ziemniaki pieczone - 9045 przepisów (strona:118/603)

Młode ziemniaki zapiekane z parmezanem 182

grube plastry. Posolić i zostawić na pół godziny, by puściły sok. Następnie odcedzić i posypać pozostałymi przyprawami. Wlać olej i dokładnie wymieszać. Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać plastry ziemniaków, posypać parmezanem wymieszanym z bułką tartą i piec na górnej półce w 200 oC aż będą miękkie i rumiane z wierzchu

Czerwień i błękit
Ziemniaki jak z ogniska 165

paprykę wędzoną musiałam wypróbować..w sumie można zrobić i bez takiej papryki, ale akurat ta wędzona daje przyjemny posmak i zapach jakby ziemniaczki były naprawdę pieczone w ognisku..Przepisów na takie ziemniaki w sieci jest wiele ...ja korzystałam z tego. 1 kg ziemniaków 1/2 szkl. mąki żytniej lub innej pełnoziarnistej 1 łyżeczka papryki wędzonej   1 łyżeczka papryki(...)przyprawami [ najlepiej w misce z pokrywką lub torebce], dodać ziemniaki i zrobić im „trzęsienie ziemi”. Potrząsać torbą/miską, by ziemniaki obtoczyły się w mące i przyprawach. Ziemniaki przełożyć na blaszkę. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Jeśli piekarnik jest bez termoobiegu, należy co jakieś 10-15 minut obrócić ziemniaki, tak by równomiernie się

Moje domowe kucharzenie
Pyszne faszerowane ziemniaki „Raclette” 84

łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki wody dodatkowo: woreczek do pieczenia Wszystkie składniki z listy marynata, wymieszaj ze sobą w miseczce. Mięso natnij nożem, włóż do woreczka do pieczenia oblej marynatą , tak żeby dostała się w nacięcia. Zamknij woreczek i piecz w temperaturze 160 C przez 2 godziny z włączonym termoobiegiem. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj do miękkości w łupinach. Zanim całkiem(...)push({}); Boczek zapiecz w piekarniku, aż zrobi się chrupki, możesz go przed pieczeniem posypać chilli i odrobiną cukru, będzie smaczniejszy i bardziej chrupiący. Ostudź i pokrusz na kawałki. Upieczone, gorące mięso, porozrywaj, poszarp widelcem na małe kawałeczki i wymieszaj z sosem który powstał przy pieczeniu. Każda połówkę ziemniaka polej sosem i nałóż na nią szarpane mięso w solidnej porcji. Przykryj

Ogrodnik w podróży
Łosoś w papilotach z ziemniakami hasselback 185

zakupy. Dopiero mając rybkę, zaczęłam się zastanawiać jak ją przyrządzić. Postanowiłam wykorzystać swoje ulubione połączenie: cytryna, koperek i oczywiście ryba. Zainspirowana wpisem Pauli postanowiłam do łososia pieczonego w folii podać ziemniaki hasselback. Do tego także warzywa ugotowane na parze i sos do ryby, w którym jestem zakochana. Wspaniałe połączenie :)Składniki (dla 2 osób):2 dzwonka łososiasok z połowy cytrynykoperekpieprz2(...)wierzchu.3. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.4. Piec w temperaturze 200 st.C przez 40 min.Jeśli użyje się niewielkich naczyń, obie potrawy można piec w jednym czasie w piekarniku.Do łososia i ziemniaków podałam także warzywa ugotowane na parze (brokuły i kalafior). Wszystkiego dopełnia sos do ryby

Pasja Smaku
Euro 2016: 6 smacznych dań dla kibiców 197

muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym lub formie do zapiekanek układamy ziemniaki. Polewamy sosem jogurtowym. Na bokach układamy kawałki porów, które polewamy łyżką oliwy z oliwek. Na środku układamy pierś z kurczaka. Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco

My Chcemy Jeść
Chleb z ziemniakami 127

Bardzo smaczny chleb z dodatkiem ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Dodatek ziemniaków przedłuża świeżość chleba. Następnego dnia chleb jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia. Z podanej porcji wychodzą 2 bochenki upieczone w standardowej formie keksowej i jeden mały chlebek jak poniżej na zdjęciu. Polecam. Chleb z ziemniakamiPRZEPISTemperatura pieczenia: 230oC, 210oC | Czas(...)pieczenia: 40 min.Składniki 1 kg mąki pszennej krupczatki (odsypać 1 szkl. mąki i zastąpić 1 szkl. mąki żytniej pytlowej) 5 dkg świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżki soli 3 łyżki oliwy z pestek winogron garść słonecznika garść dyni 1 szkl. otrąb pszennych 2 łyżki siemienia lnianego 2 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 średniej wielkości ziemniaki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieczone udka kurczaka 201

