potraktować jako zdrowszą alternatywę dla frytek. Składniki: ziemniaki przyprawa do ziemniaków olej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki lub ćwiartki. Polewamy odrobiną oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków, mieszamy. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 C 20 min z włączonym termoobiegiem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUWarkoczyki posypujemy przyprawami, dodajemy czosnek i skrapiamy delikatnie olejem.Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Tak przygotowane nadają się już do upieczenia na grillu.Jeśli mają być pieczone w piekarniku przygotowujemy cebulę, którą dowolnie kroimyi posypujemy delikatnie przyprawą warzywną. Boczek podsmażamy na patelni z olejem. Po podsmażeniu boczku na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę(...)temperatury 160 st. C na 60 minut.Wyłączamy piekarnik, ale naczynie pozostawiamy w nim na ok. 30 minut. Boczek gotowy, smaczny i kruchuteńki.Doskonale smakuje z pieczonymi, młodymi ziemniakami i dowolną surówką.Smacznego
Maminek kulinarnydoskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że mogę go wykorzystać do upieczenia ziemniaków, które to jak przed laty piekłem w ognisku. Ziemniaki owinąłem folią aluminiową i wieczorem włożyłem do gorącego popiołu. Rano ziemniaki były upieczone, a że do wysmarowania foli użyłem oliwy o smaku wędzonej papryczki chilli
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj zachęcam Was Kochani do przygotowania ryby, której smak podkreśliłam sosem z bazylii, szałwii, masła i oliwy z oliwek. Doradę podałam z pieczonymi młodymi ziemniakami z koperkiem i wiórkami masła, i sałatą z dresingiem. Jak zwykle staram się aby prezentowane danie nie było zbyt trudne w wykonaniu, ale jednocześnie czymś zaskakiwało i było bardzo smaczne. W Polsce mimo dostępu
SMYKWKUCHNIOprószyć mąką. Rozgrzać na patelni olej z pestek winogron i usmażyć na rumiano filety z Tilapii. Podawać skropione sokiem z pomarańczy obłożone cząstkami pomarańczy ( bez skórek). * Podaję z pieczonymi cząstkami ziemniaków a'la frytki ( Robię w ActiFry) i surówką z kiszonej kapusty z pomarańczą
Buniabaje w kuchnirozpoczęciem wiosny w sklepach i na rynkach pojawiają się młode ziemniaki. Zapiekane młode ziemniaki są idealnym dodatkiem do obiadu, kolacji, jak również posiłkiem samym w sobie. Do ziemniaków można zastosować różne przyprawy, zależnie od upodobań smakowych. Idealnie pasują do wiosennej surówki z młodej kapusty oraz piersi z kurczaka bądź pieczonej ryby. Ja uwielbiam zapiekane młode ziemniaki z domowej roboty(...)oraz osusz. Jeśli ziemniaki są małe pozostaw je w całości, jeśli większe podziel na pół, bądź na mniejsze kawałki. Włóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego, polej olejem. Następnie obsyp ziemniaki ziołami prowansalskimi, papryką, solą, pieprzem. Polej ziemniaki kilkoma łyżkami soku z cytryny oraz pokrój 2 ząbki czosnku w kawałki i dodaj do ziemniaków. Następnie znów polej ziemniaki olejem i dokładnie wymieszaj
To Musisz Wiedziećbardzo pożywne i rozgrzewają w chłodne dni. Ostatnio szczególnie zasmakowała mi zapiekanka z mozarellą oraz zapiekanka z bakłażanami i jajkiem . Dzisiejszy przepis łączy w sobie smak pieczonego kurczaka, sosu pomidorowego, ziemniaków oraz innych warzyw, które razem tworzą super danie. Jest to idealnie danie na sobotni obiad, gdy zmarznięci wracamy po spacerze do domu. Najlepiej zapiekankę jeść kiedy jest świeża(...)oleju i wykładamy połową plastrów ziemniaka, które oprószamy zieloną czubrycą. Na ziemniaki wylewamy gulasz z kurczakiem i warzywami konserwowymi. Na nim układamy drugą cześć plastrów ziemniaka, które również oprószamy czubrycą i wędzoną papryką. Zapiekankę pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni by ziemniaki lekko się podpiekły. Smacznego
Życie ze smakiemwieprzowiny jak np. pieczony schab w boczku. Do wieprzowiny pasuje większość warzyw. Ponieważ jest to świąteczna propozycja na obiad dlatego proponuję smażony jarmuż z jabłkami i pieczone bataty z ziemniakami. Jak widzicie z prostych i łatwo dostępnych składników można wyczarować świąteczny obiad dla całej rodziny. Pieczony schab Składniki: na 4-6 porcji 1 kg schabu(...)ziemniaki i pokrój w kostkę. Skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 175ºC i piecz przez 40 minut. Liście jarmużu odetnij od twardych łodyg i pokrój. Usmaż jarmuż na łyżce masła. Dopraw solą i pieprzem. Na drugiej łyżce masła usmaż ósemki jabłek. Pokrój mięso na grube plastry i ułóż na półmisku. Podaj z pieczonymi
