macie nic do kawy? Mam dla was wyjście z tej sytuacji pod warunkiem że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja zrobiłam z rabarbarem ale można też użyć truskawek, śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 mniejsze łodygi czerwonego rabarbaru cukier cukier puder Przygotowanie: Rabarbar pokroić w plasterki zasypać do smaku cukrem i odłożyć na około
Ala piecze i gotujeprzygotowania wypieku wraz dodatkiem świeżych truskawek. Obowiązkowo przed podaniem, placek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami. Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju (110 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) 1 i 2/3 szklanki mąki
Ugotowaćpodpisywałam książki, moi goście mogli zasmakować sernikowych wypieków. Na spotkanie przygotowałam trzy smaki serników: waniliowo-cytrynowy z karmelem, orzechowo-migdałowy z jeżynami i karmelem oraz czekoladowy z suszonymi śliwkami w whisky. Na spotkaniu były obecne moje przyjaciółki, moja ciocia Ula, która mieszka w Krakowie, moje koleżanki, moi znajomi, uczniowie i ich rodzice, a także całkiem nowe osoby, które dopiero poznałam
Raj dla Podniebieniazawsze mam ochotę na ten sam smak, przygotowuję ją w wersji podstawowej, czyli kilka składników, ale nie mieszam z suszonymi owocami (np. żurawiną, jagodami Goji, śliwką czy morelą) od razu po wystudzeniu, a przechowuję w słoiku samą - bo potem mogę sobie ją połączyć z dowolnymi składnikami i dzięki takiemu urozmaicaniu nigdy się nie nudzi. Jeśli chodzi o łączenie granoli
Kolorowy PrzepisownikSłynąc z jabłek oraz witając sezonowość owocową w kuchni powinniśmy przygotowywać kompoty owocowe często. Do przyrządzania kompotów najlepiej nadają się: agrest, brzoskwinie, czarne jagody, wiśnie, jabłka, gruszki, maliny, morele, śliwki (węgierki, renklody, mirabelki), truskawki. Piłam domowe kompoty z wiśni, także z białych winogron, wspaniałe. Najczęściej oczyszczamy owoce, usuwamy z nich gniazda nasienne, szypułki i inne, w zależności jakich owoców używamy
Zasmakuj KuchniSłynąc z jabłek oraz witając sezonowość owocową w kuchni powinniśmy przygotowywać kompoty owocowe często. Do przyrządzania kompotów najlepiej nadają się: agrest, brzoskwinie, czarne jagody, wiśnie, jabłka, gruszki, maliny, morele, śliwki (węgierki, renklody, mirabelki), truskawki. Piłam domowe kompoty z wiśni, także z białych winogron, wspaniałe. Najlepszy kompot pamiętam z dzieciństwa, przygotowywała go Babcia z naszych drzewek w mini sadzie - wiśni
Zasmakuj Kuchnimoje wspomnienie z dzieciństwa. Babcia Rózia gotowała nam różne pierogi. Najczęściej były to oczywiście ulubione pierogi wszystkich dzieci – ruskie. Ale były też pierogi z jabłkami, jagodami, truskawkami i śliwkami. Do pierogów z kaszą manną mam jednak szczególny sentyment. Na blaszanej miseczce babcia wstawiała je do piecyka, żeby ciepłe czekały aż przyjdziemy. Dzisiaj ich smak przenosi mnie w tamte dawne, dobre
Trzeci talerzPyszne i delikatne ciasto pachnące karmelem i brzoskwiniami na bazie mąki, jajek i jogurtu. Wspaniale smakuje także ze śliwkami, truskawkami czy malinami. Ciasto rozpływa się w ustach, idealnym dopełnieniem będzie coś dobrego do picia, najlepiej czarnego, towarzystwo i weekend:) Składniki: 5 całych jajek 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu (20 g, użyłam Kamis
Zasmakuj Kuchniszklanka oleju rzepakowego - 2- 3 łyżki malin - 2 -3 łyżki borówek - łyżka jagód - 2 -4 łyżki jeżyn - łyżka śmietany 18% - 150 g powideł (ja użyłam domowych powideł smak śliwka-malina, ale możecie użyć śliwkowych) dodatkowo: olej do wysmarowania blachy i cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE: - żółtka oddziel od białek - do wysokiego naczynia wlej olej, śmietanę, żółtka i wsyp cukier
SMYKWKUCHNIformy i odstawić do wystygnięcia, owijając bawełnianą ściereczką. To też babcina metoda, dzięki której chleb nie wyschnie. Nie można zostawiać upieczonego chleba do ostygnięcia w foremce bo skórka zwilgotnieje. Śliwka nadała ciekawy, słodkawy posmak a o jej właściw ościach wspomagających trawienie wspominać ni e trzeba:-) Smacznego
Ze smakiem bez glutenuposiekanych orzechów włoskich (można innych), 1/2 - 1 szkl kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 dojrzały banan, 1/2 szkl ziaren słonecznika (można ewentu alnie dodać sezamu, wiórków kokosowych lub siekanych suszonych śliwek) Ewentualnie - 2 łyżki miodu na dosłodzenie Mleko zagotować z dwoma łyżkami brązowego cukru. Na gotujące się mleko wsypać kaszę jaglaną, przykręcić ogień i zostawić lekko pyrkającą kaszę do momentu
Ze smakiem bez glutenupudru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Ubij białka na sztywno i stopniowo dodawaj cukier , ciągle miksując dodawaj również mąkę ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj. Dodatkowo przygotuj słoiczek Staropolskich powideł z suszoną śliwką u mnie Orzech oraz 120 g płatków z migdałów Będziemy potrzebowali prostokątnej formy 23x36 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkuj, przełóż na blachę, wyrównaj
Z Kuchni Do Kuchnizaangażowania logistycznego. Co za tym idzie, produkty nie przejeżdżają/przelatują wiele kilometrów. Często dowożone są z sąsiedztwa przez niewielkie busy lub odbieramy je sami. Czy jabłka, gruszki i śliwki z sady pana Stasia są gorsze od bananów i pomarańczy z...nie wiadomo skąd? Nie trzeba zresztą aż tak daleko sięgać. Wystarczy przyjrzeć się ofercie własnie jabłek. Bardzo często pochodzą
Codzienna kuchnia niecodzienna