ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:291/469)

Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 286

Piernik długodojrzewający Babka z likierem kawowym Śmietanowiec z galaretkami Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami 3bit bez pieczenia King bez pieczenia Ciasto cappuciono Ciasto Kilimandżaro MIĘSA Schab ze śliwką Pieczeń z warzywami Pieczeń z żurawiną SAŁATKI Sałatka jarzynowa tradycyjna Sałatka z tuńczykiem Sałatka z zupek chińskich Sałatka z kurczakiem w pomarańczach Sałatka z kurczakiem i winogrono Sałatka serowo - czosnkowa ZUPY

Lena Gotuje
Deser z galaretką "Móżdżek" 202

Móżdżek" to deser z galaretką, kremem waniliowym i owocami liczi. Liczi to egzotyczna roślina zwana śliwką chińską. Czy wiedzieliście jak wykorzystać te owoce? Jeżeli nie, to podaję przykładowy przepis na ich wykorzystanie. Składniki na 5-6 porcji: 2 opak. galaretki przezroczystej puszka owoców liczi krem waniliowy do ciast/tortów - 120g (u mnie Gellwe) 300 ml zimnego mleka 100g masła

Alutka-Gotuje
Konfitura mirabelkowa z wanilią (bez żelfixu) 170

Mirabelki to małe, żółte śliwki, które ładnie pachną, są słodkie, a zarazem lekko cytrynowe w smaku. W polskiej kuchni, niestety nie są doceniane, ponieważ jest bardzo mało przepisów kulinarnych z dodatkiem mirabelek. W związku z powyższym, zachęcam Was do przygotowania domowej konfitury mirabelkowej z wanilią, bez dodatku żelfixu czy innych wspomagaczy.  Składniki na 4 małe słoiczki: 1 kg mirabelek

Ugotować
Tarta czekoladowa z kremem kokosowo-czekoladowym i borówkami 169

pomidory, dorodne papryki, wybujałe cukinie, choć rabarbar, truskawki i czereśnie odeszły to ich miejsce zastępują cudowne jagody, maliny, jeżyny, borówki, morele, a za chwilę niezastąpione w późnoletnich wypiekach śliwki. Moja propozycja na nadchodzący weekend u schyłku wakacji to mocno czekoladowa tarta z borówkami, prosta i szybka w wykonaniu, nawet jeden mały kawałek w pełni zaspokoi "słodkościowe

Słodki Kompromis
drożdżowe z jagodami i kruszonką 120

już ostatni dzwonek, żeby upiec ciasto ze świeżymi jagodami. Już wkrótce zostaną one zastąpione śliwkami i jabłkami. U mnie co najmniej raz w sezonie musi być drożdżowe z borówkami. W tym roku było kiepsko z tymi owocami ale udało się trochę zdobyć i upiekłam ciasto a dwie małe porcje zamroziłam. Taki placek z kruszonką to wypiek dla nas raczej powszedni

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasztet z bobu i cukinii 235

cukinia. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza kaszy jaglanej i kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest to domowy, żytni chleb z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Wegetariański pasztet porcja dla 6-7 osób Składniki: 0,5 kg bobu 1 duża cukinia 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wody

Jaglusia
Pudding chia z marakują i morelą 117

Składniki: 400 gram jogurtu greckiego  100 gram jogurtu naturalnego  6 łyżek nasion chia  3 łyżki syropu klonowego  3 marakuje  3 morele  winogrona i śliwki do podania  Jogurty mieszam z chia i syropem klonowym. Odstawiam na noc do lodówki. Owoce kroję, marakuję wydrążam. Napęczniałe chia podaję z owocami.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
PIECZONE PĄCZKI 199

stolnicę i rozciągnąć rękami na grubość około 1-1,5cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyć 1/2 łyżeczki dżemu lub powideł. Ja użyłam powideł śliwkowych mojej mamy, która śliwki długo gotuje (dusi) nie dodając do nich ani grama cukru – kiedyś wyciągnę od niej ten przepis Składać krążki na pół i skleić podobnie jak pierogi, uformować kulki i przełożyć

