restauracji Szeroka No. 9, na ulicy Szerokiej 9, Obiad i deser był GENIALNY! rozpływał się w ustach... Ja zamówiłam gęś pieczoną podawaną z flanem z kaszy pęczak i borowików, śliwkami confit, faszerowanym porem i sosem śliwkowym - niebo w gębie i na talerzu! Mój Narzeczony zamówił kaczkę z sosem żurawinowo-jabłkowym, pierś z kaczki z ziemniakami au gratine, kapustą modrą
Trufelkowoindyka z gruszkami, pomarańczami i świeżym tymiankiem. Ja przygotowałam udka z kaczki z kolendrą, zieloną pietruszką i owocami. Składniki: 3 udka z kaczki garść suszonych owoców (mogą być śliwki, figi, morele) garść świeżej kolendry garść świeżej zielonej pietruszki 2 gruszki 1 pomarańcza 3-4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe mąka z wodą (do zaklepki) Marynata: 5 łyżek oliwy
Trufelkowomoim ogrodzie rośnie późna odmiana malin. Bardzo je lubię, gdyż wtedy, gdy we wrześniu innych owoców jest mniej, to późne maliny i śliwki pomagają nam sobie wrócić jeszcze myślami do ciepłego lata. W związku z tym, że malin w tym roku było dość sporo zrobiłam trochę różnych deserów z ich udziałem. Tym razem zapraszam Was na domowy serek
Mania WypiekaniaByła tarta ze śliwkami, mamy tartę z jabłkami. To ciasto jest tak uniwersalne,że nie tylko to tego rodzaju tarty się nada. Możemy go wykorzystać na wiele sposobów, a właściwie pomijając cukier może być też ciastem wytrawnym do tarty np.z kozim serem czy grzybami. Składniki: 300 g mąki razowej eko 150 g zimnego masła 80 g cukru
Życie zaczyna się w kuchniJesień dookoła. Czas pożegnać klapki i koszulki z krótkim rękawem. Na straganach piętrzą się stosy jesiennych owoców - moich ukochanych śliwek węgierek, gruszek i wielu odmian jabłek. Dojrzały dynie i przepięknie kwitną wrzosy. W weekend można wybrać się do lasu na kolejne grzybobranie i przy okazji dotlenić się po tygodniu spędzonym w przesiąkniętym spalinami mieście. Po powrocie przyda się jakaś rozgrzewająca
Smaczna PyzaSezon na śliwki jest w pełni. Warto zatem przygotować pyszne ciasto ze śliwkami . Ciasto przygotowujemy stosunkowo szybko i nie wymaga ono od nas zbyt dużej liczby
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kostkę grzyby, kminek, rozmaryn listek laurowy, ziele i dusić. Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, drobno po czosnek. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać cebulę i przekrojone na pół śliwki. Jeśli sos będzie za rzadki, rozpuścić 1-2 łyżki mąki w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać szybko do gotującego sosu, energicznie mieszając. Gotować jeszcze kilka minut, na końcu doprawić
Czerwień i błękitodżywianie oparte tylko i wyłącznie na owocach i warzywach. Jemy systematycznie, 5 posiłków dziennie. Dania przygotowujemy z użyciem warzyw i owoców, lekko doprawiamy. Staramy unikać się owoców wysokocukrowych ( śliwki, winogrona ) oraz warzyw skrobiowych ( ziemniaki ). Z diety zupełnie eliminujemy cukier oraz używki - mocna herbata, kawa, alkohol. Pijemy wodę z cytryną oraz ziołowe herbatki lub niesłodzone kompoty. Używamy przypraw, sól stosujemy
kolorowotorcikowoskładników, które zazwyczaj zawsze mamy w domu. Owoce, które wykorzystałam do przygotowania to maliny i jeżyny. Można je przygotować równie dobrze z brzoskwiniami, truskawkami, jagodami, jabłkami czy śliwkami. Składniki: 200 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru (160 g) szklanka mąki pszennej (200 g) 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego łyżeczka proszku do pieczenia około 300 g owoców Przygotowanie Mąkę
e-PrzepisyKulinarneKiełbasa ze słoika Schab suszony w piekarniku Suszony schab wieprzowy Szynka domowa gotowana Baton wieprzowy gotowany Pasztety Schab z żurawiną gotowany Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką Schab ze śliwką Boczek faszerowany Karkówka pieczona miodowa Karczek rolowany z boczkiem Mielonka dojrzewająca. Kiełbasa mielona suszona. Schab pieczony z boczkiem. Schab szpikowany boczkiem. Schab peklowany parzony Mielonka w osłonkach wędliniarskich wędlina drobiowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsobie trochę podogadzać... Jak wiecie ja tam słodkie lubię mieć na co dzień, więc i tydzień możemy zacząć porządną porcją ciasta ;) U mnie od wczoraj w lodówce sernik ze śliwkami i jeszcze szarlotka od Teściowej, więc i kawa będzie lepiej smakować przed południem... Dla Was mam za to przepis na ciasto kakaowe z gotowaną masą sernikową, które przygotowałam na przyjazd
Kuchnia w czekoladziegram mąki pszennej typ 500 20 gram świeżych drożdży 3 żółtka 100 gram cukru szczypta soli 200 ml mleka 100 gram masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego + dwie garści śliwek Czytaj więcej
U FiolkiSezon na śliwki i brzoskwinie własnie trwa, warto wykorzystać sezonowe owoce dodając je do ciasta. Moje jak zwykle powstało błyskawicznie i jest lekiem na wszelkie zło. To ciasto przyjmie chyba każdy owoc. Do świeżych owoców : sliwka i brzoskwinia, dodałam mrożone maliny, rabarbar i czarną porzeczkę. Zróbcie, warto. Składniki półtorej szklanki mąki pszennej 4 wiejskie jaja szklanka brązowego cukru półtorej łyżeczki
Z Kuchni Do Kuchnipomimo, że znalazłam już sposób na drożdżówki idealne to takie brioszki są naprawdę fajnym rozwiązaniem. Przepis pojawił się już na blogu, ale dość dawno temu i w wersji ze śliwkami dlatego postanowiłam go odświeżyć. Cały urok tego wypieku polega na tym, że ciasto wyrasta tylko raz. Czyli pomijamy wyrastanie rozczynu, potem ciasta i na końcu jeszcze bułek. Oszczędza
Relaxtimewarzywami) oraz kruszonki, która otula owoce niczym maleńka kołdra. Crumble może być przygotowany z każdego rodzaju owoców, od polskiego agrestu, truskawek i śliwek po zagraniczne brzoskwinie i morele. Jak już wcześniej wspominałem, dziś przepis na jabłkowe crumble – pyszne, polskie jabłka z dodatkiem rozgrzewającego cynamonu, a do tego prosta, chrupiąca
Vegan Taste