebulę obieram ze skórki i kroję w ćwiartki. Pieczarki myję i kroję w ćwiartki. Paprykę myję, pozbawiam nasionek i kroję(...)piekarnika rozgrzanego do 190 o C i piekę przez około godzinę. Po tym czasie sprawdzam delikatnie przez folię czy ziemniaki dadzą się już rozgnieść, jeśli są jeszcze twarde to kontynuuje pieczenie prze kolejnych kilka – kilkanaście minut. Karkówka pieczona w worku z warzywami gotowa

Gotuj Się Kto Może
KURCZAK W SUSZONYCH POMIDORACH 133

Prosty obiad tego gatunku, co robią się same i nie trzeba go pilnować. Kurczaka jedynie przyprawiamy i wkładamy do piekarnika, on się piecze, a my mamy

Kuchnia MagdaLeny
Wegańska pasta a’la ser z ziemniaków 149

jesteście i życzę Wam dużo zdrówka. Na dziś przygotowałam przepis na banalnie prostą pastę, w smaku delikatnie przypominającą topiony ser lub ser do nachos. Pastę zrobiłam z gotowanych ziemniaków i pieczonej dyni. Równie dobrze sprawdzi się gotowana marchewka zamiast dyni. Do pasty użyłam soli czarnej Kala namak i radzę z niej nie rezygnować, bo daje fajny posmak jaj. Inspiracja(...)blogu Wegan Nerd . Składniki na 0,5 l: 3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki (najlepiej z poprzedniego dnia) 200 g upieczonej dyni 1/2 szklanki płatków drożdżowych, nieaktywnychh 1/4 szklanki oleju rzepakowego/z pestek winogron 1 łyżeczka ostrej, wędzonej papryki czerwonej 1/2 łyżeczki soli czarnej 1-2 łyżki wody (opcjonalnie, zależy od wilgotności ugotowanych warzyw) Wszystkie składniki oprócz wody umieścić w misie blendera

moj przepis na
Frytki z pieca: topinambur i ziemniaki 108

najzdrowszych nie należą ale czasem ulegam. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie spróbowała choć troszkę ich "uzdrowić". Przedstawiam więc bajecznie prosty przepis na frytki z pieca. Ja wykonałam dwie wersje: z ziemniaków i z topinambura (w ramach utylizacji topinambura który dostałam od kolegi). Frytki z topinambura są słodsze (słodsze niż topinambur gotowany), całkiem dobre na gorąco i niejadalne jak ostygną(...)każdej z misek dodajemy łyżkę oleju rzepakowego, szczyptę soli i mieszamy wszystko smarując frytki. Piec ustawiamy na 220 stopni. Frytki rozkładamy po połowie blachy (topinambur i ziemniaki) na papierze do pieczenia. Pieczemy 15 minut. Jemy z sosami lub ketchupem

Lubczyk i Wanilia
Rolada z ugotowanych ziemniaków i mortadelą włoską 189

próbowałam.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI   350g ugotowanych ziemniaków  3 jajka 100g tartego sera  pieprz 4-5 plastry mortadeli włoskiej bułka tarta papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, rozgnieść widelcem lub jeśli są ugotowane w mundurkach to obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Roztrzepać jajka, połączyć z serem(...)następnie z ziemniakami. Doprawić pieprzem do smaku.  Posypać tartą bułką papier do pieczenia (kawałek o formie prostokąta) i rozprowadzić równomiernie wszystkie ziemniaki na całej powierzchni papieru.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykryć plastrami mortadelli włoskiej  Zawijać roladę ziemniaczaną od jednego boku pomagając sobie papierem Zapakować tym papierem roladę z ziemniaków i zapiekać w nagrzanym do 180 °C przez

zielonacukinka
Dorada pieczona z oliwkami i ziemniakami 24

ziemniaków, obranych pokrojonych na ćwiartki lub plasterki 20 pomidorków cherry 20 czarnych i zielonych oliwek 4 ząbki czosnku, posiekane natka pietruszki, posiekana kilka gałązek rozmarynu + suszony rozmaryn sól, pieprz oliwa z oliwek Ryby oczyścić, ziemniaki posolić, posypać rozmarynem i skropić oliwą. Pomidorki przekroić na pół skropić oliwą i posypać solą. Piekarnik rozgrzać na 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia(...)rozmarynu. Na koniec skropić oliwą. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut. Zdrowa i smaczna ryba na Twoim talerzu:) Smacznego:)     Artykuł Dorada pieczona z oliwkami i ziemniakami pochodzi z serwisu gotuj

gotuj ze mną
Ciekawa, smaczna zupka 117

Zupa ze słodkimi ziemniakami, soczewicą i cebulą balsamiczną to dla nas coś innego. Nie przepadam za słodkimi ziemniakami, gotowałam, piekłam jak frytki i szukam dalej innego połączenia smakowego.  Zupka ma wytrawny, słodko - słony smak, nie wszystkim może przypaść do gustu, ale w połączeniu z cebulką jest bardzo smaczna, syta, zdrowa i aromatyczna. Przepis z książki z serii Food Lovers

NA MOIM TALERZU
Jesienna zupa z pieczonych warzyw 200

zioła: oregano, zioła prowansalskie, bazylia (możecie wybierać) czosnek granulowany  przyprawa do ziemniaków Cukinię kroimy w talarki, marchewkę kroimy na mniejsze cząstki, układamy na blasze, posypujemy przyprawą do ziemniaków i pieczemy w 200 stopniach, aż się zarumienią i zmiękną. Z papryki wyciągamy gniazda nasienne, kroimy na pół i również pieczemy w 200 stopniach, aż pojawią się na niej czarne plamy

Czerwona Porzeczka
szczupak pieczony z ziemniakami i zielonym groszkiem 200

szczupak pieczony z ziemniakami Ta smakowita potrawa, nie tylko jest zdrowa ale jej przygotowanie zajmie dosłownie parę chwil. A efekt naszej pracy z pewnością zadowoli wszystkich domowników. składniki  dla 4-6 osób 1200 g dzwonka ze szczupaka 2 niewielkie cebule 2 papryki 200 g zielonego groszku 10-12 średnich ziemniaków 3 łyżki masła 4-6 łyżki oliwy(...)szklimy. Do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę, całość lekko solimy i pieprzymy i smażymy jeszcze minutę. Żaroodporne naczynie smarujemy drugą łyżką masła,  układamy na jego dnie  pokrojone ziemniaki, pomiędzy nie wkładamy cebulę z papryką.  Teraz warzywa skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy. Szczupaka wyjmujemy z lodówki i układamy pomiędzy warzywami na całości  układamy wiórki

Miód i pieprz