codojedzeniazaje**sty i taki też był :-) Polecam!!! Składniki na kurczaka pieczonego na tymianku 1 kurczak o wadze 2,3 kg 2-3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół do drobiu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej spora szczypta rozmarynu kilka gałązek tymianku 3 duże pieczarki 2 średnie cebule kilka ziemniaków sól ewentualnie przyprawa do ziemniaków Kurczaka myjemy(...)kurczaka, żeby się nadto z wierzchu nie przypiekły). Piętnaście minut przed końcem pieczenia kurczaka zdejmujemy z niego folię aluminiową, a dookoła wykładamy ugotowane ziemniaki, posypujemy je przyprawą do ziemniaków i dopiekamy. Po wyjęciu kurczaka odstawiamy go na pół godziny, żeby nabrał soczystości. Następnie porcjujemy i podajemy z pieczonymi warzywami. Gotowe
Rozpustne gotowanielubię. Mięciutkie i soczyste udka z ziemniakami, doskonały obiad przy minimalnym nakładzie pracy. Nie trzeba nam żadnych gotowców typu "pomysł na.." Sami dobieramy przyprawy i dodatki:) Mięsko pieczemy razem z ziemniakami, można dodać też inne warzywa, takie jak marchew, brukselka, kapusta, fasolka szparagowa, co tylko lubimy;) Smaczne i aromatyczne danie, które praktycznie robi się samo :) 2 udka z kurczaka(...)udka, mieszam całość, przekładam do worka i wkładam do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie, do mięsa dodaję obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki, posypuję jeszcze ziołami, mieszam całość, zamykam worek do pieczenia, (można zrobić dziurki aby nie popękał w czasie pieczenia) Piekę jakieś 70 -80 minut w 190 st C Podałam z surówką. Polecam nową
Takie tam pichcenieziemniaki obsypane przyprawami prowansalskimi, doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 40 min pod przykryciem. Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie, odkryć górę i piec ok 15 min do zarumienia się ziemniaków. Gotowe! Podać same lub z ulubionym mięsem
pink envelopeduże rustykalne fryty, pomidorki wystarczy przekroić na połowy. Oliwki kroimy na pół, szalotki obieramy i kroimy cebulki na ćwiartki. Na dno blachy do pieczenia wlewamy 4 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli i wrzucamy w to ziemniaki. Obtaczamy je dokładnie. Posypujemy ziemniaki lekko oboma wędzonymi paprykami i suszonymi ziołami. Na ziemniaki kładziemy zamacerowane odpowiednio wcześniej udka kurczaka, dodatkowo polewając(...)pomarańczy), mięso jeszcze raz delikatnie solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami. Rozrzucamy plastry chorizo, cząstki cebuli, pomidorki, oliwki. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego na 170⁰C na środkową półkę, pieczemy dwie godziny. Ziemniaki na dnie uduszą się w sosie z kurczaka i aromatycznym tłuszczyku wytopionym z chorizo, zachowają kształt i nabiorą lekko cytrusowego aromatu . Pomidorki i cebula zmiękną, zrobią się bardzo słodkie
Karo in the KitchenZapiekanka z kapusty włoskiej i ziemniaków to danie obiadowe , które zaskakuje swoim smakiem. Podstawą tej zapiekanki jest kapusta włoska , ziemniaki oraz sos serowy , który robi się w niemalże identyczny sposób jak sos beszamel. Przygotowanie zapiekanki rozpoczynam od pokrojenia i podgotowania zarówno kapusty jak i ziemniaków. Dodatkowo podgotowaną kapustę podsmażam jeszcze przed zapieczeniem, a wszystko(...)warzywa szybciej się upiekły i łatwiej połączyły w całość w trakcie pieczenia. Podgotowane warzywa studzę tylko odrobinę, gdyż ostatecznie i tak wylądują w piekarniku, więc mogą być gorące lub ciepłe w trakcie ich układania w formie do pieczenia . Podsmażoną kapustę i podgotowane ziemniaki układam dwoma warstwami w formie do zapiekania, a każdą z warstw polewam sosem serowym. Po wierzchu sypię
MeCooksgrube plastry. Posolić i zostawić na pół godziny, by puściły sok. Następnie odcedzić i posypać pozostałymi przyprawami. Wlać olej i dokładnie wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać plastry ziemniaków, posypać parmezanem wymieszanym z bułką tartą i piec na górnej półce w 200 oC aż będą miękkie i rumiane z wierzchu
Czerwień i błękit