Pieczone udka kurczaka są świetnym pomysłem na obiad w te dni, gdy nie mam czasu na gotowanie. Przeważnie kurczaka przyprawiam dzień wcześniej, dzięki czemu na drugi dzień wystarczy go tylko włożyć do rozgrzanego piekarnika. Składniki: udka kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka oregano tymianek bazylia natka pietruszki olej świeże liście szałwii kilka ziemniaków Wykonanie: Kurczaka(...)posypać posiekaną natką pietruszki. Kurczaka przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kurczaka ułożyć na wysmarowanej olejem formie do pieczenia i posypać liśćmi szałwii. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Ziemniaki ułożyć pomiędzy kurczakiem i posolić. Piec w temperaturze 180 o C przez około godzinę, do momentu aż kurczak

Mama Gotuje
Chipsy ziemniaczane pieczone – sól i ocet 191

Cieniutko kroimy je na mandolinie – krojenie nożem też przejdzie, ale nie będą już tak eteryczne, delikatne i będziecie musieli dłużej je piec. W garnku wymieszajcie ocet z gorącą wodą, dokładnie rozpuśćcie sól i cukier. Włóżcie pokrojone plasterki ziemniaków i marynujcie je. Dla delikatnego smaku wystarczy około 15-20 minut. Jeśli lubicie bardziej ostre – mogą tak leżeć godzinę, dwie, pięć albo(...)moment bo akurat wieszałam pranie i trochę za mocno się spiekły, ale i tak były pycha. Nie czuć w nich octu – ja marynuję ziemniaki w zalewie tylko 20-30 minut. Ocet odparowuje podczas pieczenia, kuchnia lekko cuchnie, ale na szczęście tylko przez moment. Chipsy są bardzo chrupiące i pikantne. I wciągające ;) SKŁADNIKI 350-400g małych równych ziemniaków typu

Karo in the Kitchen
Pierś z kurczaka w orientalnych przyprawach z ziarenkami 128

muszę mieć pewność, że wyjdzie i że jak się zapomnę, to się nie spali.Wymieszaj ładnie , polej oliwą z oliwek i włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piecz, aż zmiękną ziemniaki i marchewka. Pierś z kurczaka szybko się piecze. Podawaj z salatą lodową i nie zapomnij posypać ziarenkami Sloneczne Pola od Ziarenkowo!Przed samym podaniem posyp serem tartym Grana Padano.Pyszne

Z Kuchni Do Kuchni
Przepisy na Wigilię – PSTRĄG NA ZIEMNIACZANYCH TALARKACH 137

smażenia, czyli fish and chips z piekarnika. Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dokładnie umyj, osusz i pokrój w bardzo cienkie plastry. Tackę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią pokrojone ziemniaki, skrop olejem, posyp oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj całość. Ułóż plasterki na tacy, tak by zachodziły na siebie. Rozgrzej w rondlu masło. Gdy się roztopi polej nim ziemniaki(...)piekarnika. Wyłóż na nie pstrągi. Wokół rozłóż umyte pomidorki koktajlowe. Wszystko razem wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Kiedy ryby ładnie się zrumienią, a ziemniaki i pomidorki przypieką, wyciągnij danie z pieca i wyłóż na talerze. Podawaj ze świeżą sałatą lub surówką. Smacznego! Artykuł Przepisy na Wigilię – PSTRĄG NA ZIEMNIACZANYCH TALARKACH pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kurczak pieczony wg Jamiego Olivera 147

