Już kiedyś podawałam przepis na pieczone udka kurczaka . Tym razem udka w marynacie z musztardy. Udka mają chrupiącą skórkę a w środku są soczyste. Udka najlepiej natrzeć marynatą dzień wcześniej. Składniki: 4 udka kurczaka kilka ziemniaków słodka papryka mielona marynata: 4 łyżki musztardy 3 łyżeczki tymianku sól pieprz Wykonanie: Udka oczyścić, zalać zimną wodą i moczyć przez godzinę(...)wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Następnie ziemniaki przełożyć do nasmarowanej olejem formy do pieczenia i posolić, a następnie na ziemniaki ułożyć udka i posypać je słodką mieloną papryką. Udka piec w temperaturze 180 o C pod przykryciem przez 1 godzinę, a następnie ściągnąć pokrywkę, udka polać wytopionym
Mama Gotujefabryki do dziś. Przy okazji – to właśnie w Porębie znajdziecie największy kociołek, którym można nakarmić aż 500 osób. Naczynie mieści w sobie ok. 160kg ziemniaków, 25kg kiełbasy, 15kg cebuli. Nie dotarłam do informacji jak długo piecze się taka ilość dobra wszelkiego, ale jestem pewna jednego – warto poczekać :) Na prażonki wybieramy ziemniaki typu A lub B, mało skrobiowe, zwarte. Takie, które(...)bardziej aromatyczne, jeszcze lepiej smakują. Naczynie zamykamy i wstawiamy do zimnego piekarnika na środkowa półkę. Piekarnik grzejemy do 180⁰C i gdy już osiągnie temperaturę, pieczemy prażonki ok. 2-2,2 godziny. Ziemniaki na dnie i po bokach naczynia powinny się dość mocno przyrumienić. Podajemy od razu po upieczeniu, jako samodzielne gorące danie. Ja lubię popijać je kefirem
Karo in the Kitchentrzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z marmoladką to strzał w dziesiątkę. Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia : 180 st. Ilość rogalików: ok.30 szt. Składniki: 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 450 g mąki 150 g margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól słoik marmolady lub dżemu dowolnego smaku(...)cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty
Różne smaki w kuchniZatem trzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z marmoladką to strzał w dziesiątkę. Czas pieczenia : ok. 25 minutTemp. pieczenia : 180 st.Ilość rogalików: ok.30 szt.Składniki: 450 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 450 g mąki 150 g margaryny 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól słoik marmolady lub dżemu dowolnego smaku(...)cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać mąkę, margarynę, jajka, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli. Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu mąką) Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty
Słodkości i nie tylkowarzywne placuszki. Chwilę się zastanawiałam jakie warzywo wykorzystać i ostatecznie zdecydowałam się na słodkiego ziemniaka. Postanowiłam także upiec je w piekarniku, aby nie były nasączone tłuszczem. Pieczone placuszki ze słodkich ziemniaków okazały się strzałem w dziesiątkę - były bardzo smaczne, delikatnie słodkie, lekko pikantne i rozpływające się w ustach. Mogą stanowić danie główne lub dodatek do mięs, a przede(...)papryką i płatkami chilli. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać na niej niewielkie porcje masy formując ją w placuszki. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Podawać na ciepło lub na zimno przybrane posiekaną dymką. Smacznego
Codzienne GotowanieBardzo istotne do obiadu są dodatki typu ryż, kasze, ziemniaki… W zależności od tego, co kto lubi i jak lubi. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, frytki, purée…, a może tym razem dufinki? Składniki: - 1,5 kg ugotowanych ziemniaków- 4 jajka (żółtka do masy, 3 białka do ubicia na pianę, 1 białko do smarowania dufinek)- 130g masła(...)masłem. Dodajemy biały pieprz i gałkę muszkatołową – mieszamy. Gdy ziemniaki przestygną, dodajemy żółtka, posiekany koperek i śmietanę. Wyrabiamy robotem z hakami. Ubijamy pianę z 3 białek, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Masę nakładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy
mojewypiekiinietylkotymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat zebranych w czerwcu, na Podlasiu). Vineta ziemniak typu AB, sałatkowy, wszechstronnie użytkowy. Deser: knedla ze śliwką – pieczona knedla z ziemniaków Marabel, śliwka, jabłko, lody z wiśni i buraka i wódka J. A. Baczewski Jeżynówka. Marabel ziemniak typu B, ogólnoużytkowy. Pierwszy raz spotkałam się z dobieraniem wódki do konkretnych
królestwo garówplacuszki, którymi zajada się każdy! Osobiście - uwielbiam! :) Składniki: ziemniaki (po starciu 2 litry) 2 szkl mąki pszennej 2-3 jajka 1 cebula sól pieprz 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i wraz z cebulą ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy do nich jajka, przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, doprawiamy solą i pieprzem (dość sporo
