zdążymy przed świetami przygotować innego piernika. Świetnie sprawdzi się także jako „poświąteczne wspomnienie”. Do jego dekoracji można użyć namoczonych przez całą noc w rumie rodzynek i pokrojonych suszonych śliwek. Smak jest wtedy dużo lepszy! U mnie dzisiaj w wersji bezalkoholowej Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze Składniki: Ciasto: 6 jajek 250 g masła szklanka cukru pół szklanki mleka
PatiGotujemigdałowego lub oleju arachidowego lub oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataradość na myśl o schrupaniu jakiejś szyszki? Cóż...pewnie nie zajrzymy w myśli rudej mieszkanki lasu, ale możemy sami posmakować leśnych i ogrodowych pyszności :) Jakiś czas temu pisałam o śliwkach karmelizowanych z igłami sosny (były fantastyczne!), a dziś na blogowy stół stawiam słoiczek pełen smaku młodych pędów świerku. Na przepis wpadłam pewnego razu u Małgosi z Trochę Innej Cukierni
Kuchnia w Słońcu Skąpanaciekawa zapiekanka ziemniaczana, którą chętnie odtworzymy w domu. Surówki orzeźwiające i świeże. Porcje idealne. Obsługa profesjonalna i miła. Zaryzykowałam ze schabem, ponieważ nie za bardzo lubię słodkie akcenty typu śliwka lub owoc w połączeniu z mięsem, ale muszę stwierdzić, że przekonałam się. Danie było przepyszne. Potrawy pięknie podane. Wnętrze restauracji jest bardzo przyjemne z ogródkiem na górze. Jedynym małym minusem
Karola gotujetłumaczeniu na język polski oznacza owoce pod kruszonką. Zarówno w kwestii owoców jak i kruszonki panuje tutaj duża dowolność. Do przyrządzenia deseru możemy użyć właściwie każdego rodzaju owoców: wiśni, śliwek, rabarbaru, agrestu, brzoskwiń czy jabłek. Podobnie możemy modyfikować kruszonkę zastępując cukier puder brązowym cukrem, czy dodając do niej płatków migdałów lub wiórków kokosowych. Deser możemy przyrządzić w dużej misce
Walijskie Pichcenieblogu znajdziecie sporo pysznych propozycji na puddingi chia - z mango i migdałami , z musem z owoców leśnych , czy mój ukochany ze śliwkami pieczonymi z cynamonem . Ten należy zdecydowanie do czołówki. Jogurtowo- różany pudding i słodko- kwaśny mus rabarbarowy pasują do siebie idealnie! :) Dodatkowo całość nie zawiera nawet grama białego cukru! :) SKŁADNIKI (2 porcje) pudding 200-250g jogurtu
DefinicjaSmakumłodej kapusty z ziemniakami w sosie śmietanowym. Składniki : 1 główka kapusty ( 1,5 kg) 600 g karczku b/k 2 średnie cebule 200 g świeżych brązowych pieczarek 6 wędzonych śliwek sól pieprz do smaku 1 łyżka majeranku 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku szczypta gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe
Gosia gotujełyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 jajko 1/2 szklanki/125 ml mleka 1/4 szklanki/65 ml oleju (u mnie rzepakowy - Woj-Len) Dodatkowo: 50g bakalii (u mnie suszone owoce: rodzynki , śliwki , berberys , morwa i miechunka - Helio) Bita śmietana: 200 ml śmietanki 30-36% 1-2 łyżeczki cukru pudru różowy barwnik (opcjonalnie) W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kisiel
Di gotujemacie nic do kawy? Mam dla was wyjście z tej sytuacji pod warunkiem że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja zrobiłam z rabarbarem ale można też użyć truskawek, śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 mniejsze łodygi czerwonego rabarbaru cukier cukier puder Przygotowanie: Rabarbar pokroić w plasterki zasypać do smaku cukrem i odłożyć na około
Ala piecze i gotujeprzygotowania wypieku wraz dodatkiem świeżych truskawek. Obowiązkowo przed podaniem, placek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami. Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju (110 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) 1 i 2/3 szklanki mąki
Ugotowaćpodpisywałam książki, moi goście mogli zasmakować sernikowych wypieków. Na spotkanie przygotowałam trzy smaki serników: waniliowo-cytrynowy z karmelem, orzechowo-migdałowy z jeżynami i karmelem oraz czekoladowy z suszonymi śliwkami w whisky. Na spotkaniu były obecne moje przyjaciółki, moja ciocia Ula, która mieszka w Krakowie, moje koleżanki, moi znajomi, uczniowie i ich rodzice, a także całkiem nowe osoby, które dopiero poznałam
Raj dla Podniebieniazawsze mam ochotę na ten sam smak, przygotowuję ją w wersji podstawowej, czyli kilka składników, ale nie mieszam z suszonymi owocami (np. żurawiną, jagodami Goji, śliwką czy morelą) od razu po wystudzeniu, a przechowuję w słoiku samą - bo potem mogę sobie ją połączyć z dowolnymi składnikami i dzięki takiemu urozmaicaniu nigdy się nie nudzi. Jeśli chodzi o łączenie granoli
Kolorowy PrzepisownikSłynąc z jabłek oraz witając sezonowość owocową w kuchni powinniśmy przygotowywać kompoty owocowe często. Do przyrządzania kompotów najlepiej nadają się: agrest, brzoskwinie, czarne jagody, wiśnie, jabłka, gruszki, maliny, morele, śliwki (węgierki, renklody, mirabelki), truskawki. Piłam domowe kompoty z wiśni, także z białych winogron, wspaniałe. Najczęściej oczyszczamy owoce, usuwamy z nich gniazda nasienne, szypułki i inne, w zależności jakich owoców używamy
Zasmakuj KuchniSłynąc z jabłek oraz witając sezonowość owocową w kuchni powinniśmy przygotowywać kompoty owocowe często. Do przyrządzania kompotów najlepiej nadają się: agrest, brzoskwinie, czarne jagody, wiśnie, jabłka, gruszki, maliny, morele, śliwki (węgierki, renklody, mirabelki), truskawki. Piłam domowe kompoty z wiśni, także z białych winogron, wspaniałe. Najlepszy kompot pamiętam z dzieciństwa, przygotowywała go Babcia z naszych drzewek w mini sadzie - wiśni
Zasmakuj Kuchni