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na pieczonego kurczaka wg pomysłu Jamiego Olivera. Jamie do swojego kurczaka wkłada, obgotowaną wcześniej z ziemniakami, cytrynę. Dzięki takiemu zabiegowi kurczak jednocześnie gotuje się w środku i opieka z zewnątrz. Dodatkami do tak pieczonego kurczaka są ziemniaczki, pyszna cebula oraz marchewka pieczona ze skórką pomarańczy. Pychotka! Składniki: 1 kurczak (mój miał(...)skórkę z pomarańczy oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Dodać 2 kawałki masła. Posypać solą, pieprzem oraz tymiankiem. Przesunąć na połowę naczynia żaroodpornego, na drugiej połowie ułożyć ziemniaki. Polać je 1 łyżką oliwy. Piec na drugim poziomie piekarnika przez 1h. 4. Gdy kurczak będzie już upieczony, wyjąć go z piekarnika i zostawić chwilę by odpoczął. Można włączyć funkcję grill w piekarniku

Moja Galeria Smaku
DOMOWE FIT FRYTKI Z PIEKARNIKA 264

pieczenia, polać olejem, posypać solą i dokładnie przemieszać (ja mieszam dłońmi). Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.1h, na termoobiegu . W połowie czasu pieczenia blachę wyjmujemy, ziemniaki mieszamy (będą lekko poprzyklejane) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Ziemniaki powinny się lekko przyrumienić, będą wówczas super chrupiące. My zajadamy je same lub z sosem czosnkowym na bazie

Smaczne Zdrowe
Bób zapiekany z jajkiem i ziemniakami 138

Dwie Kokilki wykładam plastrami boczku, wbijam jajko, dodaję kilka ziaren bobu, posypuję sola, pieprzem i wstawiam na 15 minut razem z ziemniakami do piekarnika. Pięć minut przed końcem pieczenia dodaję do ziemniaków pokrojone pomidorki koktajlowe i suszone. Po upieczeniu wyjmuję z kokilek jajka i podaję z ziemniakami, i resztą bobu, posypuje koperkiem, bazylią. Podaję z maślanką

wesoła kuchnia
Ziemniaki pieczone w kombiwarze 374

niby jest to marynata do mięsa, drobiu, ale ja dodałam ją własnie do ziemniaków..no i w sumie wyszło pysznie..takie ziemniaki można upiec w piekarniku, a ja piekłam w kombiwarze. ziemniaki marynata Kujawski-słodka papryka, zioła Ziemniaki obrać i umyć, pokroić i osuszyć.Wymieszać z marynatą.Rozłożyć warstwę na sitku.Piec  w temperaturze 250 stopni przez 30 minut

Moje domowe kucharzenie
Skrzydełka marynowane w śmietanie z korytkiem ziemniaczanym z bekonem na pierzynce pietruszkowej 150

wkładamy do nich skrzydełka. Skrzydełka zostawiamy w marynacie ok. godziny (a najlepiej na 1 dzień). Zamarynowane skrzydełka przekładamy na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 140 stopni ok. godziny. W między czasie myjemy ziemniaki i gotujemy je w soli (1/2 łyżeczki) i pieprzu (szczypta). Ugotowane ziemniaki kroimy wzdłuż, wydrążamy środki i lekko podcinamy dół żeby nam się(...)tego boczek i podsmażamy. Ziemniaki nadziewamy tak przygotowanym farszem. Na wierzch dajemy fasolkę ugotowaną w osolonej wodzie i ścieramy na tarce ser żółty. Pod koniec pieczenia skrzydełek dodajemy do nich przygotowane ziemniaki. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Teraz robimy pierzynkę pietruszkową. Kromkę chleba miksujemy za pomocą blendera i dodajemy zieloną pietruszkę (1/2 pęczka), dodajemy szczyptę soli i pieprzu

Kuchenne Wariacje
Słodko-pikantna pieczeń z szynki 193

zrumieniły, aż będą półmiękkie (mają zostać lekko chrupiące). Sos: Po upieczeniu wyjmujemy szynkę z piekarnika i naczynia, w którym się piekła. Umieszczamy w pojemniku z pokrywką i odstawiamy na 15 min. W tym czasie sos z pieczenia zlewamy do rondelka i redukujemy. Większość cebuli powinna się rozpaść i stworzyć gęsty sos. Dodajemy do niego mascarpone lub kremówkę i dokładnie łączymy(...)łyżki wody. Podanie: Szynkę dzielimy na kawałki za pomocą dwóch widelców. Mięso będzie bardzo miękkie, więc nie da się go kroić, ale taki urok tej pieczeni. Podajemy z glazurowanymi marchewkami oraz ugotowanymi ziemniakami polanymi stopionym masłem (spod marchewek) i gęstym słodko-pikantnym sosem miodowo-cebulowym. Smacznego

Ratunku obiad