mąki migdałowej (czyli mielonych migdałów) 100 g orzechów włoskich, posiekanych 600 g mieszanych suszonych owoców, ew. skórki pomarańczowej, np. suszone figi, daktyle, morele, żurawina, rodzynki, śliwki, pokrojonych na mniejsze kawałki 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub rozbitego w moździerzu na proszek) 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Chilli Czosnek i Oliwawyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez ok 40 min. Powidła śliwkowe pogrzać na małym ogniu i przyprawić cynamonem. Do gorących śliwek dodać posiekaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. U mnie powidła były zmiksowane i przetarte przez sito. Masę marcepanową rozwałkować na wielkość formy, w której piekło się ciasto. Przestudzone, ale jeszcze
https:KKuchniaMniamMacie w planach przygotowanie świątecznego obiadu i szukacie idealnej przystawki? Składniki (na 12 porcji): 3 cienkie plasterki boczku 6 suszonych śliwek 3 brukselki średniej wielkości 1 małe jabłko z ładną skórką 5 łyżek pokrojonej kapusty kiszonej 2 łyżki ketchupu (np Kotlin ketchup łagodny) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego 3 łyżki wody pieprz sól [...] Artykuł ŚWIĄTECZNA PRZYSTAWKA Z BRUKSELKĄ
SandraFrej.commargaryny 150 g cukru 4 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 ml rumu 50 g rodzynek 150-200 g mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie,daktyle,śliwki suszone,morele suszone,migdały,skórka pomarańczowa i cytrynowa,suszona żurawina itp.) Pokrojone bakalie namoczyć w rumie przez parę godzin.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,nadal ucierając połączyć
Anielskie wypiekiZaczyna się piernikowe szaleństwo. Ten piernik szybko się robi, ale też szybko znika :) Piernik można „wykończyć” na kilka sposobów. Do masy przed wypiekiem dodać suszone śliwki i orzechy. Po upieczeniu przekroić poziomo na dwie części i przełożyć je powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi. Polać polewą czekoladową – w rondelku podgrzać i połączyć 100 g gorzkiej czekolady i 50 g masła, wymieszać dokładnie
Kucharzycawersję bezglutenową kutii . 22.12 Dzień 5: Śledzie Wiadomo, że najlepszym deserem jest śledzior. Każdy ma swój ulubiony przepis. Od klasycznego z cebulą w oleju, po rolmopsy z suszonymi śliwkami , tatar ze śledzia i śledzie z wódką i cytryną . Bez śledzia nie ma świąt. Przechowujemy nasze śledzie w lodówce (najlepiej zalane olejem) i podajemy na ładnym talerzyku, gdy zabłyśnie pierwsza
Ugotowane pozamiatanewyobraźni. Dzisiejsze połączenie słodkiej, soczystej brzoskwini z wyrazistą, pikantną rukolą i świeżą, orzeźwiającą miętą bardzo przypadło mi do gustu. Koniecznie spróbujcie, bo ja po raz kolejny wpadłam jak śliwka w kompot i ta kombinacja pozostanie ze mną pewnie do końca lata. Składniki (2 porcje): 2 dobrze dojrzałe brzoskwinie 2 duże garści rukoli 1 kulka mozzarelli 1 dobrze dojrzałe awokado garść
Fitsweet.meRoladki w sosie to propozycja obiadowa z wykorzystaniem schabu. Do środka roladek włożyłam suszone morele ale można również użyć suszonych śliwek. Takie roladki to świetna propozycja na świąteczny obiad. A dla tych co nie lubią roladek polecam pieczony schab z morelami . składniki: 6 grubych plastrów schabu (o grubości ok 2cm) suszone morele sól,pieprz ok 2,5 szklanki wody
Monia miesza i gotujecebule - 1 szklanka grzybów suszonych, mogą być mieszane - kozaki, prawdziwki, podgrzybki - 1 szklanka czerwonego wina, polecam domowe porzeczkowe - 6 łyżek oleju rydzowego - 3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej - 3 wędzone śliwki z pestką - 10 ziaren jałowca - 10 ziaren pieprz - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 łyżki cukru 1. Grzyby zalewamy zimną wodą dzień wcześniej i zostawiamy na całą noc aby namokły. Kapustę
Apetyczna babeczkadynią, marchewką i żurawiną Ciasto bananowe z kawałkami czekolady Hiszpańskie ciasto pielgrzyma - Tarta de Santiago Ciasto gryczane ze śliwkami Ciasto z rabarbarem Szwajcarski placek królewski z jabłkami Ciasto leśne z borówkami i jeżynami Fit ciasto kokosowe
Passions hobbies lifebezą Ciasto wiśniowe urodzinowe Ciasto z jagodami i kruszonką Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie Placek ze śliwkami
Passions hobbies lifebędę Wam opowiadała, spróbujcie sami! Sernik z bakaliami Składniki: 500 g zmielonego twarogu (ja używam sera President w wiaderku) 250 g mascarpone około 300 g suszonych owoców: jabłka, śliwki kalifornijskie, gruszki, morele, daktyle (u mnie mieszanka owoce suszone firmy Helio ) 1/4 szklanki cukru 5 żółtek 5 białek 5 łyżek cukru pudru 50 g miękkiego masła 1 opakowanie serfixu Dodatkowo: około
PatiGotujeorkiszowymi z nadzieniem makowym, a z pewnością będą zachwyceni. A Ty, które pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki) garść orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki masła skórka z 1/2 cytryny 1 jajko Pierogi pieczone -ciasto: 1 szklanka mąki pszennej
Kuchnia MagdaLenyuwielbiam Prymat ) 1 szkl mleka 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki miodu 3 łyżki powideł śliwkowych 2 garście bakalii dowolnych np. (orzechy, rodzynki, żurawina, śliwka suszona) Polewa czekoladowa 130 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady deserowej albo mlecznej 1. Masło z miodem rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. 2. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy
Gotowanie...to proste !przeważnie w Radomsku, najwięcej była poszukiwana; Anna Jagiellonka kazała ją sobie przysyłać do Warszawy. Gotowano kaszę na zupę, na potrawę, gęsto, sypko, z wodą, mlekiem, masłem lub słoniną, rodzenkami, śliwkami. Duże skwarki w kaszy nazywano „szwedami,” zapalano z małmazją, opiekano w piecu, osmażano na skowrodzie czyli patelni. Adalberg zebrał o kaszy 32 przysłowia polskie. Jest także znany od dawna rodzaj
w mojej kuchni