stolnicę i rozciągnąć rękami na grubość około 1-1,5cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdy krążek nałożyć 1/2 łyżeczki dżemu lub powideł. Ja użyłam powideł śliwkowych mojej mamy, która śliwki długo gotuje (dusi) nie dodając do nich ani grama cukru – kiedyś wyciągnę od niej ten przepis Składać krążki na pół i skleić podobnie jak pierogi, uformować kulki i przełożyć
DietologLiczi, znane także jako śliwka chińska uchodzi za owoc dodający sił i poprawiający nastrój dlatego jak zobaczyłam go w pobliskim sklepie postanowiłam go zakupić. Wybrałam prosty przepis Pascala na Glazurowane klafuti z liczi. Glazurowane klafuti z liczi Składniki 100 g drobnego cukru 50 g mąki 20 g cukru waniliowego ( nie miałam dodałam laskę wanilii ) 250 ml mleka 2 jajka
Pieguskowa Kuchnialubię tej pory roku -jest zimno, mokro, ciemno. Ale jesień ma też kilka zalet – jest bajecznie kolorowa, rozdaje to co ma najlepsze: soczyste jabłka i gruszki, pyszne śliwki, zdrowe orzechy i smakowite grzyby. Nie wyobrażam sobie żeby o tej porze roku nie zrobić aromatycznego lecza, nie usmażyć powideł czy nie ususzyć grzybów, tak aby cały dom wypełniony był
Pieguskowa Kuchniasuszonymi owocami Ciasto 2 szkl mąki 1 jajko 1/4 szkl cukru 30 g świeżych drożdży 50 g masła cukier waniliowy 1/2 szkl mleka szczypta soli Nadzienie 20 dag suszonych śliwek 20 dag suszonych moreli 15 dag orzechów laskowych 15 dag suszonych daktyli 2 duże jabłka 8 łyżek rumu Polewa 5 łyżek cukru pudru gorąca woda Mąkę przesiać do miski, dodać
Pieguskowa Kuchniapyszne serowe ciasteczka . składniki: 1 kg mirabelek 1 opakowanie środka żelującego 1/2 kg cukru wykonanie: Mirabelki umyłam, włożyłam do garnka, zalałam wodą dając jej tylko tyle, by śliwki były przykryte. Owoce zagotowałam i od razu zestawiłam z ognia, odstawiłam, by nieco wystygły. Mirabelki wyłożyłam na sitko - sok, który z nich wyciekł zostawiłam do picia, a owoce przetarłam przez sitko
babka w formiemięsa z grilla będą miały ostrzejszy smak, gdy dodamy do nich musztardę sarepską lub rosyjską firmy Octim. Do ciepłych sosów nadadzą się musztardy z owocami Octim: z suszoną śliwką lub żurawiną. Wielbiciele dań rybnych powinni spróbować ryb z dodatkiem musztardy ze smażoną cebulką. Osoby, które wolą łagodną kuchnię, wcale nie muszą rezygnować z musztardy. Dla nich odpowiednia będzie wersja stołowa
Słodkie okruszkijednych i drugich 3-4 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki sproszkowanego korzenia maca 3 łyżki otrąb owsianych 1 szklanka ulubionych suszonych owoców, ja użyłam moreli i śliwek 1/2 szklanki cukru kokosowego 3 czubate łyżki oleju kokosowego cynamon Orzechy siekam. Olej rozpuszczam. W misce mieszam wszystkie składniki poza suszonymi owocami. W nagrzanym
Mango PapajaZawsze owoce po umyciu dokładnie osusz. 2) Nigdy nie przesadzaj z ilością owoców. Wystarczy tyle by pokryć wierzch ciasta, a nawet mogą zostać małe wolne przestrzenie. 3) Owoce typu śliwki, truskawki itp., jeżeli kroisz na pół, zawsze układaj przecięciem do góry. 4) I trik, który nigdy mnie nie zawiódł: obtocz owoce w mieszance mąki ziemniaczanej z mąką pszenną w stosunku
Fitsweet.meJeden z moich ulubionych dodatków - to pieczony czosnek . Można dodać ugotowane kasze - jaglaną , gryczaną lub jęczmienną, także kuskus lub ryż . Ciekawe smaki pieczywa zawdzięczamy też nietypowym dodatkom - burakom, marchewce, śliwkom i jabłkom . Krótko mówiąc - można piec chleby z różnymi, typowymi i nietypowymi dodatkami (był raz chleb z chrzanem ). Zachęcam do szukania ciekawych przepisów z najprzeróżniejszymi dodatkami, i oczywiście do dzielenia
Grahamka, weka i kajzerkaDzisiaj zaplanowałem zupełnie coś innego, ale okazało się, że zdjęcia ciasta ze śliwkami i kruszonką gdzieś przepadły!! Po prostu nie ma, znikły, zapadły się pod ziemię, diabeł ogonem nakrył… a tak naprawdę to karta w aparacie została sformatowana przed zrzuceniem zdjęć… Nie pozostało mi nic innego jak zrobić coś na szybko, w końcu poniedziałek i na blogu powinny pojawić
PaleoLifeproduktów fermentowanych nie ma się zaufania do naturalnej fermentacji. Przetwory octowe uważa się za bezpieczniejsze ze względu na kwaśne środowisko w którym powstają. Jeśli do tej pory kwasiliście tylko śliwki, to dzięki tej książce odkryjecie nowy świat octowych przetworów z warzyw i owoców. Po tej lekturze będziecie wiedzieć co można zrobić z nadmiarem czereśni, pigwy i będziecie znać 100 przepisów
Ugotowane pozamiatanewiórkami kokosowymi i tartą czekoladą, - z dodatkiem kakao i tartej skórki z pomarańczy, - w wersji cytrynowej, - z przyprawą do piernika i tartymi orzechami, - ze świeżymi owocami, np. truskawkami, borówkami, śliwkami, tartymi jabłkami, - z owocami z puszki: ananasem, brzoskwiniami, - z mrożonymi owocami: malinami, czereśniami, wiśniami, porzeczkami, borówkami, - z suszonymi owocami, bakaliami, żurawiną, rodzynkami, - przełożone kremem, konfiturą, dżemem. Smacznego:) Składniki: (prostokątna
Zasmakuj Kuchnirabarbarem? Niezależnie od nazwy to bardzo smaczny, lekko kwaskowaty sezonowy wypiek. Można wykorzystać do niego klasyczne ucierane ciasto, jak to z tego przepisu na placek ze śliwkami albo wykonać bardziej "maślaną" wersję wykorzystując inspirację od patisonwkuchni.pl . Pyszności :) Wymiar ciasta: około 30x30cm 150 gram masła 3 jajka 1/2 szklanki cukru cukier wanilinowy 1,5 szklanki mąki
Czerwony GupikCiasto z wiśniami i kruszonką to bardzo prosty i przede wszystkim smaczny wypiek idealny na weekend. Wiśnie można zastąpić innymi drobnymi sezonowymi owocami, świetnie sprawdzą się też morele lub śliwki. Ciasto z wiśniami to doskonała propozycja dla amatorów wypieków z owocami i kruszonką, szczególnie na deser lub podwieczorek. składniki na tortownicę 26 cm 3 szklanki mąki pszennej
Smakowite Daniajaja (osobno białka i żółtka) 3 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki kakao słoik dżemu (gęstego u mnie śliwki własnej roboty + ok 150 g porzeczki) Przygotowanie: zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli i żółtkami zagnieść szybko ciasto, które należy podzielić na 3 części
Gotowanie z pasją