Małeckiego" - wydanej przez Lidla . Tym razem znajdziecie w niej słodkie przepisy Mistrza i jego Gości. Mamy w książce rozdziały z pomysłami na jabłka, truskawki i rabarbar, wiśnie i śliwki, miód, śmietanę, ser, kwiaty polskie, mak, owoce leśne, bakalie i, oczywiście, przepisy świąteczne. Ja mam kilka przepisów na "już" do wypróbowania :) Jak możecie zdobyć książkę? Wystarczy, że znów
Moje Kuchenne Rewelacjewykorzystująca daktyle. Jako że daktylowce w Polsce nie rosną, pomyślałem, że miło byłoby zrobić kulki mocy z suszonego owocu, który jest tutejszy. Oczywiście w sklepach najczęściej natrafimy na śliwki z Chile, ale nie zmienia to faktu, że z polskich upraw również są do dostania. Co jeszcze w środku i gdzie dostać jabłka? Kolejnymi, bardzo polskimi dodatkami, są orzechy włoskie (pomimo
Blendmanszczelnym pojemniku utrzymuje świeżość przez ponad rok. Źródło: internet Cynamon - głównym hodowcą jest Cejlon. Jest ulubioną przyprawą do pierników, ciasteczek korzennych i niektórych kompotów. Dobrze komponuje się ze śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien
Ciastka - domowe słodkościrodzinę. Nieodłącznym elementem wigilijnego menu jest barszcz z uszkami . Nie ma tutaj miejsca na konserwanty czy mrożone produkty. Barszcz powinien być przygotowany ze świeżych buraków, z dodatkiem jabłek, suszonej śliwki i octu balsamicznego, które zapewnią mu niepowtarzalny aromat. Uszka najlepiej aby zawierały w sobie grzyby zebrane parę miesięcy wcześniej w lesie. Pierogi wigilijne Bardzo ważną potrawą na wigilijnym stole
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!czasie dodałem ją do kiszonej kapusty i gotowałem 30 minut. Upieczone mięso i kiełbasy pokroiłem na kawałki. Dodałem do kapusty mięso , kiełbasę , cebulę, przyprawy w ziarnach, pokrojone suszone śliwki i morele, koncentrat pomidorowy i sok pomidorowy. Przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem i dusiłem na wolnym ogniu ok. godzinę Co kilkanaście minut mieszałem do dna, by bigos się nie przypalił
R'n'G Kitchenmarynowanych. Zebrałam dla Was moje ulubione przepisu, może wykorzystacie je podczas przygotowywania tegorocznych świąt? Śledzie w sosach śmietanowych Klasyczne śledzie w śmietanie Śledzie w śmietanowym sosie curry ze śliwkami Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną Sałatki śledziowe Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z papryką Śledzie w oleju, marynowane z cytryną i chilli Sałatka śledziowa
Codzienna kuchnia niecodziennaziarna orkiszu lub mąki pełnoziarnistej 120 g masła 3 łyżki miodu 100 g cukru 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 45 g suszonej żurawiny 35 g suszonych śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Bakalie siekamy. Ziarna orkiszu mielimy na mąkę. Przekładamy na stolnicę. Dodajemy masło, proszek do pieczenia, cukier oraz miód i siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniakuchni: „dopóki nie ma wiosny, na moim blogu dań dietetycznych nie będzie”. Jedno smażenie – 4 smaki domowego smalcu. Składniki: • 1 kg słoniny Śliwkowy • 100 g śliwek suszonych • 1 mała cebula • 1 łyżeczka majeranku Jabłkowy • 1 jabłko • 3 łyżki czubate nasion słonecznika • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego Cebulowy • 1 duża cebula • 2 liście laurowe • 3 łyżki czubate posiekanych
To co kochamzależności od użytych owoców, pogody, ilości cukru i fantazji sporządzającego. Składniki: • owoce sezonowe od wiosny do jesieni – truskawki, maliny, wiśnie, jagody, brzoskwinie, śliwki węgierki, gruszki i wiele innych – wszystkie w tej samej ilości, np. po 250 g • 2 pomarańcze • 2 cytryny • mała paczka rodzynek 100 g • laska kory cynamonu • kilka goździków
To co kochamBardzo delikatne ciasto serowe, które można piec z każdym rodzajem sezonowych owoców. Jesienią piekłam ze śliwkami, a teraz z truskawkami. Tak samo jak szybko się przygotowuje i piecze, to tak samo szybko znika. Składniki: • 1/2 kg truskawek Ciasto: • 250 g masła • 5 jajek • 50 dkg zmielonego białego sera • 2 szklanki mąki • 2 łyżeczki proszku
To co kochamkuchni austriackiej, czeskiej i polskiej. Różnią się jednak nadzieniem, które może być na słodko, słono lub ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki pszennej • 1 jajko • sól Nadzienie • 12 moreli • 3 łyżki
To co kochamniezależne ode mnie. Nawet nie wiecie jak owoce, nawet te kwaśne, mogą być słodkie, kiedy nie używa się cukru. Szczególnie teraz w sezonie gruszek i śliwek, bardzo dojrzałe owoce mają niewiarygodną słodycz. Taka kawa smakuje nawet z samym bananem, ale można również dodać morele, np. zamiast gruszki. Składniki na 2 porcje
To co kochamczereśni go nie uratował. Monika do tej pory wypomina mi to nieudane dzieło, a z Michałem wspominają go na każdej Wigilii. Składniki: • 10 suszonych śliwek • 10 suszonych moreli • 10 plastrów suszonych jabłek • 10 połówek suszonych gruszek • 5 suszonych daktyli • 1 łyżka rodzynek • 1 litrowy słoik kompotu z gruszek • 1 laska cynamonu • 1 gwiazdka anyżu
To co kocham