rybne nie musi być nudne, z rybą można kombinować na wiele sposobów tak jak z kurczakiem. Tą wzbogaciłam porem, który nadał trochę ostrości i mozzarellą. Podałam je z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i surówką colesław. Składniki: 5 filetów rybnych 1 por (biała część) duża kulka mozzarelli łyżka masła jajko bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Pora pokroić(...)doprawić pieprzem. Mozzarellę pokroić na plasterki. Rybę natrzeć solą i pieprzem. Opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Szybko obsmażyć na oleju na złoto. Przełożyć na blaszkę do pieczenia. Na każdy kawałek nałożyć po łyżce pora i plasterek mozzarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się rozpuści
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatalerz, jakby leżał tam małpi móżdżek czy żywe robale. A ziemniaczki? Jak to pieczone warzywo tego typu - znajdzie wielu amatorów. Czosnek, zioła - pycha! WOŁOWINA I ZIEMNIAKI NACINANE Z PIECA ZE SKORUPKĄ CZOSNKOWO-ZIOŁOWĄ Składniki na wołowinę: - dobry kawałek wołowiny - sól - pieprz - tłuszcz (jeżeli mięso jest bardzo chude) Przygotowanie wołowiny: Istnieje kilka złotych zasad podczas przygotowywania wołowiny tego(...)mnie była to cała główka) i wrzucamy poszatkowane zioła. Doprawiamy całość solą oraz pieprzem i dolewamy oliwę z oliwek dla połączenia masy. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i pokrywamy czosnkowo-ziołową mieszanką. Pieczemy pod folią aluminiową przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przez 5-7 minut bez folii, dla zarumieniania i chrupkości skorupki. Smacznego i do napisania
Życie zamknięte w smakuprzygotowanie materiału antenowego do programu "Turek pomoże od Kuchni" .Najpierw rozmowa z zakochanym i rozsmakowanym w pyrach- właścicielem Pyra Bar-u. Dowiedzieliśmy się min. skąd Pyra Bar bierze swoje ziemniaki i jak wiele serca trzeba włożyć w biznes by otrzymać tak fajne miejsce. Teraz raz, dwa, trzy czas na wybór- zaglądamy w menu a tam same intrygujące nazwy ziemniaczanych dań(...)Pyrania, Zboczek, Pyranoje, Kurczak Cukinsyn i wiele innych. Decydujemy się na 2 dania. Po chwili znaleźliśmy się na kuchni i dociekliwy Michał dowiedział się wszystkiego. Np. tego, że piec opieka ziemniaki w temperaturze 300 stopni, co robi mega wrażenie. Na naszych oczach kucharze przygotowywali nam dwa popisowe dania: "Szare, ale jare i ŚLEDŹonko". Oba dania są na stałe w menu
Wielki apetytSkładniki - 1/2 piersi z kurczaka - 4 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 pietruszka - pół cebuli czerwonej - passta pomidorowa (około 4 łyżek) - przyprawy sól, pieprz, czosnek, tymianek, słodka papryka Dodatek - młode ziemniaki Wykonanie Warzywa obieramy i myjemy. Następnie kroimy na plasterki. Mięso dzielimy na grubsze plastry. Przyprawiamy je solą, pieprzem, czosnkiem oraz papryką. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. W rondelku łączymy(...)następnie układamy mięso. Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:) Smacznego
Health-Fit-LifeObiad pierwsza klasa! Tak niewiele trzeba, aby zwykły obiad zamienić na coś wyjątkowego. Pyszne chrupiące ciasto piwne, a w środku znajduję się soczysta i delikatna ryba
Kuchnia MagdaLenyBardzo fajny sposób na przyrządzenia pstrąga z dodatkami. Ważne, żeby ryba była dobrego gatunku i świeża, wtedy danie smakuje rewelacyjnie. Składniki: 500 g ziemniaków 2 - 3 cebule 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka ½ pęczku koperku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła sok z cytryny sól pieprz tymianek cząber Wykonanie: Ciemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić(...)następnie natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Koperek posiekać, dodać do masła i utrzeć. Masłem z koperkiem posmarować środek ryby. Ryby ułożyć na podpieczonych ziemniakach, przykryć folią spożywczą i piec w temperaturze 180 o C przez 25 minut, następnie ściągnąć folię i piec jeszcze przez 15 minut
Mama Gotujeblur_image="18px" box_shadow_spread_image="0px" box_shadow_position_image="outer" text_orientation="justified" header_text_align="justify" /][et_pb_blurb _builder_version="3.0.82" title="Pyszne Skrzydełka Pieczone" url="/2016/07/pyszne-skrzydelka-pieczone/" url_new_window="off" use_icon="off" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2016/07/skrzydelka_pieczone.jpg" use_circle="off" use_circle_border="off" icon_placement="top" use_icon_font_size(...)blur_image="18px" box_shadow_spread_image="0px" box_shadow_position_image="outer" text_orientation="justified" header_text_align="justify" /][et_pb_blurb _builder_version="3.0.82" title="Kurczak Pieczony Z Ziemniakami" url="/2015/09/kurczak-pieczony-z-ziemniakami/" url_new_window="off" use_icon="off" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2015/09/kurczak_ziemniak.jpg" use_circle="off" use_circle_border="off" icon_placement="top" use_icon_font_size
