smaku, soczyste, polecam. Do mięsa delikatne pieczone ziemniaki w ćwiartkach i pyszny obiad na stole, aha jeszcze jakaś surówka obowiązkowo. Goście i domownicy będą zachwyceni. Ja dodatkowo podałam śliwki w occie, rewelacyjnie pasują. Bitki z szynki z dzika. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieJest to danie świąteczne podawane w zagłębiowskich domach w Wigilię. Dawniej, gdy nie stać było gospodarzy na zamorskie bakalie, zastępowano je rodzimymi suszonymi owocami: jabłkami, gruszkami i śliwkami. Jak widać krótka, szybko i po sprawie. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy i odrobinę soku dla złamania słodyczy miodu. Ta prosta potrawa nie ustępuje niczym
Dieta moja pasjamąki 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka 1/2 kostki margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka 4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 1/2 op. przyprawy do piernika kilka śliwek suszonych (drobno pokroić) rodzynki orzechy włoskie Dodatkowo: powidła śliwkowe polewa czekoladowa odrobina lukru + zielony barwnik WYKONANIE Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, margarynę, sodę i resztę składników
słodki bratekdają troszkę „kwasku” i sprawiają, że sernik jest idealnie wyważony w smaku. Jeśli jednak za nimi nie przepadacie możecie użyć innych owoców, jak choćby np.: jagód, brzoskwiń, czereśni albo śliwek. Składniki: Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej 350 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 1 czubata łyżka kakao szczypta soli
MyCookBook.plwersję. Mój przepis pochodzi z przepisu babci i jest wierny klasyce polskiej kuchni. Podstawą bigosu jest świeża i kiszona kapusta w równych proporcjach, mięso, cebulę, suszone grzyby i suszone śliwki. Do lekkiego osłodzenia dania używa się powideł śliwkowych a drobnym odstępstwem od najstarszych wersji tego dania jest dodanie paru łyżek koncentratu pomidorowego (nie znanego w średniowieczu) do podkreślenia koloru dania
Milion SmakówBanalnie proste rogaliki z ciasta francuskiego z domowym nadzieniem z żurawiny i śliwek. Do tego gorąca piernikowa czekolada i mamy idealne śniadanie na zimowe poranki! Po przepis wpadajcie na facebook V-mag klik
wegetalerzeobowiązkowe ciasto, więc nie ma się co dłużej zastanawiać tylko zabierać się robotę. Cały urok Świąt Bożego Narodzenia to kuchnia w której się dzieje dużo i dobrze!. Pachną grzyby, śliwki i kapusta, a dobry piernik i makowiec jest tylko dopełnieniem całości tych magicznych dni... Przepis podaje na dużą blaszkę 35x25 cm. Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny
Apetyczna babeczkarozpuszczonej margaryny 75 g cukru trzcinowego 2 jajka 1,5 płaskie łyżeczki sody szczypta soli 1 łyżka (czubata) przyprawy do pierników 1 łyżeczka kakao 50 g suszonych śliwek lub rodzynek 1 łyżki kandyzowanej pomarańczowej skórki kilka łyżek powideł śliwkowych Przygotowanie: Bakalie bardzo drobno pokroić. Miód podgrzać na małym ogniu z olejkiem rumowym do momentu zagotowania. Do miski przesiać mąkę pszenną
Ciastka - domowe słodkościszkl. mąki ¾ szkl.cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szkl. mleka 1 rozbełtane jajko ½ kostki margaryny roztopionej i ostudzonej dowolne bakalie [ u mnie śliwka kalifornijska, rodzynki królowej i suszone owoce Helio ] Sypkie składniki w jednej misce,a mokre w drugiej.Do sypkich dodać mokre i wymieszać.Dodać także pokrojone bakalie.Nakładać łyżką do foremek
Moje domowe kucharzenieśrednia marchewka 140 g mąki gryczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka babki płesznik lub babki jajowatej (opcjonalnie) 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 100 g miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie: 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 ° C. 2. Cukinię
Domowa Cookierenka AgiMiałam ochotę na placek ze śliwkami .a że ostatnio ciasto francuskie zniknęło w jeno popołudnie postanowiłam zrobić podobne ..i wyszło także przepyszne .. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 5 duże jajka 1 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 200 g masła, roztopionego
Ugotujmy Cośoraz dzieciom Lunch box LCHF nr 3: keto muffinki – przepis keto koktajl malinowy – przepis koreczki z sera żółtego, boczku i ogórka orzechy laskowe, pekan oraz migdały pomidorki śliwki Artykuł LUNCH BOX LCHF NR 3 (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFJedliście kiedyś owoce kaki? Mawiają, że wygląda jak pomidor, a smakuje jak śliwka. Co do wyglądu, to się zgodzę, ale w smaku jest dla mnie połączeniem mango z gruszką. Bardzo lubię te owoce, zjadam na surowo 1 lub 2 sztuki dziennie, gdy tylko panuje sezon na kaki. Należy wspomnieć o ich właściwościach, bowiem kaki to znakomite źródło witamin
Jeść, by żyć w zdrowiunauczyć się profesjonalnie kroić i mieć dobrą gadkę na temat modnych restauracji i znanych kucharzy. Każdy ma przecież znajomego, który potrafi zrobić dobrze tylko jedną rzecz np. schab ze śliwką i na podstawie tej jednej umiejętności radzi sobie doskonale we wszystkich sytuacjach typu randka, kolacja składkowa czy wizyta teściowej. Warto się postarać, bo wg. badań amerykańskich naukowców nasze umiejętności kulinarne
Ugotowane pozamiatanetrochę inaczej, będzie jeszcze bardziej bakaliowo! Składniki: Owoce suszone tradycyjne 700 g – można użyć w innych proporcjach – 200 g jasnych rodzynek – 200 g śliwek suszonych – 200 g moreli suszonych – 100 g suszonej żurawiny Owoce suszone egzotyczne 450 g – można użyć dodatkowo lub zamiennie, w innych proporcjach, np. papaję
To co kocham