Kolorowy Przepisownikłyżeczce: majeranku, soli, wędzonej papryki, suszonej natki pietruszki, pieprzu 3-4 łyżki oliwy z oliwek (użyłam aromatyzowanej truflą) 1 szklanka białego, półsłodkiego wina 8-10 fioletowych ziemniaków 1 cytryna 1 limonka Dobę przed pieczeniem należy zamarynować perliczkę we wszystkich przyprawach, oliwie, czosnku i szalotkach. Tak przygotowaną perliczkę odstawiamy na dobę do lodówki. W dniu pieczenia nadziewamy perliczkę wyparzoną(...)naczynia żaroodpornego. Nogi perliczki związujemy sznurkiem. Wlewamy na dno naczynia wino. Formę przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy ją w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Perliczkę pieczemy przez 45 minut. W tym czasie ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach przez 25 minut. Po upływie 45 minut wyciągamy perliczkę, podlewamy płynem z dna naczynia i ściągamy folię aluminiową. Do naczynia z perliczką
Mango Papajaziemniaków 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka – lub innej ulubionej Jak zrobić talarki ziemniaczane w frytkownicy beztłuszczowej: Ziemniaki obieramy, myjemy, odsączamy na sicie. Ziemniaki kroimy w talarki. Pokrojone ziemniaki wrzucamy do miski, polewamy olejem i oprószamy przyprawami, mieszamy. Doprawione ziemniaki wrzucamy do pojemnika air fryera. Włączamy pieczenie w 200 stopniach(...)otwieramy maszynę i talarki mieszamy drewnianą łopatką. Jeśli lubimy przypieczone bardziej talarki lub bierzemy więcej ziemniaków to wydłużamy czas pieczenia nawet do 40 min, pamiętając o mieszaniu. Artykuł Talarki ziemniaczane z frytkownicy beztłuszczowej pochodzi z serwisu Dorota Smakuje życie
Dorota Smakujebabcia, bardzo ciepła osoba. Jadłam je tylko raz a smak pamiętam do dzisiaj ;-) I tak zafascynowana tym wspomnieniem postanowiłam przygotować podobne kluseczki tylko zamiast samych ziemniaków użyć jeszcze puree z pieczonej dyni Hokkaido. Tak o to powstały kopytka z dyni i twarogu z cynamonem. SKŁADNIKI NA KOPYTKA Z DYNI: - 500g ugotowanych wystudzonych i zimnych ziemniaków koloru żółtego - 500g puree(...)dyni pieczonej Hokkaido - 1 żółtko - 2 białka - 1 budyń waniliowy- proszek - mąka ziemniaczana (proporcji opisanej poniżej) - cynamon - 200 g twarogu półtłustego Ugotowane ziemniaki- przepuszczone przez praskę i puree z dyni, przekładamy do miski, mocno ugnaitamy na równo, dociskając do dna. Kopytka robi się na zasadzie proporcji tj. z całej ilości wyjmujemy 1/4 cześć i 3 łyżki masy odkładamy
SMYKWKUCHNIZiemniaki 1 kg Pieczarki 5 sztuk Papryka czerwona 1/2 Cebula średnia Śmietana 18 % 100 ml jajko Ser 200-250 g Olej 2 łyżki Przygotowanie: Paprykę, cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu odprawiania wody z pieczarek. Kiełbasę pokroić a plasterki podsmażyć a osobnej patelni na rumiano. Ziemniaki obrać, pokroić(...)lekko posmarować olejem aby zapiekanka nie przywarła podczas pieczenia. Układamy połowę ziemniaków. Podsmażone warzywa oraz kiełbasę. W kubeczku wymieszać śmietanę z jajkiem i polać po zapiekance. Posypać 1/3 przygotowanego sera. Ułożyć pozostałe ziemniaki i posypać pozostałym serem. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczemy do zarumienia ok. 30 minut. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania
Kulinarne przygodychips z piekarnika. Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w bardzo cienkie plastry (kto ma, niech użyje malaksera). Tackę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią pokrojone ziemniaki, skrapiamy olejem, posypujemy oregano, solą i pieprzem. Mieszamy. Układamy plasterki na tacy, tak by zachodziły na siebie. Rozgrzewamy w rondlu masło. Gdy się roztopi polewamy nim ziemniaki(...)minut). Na wierzchu układamy pstrągi. Wokół rozkładamy umyte pomidorki koktajlowe. Wszystko razem wstawiamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Kiedy ryby ładnie się zrumienią, a ziemniaki i pomidorki przypieką, wyciągamy danie z pieca i wykładamy na talerze. Podajemy ze świeżą sałatą lub surówką. Smacznego! Artykuł Niedziela: Pstrąg na ziemniaczanych talarkach – czyli jak upiec pstrąga pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzgóra-dół). Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do dużego rondla z posoloną zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ognień i gotuj przez 8 minut . Odcedź ziemniaki na dużym sicie. Posyp kurkumą, płatkami chilli, przypraw solą i pieprzem. Podrzucając wszystko na sicie rozprowadź przyprawy na ziemniakach. Następnie polej odrobiną oleju (resztę zostaw do polania blachy do pieczenia) i podrzuć(...)odparowały. Polej resztą oleju blaszkę do pieczenia i umieść w piekarniku na parę minut (tłuszcz ma się zagrzać). Następnie delikatnie umieść ziemniaki na blaszce i podrzucając blaszką (lub mieszając łyżką:) ) delikatnie wymieszaj, aby ziemniaki okryły się gorącym olejem. Piecz przez 40-45 minut obracając od czasu do czasu. Odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i wyłóż na talerze
Moja Delicjaziemniaki okryły się gorącym olejem. Piecz przez 40-45 minut obracając od czasu do czasu. Odsącz na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu i wyłóż na talerze. Ja te pyszne i chrupiące ziemniaczki podawałam w towarzystwie pieczonej gęsi oraz dwóch sałatek na ciepło z kapusty czerwonej (wszystkie przepisy wkrótce na blogu). źródło: „Christmas with Gordon” The post Pieczone
Moja Delicja