e-PrzepisyKulinarneSierpień i wrzesień to cudowna pora roku pełna wspaniałych, kolorowych warzyw. Ten ogrom pięknych warzyw trzeba koniecznie wykorzystać! W pierwszej kolejności postanowiłam przygotować zapiekankę z fenkuła, ziemniaków i pomidorów . Muszę przyznać, że po raz pierwszy wykorzystałam fenkuła, bardziej znanego jako koper włoski, ale jestem tym warzywem zachwycona! Bardzo odpowiada mi jego anyżkowy smak i zapach. Fenkuł świetnie sprawdza się(...)Mopsikiem do akcji wspólnego gotowania - gulasz warzywny. Zajrzyjcie do Ani, aby zobaczyć jej pomysł na letni, wegetariański gulasz. Ponadto wpis dodaję do akcji warzywa psiankowate . Gulasz z pieczonego fenkuła, ziemniaków i pomidorów Składniki: 2-3 fenkuły 1kg młodych ziemniaków (waga przed obraniem) 1 średniej wielkości cebula 300g pomidorków koktajlowych 3-4 ząbki czosnku kilka listków rozmarynu dwie
Codzienne Gotowanieżaroodpornego naczynia skropić oliwą z oliwek. Rozłożyć mięso. Zostawić miejsce na ziemniaki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C na 20 minut. Teraz już czas na ziemniaki, rozłożyć je naokoło mięsa. Ponownie piec 20 minut, ale zwiększyć temperaturę do 220 . Najlepiej piec z funkcją termoobieg. Cukinię(...)pokroić w plasterki i delikatnie posypać solą i zostawić na chwilkę. Dodać do zapiekanki wcześnie jak pozostałe warzywa. W osolonej wodzie ugotować warzywa, oprócz cukinii. Jak już ziemniaki są zarumienione rozłożyć warzywa. Piec już tylko 5 minut. Danie pyszne, polecam
Kuchnia Pokoleńmnie 500 g łącznie) garść czarnych oliwek kilka pasków gorgonzoli ocet balsamiczny zioła prowansalskie olej Dodatkowo ziemniaczane łódeczki Piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ziemniaki polewamy je olejem i posypujemy sola i ziołami. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min. W tym czasie na patelni grillowej obsmażamy z obu stron piersi z kurczaka(...)balsamicznym, posypujemy ziołami i szczelnie przykrywamy folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). Całość przygotowywania kurczaka powinna nam zająć nie więcej niż 10 min. Wiec na pozostały czas pieczenia się ziemniaków dorzucamy naczynie z piersiami i zapiekamy razem około
Piekielna Kuchnia Patinaprawdę robi „pangrattato” (w języku polskim to „bułka tarta”, ale wiadomo po włosku czy francusku, to nawet pierdnięcie brzmi pęknie) , sprawdzi się z pieczonymi zwykłymi ziemniakami, batatami, marchewką, pietruszką, selerem. Składniki na 3-4 porcje (jeżeli jest to danie główne) 1,5 g dyni pokrojonej w kostkę około 3 cm (najlepsza byłaby piżmowa) 2 łyżeczki(...)pestki dyni lub jakiekolwiek orzechy) Przygotowanie: w dużej misce wymieszaj 3/4 oliwy z przyprawami, wrzuć do tego dynię i dokładnie wymieszaj. Dynię wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz wtem. 220-230 C przez 35- minut. W międzyczasie przygotuj pangrattato. Cebulę drobno pokrój, podsmaż na reszcie oliwy, dodaj szałwię i drobno pokruszony chleb. Na oddzielnej, suchej patelni
greenscarfświeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku, skropić resztą oliwy i delikatnie wymieszać dłońmi. Posypać parmezanem i jeszcze raz przemieszać tak, aby większość posypki znalazła się na ziemniakach. Wstawić do piekarnika i piec przez około 35-45 minut, aż ziemniaki będą ładnie zrumienione. W trakcie pieczenia ziemniaczki raz przewrócić na drugą stronę. SMACZNEGO
Blondynka Gotujepiec przez 45 minut w 190st.C. W wytopionym tłuszczu, który został na blasze, obtoczyć ziemniaki z listkami rozmarynu i piec kolejne 45 minut, albo do chwili kiedy mięso będzie miękkie, a ziemniaki zarumienią się. Kurczak jest gotowy, jeśli mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który(...)puści jest klarowny. Mnie się nie chciało robić surówki, więc na koniec dorzuciłam warzywa - cukinię w plastrach, marchewkę podgotowaną razem z ziemniakami, paprykę zieloną i czerwoną i kilka szalotek - całość piekłam jeszcze ok. 15 minut pod grillem
Kuchnia Prezydentowejziołami . Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przemian ziemniaki, cukinię, pieczarki, seler. Obsypać ziołami i pokropić oliwą z oliwek. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec tak długo aż ziemniaki się przypieką. Podawać do pieczonego kurczaka lub innych mięs. Smacznego
Kuchnia Pokoleńzrobić to fajne danie, które może być śniadaniem, kolacją lub po prostu dodatkiem? Proszę bardzo (składniki na placki dla 2 osób): Składniki: 6-7 średnich ziemniaków (ok. ½ kg – wybrałam odmianę „do pieczenia’ i był to dobry pomysł) Mąka pszenna Sól – do smaku wg uznania Pieprz – do smaku wg uznania 1 łyżka przyprawy „Suszone pomidory z czosnkiem” (opcjonalnie) Nieduża łyżka(...)termoobiegiem, aby placki stały się chrupiące z zewnątrz, a pozostały aksamitne w środku. Czasy te oczywiście są orientacyjne i zależą od kilku rzeczy – od odmiany ziemniaków po markę piekarnika, dlatego podczas pieczenia placki należy obserwować. Dodatki: Masełko solone – do 2-3 łyżek miękkiego masła dodajemy ¼ łyżeczki soli, mieszamy. Masełko czosnkowo-tymiankowe – do 2-3 łyżek miękkiego masła dodajemy 2 ząbki
Kate's Kitchen