mleka 2 łyżeczki chia 2 łyżki musli - użyłam musli bez dodatku cukru z owocami polskiej firmy Sante (płatki zbożowe mix: owsiane, jęczmienne, orkiszowe z suszonymi owocami: daktyle, figi, rodzynki, śliwka, brzoskwinia) dodatkowo suszona żurawina do posypania i wzbogacenia smaku Przygotowanie: Mały garnuszek polewam zimną wodą, dzięki czemu mleko nie przypali się. Wlewam szklankę mleka, chia i musli, lekko podgrzewam. Chia
Zasmakuj KuchniBanan + Mleko kokosowe + Sok z cytryny CZERWONY: Truskawki + Jabłko + Woda kokosowa + Miód wielokwiatowy POMARAŃCZOWY: Marchew + Pomarańcza + miód + Sok z cytryny + Woda + Kardamon + Imbir NIEBIESKI / FIOLETOWY: Borówki / Jagody + Mleko migdałowe + Śliwki + Miód Ps. à propos tych milionów, które podobno mam wygrać w Lotto :) Czytałam ostatnio fajny artykuł pt. „Menu na miarę milionera” Wiecie, że istnieje czekoladowy deser o wartości
Ostra na Słodkomoim odczuciu jakieś trzy tygodnie i znowu jest październik. Mamy więc wiosnę i rabarbar, którego za moment nie będzie :) Będą truskawki i ani się obejrzymy, będziemy zbierać śliwki i jabłka. No i mówiłam, że październik na horyzoncie... Galette na blogu gości kolejny raz, bo jest jednym z łatwiejszych ciast, jakie dane mi było we własnej kuchni upiec. Nie dość
bistro mamasera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą - Wołowina na słodko - kwaśno - antrykot z dość dużym oczkiem, z dodatkiem śliwek (suszone i mrożone), rodzynek, i octu. - Pszenica gotowana w mleku z miodem, podana z kwaśnym mus z rabarbaru i karmelem z tataraku, który ma nazwę „tatarskie ziele
SMYKWKUCHNIpestek, dlatego postanowiłam dodać je do ciasta.Oczywiście możecie dodać owoce takie jakie lubicie. Najwięcej przepisów na to ciasto znalazłam z malinami. Wypróbowałam już z jabłkami, malinami, wiśniami, śliwkami.Wszystkie pyszne :) Składniki na ciasto: 2,5 szkl. mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, dodać
Agusiowe smakołykimenu. Nie wiem jak u Was, ale w mojej rodzinie nie mogą być bez pasztetu. Takiego domowego, z różnymi gatunkami mięs, dobrze wyrobionego z dodatkiem żurawiny i suszonych śliwek. Pasztet jest pracochłonny, ale jak już się go zrobi to satysfakcja gwarantowana. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznielepszego połączenia niż śledzie i owoce w occie. Zwykle jem je ze śliwkami (zobacz przepis) , ale pyszne są też z gruszkami. I doskonale pasują do wiosennych kwiatowych śledzi. Jak to kwiatowych? Do zalewy tych gotowych śledzi firma Seko dodała suszone jadalne płatki kwiatów: lawendę, różę i malwę. W końcu jak jest wiosna to muszą być kwiaty. Jeśli
Ugotowane pozamiatanedzieciom można przygotować w formie lizaków :) Składniki : 5 dag suszonych moreli 5 dag suszonych rodzynek 5 dag suszonych fig 5 dag ziaren słonecznika 5 dag suszonych śliwek 2 łyżki ciekłego miodu Przygotowanie : Owoce zmielić, wymieszać, dodać miód lekko rozgrzany by podczas mieszania dokładnie połączył składniki Włożyć do foremek, ucisnąć, pozostawić w zamrażalniku na całą noc. Pomysł zaczerpnęłam
Proste Potrawykwaśnej śmietany 18% 1/4 szklanki cukru pudru (30 g) 2 łyżki cukru wanilinowego 1/2 kostki masła (100 g) 3 jajka 70 g bakalii (np. daktyli, suszonych śliwek, orzeszków, mieszanki do keksu) Mleko wlać do rondelka i zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczno-śmietanową. Zmniejszyć ogień i gotować około 5-7 minut, co jakiś
Ugotowaćciecierzycy i posiadacz odcedzonej i przepłukanej cieciory w lodówce (została po drugim rzucie napoleonek), postawiłem własnie na pasztet z ciecierzycy . Na blogu znajdziesz również pasztet sojowy oraz pasztet ze śliwką . Pytania i odpowiedzi: Czy do glazury sos BBQ jest niezbędny? Nie. Z powodzeniem możesz użyć ketchupu – najlepiej z dodatkiem papryki wędzonej. Co zamiast nasion chia? Jeśli chcesz zastąpić
Blendmandrobiu. Uważam, że taki mieszany pasztet jest najsmaczniejszy. Aby go nieco urozmaicić dodałam do niego suszoną żurawinę. Z dodatkiem domowego chrzanu będzie pyszny. Smacznego 😍. Pasztet mięsny ze śliwkami Proporcje na 3 jednorazowe foremki aluminiowe Składniki: 500 g tłustej łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 500 g tłustej łaty wołowej 400 g wątróbki drobiowej 2 cebule 1 marchewka
Kulinarne przygody Gatityswoim smakiem. Wrzuciłam do niego dość sporą ilość bakalii i aromat cytrynowy co daję wyśmienite świąteczne połączenie. Zapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :) Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis już niebawem :) Forma keksówka Czas pieczenia : ok. 1 godz. Temp. pieczenia 180 C Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka
Różne smaki w kuchniKolejne święta zbliżają się wielkimi krokami a ja testuję rozmaite smakołyki. Dobrym przyczynkiem do testów były między innymi moje urodziny. Zaserwowałam rodzince brownie z żurawinami i śliwkami suszonymi a także kruchutkie rogaliki migdałowe. Ciasteczka robi się szybciutko i są naprawdę fantastyczne. Nie wiem czemu skojarzyły mi się z Wielkanocą :) Przepis podpatrzyłam na blogu White Plate i zamieszczam
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 150 g margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 ugotowane żółtka garść migdałów kilka duszonych śliwek i daktyli sos toffi Fanex … Czytaj dalej Mazurek bakaliowy
czarrna od kuchniSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, jabłka 4 sztuki, dżem 400 ml/czekośliwka, cukier 2 łyżki, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cynamon 1 łyżeczka jabłka obrane ze skórki zetrzeć na tarce do ogórków do miski do jabłek dodać czekośliwkę, użyłam swoją domową z białą czekoladą , jest u mnie w przepisach "zobacz TUTAJ" wsypać cukier, cynamon, kisiel bez cukru i wszystko dobrze
W Mojej Kuchni Lubię