zagranicznych rękach, wszystkie smakujące tak samo. I kiedy już opadły ręce, nagle pojawiło się Chmiel i Żyto z półkami zapełnionymi polskimi piwami. Portery, Ale, IPA, piwo smakowe ze śliwką, wiśnią, jagodami, zielone z aloesem... Rewolucja polskiego piwa Te piwa są tak niesamowicie charakterne i pyszne, że obecnie zostawiamy w piwnym sklepie więcej pieniędzy niż wydawaliśmy na wino. Brzuszek oczywiście
Państwo Wojtczuk gotująponakłuwanie widelcem. Wiele potraw z tartą w nazwie dzięki temu patentowi już przygotowywałam: Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta półkrucha ze śliwkami Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Tarta z fasolką szparagową na boczku Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Tartaletki z boczkiem
Grunt to przepis!Spód: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki mleka 1 kostka masła, roztopionego Owoce: 450 g dowolnych mrożonych owoców (tu mieszkanka aronii, porzeczek, truskawek i śliwek) 4 łyżki cukru pudru 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej Kokosowa pierzynka: 2 szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki cukru pudru 2 białka ubite na sztywną pianę Sposób przygotowania: Mieszamy składniki na spód
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichaszampanów i win musujących. Zwolennicy mocniejszych trunków docenią obszerny rozdział poświęcony autorskim koktajlom! Znajdziemy również śliwowice, domowe nalewki i rzemieślnicze piwa. A w specjalnie przygotowanych kompozycjach znajdziemy rokitnik, śliwkę oraz gryczany miód. Zwróćcie uwagę na ofertę obiadową (w godzinach 12-16) do wyboru coś na szybki obiad czyli zupa + podpłomyk/sałatka + domowy kompot w cenie
Wylizany Rondeltylko suszone owoce. 6 łyżek płatków owsianych 1/2 szklanki mleka 1 łyżka jogurtu greckiego 1 jajko 2 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka mąki pszennej razowej garść suszonych owoców (np. śliwek, moreli, rodzynek) 1 łyżka masła Płatki zalać ciepłym mlekiem. Suszone owoce drobno posiekać i dodać do płatków. Całość odstawić na ok. 20 minut. Do masy dodać jajko, mąkę (pszenną razową
Bulliosyta i dodaje mi dużo energii. Składniki: 4 łyżki płatków owsianych Cenos 4 łyżki płatków orkiszowych Cenos 100 gram jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki ksylitolu Dowolne mrożone owoce (maliny, śliwki, jagody) Łyżeczka rodzynek Kilka orzechów Sposób przygotowania: Do miseczki wsypujemy płatki owsiane i orkiszowe, zalewamy gorącą wodą w takiej ilości żeby były przykryte wodą. Odstawiamy na kilka minut żeby wchłonęły
Bajeczna Kuchniamnie, to nie było to… Z niecierpliwością czekaliśmy na dania główne. Wszyscy oprócz mnie zamówili makarony: Garganelli Formaggio – kurczak, szpinak, gorgonzola (25 zł), Garganelli Toscola – żeberka, śliwki wędzone, pomidory (29 zł) i Pappardelle Boscaiola – podgrzybki, boczek (26 zł). Porcje były słuszne i smaczne. Klasycznie musiałam się wychylić i zamówiłam Calzone z wołowiną, cebulą i kwaśną śmietaną
karmelowyzapasie. Najczęściej gotuję bigos tylko z kapusty kiszonej, oczywiście z dodatkiem różnych mięs, kiełbas i przypraw. Lubię bigos dobrze kwaskowy więc nie zapominam o grzybach suszonych , winie i wędzonych śliwkach bo te wszystkie dodatki zawsze bardzo podkręcają smak. Ale czasami mam ochotę na nieco inny rodzaj tego dania więc mieszam kapustę kiszoną ze słodką a całość zaprawiam koncentratem pomidorowym
Smaczna Pyzaoraz uszek. Przepis znajdziecie tutaj . Kolejnym ulubieńcem jest herbata rozgrzewająca z Bierdronki. Bardzo przypadł mi do gustu jej owocowy smak połączony z korzennymi przyprawami. Swój aromat zawdzięcza słodkiej śliwce, fidze, imbirowi i cynamonowi. Jest idealna na zimowe, chłodne wieczory :). Ostatnim ulubieńcem jedzeniowym i moim hitem tego miesiąca jest kolejny baton Trek. Wcześniej próbowałam owsianych batonów tej firmy
wegujemysuszonych daktyli (niesiarkowanych) 1 szklanka suszonych owoców (niesiarkowanych) – użyłam mieszanki rodzynek i suszonych wiśni, świetnie sprawdzi się również dodatek żurawiny lub np. drobno pokrojone morele, śliwki 1/3 – 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów – użyłam mieszanki orzechów włoskich i migdałów /można pominąć, jeśli dieta wyklucza spożywanie orzechów/ 40 g mąki z tapioki drobno otarta skórka z 1 pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu
Even Better Foodgorgonzolą i gruszką – rewelacja (spróbuję odtworzyć w najbliższym czasie). Za inspirację do powyższego przepisu posłużyła również zupa z Zupabaru . Natomiast w tym tygodniu ciekawie zapowiada się grochowa z suszoną śliwką… Warto wybrać się do (pierwszej w Rzeszowie) zupiarni albo skorzystać z dostawy do domu. Nie powinniście być rozczarowani. Zupy są pyszne, gęste i zdrowe. Duża porcja to 600 ml. Jeśli
Qlinarnie i Qlinarniesztucznych dodatków, ciężkich kremów, czy lukru. Takie ciasto smakuje zarówno do popołudniowej kawy, jak i na śniadanie. Upiekłam je z czerwoną porzeczką. Dobrze smakuje rownież z borówką, malinami lub śliwkami. Jeśli macie klęskę urodzaju i nie wiecie co zrobić z porzeczką, podawałam już dwa bardzo
dolcevitainmykitchendrożdży 1 szklanka mleka 60 g masła w temp. pokojowej 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy skórka z 1 cytryny sól 500g owoców (do wyboru borówki, jabłka, śliwki) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Odstawiamy na 15 min. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, roztopione masło, cukier waniliowy, skórkę
Kuchnia Pani Wiosnysody oczyszczonej 1 łyżka kakao szczypta soli polewa: 1 czekolada z co najmniej 45 % kakao 50 g masła 2 łyżki mleka lub śmietanki 30% dodatkowo: 500 g powideł ze śliwek węgierek Przygotowanie: Masło i miód rozpuścić w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kakao i kardamon, wymieszać i chwilę podgrzewać (nie gotować). Masę wystudzić. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę
Kuchcik gotujeSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 200 ml/czekośliwka, szara reneta 4 sztuki, cukier brązowy 2 łyzki, cynamon 2 łyżeczki, cukier puder - ile potrzeba ciasto francuskie nie mrożone rozwinąć na papierze i przenieść na blaszkę do pieczenia, przez część środka wzdłuż rozsmarować czekośliwkę (użyłam swojej domowej "zobacz TUTAJ" ) lub inny dżem jaki się lubi jabłka szara reneta obrać
W Mojej Kuchni Lubię