Dietolog
Glazurowane klafuti z liczi 80

Liczi, znane także jako śliwka chińska uchodzi za owoc dodający sił i poprawiający nastrój dlatego jak zobaczyłam go w pobliskim sklepie postanowiłam go zakupić. Wybrałam prosty przepis Pascala na Glazurowane klafuti z liczi. Glazurowane klafuti z liczi Składniki 100 g drobnego cukru 50 g mąki 20 g cukru waniliowego ( nie miałam dodałam laskę wanilii ) 250 ml mleka 2 jajka

Pieguskowa Kuchnia
Jesień 124

lubię tej pory roku -jest zimno, mokro, ciemno. Ale jesień ma też kilka zalet – jest bajecznie kolorowa, rozdaje to co ma najlepsze: soczyste jabłka i gruszki, pyszne śliwki, zdrowe orzechy i smakowite grzyby. Nie wyobrażam sobie żeby o tej porze roku nie zrobić aromatycznego lecza, nie usmażyć powideł czy nie ususzyć grzybów, tak aby cały dom wypełniony był

Pieguskowa Kuchnia
Zawijaniec drożdżowy z suszonymi owocami 116

suszonymi owocami Ciasto 2 szkl mąki 1 jajko 1/4 szkl cukru 30 g świeżych drożdży 50 g masła cukier waniliowy 1/2 szkl mleka szczypta soli Nadzienie 20 dag suszonych śliwek 20 dag suszonych moreli 15 dag orzechów laskowych 15 dag suszonych daktyli 2 duże jabłka 8 łyżek rumu Polewa 5 łyżek cukru pudru gorąca woda Mąkę przesiać do miski, dodać

Pieguskowa Kuchnia
przetwory na zimę - galaretka z mirabelek 183

pyszne serowe ciasteczka . składniki: 1 kg mirabelek 1 opakowanie środka żelującego 1/2 kg cukru  wykonanie: Mirabelki umyłam, włożyłam do garnka, zalałam wodą dając jej tylko tyle, by śliwki były przykryte. Owoce zagotowałam i od razu zestawiłam z ognia, odstawiłam, by nieco wystygły. Mirabelki wyłożyłam na sitko - sok, który z nich wyciekł zostawiłam do picia, a owoce przetarłam przez sitko

babka w formie
Piersi z kurczaka grillowane w musztardowej marynacie 221

mięsa z grilla będą miały ostrzejszy smak, gdy dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką lub żurawiną. Wielbiciele dań rybnych powinni spróbować ryb z dodatkiem musztardy ze smażoną cebulką. Osoby, które wolą łagodną kuchnię, wcale nie muszą rezygnować z musztardy. Dla nich odpowiednia będzie wersja stołowa

Słodkie okruszki
Granola z olejem i cukrem kokosowym 112

jednych i drugich  3-4 łyżki siemienia lnianego  2 łyżki sproszkowanego korzenia maca 3 łyżki otrąb owsianych  1 szklanka ulubionych suszonych owoców, ja użyłam moreli i śliwek  1/2 szklanki cukru kokosowego  3 czubate łyżki oleju kokosowego  cynamon  Orzechy siekam. Olej rozpuszczam. W misce mieszam wszystkie składniki poza suszonymi owocami. W nagrzanym

Mango Papaja
Ciasto z borówkami i polewą z białej czekolady. Co zrobić, żeby owoce w cieście nie opadały? 156

Zawsze owoce po umyciu dokładnie osusz. 2) Nigdy nie przesadzaj z ilością owoców. Wystarczy tyle by pokryć wierzch ciasta, a nawet mogą zostać małe wolne przestrzenie. 3) Owoce typu śliwki, truskawki itp., jeżeli kroisz na pół, zawsze układaj przecięciem do góry. 4) I trik, który nigdy mnie nie zawiódł: obtocz owoce w mieszance mąki ziemniaczanej z mąką pszenną w stosunku

Fitsweet.me